Ingen rusning efter varvsinventarier

Kunderna stod inte precis i kö när Öresundsvarvets konkursbo igår visades upp för hugade spekulanter.
– Jag är intresserad av en del maskiner och andra inventarier som vi kanske kan ha glädje av, förklarade Ronny Petersson från Oskarhams varv innan det var dags att gå runt och inventera maskinparken.
– Synd att se varvet stå still, det är så mycket yrkeskunskap som går förlorad.

Igår handlade det om visning av två konkursbo, Öresundsvarvet med kranar och maskiner samt Varvsuddens fastighetsbolag som bland annat är torrdockan som var Europas största när den togs i bruk i mars 1920.
– Vi har fått en del förfrågningar på material och utrustning, men bara en intressent som vill ta över hela anläggningen och fortsätta med reparationsvarvet, berättar konkursförvaltare Anders Persson som har ansvaret för fastighetsbolagets konkurs.
Öresundsvarvets dito handläggs av Marianne Uesson.
– Men vi försöker samordna försäljningen för att nå det bästa resultatet, betonar Anders Persson.
Bakom det heltäckande budet ligger företagare som tillsammans med Utvecklingsstiftelsen i Landskrona lämnat in ett förslag till framtida verksamhet som kan skapa ett 50-tal jobb med reparationer.
– En helhetslösning hade varit det bästa, men hur det blir får vi se när anbudstiden går ut, avslutade Anders Persson.

Anbudstiden vad gäller Öresundsvarvet och Varvsuddens fastighetsbolag går ut den 26 november. Och därefter skall konkursförvaltarna ta ställning till de anbud som finns.
En avgörande röst i sammanhanget får Handelsbanken som har lånat ut 12 miljoner till fastighetsbolaget.
Vad gäller skulderna efter konkursen så har Landskrona kommun via Tekniska verken krav på 385 000 vad avser Öresundsvarvet och 205 000 på Bruces.
Samtidigt som man söker köpare av reparationsvarvet fortsätter rekonstruktionen av nybyggnadsvarvet, Bruces Shipyard.
– Det rullar på planenligt och vi har säkrat jobben för 130 man fram till februari nästa år och jagar också efter legojobb i väntan på att det skall lossna på fartygsmarknaden, förklarar advokat Staffan Anderberg som är säker på att varvsnäringen skall överleva i Landskrona.
– Det är med varvet som med BoIS, man kommer alltid igen och det finns en envishet som är beundransvärd.

Arbetet med rekonstruktionen av Bruces är avhängigt av hur man lyckas med samma sak för huvudägaren Fosen Mekaniska Verksteder i Norge där situationen är mycket besvärlig och permitteringar hotar personalen.
Ett litet ljus i den mörka tunneln är det faktum att professor Eivind Smith konstaterat att regeringen gör fel som håller inne 77 miljoner norska kronor i varvsstöd medan en polisutredning pågår. Utredningen gäller huruvida Fosen bröt mot regelverket när man placerade motorerna i skroven i Landskrona och inte i Norge. Polisutredningen pågår och trots de nya uppgifterna så vill näringsminister Ansgar Gabrielson inte betala ut några pengar.
– Men skulle det visa sig att Fosen inte gjort något fel så kan vi göra utbetalningen inom 24 timmar, säger han i en intervju.
Samtidigt ligger arbetet med hurtigrutfärjan ”Midnatsol” före schemat och eftersom Fosens orderbok är tom riskerar många av de drygt 300 anställda att bli permitterade. Joar Grimsbu, som ansvarar för rekonstruktionen, kräver nu att staten betalar ut produktionsstödet och han räknar med att en ackordsuppgörelse skall vara klar om en dryg månad.
– Vi är beroende av hur det går i Norge, så det kommer att bli några spännande månader. Men jag är optimist och vi skall klara det här, avslutar Staffan Anderberg och en som inte behöver bekymra sig om den ekonomiska framtiden är Fosens ägare, Anna Synnøve Bye som är Trøndelags rikaste person med en personlig förmögenhet på drygt 136 miljoner norska kronor.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Till arkivet