Turistbyrån ersätts med nio infopoints och två cyklar

Museichef Elisabeth Arvidsson, tillväxt- och näringslivschef Anna Classon samt Sara Ströberg på turistbyrå
Museichef Elisabeth Arvidsson, tillväxt- och näringslivschef Anna Classon samt Sara Ströberg på turistbyrå ser fram emot nya utmaningar. I takt med att onlinebokningarna av elektroniska biljetter till Venbåtarna har ökat så går de flesta passagerare rakt på färjorna utan att passera turistbyrån på Ventrafiken. Sista dag för öppethållande på Ventrafikens turistbyrå är 1 februari. Redan dagen efter startar flera så kallade Infopoints upp runt om i kommunen.
Museichef Elisabeth Arvidsson, tillväxt- och näringslivschef Anna Classon samt Sara Ströberg på turistbyrå
Museichef Elisabeth Arvidsson, tillväxt- och näringslivschef Anna Classon samt Sara Ströberg på turistbyrån ser fram emot nya utmaningar. I takt med att onlinebokningarna av elektroniska biljetter till Venbåtarna har ökat så går de flesta passagerare rakt på färjorna utan att passera turistbyrån på Ventrafiken. Sista dag för öppethållande på Ventrafikens turistbyrå är 1 februari. Redan dagen efter startar flera så kallade Infopoints upp runt om i kommunen.

Redan till månadsskiftet stänger Landskrona turistbyrå och ersätts inledningsvis med nio infopoints och två cyklar med rejäla lådor för broschyrer.
– Fler lär följa, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona stad.

Utvecklingen inom besöksnäringen tvingar fram ett nytt tänk hos branschens entreprenörer.
– Den digitala utvecklingen där man själv bokar boende och planerar sin resa på egen hand via Internet, gör att vi nu tar steget ut från turistbyrån för att möta besökarna i Landskrona där de finns, poängterar Anna Classon.

Tanken är ge besökaren personlig service och svar på sina frågor där man befinner sig, till exempel på museet, hotellet eller caféet. 
– Som ett komplement till den digitala informationen och servicen satsar vi nu  också  på ökad personlig service genom infopoints, vilket är en nationell beteckning för en turistinformation där besökaren kan hämta informationsmaterial och få svar på frågor om destinationen.
Infopointsen är markerade med en speciellt märke eller skylt som påminner om den tidigare turistbyråskylten.
– Den är fortfarande grön och vit men är nu inverterad, förklarar Anna Classon.

Den 1 februari stänger turistbyrån i Venterminalen och redan dagen efter öppnar en Infopoint på Landskrona museum.
– De flesta av Landskronas besökare passerar genom stadskärnan vilket gör museet till en centralt placerad personlig informationsplats med närhet till handel, restauranger, kulturutbud och evenemang.

infopoints200
Infopoint-märket användas för att märka upp bemannade turistserviceplatser.
Tanken är att signalera till besökare att personligt förmedlad turistinformation finns tillgänglig, men inte i samma utsträckning som på en auktoriserad Tourist Information eller ett Tourist Center. Endast auktoriserade Tourist Center  har möjlighet att märka upp turistserviceplatser med InfoPoint-märket. Detta förutsätter dock att man förbinder sig att följa reglerna för märkets användning.
Landskrona museum hade 55 000 besökare ifjol så de frågeställningar som en infopoint ska kunna besvara görs redan i stor utsträckning.
– Liksom att vi redan tillhandahåller mycket av informationsmaterialet. Under sommarmånaderna kommer vi dessutom att utöka våra öppettider. Vi kommer att öppna redan klockan 10 och även hålla öppet på måndagar, säger Elisabeth Arvidsson, chef för Landskrona Museum.

Genom dessa samarbetspartners kan Landskrona erbjuda personlig service sju dagar i veckan från tidig morgon till sen kväll.
– Redan nu har fler företag visat intresse för detta. Så det kan tillkomma fler. Vi erbjuder en kurs i destinationskunskap och värdskap för de som blir infopoints, säger Anna Classon.
– De senaste åren har vi ökat vårt digitala material som innebär att vi till rimliga kostnader kan ha mer information på danska, engelska, tyska, kinesiska och ryska. Ytterligare ett steg i att nå fler besökare är att vi ska ha destinationsvärdar på cykel under sommaren. Med dem kan vi flytta vår personliga service dit det för stunden är många besökare, tillägger Anna Classon och menar att flexibiliteten och väderleksanpassningen kommer att vara stor.
– Med dessa kan vi ta oss till Exan och Wormocup, eller till Borstahusens hamn under Garmin fiskefestival, eller bara ner till stranden en vacker sommardag.

Till arkivet