Okonstlad fotoutställning

– Det var en utställning som tog tid att packa upp. Varje bild tog liksom tag i en och man stannade upp och begrundade varje porträtt, säger Landskrona Museums fotograf Jan Jönsson med anledning av den nu pågående fotoutställningen på Museet, Disfarmer, the Heber Springs Portraits som är en samling fascinerande porträttbilder från den amerikanska landsorten under 30-40 talen.

Namnet Disfarmer tog Mike Meyer i samband med att han öppnade sin ateljé på huvudgatan i det lilla samhället Heber Springs, Arkansas. Disfarmer var angelägen om att dokumentera livet i samhället.
Hans studio var enkel, bilderna togs utan rekvisita och med två möjliga bakgrunder – en svart gardin eller en vit vägg med påtejpade svarta ränder.

– Mike Disfarmer började fotografera redan 1913 och använde sig av den då rådande tekniken vilken var att negativet bestod av en glasplåt som var så stor som 13 x 18 centimeter. Detta hade naturligtvis stor inverkan på bilden när den sedan förstorades. Varje silverkorn behövde inte förstoras så mycket vilket gjorde att skärpan blev maximal. Tekniken med glasplåt använde sig Disfarmer av under porträttserien som nu visas, trots att den på 30 – 40 talet hunnit bli en föråldrad teknik, berättar Jönsson hängivet om sin amerikanske kollega.

De 140 fotografierna visar vanliga amerikanska landsortsbor som avporträtteras stående framför det grova draperiet i Disfarmers ateljé.
– Bilderna är tagna i befintligt ljus. I ateljén fanns ett snedfönster mot norr. Beroende på dagsljuset kunde det ibland bli långa exponeringstider vilket man kan urskilja på en del små barn som haft problem med att sitta still under fotograferingen vilket lett till rörelseoskärpa, säger Jönsson sakkunnigt och berättar vidare om glasplåtens egenskaper som ortokromatisk, det vill säga inte känslig för rött. Detta gör att röda nyanser blir mörkare vid framkallning och det är därför man kan uppleva det som om personerna på bilderna är brun-utan-sol- sminkade.

Att Landskrona Museum nu åter kan visa en högklassig fotoutställning är ett led i det samarbete som Jan Jönsson inledde med Hasselblad Center i Göteborg i samband med Mary Ellen Mark utställningen för två år sedan.
– Vi håller ständig kontakt och förhoppningsvis kan vi redan till sommaren presentera nästa stora fotoutställning i Landskrona men då har jag konsthallen i tankarna, avslöjar Jönsson utan att kunna säga mer innan alla kontrakt är i hamn.

Länkar till fotorelaterade sidor:
http://www.disfarmer.com/ – Mer om Disfarmer
http://www.maryellenmark.com/ – Enastånde sida om fotografen.
http://www.hasselbladcenter.se – Fotografiskt centrum

Av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet