GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Du slipper, gå och lägg dig! – av Måns Back Nilsson

Folkets Hus i Landskrona. Foto: Måns Back Nilsson
Folkets Hus i Landskrona. Foto: Måns Back Nilsson
Folkets Hus i Landskrona. Foto: Måns Back Nilsson
Folkets Hus i Landskrona. Foto: Måns Back Nilsson

Jag älskar John Steinbecks böcker om luffarna i den lilla staden Monterey vid Kaliforniens kust. Jag älskar att läsa om hur dessa dagdrivare resonerar och vänder och vrider på allt som man skulle kunna göra om lusten och orken föll på.

I en av böckerna ”En underbar torsdag” finns en väldigt komisk passage om en lite trög luffare vid namn Hazel. Hazel blir spådd och spådomen säger att Hazel kommer att bli president i USA. För Hazel är detta ett jätteproblem, han är med rätta fullkomligt övertygad om att han aldrig skulle klara av att vara president i USA.

Den komiska poängen ligger i att Hazel betraktar spådomen som en absolut sanning och därför drabbas av en djup existentiell kris.

Igår och inatt var jag Hazel.

Jag var fullkomligt övertygad om att jag var tvungen att bli den socialdemokratiska arbetarkommunens ordförande här i Landskrona. Jag vaknade mitt i natten med en fruktansvärd ångest, jag hade drömt att jag satt fast under vattnet.

Jag fick ett meddelande igår från en före detta partikollega som bad mig om att axla just detta uppdrag. Den tidigare ordföranden har tydligen bestämt sig för att avgå, efter 32 år. Min gamle kollega påstod att det var många som menade att just jag skulle vara ett utmärkt val för att förnya det socialdemokratiska partiet i Landskrona. De ville nominera mig helt enkelt.

Någon revanschistisk sida av mig själv drabbades av fullständig hybris.

För er som inte känner mig så får jag väl berätta att jag suttit i fullmäktige för just socialdemokraterna i Landskrona. Jag har suttit i verkställande utskott, styrelse och varit ordförande för innerstadens S-förening. Efter tio aktiva år avgick jag med buller och bång för snart ett år sedan. Jag var en väldigt sur och bitter person när jag avgick.

Politik och ambitioner kan göra sådant med folk. Nu mår jag bättre.

Skulle jag beskriva mig själv så är jag i grund och botten en ambitiös och social människa som är mer förtjust i att leda än att ledas. Jag har dock ofattbart svårt för att bara hålla truten.

Det är inte bra. Det var jag som läckte till tidningarna om hur jävligt det såg ut i Ventrafiken. Det fick jag mest fan för.

Det är väl lite så det är med Hazel i boken också. Han pratar sig fram till vad det är som måste göras. Diskuterar med sina vänner. Tänker för första gången i sitt liv.

I natt klockan tre hittade min fru mig i köket där jag åt mackor med hallonmarmelad.
”Vad gör du Måns?” Undrade hon en smula förvånat, ”du slamrar i lådor och pangar med luckor, så att du väcker hela huset”

”Jag vill inte Ine” sa jag med ynklig röst, ”eller lite vill jag nog men isåfall vill jag vara som Börje Andersson och Csaba, du vet inte ha någon partitillhörighet” ”jag klarar inte av att tränga ner mig själv i den där trånga lådan igen!” ” Jag klarar inte av att gå runt här på Hven och förväntas försvara allt som Stefan Löfven säger”

”Om jag blir ordförande kan jag inte skriva krönikor på Landskrona Direkt mer och jag kommer aldrig få tid för att söka det där lärarjobbet.”

Min fru tittade på mig på ungefär samma sätt som hon tittar på barnen när de piper lite för mycket.
”Du slipper Måns” sa hon ”gå och lägg dig”.

Jag kände en så otroligt stor lättnad när jag la huvudet på kudden och somnade om mitt i ett andetag.

Precis som Hazel, när hans luffarkompisar kommer på att de räknat fel på antalet tår på Hazels fötter och att spådomen därför inte stämmer.

Innan dess har Hazel hunnit bryta armen av doktorn bara för att hjälpa honom med en trasig kärlekshistoria. Kanske inte helt genomtänkt men det visar sig faktiskt fungera.

Nå, jag hoppas att de hittar en bra ordförande och att de vågar förnya sig.

Landskrona skulle må bra av en lite vassare opposition.

Boktips
En underbar torsdag, Riddarna kring Dannys bord, den stora festen, alla av John Steinbeck.

av MÅNS BACK NILSSON

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet