GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Landskrona av Måns Back Nilsson

Järnvägsgatan. Foto: Måns Back Nilsson
Järnvägsgatan. Foto: Måns Back Nilsson
Järnvägsgatan. Foto: Måns Back Nilsson
Järnvägsgatan. Foto: Måns Back Nilsson

Det finns ett Landskrona som det pratas alldeles för lite om.
Ett fotografi av detta Landskrona är nästan helt omöjligt att beskära eftersom det liksom saknar ramar. Och som ni ser har det alldeles för många filter på sig. Det hoppar liksom ut ur bilden av sig själv på ett väldigt djupt sätt.

Det är ett Landskrona där det kanske tar ett litet slag att upptäcka hunden i fönstret som står och spanar efter sina kompisar. Det är ett Landskrona där man får en hel middag för 42 spänn. Det är inte riktigt som i reklamen för nya Borstahusen, de som bor där i huset heter kanske inte Melker och Clara och jobbar 24 timmar om dygnet.

De som bor där i huset heter snarare Melker och Katitzi, för så är det i detta Landskrona att kulturer och folk blandar sig. De har kanske inte hundratusen på banken men jag kan lova er att de stundtals har jävligt bra sex. En av dem har i alla fall ett jobb och de klarar sig, de är inte fett men det är ett liv.

I det här huset på Järnvägsgatan två våningar ovanför hunden flyttade jag och min älskade in 2001. För samma pengar som vi betalade för en 45 kvadrats tvåa på Möllan fick vi 160 kvadratmeter inklusive en massa ickefungerande kakelugnar. Här fick jag den andra chans i livet jag så hett längtat efter, den andra chans jag så väl förtjänade.

Det är många som får en andra chans i Landskrona. Ibland blir det lite tufft för staden rent ekonomiskt men de får den likväl. För mig är det kanske det bästa med Landskrona. Här är klassresan inte inställd. Målet för denna klassresa är kanske inte en destination som skulle sälja en massa i en vingbroschyr, men det är likväl en fantastisk resa för fantastisk många människor. Tack för det Landskrona.

Landskrona är en stad med många unga människor. Om man tittar noga på bilden kan man se det på mängden tuggummi som sitter fast i gatan. Kanske inte så estetiskt men ändå en bild av den lilla storstaden. Landskrona är en rätt busig stad, egentligen som gjord för studenter. Det kryllar av loppmarknader och halvsunkiga pizzerior med anständigt billiga stora stark. Espresso House och en riktigt bra falafel finns. Stora billiga lägenheter som gjorda för studentliv i kollektivform.

Jag vet att detta är ett Landskrona som en del inte vill ha, som en del skäms över.
Jag vet också att det var detta Landskrona som välkomnade mig och gjorde en hyfsat anständig medborgare av mig. Ett Landskrona med komvux, folkhögskolor, sfi och stora möjligheter för den som vågar.

Egentligen ville jag nog bara säga tack Landskrona för att du också är en stad där det är okej att inte vara helt okej. En stad där det fortfarande finns plats för det som liksom aldrig riktigt passar in i reklambroschyrerna.

MÅNS BACK NILSSON

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet