Annons

Glada drillar från gamla stationshuset

Mikael Nilsson fångar karaktärsdragen i svartfåglarna. Foto: Oscar Niemi

Mikael Nilsson fångar karaktärsdragen i svartfåglarna. Foto: Oscar Niemi

Träslöjdarna Mikael Nilsson och Leif Lundberg visar under kommande månad upp sina verk i det gamla stationshuset. Hemslöjden i Skåne intygar att utställningen ”Svartfåglar och färgfåglar” är något som är värt att kvittra om.

Annons
 

För runt ett år sedan flyttade Hemslöjden i Skåne in i det gamla stationshuset på Österleden 10. Under den kommande månaden bjuder man in till utställning. Östgötarna, Mikael Nilsson och Leif Lundberg, är två välkända namn inom svensk träslöjd. Båda har täljt de fågelskulpturer som nu kommer ställas ut och sedan säljas.

Butikschef Eva Berg berättar om tankarna bakom valet av just fåglar.
– Fåglar är alltid populära. Jag tror det beror på att många har minnen redan från ung ålder. Vi tittade på vilka träslöjdare som gör fåglar och hittade Leif och Mikael.

Båda skulptörerna har arbetat fram sina verk för hand, med hjälp av olika verktyg. Trots det är fåglarna vitt skilda vad gäller stil. Leif Lundberg tillverkar färgfåglar som är naturtrogna, medan Mikael Nilsson med sin grovhuggna still, vill fånga känslouttrycken i svartfåglar.
– Mikael gör också andra djur, men det är fåglarna som han är mest känd för. Han försöker fånga olika karaktärer i svartfåglarna.

Leif Lundbergs verklighetstrogna fåglar består av olika småfågelarter som går att finna i svensk natur. Här finns både tättingar och sparvar, men det finns favoriter.
– Domherren brukar vara populär, säger Eva Berg.

För den som letar efter en prydnad till sitt hem finns de utställda fåglarna även till försäljning.
– Mikaels fåglar brukar sälja slut och vi väntar att folk från Östergötland kommer ner hit för att köpa en, fortsätter Eva Berg.

På lördag klockan 11.00 invigs utställningen ”Svartfåglar och färgfåglar”, som går att besöka vardagar 11-18 fram till den 11 juni, samt lördagar 11-14

Leif Lundbergs  färgfåglar är naturtrogna Foto: Oscar Niemi

Leif Lundbergs färgfåglar är naturtrogna Foto: Oscar Niemi

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser