Annons

Norska miljoner räddar jobb på varvet

I stenhård konkurrens har varvet i Landskrona, Oresund Drydocks, lyckat få ett kontrakt på ombyggnad och renovering av fyra av Hurtigruttens fartyg, en affär i mångmiljonklassen. Dessutom har ledningen med VD Jonas Hansson i spetsen, så sent som i början av veckan tagit hem ett nytt stort kontrakt, även det är en norsk båt som ska renoveras. Därmed är jobben för de cirka 100 anställda räddade under vinterhalvåret.
– Det är en offshorebåt som kommer i oktober och som ska renoveras, säger Jonas Hansson till Landskrona Direkt.
Något senare kommer den första av de fyra färjorna från Hurtigrutten vilka trafikerar den norska kusten.
– De ska både byggas om och få sin 20-årsklassning, allt för att de ska uppfylla det norska sjöfartsverkets regler.
Båtarna, som är cirka 125 meter långa, kommer företrädesvis att byggas om i torrdockan men även flytdockan kommer att utnyttjas.

Samtidigt pågår demonteringen av en färjekatamaran från Stena Line, ett jobb som inte är klart förrän en bit in i 2014 och dessutom ligger marinens före detta minfartyg HMS Visborg också vid varvet i väntan på att skrotas.
Hon kom i förrgår och ska skrotas även hon. Vi har som sagt att göra och det är skönt. Det är mycket tuffa tider nu och vi är glada över att vi inte behöver säga upp folk. Några nyanställningar lär det dock inte bli tal om, avslutar Jonas Hansson.

Annons
 

Oresund Drydocks är det största reparations- och ombyggnadsvarvet i Sverige och bland de största i Nordeuropa. Omsättningen ligger på cirka 410 miljoner kronor.


HMS Visborg (A265) ursprungligen M03sjösattes den 22 januari 1974 och var tillsammans med HMS Älvsborg (M02) ett minfartyg – med huvuduppgift att snabbt kunna lägga ut sjömineringar som skulle skydda Sverige mot invasion från havet. Nu skrotas hon i Landskrona.


Fyra av fartygen som trafikerar Hurtigruten, ofta omnämnd som “Världens vackraste sjöresa”, kommer att angöra Landskrona för ombyggnad och klassificering.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser