ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Arkivet
Arkivet
Sänd vykort
Tävling

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Håkan Karlsson

Producerad av
Zebra Media
Veckans Profil

 

OXEN
Namn: Peter Piotr Koppe
Ålder: Blir 40 i år
Stjärntecken: Oxe
Familj: Sambo och tre barn
Bor: Häljarp
Prenumererar på: Digitalt Foto sedan januari
Medlem i: Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe
Arbetar med: Miljö, hälsa och säkerhet på Pilkington
Konstnär: Bertil Vallien och Sven Lingardsz
Fotograf: Det är så nytt för mig än så länge…

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Piotr Koppe
"Jag tycker om att titta på wow-bilder"


Piotr Koppe tog årets läsarbild på Landskrona Direkt ifjol. Bilden föreställer svärfar Sonny Johanssons hand just i det ögonblicket som barnbarnet Althea sträcker ut sin hand efter hans. Gripande vackert. En bild som dessutom fick Piotr att sluta med målning och uppslukas av fotografering. Sedan dess har vi flera gånger korat hans bilder till ”veckans bild”. Så pass ”känd” har han blivit att läsare hört av sig och undrat; "Vem är han, Piotr med bildseendet?"

Efter en del googlande kommer man fram till att han är född i Polen 1968 och numera bor i Häljarp. Han verkar vara minst sagt allmänbildad och bilder av olika slag fascinerar. Autodidakt konstnär som låtit fotografin tagit överhand och som dessutom knyter flugor och lurar fiskar när han inte kollar in planeter med sitt bastanta teleskop.
- Det är bilderna jag är ute efter. Har ni sett Saturnus? Frågar han när vi träffas på Seglarn över en fredagslunch. Därefter berättar han en fascinerande historia om hur han steg-för-steg byggde om en webbkamera så att han kunde koppla den till teleskopet.
- Jag hade inte råd att köpa en svindyr kamera för det ändamålet. Det funkade bra att göra det med en billig webbkamera. Det var otroligt små detaljer som skulle göras om och lödas, så jag har inte tålamod att göra om det en gång till, säger han och ler åt minnet då han satt och pillade med de mikroskopiska detaljerna.

Via Internet har vi förstått att du är en autodidakt konstnär och självlärd fotograf, vad har du för utbildning egentligen?
- Egentligen så har jag bara en naturvetenskaplig gymnasieexamen från Gullstrandsskolan. Så jag är självlärd på det mesta jag håller på med.

Vad är ditt stora intresse?
- Det har alltid varit bilder. Jag tycker om att titta på wow-bilder. Jag får en kick av snygga bilder. Att jag börjat fotografera först nu beror säker på att jag tyckt kamerorna varit för dåliga och framkallningsprocessen för omständlig.

 

"Man får tänka lite
som en fisk för att få fisk"

 

Vad har du för förhållande till småkryp?
-
Jag älskar fjärilar. Jag samlade på fjärilar tidigare och har en förhållandevis stor samling men nu sedan jag upptäckt kameran så nöjer jag mig med att fotografera de. På det viset slipper jag ha ihjäl en massa fjärilar. Sen är det lite pinsamt att springa på ängen med håven i famnen. Det är häftigt att titta på fjärilar och se hur ljuset reflekteras i deras vingar och fjäll.

Fiske lär vara ett annat intresse. Vad är det största du dragit upp i Saxån?
- En öring på 4,1 kilo. Jag gillar verkligen att komma ut i naturen och gärna då med flugfiskespöet i handen. Att lägga ut en fluga som man själv har gjort och få fisken att gå på det är inte lätt men när det händer så får man en kick av det. Numera brukar jag inte behöva gå hem utan fisk. Jag har förstått principen. Man får tänka lite som en fisk för att få fisk.

Vem skulle du vilja skicka till stjärnorna?
- Jag skulle gärna åka själv och då ha kameran med mig. Där finns det vackra bilder att skåda, jordklotets rundning exempelvis. Bilder där uppe ifrån är magiska.

Tror du på horoskop?
- Nej, jag hatar sånt. Det är det värsta jag vet.

Men ändå så är du så pass fascinerad av det ouppnåeliga...
- Stjärnhimmeln är inte ouppnåelig. Den är lätt att förstå. Det är materia, fysik och vetenskap. Det knäcks nya gåtor hela tiden. Okej, samtidigt som man löser en ny gåta så skapas tre nya. Det är det som är problemet.

Plågar du dina barn med stjärnhimmeln?
- Ja, både de och släkten. Jag försöker väcka deras intresse och nyfikenhet. Jag tycker det är kul att sprida kunskap, speciellt då till barnen. Det är svårare att få de vuxna att tänka i nya banor. Det bor en lärare i mig. Jag tycker om att upplysa min närhet om det som finns och det yttrar sig i att jag berättar att, ”där är Venus”, eller ”titta där är en makaonfjäril”.

Blir du inte betraktad som Bror Duktig då?
- Kanske lite ibland. Det händer att jag avvaktar men då säger dom, ”men säg det då, du vet ju det”

Du har aldrig funderat på Jeopardy?
- Nej, faktiskt inte.

 

"Det finns liv
men inga UFO"

 

Finns det UFO och liv på andra planeter?
- Det finns liv men inga UFO. Finns det bara vatten och rätt temperatur så finns det säkerligen liv. Varför skulle det bara finnas här?

Hur känner du Kungen?
- Det är min svärfar. Han är en fantastisk människa – en ödmjuk jätte med ett hjärta av guld som dessutom har skön humor. Jag visste dåligt vem han var innan jag kom in i familjen. Jag tittade inte på BoIS under 70- och 80-talet. Jag visste faktiskt inte hur stor han var innan jag kom in i familjen. Det har jag förstått nu.

Tror du på Gud?
(Tystnad) … Jag gjorde det inte innan men jag vet inte om jag gör det nu. Desto mer man lär sig, ju svårare blir det. Atomer som blev till jord som blev till liv i alla ära men ibland funderar man på om det inte finns något större därute som startat det hela. Det kan inte ha kört igång själv. Jag tror inte på någon gubbe som sitter uppe i himlen men något annat kanske…

Veckans bild på Direkten har förändrat din syn på fotografering, berätta…
- Det är sant. Den första bilden jag skickade in var den på Sonnys och Altheas händer. Det var en kick att vinna ”veckans bild”. Jag har sedan dess lärt mig mycket om fotografering. Innan dess fotograferade jag endast till husbehov. Dessutom har jag lärt mig mer om Photoshop. Det var en dörr som öppnade sig och som visade sig innehålla hur många dörrar som helst till ny kunskap. Det händer att folk kommer fram till mig och berömmer mina bilder.

Hur mycket får man ändra en bild i Photoshop?
- Jag kan inte se några begränsningar. Är man bara ute efter en cool bild så ser jag inga problem, bara möjligheter. En snygg bild gläder ögat och själen. Det handlar trots allt om att hitta ett snyggt objekt som dessutom ska fotograferas i rätt vinkel.

När kommer människorna in i bilden?
- Det ska jag ge mig på ganska snart. Då blir ljussättningen än viktigare och jag måste skaffa mig en bättre blixt.

Överger du det befintliga ljuset?
- Ska man fotografera bröllop och dop så vill det till att ha grejor som fungerar. Det är ofta ganska dåliga ljusförhållanden och då behövs blixten. Där får man ingen andra chans.

Finns det något du inte kan eller vill fotografera?
- Trafikolyckor och andra morbida saker har jag inget intresse av att föreviga.

Är du perfektionist?
- Ja, det är jag. Jag ger mig inte förrän det är perfekt.

Vad är det bästa du gjort alla kategorier?
- Jag gjorde en resa till USA –92 och såg då en massa coola ”bilder”.

Har du misslyckats med något?
- Det har jag säkert. Men då har jag försökt hitta en annan väg för att nå målet.

Har du något motiv du gärna vill fotografera?
- Lunds domkyrka under ett strömavbrott.

Vad vi förstått så har du målat en hel del också. Ställer du ut på Konstrundan?
- Nej, jag har dessutom lagt penslarna på hyllan sen jag upptäckte fotograferingen. Det har jag inte tid till. En målning kan ta månader att framställa medan ett foto kan du skapa på ett par sekunder. I denna snabba verklighet så fördrar jag nu fotografering. Jag har nog dessutom mer vilja än talang när det gäller målning.

Har du något husdjur?
- Jag har alltid varit glad för akvarium och fiskar, så det har vi. Då främst saltvattensakvarium med sina vackra fiskar och koraller. Just nu har jag bara räkor i akvariet men fiskarna är på gång. Det är en hobby.

Kan det störa dig att du inte har kameran med på stan och helt plötsligt så uppenbarar sig en bra bild?
- Ja, absolut. Senast hände det igår morse. Jag kom körande vid lasarettet och solen stod perfekt, det rök om vägbanan och ljuset och färgerna var utmärkta. Det gäller att fånga ögonblicket. Jag åkte dit i morse igen och var beredd. Bilden blev bra men inte så bra som den hade kunnat vara. Kameran är en klump att släpa på men ofta gör jag det nu för att inte missa ögonblicket.

Engagerar du dig i samhällsdebatten?
- Inte så mycket. Jag tycker det är bra med fler poliser och att det blir mer ordning och reda på stan.

Vem skulle du vilja vara för en dag?
- Gärna Howard Carter när han öppnar Tutankhamuns grav, 1922, och sa den berömda repliken ”Alla dessa underbara ting”.

 

"Jag brukar memorera in OCR-nummerna"

 

Vilken dold talang har vi missat?
- Siffror. Jag brukar memorera in OCR-nummerna när jag ska betala våra räkningar. Det är rätt sjukt men samtidigt gör det inbetalningsrutinerna lite roligare. Jag tävlar mot mig själv. En snabb blick på siffrorna är allt jag tillåter sen ska siffrorna sitta där.

Vilken talang önskade du att du hade?
- Jag önskar att jag kunde spela piano eller synt.

 

 


Se det bästa av Piotr Koppe med kommentarer av proffsen >>