Annons

Fridhem formar fotografer

Franziska Beerel har fördjupat sig i favoritstaden Berlin. Här diskuterar hon hängningen av sin bilder med Tobias Hultén, fotolärare.

Franziska Beerel har fördjupat sig i favoritstaden Berlin. Här diskuterar hon hängningen av sin bilder med Tobias Hultén, fotolärare.

I drygt två månader har de 14 fotografistudenterna på Fridhems folkhögskola arbetat med sina examensarbeten. Nu ställs fotografierna ut för allmänhetens beskådan. Årets tema, ”Det som formar”, tar oss från middagsbord via nakenstudier till Falu koppargruva.

Annons
 

En av utställarna är Maja Wilhelmsson. I sitt projekt, ”Ursäkta röran”, har hon tagit bilder på middagsborden hemma hos 25 familjer. Hon berättar att svenskar i genomsnitt lägger 1800 kronor på mat i månaden och att hon ville veta vad pengarna går till. Genom vänner och bekanta träffade hon nya personer som hjälpte hennes projekt att växa.
– Lite drygt hälften av middagsätarna kände jag sedan tidigare andra har jag blivit inbjuda till efter hand. Här finns allt från den syriska familjen med många rätter på bordet till den enklare smörgåsen hos den ensamstående, säger Maja Wilhelmsson och det är ett läckert men ovanligt koncept hon anammat då samtliga bilder är tagna rakt ovanifrån.

Nike Lindholm ställer sig frågan när det är okej att synas naken. På bilderna syns bland annat ett band som repar nakna. När vi ställer frågan om personerna kände sig obekväma svarar hon att de flesta var bekväma med det och att det inte är personer som hon känner.
– Jag annonserade helt enkelt efter modeller som var villiga att klä av sig.

Pontus Persson fick sin idé efter att ha upptäckt att han tagit många bilder på faluröda hus. Hans mål har varit att utforska det gamla Sverige som har skapat det Sverige som vi i dag lever i.
– Jag ville komplettera mina tidigare bilder med nytagna direkt från koppargruvan i Falun. Jag tillbringade en dag där. Vädret varierade och så även ljusförhållandena.

Tobias Hultén, ansvarig för fotolinjen på Fridhem, säger att inriktningen för fotografierna är mestadels dokumentär och att eleverna själva fått välja vad deras projekt ska handla om.
– Eleverna har haft helt fria ramar att göra ett fotografiskt projekt under cirka två månader. Temat för utställningen kom till i efterhand, när vi tittade igenom elevernas arbeten, och då fann att det här temat passade in på samtliga projekt, fast på lite olika sätt. Utställningen ger naturligtvis värdefull erfarenhet, både i att hänga en utställning, men också möta en extern publik, vilket alltid är superviktigt.

Vernissagen äger rum på Nygatan 12, klockan 17.00 den 4 maj, men utställningen går att besöka mellan klockan 10-16 veckan ut, dock gäller 12-16 på söndag.

På Maja Wilhelmssons bilder syns middagsätarna endast med sina händer. Det är tallrikarna och maträtterna som är i fokus. Den som vill skåda hennes utsökta projekt bör bege sig till Nygatan 12 i veckan.

På Maja Wilhelmssons bilder syns middagsätarna endast med sina händer. Det är tallrikarna och maträtterna som är i fokus. Den som vill skåda hennes utsökta projekt bör bege sig till Nygatan 12 i veckan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser