Annons

Döv domare siktar mot allsvenskan

sebastian_johansson_domare

Sebastian Johansson dömer idag på division 5 nivå men siktar betydligt högre. Foto: Kurt Hultqvist.

Redan i tidig ålder insåg 22-årige Sebastian Johansson att bli fotbollsdomare var hans kall. Han vill visa att det inte är omöjligt att vara döv inom fotbollen. Nu är han assisterande domare regelbundet i division 5 herrar och division 2 damer. Han är tydlig med sin målsättning, att döma elitfotboll i Allsvenskan.
– Jag ger inte upp förrän jag kommit dit, säger han.

Annons
 

När kom fotbollen in i ditt liv och på vilket sätt?
– Fotbollen kom in i mitt liv då jag var fyra år gammal då jag började spela fotboll i Härslövs IK och fotbollen har alltid funnits i mitt liv sedan dess. Det var min pappa Tony som har fått mig att vilja spela fotboll och jag antar jag har gått i hans fotspår.

Hur kommer det sig att du ville bli fotbollsdomare?
– Jag har velat bli fotbollsdomare sedan tidig ålder. Jag vill vara med och påverka och göra skillnad. Jag vill att allt ska vara rättvist och rätt dömt. Jag vill visa att vi döva KAN bli fotbollsdomare! Jag vill vara en förebild för alla unga och visa att man ska våga ta chansen. Jag brinner verkligen för det här, det är en utmaning och roligt!

När började du döma?
– Jag började när jag var 14-15 år gammal och dömde på ungdomsnivå i Härslövs IK och IK Wormo som föreningsdomare tills jag utbildade mig till distriktsdomare i Skåne våras. Jag bestämde mig redan förra året, men väntade till det här året.

Vilka matcher dömer du i dagsläget, och vad är ditt mål?
– Jag dömer högst division 5 herrar och division 2 damer som assisterande domare. Jag dömer ungefär 20-25 matcher på en säsong. Mitt mål har alltid varit att komma så långt jag kan, och jag vill döma på den högsta nivån. Jag ger inte upp förrän jag kommit dit.

Vilka utmaningar har du stött på?
– Det är redan en utmaning att döma som döv, det har hänt många gånger att alla reagerat, eller blivit förvånade att jag var döv och alla undrade hur de skulle kommunicera med mig, men det blev inga problem. Det handlar om att våga påkalla uppmärksamhet. Man ska inte  tveka att kommunicera med mig som döv. Jag läser på läpparna bra och kan även använda papper och penna.

Hur ser du på att vara döv inom fotbollen?
– Jag ser inget negativt av att vara döv inom fotbollen. Det är bara att jag inte kan höra, men jag är precis som alla andra. Det är ingen omöjlighet att vara döv inom fotbollen. Det är kanske ett hinder för andra men för mig är det en styrka. Jag vågar visa att jag finns och att jag vill synas.

Vad är det bästa, respektive sämsta med att döma fotboll?
– Fotbollen är det bästa som hänt mig. Det bästa med att döma fotboll är att det är roligt, Det sämsta är att vi domare ofta får kritik för beslut vi tar under matcherna. Men vad är en match utan en domare? En match kan inte genomföras utan en domare. Man ska inte vara rädd för att bli domare, man ska våga ta chansen. Man ska trivas i rollen!

En kommentar till "Döv domare siktar mot allsvenskan"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Premiär för döv domare

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser