Annons

Gästkrönika: “Nå det kunde ju varit värre, jag kunde ju bott i Landskrona!”

centrumkop_MBN

Ibland när jag slår upp lokaltidningen så tänker jag…
“Ähh men va fan”
Behövde ni verkligen berätta om det där? Är det verkligen en nyhet?
“En pensionär som snott jordnötter på ÖB?”
Inte alltid, men irriterande ofta så är min lokaltidning identisk med dagens händelserapport från polisen. Det ger en rätt vrickad bild av min stad.

Annons
 

För tjugo år sedan bodde jag i Köpenhamn och arbetade som filmöversättare. På min arbetsplats låg det alltid ett par nummer av Extrabladet. En dansk, ganska sunkig variant på Aftonbladet. Ett stadigt inslag i denna tidning var sidan nio flickan. Sidan 9-pigen.
Några av killarna på jobbet brukade alltid diskutera dagens tjej, jämföra för och nackdelar mot gårdagens. Rätt ofta hamnade de här tjejerna på anslagstavlan ute i vårt gemensamma kök. Rätt ofta rev någon av tjejerna på jobbet ner dem.

Ibland tycker jag att Landskronadelen av min lokaltidning påminner en hel del om denna sidan 9 pigen. En kriminalpornografisk avdelning för den som bor i Helsingborg, Höganäs, Ängelholm och Svalöv att njuta av.
Hur jävla jobbiga deras liv än är, kan dessa våra grannar vilken dag som helst slå upp tidningen på sidan nio och förnöjsamt konstatera; “Nå det kunde ju varit värre, jag kunde ju bott i Landskrona!”

Det är förstås lätt att skylla allt på tidningen och det är långt ifrån hela sanningen. Landskrona är den enda stad jag bott i där man i princip gör politisk karriär genom att prata skit om sin egen stad.
Det är som en tävling där man i målande ordalag ska beskriva hur mycket man avskyr de problem som staden brottas med. Den som avskyr problemen mest och bäst vinner valet.

Landskrona är också staden där de två dominerande politiska blocken har en politisk vision som sträcker sig över hundra år. Det ena blocket verkar helst vilja tillbaks till 1966 medan det andra blocket i huvudsak sneglar på 2066. Intresset för det Landskrona som finns just nu 2016 är ganska ljummet. Landskrona år 2016 är en oäkting med globaliseringen som pappa och nationalismen som mamma. Ett rätt jobbigt äktenskap.

Men ändå så är det ju här vi är. Mitt i allt detta nya. Med spetskompetens i språkförbistring och kulturkollisioner. Gilla läget? Njae, tror inte det va?
Det är synd, för Landskrona skulle behöva nya föräldrar, någon som tittade med lite andra ögon på oäktingen. Någon som kanske såg potential i allt detta nya. Någon som tänkte att…
“Ja va fan, det var väl ungefär såhär USA såg ut som för 150 år sedan.”

Måns Back Nilsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser