ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Nyheter vecka 27

Olycka på Föreningsgatan

2011-07-08
En personbil körde under eftermiddagen in i en regionbuss på Föreningsgatan. Bussen som ska enligt de första rapporterna varit full med passagerare men initialt uppges ingen person ha kommit till skada vid olyckan.

 

 

Det händer i helgen

2011-07-08
Efter ett par intensiva helger är det något mer tunnsått bland helgtipsen som kommit redaktionen tillhanda. På Öresunds Golfklubb i Häljarp bjuds dock in till en heldag under lördagen som avslutas framåt kvällen med grillfest i klubbhuset. Kan annars vara läge att gå på Biohuset Maxim vars repertoar du hittar här.


Fredag:

 • 18.00 - visafton vid sundet med LINY´S på Seglarpaviljongen

Lördag:

 • 09:00 -  Ett slag för välgörenhet där man kommer att spela för Ulla-Carin Lindquists stiftelse tillförmån för forskning om sjukdomen ALS på Öresunds Golfklubb.
 • 11.00 - Music Corners. Levande akustisk gatumusikalisk på olika platser i centrala Landskrona. Läs mer >>
  14:30 Klubbmästerskap i puttning på Öresunds Golfklubbs drygt 600m2 stora green. Avgörs både dam- och herrklass över 36 hål.
 • 19.00 Henrick Solera på Slottscaféet. En annorlunda kväll med en sångare som har en speciell förkärlek till gamla "Evergreens". En”cocktail” med låtar som tidigare gjorts av Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis JR med flera lär charma publiken.

Söndag

 • 18.00 - Sommarkvällsmusik i Borstahusens kapell. "Essens:1" med Per Johansson, klarinett och Ian Peaston, violin.

 

 

Man omkom när busskur mejades ner

2011-07-08
En man i 70-årsåldern avled sedan en personbil i hög fart på torsdagskvällen kört in i den busskur på Löpargatan där han stod.
Enligt det första vittnesuppgifterna har ett flertal personer som suttit i bilen som avvikit från platsen.
Ganska snart kunde dock en polispatrull med hund få upp ett spår och de fyra personerna som avvikit från olycksplatsen kunde gripas och är nu misstänkta bland annat för grovt vållande till annans död. De fyra gripna ynglingarna fördes till sjukhus varav åtminstone två fick lämnat detta under natten. Dessa förhördes då av polisen i Helsingborg. Senare under natten anhölls männen som uppges vara i 18-20 års åldern och körkortslösa. Såväl närliggande lyktstolpar som busskur demolerades totalt vid kraschen.
En hund som skadats vid olyckan fördes till djursjukhus.

 

 

Foton bortom LCD-skärmen


Allt för konsten Foto: Li Östlund

2011-07-08
Landskrona museum visar under sommaren utställningen 10LoFi – a manifesto for low fidelity photography i Café Nell Walden. Tio fotografer, geografiskt utspridda från Västkusten till Österbotten som lärt känna varandra via fotosidan.se, bestämde sig i början av 2009 att sätta ihop en gemensam utställning.
Ett och ett halvt års förberedelser resulterade i 10LoFi, ett manifest för den lågteknologiska fotografin.

Britt Aximon, Jan Bernhardtz, Daniel Björkert, Kristoffer Bratt, Madelene Johansson, Johan Kauppinen, Lena Källberg, Ulla Larsson, Christer Törnkvist och Li Östlund har det gemensamt att de använder sig av riktigt enkla kameror; hålkameror eller någon av de gimmickartade lättviktslådor som brukar benämnas toycameras.
Men leksaker kan man inte riktigt kalla dem, för de går faktiskt att fotografera med. Kamerorna är framställda med den största brist på respekt för teknologi, ofta tillverkade i plast, från objektiv till bakstycke. Som bildskaparverktyg kan de däremot vara kraftfulla, med sina alldeles egna synsätt och individuella skavanker. Begränsade inställningsmöjligheter och opålitlig konstruktion är omhuldade egenskaper, som inte ses som en begränsning utan som en tillgång. LoFi-fotografen har ofta en arsenal med olika kameror som var och en har sitt särskilda uttryck som passar vid olika tillfällen.
- Resultatet är ingen slump, säger Christer Törnkvist om sina hålkameror.
- Någonstans gör vi ju ett urval i våra bilder, och det finns ju alltid en tanke om hur den slutgiltiga bilden ska se ut, även om processen kan verka slumpartad.

Utställningen visades under hösten 2010 på Fotokompaniet i Göteborg och på Uppsala Fotografiska Sällskap. Under juli 2011 visas även bilderna på LightBox Photographic Gallery in Astoria Oregon, USA. 10LoFi-manifestet har också blivit en bok, som kommer att finnas till försäljning i begränsad upplaga i samband med utställningen.

10LoFi – a manifesto for low fidelity photography visas 5 juli – 15 september 2011 på Landskrona museum.


Backe. Foto: Daniel Björkert


Fiesta Mexicana. Foto: Johan Kauppinen
.


Framåtanda. Foto: Ulla Larsson
.


Sebra. Foto: Jan Bernhardtz
.


Windows. Foto: Lena Källberg
.


Väktaren. Foto: Britt Aximon
.

 

 

 

Krafttag krävs för hemlösa barn

2011-07-08
Landskrona stad kallas till möte med Barnombudsmannen för samtal om vräkta barn. Statistiken över hemlösheten i Landskrona har ökat de senaste åren och därmed har flera barn också drabbats när familjer vräkts. - Jag tycker det är bra att nu Barnombudsmannen tar den borgerliga kommunledningen till samtal. Detta har jag och Socialdemokraterna framfört sen vi såg att ökningen kom, säger Jonas Esbjörnsson(S) andre vice ordförande i individ- och familjenämnden, som även interpellerat i kommunfullmäktige i frågan.
- Att det skulle gå så långt som att kommunen nu skulle bli kallad och vara en utav de kommunerna som har den högsta vräkningen av barn är en skandal, dundrar han.
- Det är hög tid att den borgerliga kommunledningen nu tar sitt ansvar, avslutar Jonas Esbjörnsson som efterlyser krafttag för att vända på problemet.


 

 

Populär äventyrspark åter på karnevalen


1000 barn testade äventyrsparken under karnevalen ifjol, Nicola Hultgren, var en av dessa. I år kommer repklättrandet mellan träden tillbaka.

2011-07-07
För femte året i rad kommer Fält & Fritid med Lotta Andersson som ansvariga i samarbete med Ivan Varga och tillsammans med en grupp från den kommunala feriepraktiken att förbereda, bygga och hålla i äventyrsparken för barn på Landskrona Karnevalen.

Under tre veckor kommer tolv ungdomar att sommarjobba med att rita, planera och bygga den mycket uppskattade äventyrsparken för barn. Förra året var parken där barn fick gå på lina, balansera på stockar och ta sig fram på en utstakad bana ett uppskattat inslag i karnevalsutbudet.
- Över 1000 barn gick förra årets bana under tre dagar, meddelar  Lotta Andersson, ungdomssekreterare på Fält & Fritid.

Ungdomarnas feriepraktik inledes i  måndags med en genomgång. I var hela gruppen över på Ven och provade på och inspirerades av Ivan Vargas höglandsbana ”Äventyrsarken”. I veckan har man även hunnit med lite ledarskapsträning. Ungdomarna kommer att arbeta mellan 8.30 och 16.30 under vardagarna samt i skift under karnevalen.
Äventyrsparken kommer likt tidigare år att ligga nere vid konsthallen vid Parkgatan och vara öppen 12-21 under karnevalsdagarna.

- Vi hoppas på tre härliga veckor med gott arbete och mycket skratt där ungdomarna tillsammans får lära sig nya saker och få en positiv erfarenhet av arbetslivet, avslutar Lotta Andersson.

 

 

 

The World passerade förbi Ven


Igår låg The World på redden utanför Helsingborg. Foto: Jan-Erik Mattsson.

2011-07-07
Den morgonpigge kunde idag skåda när världens största privatägda yacht, The World, passarade genom Öresund och gick på svenskt vatten förbi Ven på sin väg till Köpenhamn där fartyget ligger idag.

 

 

Åtal mot försäkringsmäklare ogillades

2011-07-07
Den försäkringsmäklare boendes strax utanför Landskrona som i höstas stämdes misstänkt för grovt bedrägeri har av tingsrätten i Lund friats sedan åtalet ogillats. Det var fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv som stämt mäklaren sedan man ansett att denna vilselätt kunder, något som alltså tingsrätten ogillade. 

 

"Bästa stället på jorden"
Gråens koloniförening 60 år


Bara fem minuter från stans centrum råder lugnet i Gråens koloniförening som idag firar 60 år.

2011-07-07
Hamnen i Landskrona har i århundrade räknats till landets bästa. Frågar man kolonisterna på Gråen är det definitivt så än idag. I dag är det på dagen 60 år sedan Gråens koloniförening bildades och är det någonstans i Landskrona där 50-talsidealismens anda fortfarande frodas så är det på ön i hamnen.
- Det här är bästa stället på jorden, säger Maria Brandt som rent av äktade maken Anders på ön en sommardag för 17 år sedan.
Dottern Sandra, som bara var baby vid tillfället har tillbringat varje sommar sedan dess bland de 54 kolonierna, trivs minst lika bra som föräldrarna.
- Här kopplar man av, säger hon och drar handduken genom håret efter dopp i hamnen.
Fler släktingar har stugor på ön och Sandra hoppas skaffa en egen i framtiden.
- Gemenskapen är stor, är förklaringen både hon och alla andra vi pratar med på ön ger.

Och den röda trivseltråden går tillbaka till föreningens grundande.
- Redan en vecka efter bildandet hölls den första danskvällen i Konserven, säger Lennart Larsson föreningens nuvarande och blott tredje ordförande sedan starten.
- Då som nu var trivseln och umgänget i högsäte, säger han och berättar om olika samkväm.
- Vi har silllunch, pokerturneringar, bingoaftnar, dans- och jazzträffar, grisfester och mycket annat. Dessutom ingår alla kolonister i olika städlag, så vi hjälps åt att sköta gemensamma ytor.

Kolonilotternas historia sträcker sig tillbaka till 1900-talets början då dessa etablerats på Gråens östra flank.
- Jag har en egen tes om hur det gick till, säger Lennart Larsson.
På 1880- talet startade Supra en konstgödningsfabrik på Gråen.
- Roddarna stannade väl kvar på ön någon helg. Detsamma gällde fiskarna som fått tillåtelse att hänga sina garn på ön. De behövde en låda för sina saker. Över lådan restes en takstol och snart var den första ”kolonin” byggd, filosoferar han.

Öns historia är annars ett kapitel för sig. Redan under 1700-talets mitt inleddes ett drygt dämningsarbetet på Gråen för säkra hamninloppets svaga punkt. Sedan dess har olika projekt avlöst varandra och försvarsmakten har satt sina spår på ön. Den militära skjutbana från slutet av 1800-talet kan fortfarande anas och under andra världskriget anlades flera fort på Gråen i den så kallade Per Albinlinjen som bevakade landets kust. Ön huserade också en hangar för Landskrona Flygstation under Enoch Thulin eran.
Och så var det den gamla konservfabriken.
- Det var Hans Brandes och hans hustru Elsie som drev den. När maken gick bort på 60-talet så fick föreningen köpa byggnaden något som finansierades med att varje koloniägare betalade 25 kronor var, berättar Lennart Larsson och Konserven har blivit ett väl utnyttjat föreningshus sedan dess.
- På vinterhalvåret förvarar vi våra båtar här.

Kolonierna på Gråen är annars de enda i kommunen där det är fritt fram för personer som inte är mantalsskrivna i Landskrona att köpa en stuga.
- Senast skrev vi bara ett treårsavtal med kommunen just för att se över reglerna.
Möjligen är det också detta som drivit upp priserna på stugorna. Idag är det inte ovanligt att se kolonier som bjuds ut för en halv miljon kronor.
- Det är lite olyckligt, säger Lennart Larsson som dock menar att det i priset ingår båtplats och båt.
- Men det innebär att yngre ofta inte har en chans att delta i budgivningen och det är inte bra.


Gråen en pärla som vårdas väl av dess invånare, kolonisterna.
Foto: Poul W Lorenzen

Gråens koloniförenings historia i korthet

1950-talet


Konserven har genom åren varit en populär samlingslokal för danslystna gråenbor med gäster.

Lördagen den 7 juli 1951 bildades Gråens koloniträdgårdsförening och Arne Thelander valdes till ordförande. Redan veckan därpå, den 14 juli, anordnades den första danskvällen i den gamla Konservfabriken som än i dag utgör en central samlingspunkt för medlemmarna.
Festerna var viktiga och festade man inte på Gråen så träffades man för höst- och vårfester på antingen Venuslokalen eller Folkets hus.
Den sanitära standarden var inte alltid den bästa och dåvarande hälsovårdsnämnden kontaktades för att göra något åt råttplågan på ön.

1960-talet


Vy över Gråen på 1960-talet.


Efter köpet av den gamla Konservfabriken krävdes omfattande insatser för att få både omgivning och byggnad i ett bra skick.

Att få in vatten till ön stod högt på stugägarnas önskelista och 1961 blev den drömmen verklighet när en ledning för ändamålet placerades på hamnbassängens botten. Tidigare hade medlemmarna fått ro över hamnen för att hämta vatten, nu fick man ro ut för att då och då laga ledningen efter att något fartyg orsakat en läcka.

När ägaren till den gamla Konservfabriken Hans Brandes avled erbjöds föreningen att köpa byggnaden och affären finansierades genom försäljning av andelar för 25 kronor styck. Änkan Elsie hade kvar bostad i byggnaden under några år, men flyttade 1967 till egen stuga på ön, för övrigt den enda byggnad uppförd av tegel.
I juli 1962 tog Anna Telg initiativ till en ”Damklubb” som fick ett eget rum i Konserven, senare fick även ungdomarna ett eget rum.
Den 21 juni 1964 avgick ordförande Arne Thelander och han efterträddes av Göte Telg.

 

1970-talet


Lotteriförsäljningen på Saluhallstorget gav föreningen ett bra tillskott under många år.

Efter att gemensamt arbetat med att lägga ut ledningar fick samtliga stugor eget vatten och nu stod el-frågan högt på dagordningen.
El drogs in i Konserven 1973 vilket möjliggjorde bland annat gemensamt TV-tittande i Damrummet.
Supra hade under många år pumpat ut gips, en restprodukt vid framställningen av konstgödsel, i Öresund. Nu planerades i stället för en konstgjord ö för ändamålet och 1978 stod Gipsön klar. Skapandet av Gipsön var ett stort projekt som möjliggjorde att stugorna kunde få el vilket blev verklighet 1978.
Kollektivt köpte föreningen in elspisar och kylskåp till stugägarna som nu kunde skrota sina gamla gasolmaskiner.
1972 placerades en telefonautomaten i Konserven och täckte inte inkomsterna kostnaden på 296 kronor skulle föreningen svara för mellanskillnaden.

1980-talet


Kalle Andersson var inte sen att nyttja ICA-kryssets service med leverans av varor direkt till kajen.

Hamnstyrelsen beslutade att båtplats följer stuga vid försäljning om stugägare så önskar, detta efter framställan från koloniföreningen.

Hälsovårdsnämnden mätningar av föroreningar på ön visade på höga halter av tungmetaller i marken, huvudsakligen bly, vilket resulterade i odlingsförbud för bland annat sallad.
Bakom föroreningarna ligger flera av de tunga industrierna som finns runt ön. Situationen har blivit betydligt bättre, men fortfarande rekommenderas kolonisterna att inte odla sallad och kål.
Sommaren 1984 fattades beslut om förbud mot gräsklippning mellan kl 13 och 15 på söndagar så att kolonisterna kunde sova middag. Förbudet efterlevdes under flera år och samtidigt upphörde föreningens uthyrning av gräsklippare.
1989 började ICA-krysset leverera varor till Suprakajen varje fredag sommartid för kolonister som så önskade.

1990-talet


Att hålla bröllop på Gråen tillhör inte vanligheterna, men den 18 juni 1994 vigde Jim Trulsson Anders och Maria Brandt med dottern Sandra som vittne.

Efter 28 år som ordförande avgick Göte Telg och hedrades för sina insatser med en särskild ”Göte-afton”, han efterträddes av Lennart Larsson.
Storskarven hade börjat etablera sig på ön och 1993 var fåglarna så många att det anmäldes som obehag till länsstyrelsen, dock utan resultat eftersom fågeln är fridlyst.
I juli 1995 sköts inte mindre än fyra grävlingar på ön som även haft besök av räv, rådjur och älg.
1996 informerade Sydkraft om planerna på tolv vindkraftverk på Gipsön som inte längre nyttjades av Supra efter nedläggningen 1992.
Koloniföreningen tog över ansvaret för ”Demmet”, grönområdet fram till staketet som skiljer koloniområdet från Gipsön. Dock är det inte aktuellt att anlägga fler kolonilotter, de 54 som finns i dag bedöms vara tillräckligt.

2000-talet


Åren rullar på och makarna Brandt och dottern Sandra stortrivs på Gråen.

Sveriges inträde i EU märks också för kolonisterna på Gråan, hamnen inhägnas efter EU-påbud och därmed upphörde möjligheterna för transporter tvärs över hamnbassängen 2004.
Kommunen överlämnade ansvaret för ”stora bryggan” till föreningen och till fotbolls-VM 2002 kunde medlemmarna glädja sig åt följa matcherna på storbilds-TV i Konserven.
Jazzhouse Landskrona började arrangera höstpremiärerna i Konserven och gästerna skeppas över med fiskebåt från stan.
Redan i början på 1980-talet hade Turistbyrån börjat med guidade turer på ön i augusti. I maj 2008 bjöd Statens Fastighetsverk, som ansvarar för Gråen, besökarna att följa med till Adolf Fredriks fäste med sitt kruttorn och drygt 400 personer tog åkturen ut till ön.
På Konserven placerades också en mast som möjliggjorde snabb datauppkoppling.

Bildsvep över Gråen:


Det är inte enbart kolonierna och gemensamhetsytorna som ska skötas. Varje koloniägare är också delägare i en brygga som efter de senaste hårda vintrarna behövt extra mycket omsorg.


Gråens koloniförening har haft tre ordförande under 60 års verksamhet. Arne Thelander 1951-1964, Göte Telg 1964-1992 och sedan dess Lennart Larsson. I båten på väg in till sin koloni trivs ordförande Lennart Larsson förträffligt. Sedan 1973 har han varit koloniägare på ön och nu har även sonen köpt en stuga på Gråen.


Konserven har en central plats på ön.

 


Gipsön är sammanväxt med Gråen. Foto: Poul W Lorenzen


En del odlande blir det i kolonierna.


Landskrona inre skärgård.


Kruttornet är den äldsta bygganden på ön.


Domnivet är ett av många band som spelat i Konserven.

 

 

Betygen förbättrades på gymnasieskolan

2011-07-07
Det nu mera nerlagda Gymnasieförbundet hade som mål att nå minst rikssnittet för de olika gymnasieprogrammen vad gäller betygen. Även om den nya organisationen som nu trätt i kraft har en bit kvar att vandra på den vägen så har allt fler gymnasieprogram i Landskrona nått den genomsnittliga nivån.

2009 nådde 2 av 11 program detta. Barn-och fritidsprogrammet samt omvårdnadsprogrammet. 2010 nådde 3 av 11 program detta. Barn-och fritidsprogrammet, elprogrammet samt handelsprogrammet. Nu när slutbetygen gavs för en knapp månad sedan nådde 5 av 11 program över genomsnittet. Barn-och fritidsprogrammet, byggprogrammet, estetiska programmet, hotell-och restaurangprogrammet samt industriprogrammet.
- Det är glädjande att allt fler gymnasieprogram når det politiskt uppsatta målet i skolplanen, säger gymnasieförbundets ordförande Magnus Lindahl (Fp).

- Våra utbildningar arbetat intensivt att utveckla det pedagogiska arbetet för att öka elevernas motivation, säger Tomas Johansson, utbildningsdirektör.

Landskrona stad har alltså nu övertagit huvudmannaskapet för utbildningarna i Landskrona. Skolplanen som behandlas vid seanste fullmäktige har målet att alla utbildningar skall minst nå rikssnittet.
- Målet är fullt realistiskt inom mandatperioden. Redan idag ligger ytterligare tre program väldigt nära snittet. Nämligen handelsprogrammet, naturvetenskapsprogrammet samt omvårdnadsprogrammet, avslutar Tomas Johansson.


 

 

Gunnar utser landets
föreningsvänligaste kommun


Gunnar Nilsson, ordförande i LISA och ledamot i Sveriges Föreningar reser idag till Visby för att kora Sveriges föreningsvänligaste kommun.

2011-07-07
Idag sätter sig Gunnar Nilsson, ordförande i LISA, i ett specialchartrat plan på Thulinfältet med destination Visby och Almedalen för att utse Sveriges föreningsvänligaste kommun.
- Det är i egenskap av ledamot i Sveriges Förening som jag ska medverka, säger eldsjälen som rent av utsätts till ansvarig för utmärkelsen.

Det var under hösten som en ordförande i en medlemsförening i Sveriges Föreningar presenterade idén om en utmärkelse av den föreningsvänligaste kommunen. Uppslaget mottogs med spänning och snart hade Landskronabon Gunnar Nilsson skapat statuter och knutit duktiga medarbetare till sig.

Under våren skickades det ut informationsbrev till landets samtliga kommuner och den 31 maj fanns hela 72 kandiderande kommuner.
- En handfull kommuner utmärkte sig extra mycket. Det har varit oerhört intressant att ta del av hur andra kommuner arbetar med sitt föreningsliv. Jag kan väl redan nu säga att jag kontaktat Torkild Strandberg för ett möte där jag vill ventilera detta, säger Gunnar Nilsson som är en stark förespråkare av en ny idrottshall i Landskrona.
- Många pekar då på GA-hallen. Den är bra men samtidigt tog man bort en gammal hall. Vi behöver öka antalet idrottshallar. Kommunen har växt sedan 60-talet när vi senast expanderade inom idrottens område.

Gunnar Nilsson menar att det bland kandidaterna finns många kommuner som gör enastående insatser för det lokala föreningslivet. Idag blir det seminarium och prisceremoni på Borggården i Visby fängelse.

Sveriges Föreningar arbetar för att skapa, stödja och utveckla paraplyorganisationer för det lokala föreningslivet.

Och som sig bör, kanske man kan säga, så tar sig Gunnar Nilsson med lånat flygplan från Landskrona flygsportklubb till Visby.
- Vi tittade på andra möjligheter inklusive hotell men det är rent hysteriskt vad det kostar nu under Almedalsveckan.

Arrangemanget börjar 12.30 och avslutas kl 14.00 med prisceremoni. Klockan 16 sitter Gunnar på planet på väg tillbaka till Landskrona. Det gäller att vara utvilad till nästa jippo.
- Nästa torsdag börjar karnevalen. Då hoppas jag att alla föreningar håller sina pass, avslutar Gunnar Nilsson.


 

 

Trädgårdsgillet blir grönare


I samband med Gunnel Carlson Gröna samtal under Landskrona trädgårdsgille kommer arrangemanget att miljödiplomeras.

2011-07-06
Landskrona trädgårdsgille som pågår 19-21 augusti har tilldelats utmärkelsen Miljödiplomerat arrangemang enligt Stiftelsen Håll Sverige Rents kriterier. Trädgårdsgillet som lockar flera tusen deltagare har redan en låg belastning på miljön men kan med sitt program inspirera till mer miljötänk i trädgårdsvärlden.
– Intresset för det gröna omkring oss är stort och det är självklart att ett arrangemang som Trädgårdsgillet ska sträva att påverka miljön negativt så lite som möjligt. Håll Sverige Rents kriterier ger oss instrumenten att utveckla vårt miljöarbete, säger Göran Nyström, förvaltningschef på Fritids- och kulturförvaltningen.
- Vår styrka är att ge vår publik inspiration till ett hållbarare liv, dels genom våra programpunkter, dels genom att vi tittar på hela arrangemangets miljöpåverkan såsom transporter, mat och sopsortering.


Landskrona trädgårdsgille
är ett årligt återkommande arrangemang vid Konsthallen med skördegille, flytande trädgårdar, gröna samtal, musik, guidade turer och öppna trädgårdar. Fri entré.

Syftet med Håll Sverige Rents miljödiplomering är att minska arrangemangets totala belastning på miljön. Det delas ut till arrangörer som aktivt och målinriktat arbetar med att minska sin miljöbelastning utifrån sina egna förutsättningar. Arrangören måste uppnå bestämda kriterier inom åtta områden för att erhålla miljömärkningen, bland annat inköp, transporter och avfallshantering.
Mycket görs redan vid trädgårdsgillet.
- Vi återanvänder material, vi kör med biogasbilar, vi erbjuder ekologiskt odlade grönsaker från närbelägna Citadellet och Rothoffska kolonin vid skördegillet med mera. I år har vi cykelarrangemang till öppna trädgårdar, samtal om miljöarbete i trädgården och uppmanar till kollektivtrafiksresande och sopsortering. Material till de flytande trädgårdarna såsom tegel- och asfaltkross är återvunnet material.

Miljödiplomeringen gäller i tre år och diplomutdelning sker på lördagen den 20 augusti kl 13.00 i samband med ett av Gunnel Carlson Gröna samtal.
- Vi är i gott sällskap, 25 andra arrangemang har fått Miljödiplomerat arrangemang 2011, till exempel Malmöfestivalen, Vasaloppet och Vätternrundan, avslutar Göran Nyström.

 

193 verksamheter har grön gubbe

2011-07-06
Miljöförvaltningen har sammanställt en lista över de restauranger som vid halvårsskiftet den 1 juli 2011 hade fått en ”grön gubbe” vid senaste inspektionen. Sammanlagt har 193 verksamheter för tillfället en ”grön gubbe”, det vill säga har en hög livsmedelssäkerhet.
Listan på dessa hittar du här:
http://www.landskrona.se/Invanare/Miljoe--haelsa/Livsmedel--haelsa.aspx

Utdelningen av gröna, gula och röda gubbar har pågått sedan den 1 september 2009.

 

 

Sedimenterad konst på golfbanan


Ett naturens konstverk kunde nyligen skådas på golfbanan i Borstahusen.
Foto: Alf Ahlberg.

2011-07-06
Under en golfrunda nyligen på Landskrona golfbana, vid bron mellan hål 9 och 10 på Erikstorpsbanan, visade naturens egen målarmästare ett litet fenomen.
- Ett stillsamt flöde orsakade ett konstverk i form av mycket lätta jordlager med ett motiv i form av en slang, orm eller annat, meddelar Alf Ahlberg som var påpasslig att fotografera naturfenomenet.
- Samspelet mellan jord, vatten och solljus gav ett vackert motiv, anser han och det är bara att hålla med fotografen som dock vill ära golfkompisen
Stefan Cederwald för upptäckten.

 

Kulturlabbet bjuder på gatumusik


Vid fjolårets Music Corners framträdde bland annat Jonas Fristedt och Lars Odeholm som lovat att återkomma även på lördag. Foto: Jeanette Höljefors.

2011-07-06
Kulturlabbet vilar inte mellan sina arrangemang. Efter förra helgens picknick är det nu på lördag dags för andra upplagan av Music Corners – gatumusik på fera platser i centrala Landskrona.

Förra sommaren introducerades gatumusik i den här formen i Landskrona. Arrangemanget blev mycket uppskattat, både av folk som rörde sig på stan och av musikerna. Nu är det dags igen. På affärsgatorna i centrum och runt Rådhustorget spelar flera olika ensembler musik mellan klockan 11 och 14.

De medverkande musikerna byter efter en stund plats och så kommer det en ny ensemble och tar över. Så om man inte vill gå runt och lyssna så kan man sitta på en plats och njuta medan musiken kommer till en.
-Idén är den samma som i alla större städer, man spelar sina låtar och så kan folk som gillar musiken lägga en slant i hatten eller gitarrfodralet, förklarar Peter Cemjack i Kulturlabbet.
- Men det handlar inte så mycket om att få in pengar även om det är kul när folk skänker en slant.

Jeanette Höljefors, ordförande i Kulturlabbet ser arrangemanget som ett skyltfönster för stadens alla duktiga musiker.
- Det finns så mycket bra musikanter i Landskrona och musiklivet har sådan bredd här i stan, säger hon.
- Vi ville gärna få ut en del av dem på gator och torg på en och samma dag.

Några av musikerna som medverkar var med redan i fjol och får räknas som veteraner i sammanhanget.
- Men det blir några nya deltagare också, poängterar Peter Cemjack som är samordnare för arrangemanget .
- Bland annat kan man lysna till far-och-son duon Benny och Linus som spelar pop och visor dessutom framträder folkmusikgruppen LA Folk.

Har man missat att anmäla sitt intresse är det ännu inte försent.
- Det går alltid att anmäla intresse för att medverka. Det är bara roligt om det blir ännu fler, avslutar Peter Cemjack.

 

 

Kaffehörnan vill upprepa Egoinas bedrift


Krister Nilsson vill upprepa Egoinas bedrift och inte bara vara Landskronas bästa bloggare utan rent av landets bästa, åtminstone i ett Veckorevyn perspektiv.

2011-07-05
Ifjol vann Egoina från Landskrona Årets Blogg vid  Veckoreveyns Blog Award 2010. I år skulle Krister Nilsson som driver den smått kultförklarade bloggen www.kaffehornan.se inte ha något emot att upprepa den bedriften.
–  Det är ett stort event för oss bloggare. Det delas ut priser i olika kategorier och visst hade det varit kul att åtminstone få tillhöra de nominerade, medger Krister Nilsson.

Har du någon kontakt med Egoina från Landskrona, dessutom som tog hem priset ifjol?

– Nej jag har ingen kontakt med Egoina, men självklart läser jag hennes blogg.

Hur går det med bloggandet?

- Jo tack,  det går bra med min blogg. Den vårdar jag väl. Jag har mellan 120 – 220 besökare dagligen. Den ökar sakta men succesivt.

Du är även en stor MFF-supporter. Det går lite sisådär?
- Ja du, det är inte roligt för tillfället, det svider

Ska du ner och snacka med och kolla på Zlatan när hans Milan kommer på besök?
- Två kungar på samma ställe. Funkar det? Jag tänker, jo det gör det. Får jag tag i biljett så åker jag ner.

Avslutningsvis kan vi på något sätt hjälpa dig med nomineringen?
- Då är det bråttom. Nomineringssidan ligger bara uppe någon dag till. Skynda er då att gå in på
http://www.veckorevyn.com/Blog-Awards/Nominera-din-favoritblogg-till-Blog-Awards och rösta på Kaffehörnan!


Tack för snacket och lycka till Krister.
- Tack själv. Och medge att det vore kul med mig på röda mattan i Stockholm.

 

 

The World återvänder till Öresund


Från toppen av ammoniaktanken förevigade Jan-Erik Mattsson sjösättningen av The World. Öresundsvarvets gamla flytdocka fanns då fortfarande kvar som synes. Foto: Jan-Erik Mattsson.

2011-07-05
I morgon onsdag ankrar The World på Helsingborgs redd. Idag ligger hon i Göteborgs hamn skvallarar den utmärkta appen MarineTraffic om.
Skrovet byggdes i Landskrona på dåvarande Bruces Shipyard och lämnade varvet den 2 mars 2001. Hon bogserades därefter till Rissa i Norge där hon färdigställdes vid Fosen Mekaniske Verksted.
- Landskrona Ship Agents hade hand om utklareringen från Landskrona och jag hade uppdraget att klareringsmässigt organisera avgången från Landskrona, berättar Jan-Erik Mattsson som även tog ett antal smått historiska bilder den dagen för drygt 10 år sedan.

Världens största privatägda yacht, The World, befinner sig på en ständig resa jorden runt, och har hittills besökt mer än 800 hamnar i  140 olika länder.

The World sjösattes den 28 feburari 2001 vid Bruce Shipyard i Landskrona. Därefter bogserade det till  Fosen Mekaniske Verksted i norska Rissa, där det färdigställdes och levererade till  ”The World of Residences at Sea”,  den 12 mars 2003. Sedan dess är fartyget en bostadsrättsförening på  ständig resa jorden runt under hela året.

- Jag minns att jag tog mig upp till plattformen via ena benet i vattentornet. Hissarna var inte igång och jag hade stränga order att inte trycka på några knappar. Jag kunde då utlösa larm med allt vad detta innebar. Vågade inte försöka mig på att tända ljuset. Ingen ficklampa hade jag med så följaktligen gick jag upp i totalt mörker, berättar han som även tidigare på dagen hunnit med en annan klättring.
- Vid sjösättningen satt jag på toppen av ammoniaktanken.

Ombord på The World finns ett antal bostadsrätter och ägarna till dessa befinner sig ständigt på väg jorden runt i sina havsnära lägenheter och imorgon återvänder man till sundet där den första resan tog vid.


Skrovet har påbörjat resan mot Norge. Foto: Jan-Erik Mattsson.


Imorgon kan den som blickar mot norr åter skåda The World i Öresund.
Foto: Jan-Erik Mattsson.


 

Vad händer här…


Med varsamt handlag transporterar Stefan Fherm en avokadoplanta.

2011-07-05
Lika säkert som att det kommer en väderrapport från Hans Lehrecke vid månadsskiftet är det att några Landskronabor väljer att flytta till en ny adress.
Stefan Fherm, ägare av Landskrona Flyttningbyrå, har mängder av rutin på området men Geula Leséns avokadoplanta lär han minnas ett tag.
– Det var en halv djungel, säger han när han skrattande tar sig ur hissen men den stora växten på en säckkärra.

Geula Leséns avokadoträd är fyra år gammalt och runt 2,5 meter högt.
–  Det är en smått unik planta, säger hon som själv satte kärnan i jorden 2007.
– Den har växt något enormt och eftersom den redan ifjol slog i taket var jag tvungen att toppa den då annars hade den säkert varit en meter högre idag.

Att Geula Leséns intresset för gröna växter är stort upptäcker man så snart man kliver över tröskeln till hennes nya lägenhet. Lite varstans gror kärnor, företrädesvis stora avokadokärnor men här växer även mango och svårodlade orkidéer för att nämna några.
Jag flyttade till Landskrona efter en skilsmässa och jag har väl alltid misstänkt att jag har gröna fingrar men innan jag kom hit hade vi en stor båt som tog nästan all fritid.
Att själv odla fram sina växter ser hon som en stor utmaning.
– Ungefär en av tio avokadokärnor tar sig. De ekologiska är bäst. De är inte besprutade och sen har de varit mindre tid i kylen, säger hon och menar att den växer periodvis.
Även plantornas karaktärer kan växla. Hon beskriver en planta som ängslig.
– En sak är säker. De behöver ljus och värme precis som människor, säger hon och skratta hjärtligt.
Geulas – Gör det själv tips
 
- Ta till vara på en avokadokärna och lägg den i ett glas med vatten. 
Efter ett par dagar skrapa du försiktigt bort det bruna tunna skalet med nageln. Låt kärnan ligga med ”rumpan” neråt i glaset tills den gror.
Placera den därefter i en kruka. Ställ den varmt och ljust. Täck med plastpåse/folie så att jorden hålls fuktig. Har du gröna fingrar i kombination med stort tålamod så kan du om ett par år skryta med ett sällsamt avokadoträd.

 

 

Johan Norén imponerade på SM

2011-07-05
SM/JSM i simning har avgjorts på Simstadion Brottet i Halmstad. Under SM-veckan hade Landskrona Simsällskap med sig fyra simmare som deltog på mästerskapet.

Det var Johan Norén,- 86, som presterade bäst av Landskrona simmarna i 50 meters bassängen i Halmstad. Johan simmade riktigt snabbt på 200m fjärilsim där han slog till med ett rejält personligt rekord på försökspasset. Tiden 2.12.14 var mer än två sekunder snabbare än hans tidigare noterade bästatid på distansen. Det resulterade i en B-finalssimning.
I finalen lyckades han inte göra ett riktigt lika fint lopp men placerade sig på 14:e plats vilket får ses som en utmärkt placering för Johan. Han sänkte även sitt personliga rekord på 100m fjärilsim i ett extralopp med tiden 1.00.45.

Lovisa Klarén, -92, var andra simmare från LS att få simma final på SM.
På 50 meter ryggsim blev hon 10:a på Junior-SM under försökspassen och kvalificerade sig in till B-final på distansen. Tiden 31.11 var endast tiondelar över hennes personliga rekord. I finalen klaffade det inte riktigt men hon placerade sig på en fin 16:e plats på SM.
Lovisa gjorde även fina simningar på 50 m frisim där hon endast var tre hundradelar över klubbrekordet med tiden 27.71 och även 50 m fjärilsim simmade hon under sitt personliga rekord med tiden 30.10.
– Det är imponerande och kul att se att Johan Norén fortfarande utvecklas och presterar på topp. Hans 200m fjärilsim var utmärkt genomfört. Bra att Lovisa även får känna på hetluften på ryggsim med en B-final, säger chefstränare Alexander Ström.

Adam Schön-Svensson, -91, hade en jämn helg lite ifrån sin bästa nivå men gjorde flera fina lopp. 200 m frisim får ändå rankas som bästa loppet där han gör sin näst bästa tid någonsin med 2.00.41. Adam hade även godkända insatser på 400 m och 800 m frisim. På sprintdistansen 50 m frisim var han tyvärr lite för snabb från pallen men simningen stämde riktigt bra i det loppet.

Caroline Andersson-Ekström, -94, gjorde två bra lopp under helgen. På 50 m fjärilsim var hon bara tiondelen över sitt nysatta personliga rekord och hennes fjärilsim har blivit mer och mer stabilt. Tiden 29.69 var hennes andra bästa i karriären.
Caroline simmade även extralopp på 100m fjärilsim där hon presterade 1.06.65 vilket var personligt rekord och kval till framtida Junior-SM.
- Som helhet gör vi ett riktigt bra mästerskap. Jag hoppas kunna jobba långsiktigt med dessa talanger och vi är bara i början av en lång utvecklingsfas, avslutar Alexander Ström.

 

 

Bildspel på tåg


Bilden är ifrån Thomas H Johnssons bildspel -Before the snow starts to fall. En personlig berättelse om vänskap, kärlek, och tillhörighet. Men även om utanförskap och ett oroligt liv i städernas nätter.

2011-07-05
– Det är spännande att visa bilder i allmänna och oväntade miljöer, det säger fotografen Thomas H Johnsson, aktuell med bildspel på Skånetrafikens nya tåg.

Fotografen från Landskrona vill ta ut bilden i det offentliga rummet och låta den komma till människor som kanske aldrig annars besöker gallerier och institutioner.
– Förra sommaren arrangerade jag bildspel på en husfasad i Malmö under Malmöfestivalen med åtta olika fotografer under etiketten Dagens Fotograf.

Malmöfestivalen äger rum i mitten av augusti och är Nordens största stadsfestival med ca
1,4 miljoner besök under åtta dagar. I år går den av stapeln den 19 - 26 augusti.

Thomas H Johnsson tar nu sin idé ytterligare ett snäpp längre och visar bildspel som en fotografpresentation på de digitala monitorerna på Skånetrafikens tåg där de normalt visas nyhetsinslag från TV4. Det hela är ett samarbetsprojekt  mellan Thomas H Johnsson, Skånetrafiken och Cecilia Sterner på Malmöfestivalens kulturdel. Bildspelen presenteras under rubriken Fem Svenska Fotografer. Deltagande fotografer är Elin Berge, Johan Bävman, Simon Rydén, Thobias Fäldt och naturligtvis Thomas själv.

Bildspelen kommer att rulla på tågen och perrongerna under hela Malmöfestivalveckan och ett längre bildspel av varje fotograf kommer även att visas på festivalens storbildsmonitorer - samma monitorer de kör ut artisterna på.

Mycket fotografi
Just nu visas The Roma Journeys i Landskrona konsthall, den danske fotografen Joakim Eskildsens omfattande dokumentära projekt om romernas liv, historia och situation i sju länder. På museet visas hela sommaren ”Pontiac”, bilder från en amerikansk bilstad i kris, tagna av den välkände fotografen Gerry Johansson. Det blir med andra ord mycket bild i Skåne under sommaren.

 

 

Olycka på motorvägen

2011-07-05
En trafikolycka inträffade strax innan klockan 7 i morse  på E6 i höjd med trafikplats Landskrona Norra. Två personbilar ska ha varit inblandade i olyckan där  tre personer klagar på nacksmärtor och förs till sjukhus.

 

 

Säljstart i februari för Venwhiskyn

2011-07-05
Som vi tidigare rapporterat har det nu gått mer än tre år sedan det första ekfatet fylldes med destillerad sprit från kopparpannorna på Spirit of Hven distillery.
Därmed kan Ven nu skryta med att det finns Single Malt Whisky tillverkad på ön.
­ Just nu och fram till hösten pågår planering, försäljning till distributionskanaler, urval av fat och buteljering, skriver bolaget i ett nyhetsbrev och meddelar att första upplagan kommer att släppas i cirka 3000 flaskor totalt. 
Hven Single Malt Whisky ”the first release” kommer att ha säljstart i butik den 8:e februari 2012. Whiskyn kommer att finnas tillgänglig hos grossister och återförsäljare i Sverige och Danmark samt hos Systembolaget i Sverige.

 

 


Friluftsfrämjandet laddar
för alperna på Kullaberg


Det närmsta en alpvandring man kommer i Skåne - en tur på Kullaberg.
Foto: Jan-Erik Mattsson.

2011-07-05
Snart är det åter dags för Friluftsfrämjandets landskronamedlemmar att bege sig iväg på sin årliga utflykt till österrikiska alperna. Målet är detsamma sedan många år, nämligen Uttendorf i Salzburgerland. Resan företages med buss som även finns tillgänglig under hela veckan som resan varar. Inkvartering sker i Staubacher Hof och därifrån göres turer med bussen till lämpliga utgångspunkter för dagliga vandringar.

Lämplig vandringsterräng, liknande den man möter i Österrike, fann man i söndags uppe på Kullaberg. Inte samma höjder, men rikt kuperad och väl så strapatsrik speciellt i högsommarvärmen. Då är det viktigt att stanna ofta och dricka. Vandring påbörjades och avslutades vid hamnen i Mölle. Via Ransvik gick men på Kullabergs södra sida ut till fyren.
Tillbaka följde man den norra sidan via Josefinelust.


Friluftsfrämjandets landskronamedlemmar tränar inför avresan till alperna.
Foto: Jan-Erik Mattsson.

 

 

Hektisk sommar för Bloosblasters


Dennis Westerberg och Bloosblasters går in i en hektisk period med flera spännande spelningar på schemet.

2011-07-04
Landskronabaserade Bloosblasters slår sig inte till ro så här i semstertider. Inför sommarens spelningar har bandet haft många och långa repetitioner. Dels för att kunna utveckla det egna soundet med hjälp av kör-tjejer och perkussionförstärkning, men också för att möta upp de krav som spelningarna med Mats Ronander och Jan Johansen ställer.

Under våren har bandet bestämt sig för att ta sin musik ett steg vidare. Därför har man engagerat tre tjejer som arbetat hårt med att ta fram spännande körarrangemang. Dessutom har medlemmarna blivit tvungna att repa in två helt nya repertoarer.
- Vi har fått jobba hårt, berättar Bloosblasters frontfigur, Dennis Westerberg.
- Låtarna med Mats Ronander känns ju igen sedan tidigare samarbeten, men inför spelningarna med Jan Johansen har vi blivit tvungna att repa in ett tjugotal 60-talslåtar. Riktigt kul, men tufft.

Bloosblasters har flera spännande spelningar att se framemot och redan till helgen är det dags för att låta den skånska bluesen ljuda. 
- Ja, nu på lördag har vi blivit bokade till Kristianstads Jazzfestival, och det känns verkligen stort. Det är ju bara välkända namn som syns i programbladet: Hanne Boel, Jacob Karlzon, Mikael Rickfors...och så Bloosblasters, säger Dennis Westerberg med ett brett leende på läpparna.

Veckan därpå står tre prestigefyllda spelningar på programmet.
- Tisdagen den 12/7 spelar vi på Kulijuli i Helsingborg. Det ryktas om att det kommer att vara över 6000 personer i publiken. Först spelar vi ett tiotal låtar i förshowen, därefter två Bloosblasterslåtar i huvudshowen, samt en 60-talsklassiker, Honky Tonk Woman, med Jan Johansen som lead-sångare.

Samarbetet med schlager-räven Jan Johansen fortsätter sedan på karnevalen.
- På torsdagen (14/7) spelar vi på LandskronaKarnevalen, i 60-talstälet. Då kommer vi att göra allt för att rycka upp herr Johansen från schlagerträsket, berättar Dennis.
- Kvällen därpå, fredagen den 15/7, står vi på Karnevalens största scen, på Rådhustorget. Då bjuder vi på de mesta önskade Bloosblasters-låtarna, och hoppas på att publiken dansar och sjunger med i de skånska texterna.

Påföljande vecka åker bandet vidare till ännu en uppmärksammad spelning, nämligen till Falkenbergs Jazz- & bluesfestival, där man är kvällens huvudakt, tillsammans med gästen Mats Ronander.
-  Och till hösten väntar fler överraskningar, berättar Lars Kristoffersson, Bloosblasters trummis. Bland annat har Mikael Rickfors hört av sig och är sugen på att fortsätta samarbetet som inleddes i våras.
- Det känns särskilt spännande.

 

 

Snart ett kvartssekel
i innebandyns tjänst

Peder Alberoth

 • RC Falkens styrelse 1988-1996
 • IBK Norrerstad Falcons styrelse 1997-1999
 • Satt med i Landskrona Falcons första styre 1999 och har sedan  2000 varit klubbens ordförande.
 • Lägg därtill sju år som damlagstränare och sex år som spelande herrlagstränare.

2011-07-04
Peder Alberoth är något av Mr. Innebandy i Landskrona efter sina 23 år i stadens innebandystyrelser. Och fler ska det bli. Under den gångna veckan avhöll innebandyklubben Landskrona Falcons sitt årsmöte för verksamhetsåret 2010 och vanlig ordning var det klubbens ordförande sedan elva år tillbaka Peder Alberoth som svingade mötesklubban.
Klubben avtackade Richard Håkansson efter hans tid som ledamot i styrelsen och välkomnade samtidigt de tre nya: Lars Persson, Frida Ohlin och Johan Laurin.

Styrelsens för verksamhetsår 2011 ser ut som följer:
Ordförande Peder Alberoth (ett år kvar)
Vice ordförande Fredrik Cardell (omvald på två år)
Kassör Hans Raita (omvald på två år)
Sekreterare Lars Persson (fyllnadsval ett år)
Ledamot 1 Jakob Ohlsson (ett år kvar)
Ledamot 2 Frida Ohlin (nyval på 2 år)
Ledamot 3 Johan Laurin (nyval på 2 år)
 

Trevlig återträff på Emaljgatan


På platsen där huset Emaljgatan 5 en gång stod var det i helgen återträff för de som bodde där när huset var nybyggt.
Bakre raden från vänster: Eija Salminen, Marie Langvad, Carita Svensson, Camilla Fors, Rose-Marie Olsen.
Sittande från vänster:Torvald Nilsson, Jonas Nilsson, Peter Andersson, Kaj Eriksson och Gun-Britt Persson.

2011-07-04
För 40 år sedan byggdes ett hus på Emaljgatan 5. De första familjerna flyttade in den 1 juni 1971. I lördags återförenades flera av dem som på den tiden var barn i huset och även några av föräldrarna.
- Flera av oss har inte träffats sedan 1974-75, då många flyttade vidare, till andra städer eller andra platser i Landskrona, meddelar Eija Salminen.
Eija Salminen och Marie Langvad som hållit kontakten under alla år, bestämde sig förra året för att försöka samla ihop så många som möjligt av de som bodde där samtidigt, för att träffas på platsen där huset stod. Huset revs 2007 i samband med att området omstrukturerades.

Via en facebookgrupp lyckades man samla ihop många av de som var barn i huset på 1970-talet.
- Det var en märklig och härlig känsla av gemenskap som präglade den varma och soliga eftermiddagen.
De nio som slöt upp på lördagen hörde alla till dem som flyttade in som de första i huset, när det nästan inte ens var riktigt färdigt.
- Det blev en trevlig picknick i gräset med många gemensamma minnen, där vi satt på den plats där vi hade bott för fyra decennier sedan, avslutar Eija Salminen.

 

 

Personrån i park

2011-07-04
En 22-årig man har anmält att han blivit nedslagen och rånad på sina tillhörigheter av två okända gärningsmän i Dammhagsparken tidigt på söndagsmorgonen. De båda gärningsmännen försvann sedan från platsen i riktning mot centrum.