Junior-EM i tyngdlyftning igångArmeniern Margaryan Smbat lyfter 133 kilo i stöt efter att han tagit 104 i ryck och därmed kan han titulera sig europamästare för juniorer. Han gjorde även ett försök att slå europarekorden på 143 kilo utan att lyckas.

På tisdagen inleddes alltså som vi tidigare skrivit om, Junior-EM i tyngdlyftning ute i Idrottshallen.
– Första viktklassen avgjordes redan på förmiddagen, berättar Marcus Ahl, tung funktionär från arrangerande Landskrona Atletklubb.
– Det var den lättaste damklassen som vanns av Okur Saziye från Turkiet som dessutom satte nytt europeiskt juniorrekord!
Innan den officiella öppningsceremonien tog vid avslöjade Marcus också att allt flutit på bra i inledningen av detta jättearrangemang för LAK och Landskrona.

Inmarsch med samtliga deltagande nationers flaggor på nära nog ”olympiskt manér” följde sedan, innan kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg höll öppningsanförandet. Söderberg hälsade samtliga närvarande tyngdlyftningsfantaster, tävlande, publik och funktionärer välkomna till idrottsstaden Landskrona som, enligt ”borgmästaren”, av 40 000 invånare har 20 000 av dessa inskrivna i någon idrottsförening.
– Isn´t that fantastic?!

Uppvisning av några av dessa, närmare bestämt några duktiga tjejer från Landskrona Kvinnliga GF, följde innan ordföranden i Svenska Tyngdlyftningsförbundet och vice presidenten i Europeiska motsvarigheten också höll sina öppningstal.

Vidare i texten, och klassen som hann påbörjas under Landskrona Direkts besök i hallen var herrjuniorernas 56 kg-klass. De knappt tvärhand höga styrke- och teknikfenomenen från Spanien, Bulgarien, Turkiet och så vidare, bollade upp vikter på en bra bit över 100 kg på stången.
Vann gjorde Margaryan Smbat från Armenien på totalt 237 kilo.

Men värre ska det bli; under lördagen går de tunga gossarna upp på podiet och Landskronapubliken får då också stifta bekantskap med Sverigehoppet Carita Hansson från Visby. Ett besök i Idrottshallen under veckan rekommenderas således varmt.

Följ tävlingen på www.tyngdlyftning.com/junior2009.

Till arkivet