Annons

Kärlekskomedi på Folkets hus

Kulturskolan sätter upp klassikern ”En midsommarnattsdröm”. Foto: Oscar Niemi.

Kulturskolan sätter upp klassikern ”En midsommarnattsdröm”. Foto: Oscar Niemi.

I år är det 400 år sedan den engelske dramatikern och poeten William Shakespeare dog. Detta uppmärksammar Kulturskolan genom att under kommande vecka sätta upp klassikern ”En midsommarnattsdröm” på Folkets hus.

Annons
 

Shakespeares tragedier och komedier har under århundraden varit några av de mest uppskattade verken inom västerländsk kultur. ”En midsommarnattsdröm” beskrivs som en av hans mest kända och populära komedier. Producenten Peter Cemjack försöker sätta fingret på vad han tror är de viktigaste ingredienserna.
– En förklaring är hans förmåga att skapa starka scener där konflikter ställs på sin spets. Minst lika viktig är hans skicklighet i att skapa spännande rollfigurer.

Han tror att Shakespeares popularitet har att göra med det allmänmänskliga innehållet.
– Även om det förekommer både kungar och andeväsen, kan man alltid uttolka ett budskap i texten som är förståeligt för alla, säger han.

Även regissören Aslög Hildebrand menar att verkens innehåll gör att det finns något alla kan relatera till, och att många ämnen som tas upp är relevanta även i vår tid.
– Det finns inslag av maktfullkomlighet och hedersmord, och det är saker som även berör dagens samhälle. I pjäsen, vill dottern gifta sig med en äldre man och hotas att tvingas gå i kloster eller så kommer hon straffas med döden.

Hon fortsätter och påpekar att mycket har hänt sedan den skrevs i slutet av 1500-talet. Vid den tidpunkten spelades alla roller av män, och kvinnor skulle inte göra sig hörda.
– Shakespeare ställde sig på kvinnornas sida och utmanar makten. Flera av Shakespeares verk handlar om hur mäktiga personer vill sätta stopp för kärleken. Det är något vi har tagit fasta på.

Hon poängterar att det finns något att hämta även om man sett andra uppsättningar av ”En midsommarnattsdröm”.
– Alla regissörer vill skapa något eget, och tillsammans med ensemblen har vi gjort några förändringar.

Totalt är det 33 personer som medverkar i föreställningen och ytterligare tre bakom scenen. Alla är amatörskådespelare, även om vissa har mer erfarenhet än andra. Regissören ser dock inget problem med det.
– Det som gör det så kul att arbeta med amatörskådespelare är att de verkligen brinner för det och vill göra ett bra jobb, säger hon.

Skådespelaren Thomas Karlsson får räknas som en veteran i sammanhanget. Han har varit med i flera produktioner inom amatörteater och har även varit med i tidigare pjäser som Kulturskolan satt upp.
– Jag har ingen nära relation till Shakespeares verk, även om jag känner till några, men han är en bra författare och det har varit kul att arbeta med den här pjäsen, säger Thomas Karlsson.

Föreställningen ges 13,14,15 och 17 maj. Kulturskolan rekommenderar att man bokar biljetter i förväg via telefon.
– Premiären (den 13 maj) är redan fullbokad, men det finns lediga platser på övriga föreställningar, avslutar Aslög Hildebrand.

Repetitioner pågår för fullt. Foto: Oscar Niemi.

Repetitioner pågår för fullt. Foto: Oscar Niemi.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser