Annons

Halv miljon saknas till mölla

Häljarps mölla är i stort behov av renovering men pengar saknas, något som Rönnebergs härads hembygdsförening hoppas kunna få hjälp med av Landskrona stad.

Häljarps mölla är i stort behov av renovering men pengar saknas, något som Rönnebergs härads hembygdsförening hoppas kunna få hjälp med av Landskrona stad.

Häljarps mölla är i behov av renovering. Problemet är dock att cirka en halv miljon kronor saknas. Nu bjuder Rönnebergs härads hembygdsförening in kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) till möte för att hitta en lösning.

Annons
 

Det är sedan länge känt att Häljarps mölla är i stort behov av renovering. Projektet beräknas kosta 1 755 000 kronor. Riksantikvarieämbetet kommer genom länsstyrelsen att bidra med 1 260 268 kronor, vilket betyder att 495 000 kronor fortfarande saknas. Tiden är dock knapp. För att kunna få ut bidraget från länsstyrelsen måste projektet vara slutfört före den 15 september.

Ordförande i hembygdsföreningen är Johan Rietz och han menar att det finns planer för att få ner kostnaden ytterligare.
– Vi har en del ideella krafter som kan hjälpa oss med gräv och lastmaskin, säger han.

Av möllans gamla ekaxel skapar man allt ifrån pallar och lådor till träskulpturer.
– Det rör sig om 600 år gammal ek, vilket är ett unikt material. Produktionen är inte helt billig, men förhoppningsvis finns det en efterfrågan som gör att vi kan sälja det vi skapar.

Redan i december 2015 skickade man en inbjudan till kommunfullmäktiges ordförande Torkild Strandberg, för att diskutera hur kommunen ser på saken. Fem månader senare står hembygdsföreningen fortfarande utan svar.
– Vi skrev ett brev den 10 december förra året. Det enda vi hört sedan dess är att det skulle tas upp i kommunalrådsberedningen. Men vi hoppas att Torkild Strandberg kommer till ett möte som vi kallat till på fredag, avslutar Johan Rietz.

Av den gamla exaxeln tillverkas olika ting som hembygdsföreningen hoppas kunna sälja.

Av den gamla ekaxeln tillverkas olika ting som hembygdsföreningen hoppas kunna sälja.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser