Annons

Ekonomi stoppade drömarena i centrum

I en tidigare artikel skrev vi om planerna för en ombyggnad av Landskrona IP. Att det nu blir IP som ska byggas om har dock inte varit en självklarhet. Faktum är att det var mycket nära att beslut togs om en lyxig multiarena mellan gamla järnvägsstationen och hamnen. Denna arena var tänkt att bli något utöver det vanliga men de ekonomiska kalkylerna brast och allt stannade vid en dröm.

“De senaste åren har olika arenaalternativ utretts. Nybyggnation vid järnvägsstationen, vid gamla järnvägsstationen och på Skeppsbrokajen är några av de alternativ som varit föremål för utredning. Vi har nu kommit fram till att en ombyggnation av Landskrona IP är det bästa alternativet såväl ekonomiskt som sportsligt.”
Så stod det att läsa till den kallelse som BoIS gick ut med till måndagens möte. Väl där talade BoIS styrelseledamot Kenneth Håkansson om tidigare planer som aldrig blev av.
– Först hade vi en dialog mellan förening och kommun för cirka tio år sedan men det rann ut i sanden 2005. Sedan togs frågan upp igen 2011-2012 men då vid ett annat läge, nämligen i hamnen mellan gamla stationen och skeppsbrokajen. Och det var mycket nära att den sistnämnda visionen blev verklighet, säger Kenneth Håkansson och visar upp ett par bilder på hur det var tänkt.

Annons
 

Och visst var det storslagna planer. Tanken var att det på arenans långsidasida mot hamnen skulle uppföras ett höghus som skulle inhysa såväl en restaurang som vette mot arenan men också mot havet, en hotelldel samt ett antal exklusiva bostäder.
Förutom läget och exklusiviteten så var den stora skillnaden mot andra alternativ att denna arena skulle byggas och drivas helt med privata medel.
– Vi skulle då vara tre aktörer. En hotelldel som jag skulle driva genom mina bolag, en bostadsrättsförening samt ett arenabolag som skulle ägas av BoIS, säger Göran Andersson som bland annat äger Hotel Öresund.

Han bekräftar också Kenneth Håkanssons påstående att man var mycket nära att sätta spaden i marken. Men den ekonomiska risken blev för stor för Göran Andersson som hoppade av. Vad arenan skulle kosta totalt minns han inte men för egen del var summan cirka en kvarts miljard kronor.
– Jag försökte verkligen men hur jag än räknade så skulle bara in hotelldel kosta 250 miljoner kronor och att risken att jag skulle förlora allt jag byggt upp samt hus och hem var för stor. Jag var ju den enda som riskerade ett helt eget kapital. Jag hoppade då av och efter det tror jag att de som var kvar, framför allt Kenneth Håkansson och BoIS, lade ner projektet för gott.

Enligt Göran Andersson skulle en sådan satsning i en stad som Landskrona endast kunna genomföras med de absolut största aktörerna på marknaden.
– Då talar vi om att företag som Skanska, PEAB eller någon annan i den klassen skulle ta hela kalaset och sedan räkna på lång sikt. Men det hade varit en stor risk för dom också, säger Göran Andersson.
– Dessutom var det i det läget då som de första signalerna om att de nya arenorna i landet hade tufft började florera.


Entrén till Landskrona Arena skulle ligga ut mot Österleden.
Illustration: Jonas Lloyd Arkitektkontor.

Läs även:

  • BoIS presenterade nytt arenaförslag
  • BoIS presenterar planer på framtidens IP
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser