ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Nyheter vecka 26

 

NHL-stjärna sympatiserade
med handelns manifestation


Washington Capitals svenske stjärna Marcus Johansson hamnade först i kön när City Gross i dag stängde kassorna under en minut.

2011-07-01
Hemma på blixtvisit i Landskrona mellan besök i Karlstad och stundande semester i Grekland hamnade hockeyproffset och Landskronasonen Marcus Johansson mitt i den manifestation som på fredagen hölls mot brottslighet av flera handlare i stan.
- Det är ett bra initiativ och det är klart jag sympatiserar med detta, sa han medan kassörskan på City Gross höll kassan stängd under en dryg minut.

 

 

Det händer i helgen

2011-07-01

Fredag:

 • 19.30 – Konsert i Sofia Albertina Kyrka med anledning av Kyrkomusikdagarna. Ytterligare en konsert klockan 20.00

Lördag:

 • Borstahusdagen med massor av aktiviteter hela dagen. Läs mer.
 • 12.00 – Sommarloppis på Nämndemansgården på Ven. Läs mer.
 • 13.00 - Lyssna på Sommar i P1 med Henke Larsson. Läs mer.
 • 13.00 – Kulturlabbet arrangerar picknick på Citadellområdet. Läs mer.
 • 13.00 - Släktforskarjour med Landskrona släktforskare på stadsbiblioteket.
 • 13.00 – Vernissage för utställningen Flying Clipper på Galleri SK på Citadellet. Läs mer.
 • 16.00 – Road Riders firar 30 år med en spelning på Seglarpaviljongen.
 • 20.00 – Konsert i Sofia Albertina Kyrka med anledning av Kyrkomusikdagarna.

Söndag:

 • 13.00 - Släktforskarjour med Landskrona släktforskare på stadsbiblioteket.
 • 14.00 - Häljarps mölla öppen till 17.00.
 • 14.00 - Lindqvists smedja i Asmundtorp öppen till klockan 17.00. Samma öppettider gäller för Hembygdsgården i Asmundtorp där det även serveras kaffe.
 • 19.30 – Konsert i Sofia Albertina Kyrka med anledning av Kyrkomusikdagarna. Ytterligare en konsert klockan 20.00

 

 

Goda solchanser i juli


Den siste juni bjöd på ett halvdramatiskt väderomslag. Trots detta spår Hans Lehrecke på goda solchanser i juli.

2011-07-01
Månadsskifte innebär en ny väderrapport från Hans Lehrecke i Glumslöv.
- Det vackra vädret i slutet av maj fortsatte in i juni och varade till den åttonde, konstaterar han.
Vädret blev  därefter ganska normalt för årstiden med maxtemperaturer kring 20 grader och en del regnskurar.
- Den tjugosjätte kom värmen tillbaka. Varmaste dagen var den 6:e med 27.9 grader.  Nattemperaturen sjönk inte under 16.6.  I övrigt sjönk nattemperaturen bara tre dygn under 10 grader, lägst den 26:e med 8.8, säger Hans Lehrecke och noterar att den varmaste junimånaden han uppmätt i Glumslöv var 1992 med 18.5 grader medan den året innan stannade vid 12.3.
- Medeltemperaturen under min drygt tretttioåriga mätperiod  för juni är 15.4.
Årets juni ligger drygt en grad högre eller för att vara exakt, 16,7 grader.
Nederbörden kom framför allt i form av skurar och det kom under tretton dygn mellan den 6 och 23:e.
- Nederbörden blev med sina 73.9 mm. klart högre än den normala kring 60.
Trots att nederbörden var över den normala, blev det  alltså varmare än normalt och soltimmarna blev många.
- Man kan göra en parallell med maj.

Hur är läget inom lantbruket?
- Det gynnsamma växtvädret fortsatte in i juni. Alla grödor och alldeles speciellt majsen och betorna har utvecklats fint och redan innan midsommar täckte betblasten raderna, vilket är mycket ovanligt. Minns hur jag  kring den tionde  juni 1957 hos lantbrukare Malte Nylander i Säby gallrade betor, som kanske var fem centimeter höga.
Ärtskörden började i Glumslöv strax efter den 20:e, vilket är något tidigare än normalt. Sorgebarnet är väl rapsen som hade en mycket ogynnsam höst följt av barfrost och stark vind i februari. En gynnsam blomning  har hjälpt upp situationen något. För grönsaks- och bärodlarna är situationen också positiv. Jordgubbarna mognade lite tidigare än normalt.  Jag skördade de första den 8:e i trädgården. Jordgubbssäsongen ser ut att bli riklig. För potatisen ser det också bra ut och den var klar i början av juni.

I trädgården kommer salladen ovanligt fint och mördarsnigeln har hittills hållit sig undan. Rosorna kommer mycket fint och maigold startade ovanligt tidig eller som det tyska namnet säger i maj. 

Badtemperaturen, hänger den med?
-
Det gör den verkligen. Den 2:e var det 16,5 grader i havet och till den 6:e hade den tack vare mycket sol stigit till 20 grader.  Talrika soltimmar har hållit vattentemperaturen uppe och  den siste uppmätte jag 19 grader.                                     .

Något speciellt att minnas från den gångna månaden?
-
Redan den 8:e var det 30 grader i Vidsel i Norrbotten och den 11:e uppmättes 33.5 grader i Pajala.
Den 9:e var det bara 13 grader i Malmö medan Visby hade 26 och Kalix 29 grader. En kallfront med regn  höll temperaturen nere i Malmö medan varmluft strömmade upp över Östersjö-Bottenvikbäckenet mot lågtryckscentrum.
Den 1 juni uppmättes 40 grader i nordvästra Ungern och
den 27:e hade Paris 37 medan Nice vid Medelhavet nöjde sig med 10 grader lägre temperatur.

Hur blir juli?
-
I min förra krönika hoppades jag på en väderomläggning till det bättre efter midsommar. Har lagt märke till att resten av sommaren då ofta blir bra. Den 26:e skedde efterlängtad omläggning. De första dagarna ser ut att bli omväxlingsrika men kylan håller sig undan och en bit in i nästa vecka kan vädret stabiliseras och åter bli varmare.

Men vad händer sedan? 
- Vädret styrs av krafter vi på kort sikt inte rår över men man kan låta statistiken tala precis som man gjorde i bondepraktikan. Därför låter jag mina noteringar tala. Bara en gång har juli varit kallare än juni nämligen 2007 (16.7-16.2). 1992 var siffrorna nästan identiska (18.5-18.6).  Det rekordkalla året 1987 var siffrorna: 14.2-14.7 I allmänhet har juli varit 2-3 grader varmare . Några extrema fall:
1994: 12.9-20.1
2006: 16.2-21
2010: 14.9-20.1
Med årets juni med en medeltemp. på 16,7 grader ser det alltså ganska lovande ut för en varm juli och jag önskar läsarna, både semesterfirare och lantbrukare, en fin sommar. Lagom kraftiga skurar då och då och båda kategorier blir nöjda, avslutar Hans Lehrecke och vi tackar för ännu en utmärkt väderrapport.

 

 

Oklart om vatten till Ven


Arbete med VA-ledningarna till Ven har upphört eftersom Frog Marin Group gått i konkurs.

2011-07-01
Till följd av att Göteborgsbaserade Frog Marin Group, som är en av entreprenörerna som bygger de nya VA-ledningarna till Ven, har gått i konkurs står för närvarande arbetet med ledningsarbetet stilla.
- Vi väntar i dagsläget på svar från konkursförvaltaren som går igenom de projekt Frog har haft igång vid konkursen. Han bestämmer därefter vilka projekt som det finns ekonomi i att slutföra, säger Lars Horrdin, VA-ingenjör på NSVA.
Idag är alla ledningar sänkta, dock behöver läget på ledningarna utanför Haken justeras för att komma på rätt plats samt kopplas ihop. Därefter återstår kontroll av ledningarnas läge, provtryckning, rengöring och vattenprov.

Arbetena vid landanslutningarna påverkas inte av Frogs konkurs, då dessa utförs av andra entreprenörer. 
- Vår förhoppning är att konkursförvaltaren beslutar att Frog ska slutföra arbetet, isåfall beräknar vi att de nya VA-ledningarna till Ven är klara i slutet av sommaren. I annat fall kommer det att dröja längre innan det är klart, beroende på hur snabbt vi kan upphandla en ny entreprenör, avslutar Lars Horrdin.

Vad som händer med garantier på gjorda arbeten är oklart, något svar på frågan ger NSVA inte.

 

 

 

Omedelbar reaktion från
kommunen på handlarmöte


Landskrona stad reagerade direkt på handlarnas åsikter och synpunkter vid gårdagens möte mellan kommun, polis och handel.

2011-07-01
Som vi tidigare berättat bjöd Landskrona stad och polisen igår in handlare och näringsidkare till ett frukostmöte för att diskutera vad som kan göras för att öka tryggheten och hur de insatser som görs idag kan utvecklas och stärkas. Representanter från sex olika butiker samt cityverksamheten var med på mötet. Det var ett stort engagemang och givande diskussioner. Enighet rådde om om målbilden, ett allt mer tryggt och attraktivt Landskrona. Efter mötet har Landskronas stad nu beslutat att genomföra följande insatser enligt ett pressmedelande på fredagseftermiddagen:

 • Landskrona stad kommer att ansöka hos polismyndigheten om att få anlita ordningsvakter på allmän plats i centrala delarna av staden, dagtid måndag till och med lördag.
 • Ungdomsinsatserna i centrum kommer att intensifieras.
 • Möte med Securitas för att utveckla cityväktarnas arbetsmetoder. Landskrona stad anlitar Securitas för citybevakning. Från och med den 1 september kommer Landskrona stad att anlita Götahus Bevakning AB för citybevakningen.
 • Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg har skrivit brev till justitieministern för att få till lagändringar för att stödja det trygghetsskapande arbetet.
 • Nytt möte med handlarna och näringsidkarna planeras i oktober.

Torkild Strandberg (FP), lät inte vila på hanen efter mötet med handlarna under gårdagen utan har idag hunnit författa ett brev justitieminister Beatrice Ask (M) och föreslagit lag- och regelförändringar som skulle bidra till en effektivare brottsbekämpning i Landskrona.
- Många av dagens regler känns snarare som hinder i arbetet med att åstadkomma en trygg stad, säger Torkild Strandberg. 
- Ett bra exempel är att dagens lagstiftning förbjuder oss att använda våra övervakningskameror, som både skulle förhindra brott att begås och bidra till att klara upp dessa. Jag förutsätter att regeringen är beredd att lyfta denna, och andra nödvändiga lagändringar.

Brevet i sin helhet:

 

Justitieminister Beatrice Ask
Justitiedepartementet
Rosenbad
103 33  STOCKHOLM

Landskrona har under lång tid utsatts för en omfattande brottslighet. Under nittiotalet vände rättsväsendet staden ryggen, med neddragningar på polisen, en mörklagd polisstation, en nedläggningshotad tingsrätt och utflyttade myndigheter. Denna utveckling var oerhört skadlig för samhället och tilltron till rättsväsendets förmåga att bekämpa brottsligheten och skapa trygghet. Den trenden har vänt; antalet poliser i Landskrona har ökat markant och det innebär att samhällets samlade resurser att bekämpa kriminaliteten förstärkts.
I kombination med ett långtgående samarbete mellan staden och polisen inom ramen för vårt samarbetsavtal, det första i Sverige, går utvecklingen åt rätt håll. Detta visas bl.a. i statistiken för en del allvarlig brottslighet. Mycket återstår dock att göra. Grunden för att lyckas i detta är ett tydligt fokuserat samarbete mellan samhällets olika aktörer, och ett lokalt närvarande rättsväsende med tillräckliga resurser och befogenheter. Men för att långsiktigt komma åt brottsligheten vill jag lyfta fram fem områden som påtagligt skulle öka tilltron till rättsväsendet, minska brottsligheten och öka tryggheten i Landskrona.

 1. Kameraövervakning
  Som ett led i arbetet med en effektiv brottsbekämpning och ambitionen att göra Landskrona till en tryggare stad, har ett tjugotal övervakningskameror installerats i centrala Landskrona. Efter att JK överklagat tillståndet har Regeringsrätten slutligen avgjort att vi inte får använda kamerorna.
  Mot bakgrund av den brottslighet som präglat Landskrona är det ytterst angeläget att regelverket för användandet av kamera-övervakning ändras i en riktning som möjliggör att detta redskap enklare kan användas i kampen mot brottslighet. På så sätt skulle många avskräckas från att begå brott och fler brott skulle kunna klaras upp.
 2. Synligt, lokalt rättsväsende
  Under en följd av år har rättsväsendet lämnat städer som Landskrona. När det gäller polisen ser vi nu en glädjande förändring. Efter att för några år sedan endast haft 15 poliser i yttre tjänst kommer antalet att vara 50 vid årets slut. Denna utveckling måste fortsätta och även omfatta andra delar av rättsväsendet, som bör sträva efter en lokal kännedom och närvaro.
 3. Tuffare regler mot den svarta ekonomin
  Landskrona har problem med svarttaxi- och svartklubbsverksamhet. Förutom att de konkurrerar med seriösa näringsidkare på ett oacceptabelt sätt, finns det skäl att anta att annan kriminalitet frodas i dess närhet. Möjligheterna att bekämpa sådana verksamheter måste förstärkas.
 4. Låt det första brottet bli det sista
  Brott måste leda till en reaktion. Frivillighet och samtycke utgör i dag grunden för sociala stöd- och påverkansinsatser om den som begår brott är under 15 år. Steget mellan ingen åtgärd och att skilja barnet från föräldrarna är för stort. Socialtjänsten måste ges möjlighet att föreskriva åtgärder eller behandling när unga begått brott. Vid allvarligare brottslighet eller vid upprepad brottslighet bör åtgärd eller behandling vara obligatorisk. Föräldraansvaret är idag långt ifrån tillräckligt. Som förälder ska man involveras i sitt barns lagöverträdelser. Ett krav på föräldrarna att närvara i rättegången och att delta i möten med brottsutsatta kan vara goda exempel på förändringar i synen på föräldraansvaret och förutsättningar för en brottsbekämpning som börjar vid köksbordet.
 5. Porta snattarna
  Butiksstölderna och snatteribrotten har ett starkt samband med den övriga brottsligheten i samhället. Inte bara i den meningen att många tungt kriminellt belastade personer, som missbrukare, ofta begår dessa brott utan även i en vidare mening. Det är som ordspråket säger: Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål. Ett till synes oskyldigt snatteribrott är ofta det första brott som en ung person begår. Bråkmakare kan numera stängas ute från idrottsevenemang. Ett liknande förbud borde införas för personer som dömts för t.ex. butiksstölder, hot eller andra brott mot handlare. Det är inte rimligt att en person som återkommande begår brott mot en handlare, inte ska kunna stängas ute från butiken.

Med bästa sommarhälsningar:

Torkild Strandberg
Kommunstyrelsens ordförande
Landskrona stad

 

 

 

Vackraste segelfartyget
angör Citadellets nya galleri


Staffan Wettre klättrade upp i masten på Flying Clipper och förevigade att man nu nått slutdestinationen Livorno den 15 augusti 1959. Här beundrar han bilden tillsammans med målaren Gunnar Stenström.

2011-07-01
Galleri SK på Citadellet förvandlas under de kommande 14 dagarna i det närmaste till en kajuta på den tremastade bramsegelskonaren Flying Clipper.
– Av en del kallades hon rent av för  världens vackraste segelfartyg, säger Gunnar N.G. Stenström som tillsammans med vännen och den gamle seglingskollegan Staffan Wettre är tredje paret ut på det nyöppnade galleriet.
Vi tar med besökarna på en resa i ord och bild från en segling vi gjorde i Medelhavet 1959 med Flying Clipper, berättar Staffan Wettre som var den av de två som höll i kameran under resan.
– Jag hade nattskiftet så under dagarna kunde jag fotografera även om jag fick vara noga med hur jag komponerade bilderna då jag endast hade två svartvita och två färgfilmer med mig.

Det hela började med att de två tonåriga göteborgsgrabbar, Gunnar Stenström och Staffan Wettre sommaren 1959 rekryterades tillsammans med 12 andra aspiranter och förmän från Sjövärnskåren till däcksbesättning på den tremastade bramsegelskonaren Flying Clipper .

Fartyget tillhörde Clipper Line-rederiet vars ägare var legendariske Einar Hansen från Malmö  seglade som skolfartyg under svensk flagg efter kriget.
1959 fick hon emellertid ytterligare en uppgift och besättningen ett uppdrag, nämligen att segla passagerare i Medelhavet. Det blev en upplevelserik och krävande resa, där villkoren för däcksbesättningen påminde om dem på gamla tiders segelfartyg. Man hade gemensam bostad i skansen och arbetade vakt om vakt, innebärande 84 timmars arbetsvecka med tillägg när "alle man på däck" beordrades.

Den 11 juni lämnade fartyget Göteborgs hamn och gick först till Malmö, sedan via Kielkanalen till Nordsjön, genom Engelska kanalen, över Biscaya och Atlanten  till Lissabon som angjordes 29 juni. 
- Mitt på Atlanten hörde vi på  Radio Luxemburg att Ingo blivit världsmästare, minns Gunnar Stenström.

I den portugisiska huvudstaden embarkerades passagerarna. De var gäster till William Benton, en amerikansk förlagsman och senator, som hade chartrat fartyget. Bland gästerna fanns förre presidentkandidaten Adlai Stevenson. Under den följande seglingen i västra Medelhavet angjordes ett 20-tal hamnar före slutdestination Livorno den 15 augusti.

Efter seglingen skiljdes Gunnars och Staffans vägar, båda utbildades sig till läkare och yrkeslivet kom sedan att dominera tillvaron.
Minnen har de båda dock burit med sig liksom dagbok/loggboksanteckningar, fotografier, filmer och teckningar. Detta material har efter pensionen bearbetats till en bok,“Flying Clipper Loggbok“.
Det var Staffans son Jonas Wettre, fotograf med mångårig erfarenhet som bokdesigner vid Steidls förlag i Tyskland som kom med idén och på den vägen är det, säger Gunnar Stenström vars målningar gjorda i efterhand blandas med skisser från tiden det begav sig, samt en del koppartryck som är handkolorerade med akvarell.

50-årsjubileet av resan firades med att ge ut boken och utställningen. Nästa år visas den på Göteborgs sjöfartsmuseum men redan på lördag kan alla konst- och båtintresserade ta del av den på Galleri SK.

Vernissage lördag 2 juli kl. 13-17.
Öppet dagligen kl. 13-17: lördag 9 juli: kl. 11-16.


Under hela utställningstiden kommer någon av konstnärerna att finnas på plats och historierna från hur det gick till på "världens vackraste segelfartyg" lär säkert bli många.

 

 

 

Kulturlabbet bjuder in till picknick


Citadellet är en populär picknick-oas. På lördag kan du ta med dig vännerna och samtidigt träffa nya när Kulturlabbet bjuder in till LA Picnic.

2011-07-01
Sommarens andra arrangemang för Kulturlabbet står för dörren. Imorgon är det dags för LA Picnic på Citadellet. Med start klockan 13 är tanken att såväl enskilda som sällskap ska bege sig till platsen med korgen under armen.
I korgen finns exempelvis en filt, lite gott att äta och dricka samt kanske ett musikinstrument, säger Sven-Erik Thosteman från Kulturlabbet.
– Var annars än på Citadellets grönytor smakar en sommarlördag bäst, säger han och välkomnar alla som vill tillbringa en sommareftermiddag tillsammans med gamla och nya vänner. 
- Vi anordnar en brännbollsplan i Bastion Wrangel, berättar Sven-Erik Thosteman från Kulturlabbet.
- Bouleklubben lär ut boulespel bakom Why Not Café, SMHI ordnar solen och om besökarna har med sig gitarren så blir dagen fulländad.

LSR och Ohlssons har lovat ta hand om skräp efter picknicken.
Det kommer att finnas en återvinningsavdelning för sådant som glas, petflaskor och burkar samtvanliga soptunnor och bajamajor.
– Vi hoppas att även besökarna vill bidra genom att använda flergångsmaterial, inklusive flergångsgrill om de tänkt grilla.

Det är första gången som Kulturlabbet arrangerar LA Picnic i sommar.
-Vi vet att det är vanligt att enskilda privata sällskap har picknick på Citadellet, säger Jeanette Höljefors, ordförande i föreningen.
– Men vi tyckte det var en rolig idé att få flera sällskap att komma till samma picknick.

Efter sommarens fotoutställning Strecket och picknicken på Citadellet har  Kulturlabbet mer på gång.
– Föreningens ambition är att arrangera olika publika evenemang och vi välkomnar fler medlemmar som vill vara med i det arbetet, säger Jeanette Höljefors och berättar att redan nästa helg händer mer spännande saker.

Kommande arrangemang från Kulturlabbet den här sommaren är Music Corners, gatumusik i centrala Landskrona, den 9 juli och utomhus film på Citadellet den 5 augusti.

 

 

Otrygghet i handeln trots färre brott
Näringslivet efterlyser krafttag


Handlaren Apo Darwiche berömmer kommunen för sitt arbete med trygghetsfrågor men hävdar att frågan måste lyftas till nationell nivå med lagändringar som högsta prioritet.

2011-07-01
Landskronas satsning på att få ner brottsligheten gör framsteg. Trots detta är oron stor bland stadens handlare. Det framkom vid en frukostträff som företrädare för kommunen kallat till på torsdagen. Med på mötet var, förutom företrädare för polis och väktare, ett flertal näringsidkare som driver butiker i centrum.
- Det kommer in gäng i butikerna och provocerar både personal och kunder. Det har till och med hänt att de tagit sig in bakom kassorna, säger en tjej som jobbar för en klädkedja.
- Man vågar knappt säga till dom för de bara väntar på att bli provocerade. I stället försöker man att hålla sig lugn och hoppas på att de ska lämna butiken.

Problematiken för polisen är att det ofta rör sig om ungdomar som är under 15 år.
- Då har vi ingen möjlighet att gripa och förhöra eftersom de är minderåriga. I stället tar det sociala över ärendet, säger Anneli Manelli, biträdande närpolischef i Landskrona.
- Varför kan inte polisen eller blåjackorna köra hem ungdomarna och tala med föräldrarna? Jag tror att det hade hjälpt om de sedan kom ner till butiken. Många föräldrar vet helt enkelt inte vad deras ungar håller på med, säger en annan handlare som råkat ut för ett flertal incidenter.

Några som är väl medvetna om situationen är cityväktarna vilka kommunen anlitar sex timmar varje vardag i veckan.
- Vi kan inte göra så mycket annat än att komma till platsen och försöka vara till hjälp. Hade vi fått agera som ordningsvakter så hade befogenheterna varit större och resultaten annorlunda, säger en av väktarna.

Annika Wågsäter är trygghetssamordnare på kommunen och hon hoppas att ordningsvakter ska finnas i stan senare under året.
- Det tar tid med ansökningar och nu är det semestertider. Jag hoppas dock att vi har en lösning på problemet om någon eller några månader.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg var även han med på frukostmötet och han bedyrade att satsningarna på tryggheten kommer att fortsätta.
- Men hur tråkigt det än kan låta så måste vi ha tålamod. Siffrorna talar ett tydligt språk, brotten minskar. Nu gäller det att inte slå sig till ro utan fortsätta arbetet.

Ibrahim "Apo" Darwiche, som tagit initiativ till en kampanj (se artikel nedan) mot brottsligheten är dock luttrad.
- Jag förstår att ni gör allt ni kan men det räcker inte. Jag vill att du tar med dig våra protester till högre nivå. Vi måste få till lagändringar. Föräldrarna måste ställas till svars för sina barn. Annars tror jag att problemen kommer att fortsätta, säger Apo Darwiche.

 

 

Tio minuters protest mot brottslighet

2011-07-01
Idag är det dags för den manifestation som Ibrahim "Apo" Darwiche, ägaren av Auktionssalen på Eriksgatan tagit initiativ till.
Nyligen stängde han butiken i protest mot den brottslighet som han upplever finns i Landskrona och ägnade ett par dagar åt att sprida sitt budskap genom flygbladsutdelning.
- Fler och större aktörer än jag vågat hoppats på har hakat på, säger han.
Tanken var först att få handeln att stänga under ett par timmar under en dag något som sedan kortades ner.
- Nu stänger de flesta som deltar under tio minuter. Detta mellan 12.00-12.10.
Flera större butikskedjor har hoppat på manifestationen, dock väljer de en annan väg att gå.
- Vi kommer att ha kassorna stängda under en minut med start klockan 12.00. Om det har någon effekt eller ej vet jag inte men vi vill visa vårt stöd till de mindre näringsidkarna som har problem, säger Eldin Catak på Citygross som ifjol räknade med att det stals ur butiken för 2 miljoner kronor.

 

 

 

OSC tog hem stororder

2011-07-01
Nu börjar det röra på sig ordentligt nere på varvsudden samtidigt som det börjar klarna vad som är på gång i den jättelika skrovhallen. Just som Oresund Drydocks transporterat dit en ny flytdocka presenterar systerbolaget Oresund Steel Construction nästa stora nyhet.
- Vi har i veckan skrivit ett mångmiljonkontrakt med Marcon Windpower om byggnation av deras MWP Mark II till E.ON, säger affärsområdeschef Mikael Nyholm, och förklarar att det rör sig om ett fundamentet till en havsplacerad mätstation.
- Hur stort kontraktet är exakt i pengar är en affärshemlighet men det betyder att vi måste anställa ett 30-tal svetsare, arbetsledare samt personal som har koll på ekonomistyrningen.
Jobbet är det största hittills för bolaget och leverans ska ske i mitten av januari 2012.
- Vi är självklart mycket glada över kontraktet och ser framemot en delaktighet i utvecklingen av förnyelsebar energi tillsammans med ett koncept där miljöpåverkan är minimal och alla rester är 100% återvinningsbara efter avtjänad tid.


Nya entreprenörer i
stadshusets restaurang


Redan idag tar krögarna som driver Gammeleksgården över stadshusets café- och restaurang. Inom kort ska man öppna upp även för allmänheten.

2011-07-01
Från och med idag kommer stadshusets restaurang att drivas av nya entreprenörer. Det är Göran och Kim Öhman som sedan tidigare driver Gammeleksgården strax utanför tätorten som nu öppnar inne i stan. Krögarna kommer att öppna upp för servering den 4 juli 2011 för kommunanställda. Verksamheten kommer därefter att utvecklas successivt. Inom kort kommer restaurangen även att vara öppen för allmänheten samt på kvällar och helger.
- Vi håller på att lösa en del interna säkerhetsproblem eftersom det är ett säkrat hus. Som det är idag måste man gå in genom receptionen och där är dörrarna låste. Så kan vi inte ha det, säger Göran Öhman.
Menyn kommer i att bestå av kötträtter men även en satsning på fisk och skaldjur utlovas och till detta vill krögarna kunna servera vin.
- Vi håller på att söka alkoholtillstånd med detta blir inte klart förr än efter sommaren, säger Göran Öhman som även tänker se över möjligheterna till en trevlig uteservering i på kajen utanför restaurangen.



Rockband firar 30 år

2011-07-01
Vi noterar att stans mesta coverband, Road Rider Band, firar 30 år med en spelning på Seglarpaviljongen på lördagseftermiddagen. Klockan 16 rockar gubbarna loss på restaurangen.


 

Unga atleter i midsommarmästerskap


Chedi Osman-Blom på väg att klara alla dagens lyft. 55kg i ryck och 65 kg i stöt.

2011-06-30
Landskrona Atletklubb hade säsongsavslutning med ett Midsommarmästerskap i veckan. Målet var att få alla lyft godkända så att lyftarna kunde få Svenska Tyngdlyftningsförbundets Diplommärke. Sju lyftare ställde upp och av 42 möjliga lyft klarades 39 lyft.

Följande lyftare fick ta emot Diplommärke: Mattias Hörlin, Sajad Al-Sudani, Yaser Al-Sudani, Chedi Osman-Blom och Marcus Johansson.

Vårens sista omgång i U-14 serien avgjordes också och Landskronas lag fick ihop 419p trots att en lyftare saknades. Chedi Osman-Blom hade en mycket lyckad dag med sex godkända lyft och nya personliga rekord, vilket resulterade i 264p till U-14-laget.


Sajad Al-Sudani lyfte nästan snabbare än sin skugga och klarade sex godkända lyft med 25 kg i ryck och 28 kg i stöt som bäst.


Marcus Johansson första tävling. 22 kg i ryck och 35 kg i stöt!


Mattias Hörlin klarade i sin första tävling 35 kg i ryck och 45 kg i stöt. Alla lyft godkända!


Oliver Fanedl gjorde sin första tävling. 33 kg i ryck och 45 kg i stöt.


Yaser Al-Sudani tog det lugnt i dagens andra träningspass som råkade bli en tävling. 45 kg i ryck och 70 kg i stöt.

 

Skånska Dagbladet lämnar Landskrona

2011-06-30
Det står nu klart att mediabevakningen i Landskrona reduceras ytterligare.
I samband med månadsskiftet minskar Skånska Dagbladet sin bevakning i kommunen. Kärva tider råder för tidningen som därför valt att inte förlänga sitt frilansavtal med Zebra Media.
– Vi kan inte förlänga avtalet på grund av besparingsskäl, förklarar Skånskans redaktionschef, Mimmi Karlsson-Bernfalk.
Det var 2006 som Skånska Dagbladet stängde sin redaktion på Folkets hus i Landskrona och istället skrev ett frilansavtal med Skrivhuset och journalisten Kalle Berggren. Sedan ett par år tillbaka har det varit Zebra Media som svarat för nyhetsleveransen.

 

 

Saneringsdom gällande 25 miljoner kronor uppskjuten

2011-06-30
Idag var det meningen att Mark- och miljödomstolen i Växjö skulle meddela dom i den segdragna tvisten mellan Landskronahem och Fastighetsaktiebolaget Trianon. Någon dom föll dock inte och gör inte heller förrän den 15 september.
– Vi har tittat på fallet men på grund av arbetsanhopning i samband med en omorganisation så kan vi inte hunnit titta färdigt: därav den uppskjutna domen, säger Birgit Wahlberg, sekreterare på Mark- och miljödomstolen. Tvisten handlar om vem som ska betala för saneringskostnaderna på cirka 25 miljoner kronor för Emonds gamla industritomt, där bland annat Kumlahuset låg.

 

Problem vid inkoppling av vattenledning

2011-06-30
Under ett inkopplingsarbete på en huvudvattenledning i Landskrona på förmiddagen idag drabbades NSVA av problem. Detta medförde att boende i Saxtorp, Annelöv och Kvärlöv blev utan vatten . Jobbet var inte aviserat då arbetet var planerat att utföras utan vattenavstängning, eventuellt kunde det bli något lägre tryck än vanligt. Nu ber NSVA om överseende via sin hemsida för det inträffade och hoppas det inte medfört allt för stora besvär. De drabbade har nu vatten som vanligt igen.

 

 

Det nya Haldex växer fram i Landskrona


Sedan den 16 juni 2011, så verkar Haldex Commercial Vehicle Systems division som ett självständigt bolag under namnet Haldex AB. Huvudkontoret placeras i Landskrona. FOTO: HALDEX.

2011-06-30
Det händer och har hänt mycket det senaste året inom Haldex.
Senast i raden är en aktiesplit. Antalet aktier och röster i Haldex har under juni 2011 dubblerats från 44 215 970 till 88 431 940. Förändringen är ett resultat av den aktiesplit som beslutades av årsstämman den 8 juni 2011 som ett led i ett obligatoriskt inlösenförfarande.

Förändringens vindar stannar dock inte där.
– Haldex styrelse föreslog förra sommaren att bolaget skulle delas upp i bolagets tre divisioner. Detta förslag antogs av bolagsstämman  i år. Den största divisionen Commercial Vehicle Systems fortsätter under namnet Haldex AB och etablerar huvudkontor med koncernledningsfunktioner i lokalerna på Industrigatan i Landskrona, förklarar Kristina Brink, bolagets informationschef

Globalt har Haldex AB
2200 anställda och verksamhet och tillverkning i Europa, Nordamerika, Mexico, Brasilien, Indien och Kina. Haldex AB är noterat på OMX Nasdaq Stockholmsbörsen och omsatte 3,7 miljarder kronor 2010.

Haldex AB tillhandahåller lösningar för den globala fordonsindustrin. Fokus ligger på produkter och lösningar som förbättrar säkerhet, köregenskaper och är miljömässigt hållbara för tunga fordon. Bolagets kunder finns inom den globala fordonsindustrin och bolagets huvudmarknader är Europa, som står för 34 % av koncernens försäljning, samt Nordamerika, som står för 52 % och utvecklingsländerna som står för 14 %.
Verksamheten är indelad i två segment: Air Controls och Foundation Brake. Air Controls utvecklar och tillverkar produkter för att avfukta och reglera tryckluft i bromssystem, fjädrings- och ventilsystem samt EBS och ABS. Foundation Brake utvecklar och tillverkar produkter relaterade till hjulbromsar såsom skivbromsar den automatiska bromshävarmen och bromscylindrar, denna tillverkning finns i Landskrona.
I Landskrona anläggningen, det vill säga fabrik och kontor, arbetar 380 personer för Haldex AB, varav 55 personer har anställts under 2011, berättar Kristina Brink.
Divisionen Traction där 4-hjulsdriften ligger avyttrades i januari till BorgWarner. Divisionen Hydralics har noterats som ett självständigt bolag under namnet Concentric AB den 16 juni 2011, avslutar Kristina Brink genomgången.


 

Presidentskifte i Glumslöv


Jan Nimmermark tar över efter Bengt Avenberg som president för Landskrona Glumslövs Rotaryklubb.

2011-06-30
I veckan var det presidentskifte och utdelning av förtjänsttecken hos Landskrona Glumslövs Rotaryklubb.
Rotaryåret börjar den 1 juli och inför varje år väljs en ny president. Ämbetet skall rotera och i tisdagskväll var det dags för Bengt Avenberg att lämna över till Jan Nimmermark, som leder Landskrona Glumslövs Rotaryklubb till den 30 juni nästa år.

Paul Harris är grundaren av Rotary International. Innan Bengt Avenberg lämnade sitt presidentskap, fick han nöjet att lämna över förtjänsttecken till Ingrid Söderberg och Peter Pankko, som båda gjort insatser inom Rotary, värda att premieras.
- Båda är nu upptagna i den exklusiva kretsen av Paul Harris Fellows, meddelar Jan-Erik Mattsson som även bifogar ett par bilder från händelsen.


 

Cykelregn i solskenet på Rådhustorget


Folkfest var det när Postkodlotteriet delade ut cyklar på Rådhustorget i veckan.

2011-06-30
På onsdagseftermiddagen fylldes Rådhustorget av Landskronabor under den gassande sommarsolen. Många som fanns på plats bor runt Västra Fäladen och har postnummer 261 45. De som bor i området och dessutom prenumererar på postkodlotter vann nämligen cyklar och dessa, 400 till antalet, delades ut under pompa och ståt av bland annat Kim Kärnfalk på Postkodmiljonären.
Elsie Zander och hennes sambo Harry Storm har inte mindre än sex lotter vilket innebär att de vunnit lika många cyklar.
- Vi fick en chock när de kontaktade oss och sade att vi skulle komma till torget och hämta sex cyklar, säger en överumplad Elsie Zander medan hon väntar på att sambon hämtar ett hyrsläp.
- Jag har problem med min höft så något cyklande blir det inte för mig. Vi kommer dock att ge bort några samt sälja någon, berättar den glada vinnaren.
En annan som vunnit en cykel är Claes Cronqvist, legendarisk fotbollspelare i Bois och landslaget.
- Jag har en jättebra Cresent hemma som jag fick av hustrun när jag fyllde 40. Den fungerar perfekt. Men det är ju aldrig fel med något nytt, säger han efter att ha provat sin nya cykel.
Av naturliga skäl kommer det att vimla av vita postkodcyklar i området och på kvarteret Bonden på Remigatan diskuterades det om hur man skulle göra. Någon skulle sätta på Bois-märken och andra måla om sina cyklar.
- Jag får se hur vi gör, säger Madeleine Nilsson som kammade hem tre cyklar.
- Det märkliga är att jag just fått en ny cykel av min mamma, säger hon och skrattar.
Förutom cykelutdelning bjöds på såväl underhållning som cykeluppvisning i den högre skolan och de cirka 1000 personerna som befann sig på torget under timmarna två trivdes i det vackra vädret.
- Det här är jättebra reklam för Landskrona. Här visar vi upp vilken härlig stad vi bor i, säger Anki Gomér som dock inte vunnit någon cykel.
- Nej, jag bor i stan och får ta min gamla cykel. Men när något så kul händer så vill man vara med i glädjeruset.


256 landskronabor vann 424 vita cyklar.


Badbollarna fick stå för det färggranna inslaget.


Krönikör Connie Mantrell var bland de lyckliga vinnarna.


Kanske inte att rekommendera att ta efter.


Kim Kärnfalk passade på att prata med många glada landskronabor...


Det fanns de som vann mer än en cykel.


Claes Cronqvist testar vinsten.


Vad Hasse Rau sa till programledaren får vi reda på när programmet sänds.


Elsie Zander plockade hem hela sex cyklar. Här väntar hon på att sambon som fick fara iväg och hyra ett släp.


De boende på Bonden får vara noggranna så att man inte råkar ta grannens cykel.

 

 

Vill nå ungdomar via sociala medier


Mariam Awadh (sittande) från Aktivitetshuset på Gullstrand hoppas att fler ungdomar ska engagera sig i sin stad om diskussioner förs på Internet. Lisa Flinth, Henrik Dalin, ungdomssamordnare Monika Skowronski Amaral och kommunalråd Cecilia Brorsson (M) håller med.

2011-06-30
På initiativ av ett stort IT-företag har en jättechatt där ungdomar, diskuterat framtiden för Sverige, arrangerats. Chatten anordnades tillsammans med ett femtiotal kommuner varav Landskrona var en.
- Sammanlagt var cirka 2000 ungdomar från hela landet inne på chatten men hur många som var från Landskrona vet vi inte, säger Henrik Dalin för IT-företaget.
En som varit engagerad i projektet är Mariam Awadh som jobbar på Aktivitetshuset på Gullstrand.
- Vi har försökt nå ut till ungdomarna i gymnasiet och hade även datorer igång. Här dök det upp åtta personer. Hur många som varit med hemifrån vet jag inte, säger Mariam Awadh.
Från kommunledningen är man mest intresserad av metoden som använts.
- Vi har svårt att nå ut till ungdomar. Vi har mycket att lära och vi kommer att satsa på sociala medier för att försöka få en dialog med stadens ungdomar via nätet, säger Lisa Flinth (FP), ordförande i utbildningsnämnden.
Annette Lindberg Mohlin är chef för individ- och familjeförvaltningen och hon håller med Lisa Flinth.
- Idén är bra. Det viktiga är dock att återkoppla till de som har synpunkter. Det är ett måste för att ungdomarna ska känna att de är med i processen.
Mariam Awadh påpekar att staden redan har två facebooksidor på nätet och att dessa fungerar bra. Hon ser dock fram emot att man utvecklar en större lokal chatt och det viktigaste enligt Mariam Awadh är uppföljningen.
- I och med att det kommer ut en skriven rapport på vad som debatterats så får man sin röst hörd på ett seriöst sätt.
Enligt de ansvariga för jättechatten så har nivån på debatten varit god.
- Det gick bra att vara anonym men vi hade moderatorer som godkände inläggen innan de publicerades. Det betydde att det var sakliga och spännande frågor som togs upp, avslutar Henrik Dalin.

 

 

 

Sommarloppis på Ven

2011-06-30
Lördag 2 juli klockan 12-15 är det loppis på Nämndemansgården. Ett årligt arrangemang som drar många besökare. Här kan man fynda bland saker och ting, möbler och tavlor.
- Vi har ett stort utbud av kvalitetsböcker såväl som pocket och barn- och ungdomsböcker. Kaffeservering med goda hembakta kakor, hälsar Lena Dein, sekreterare i hembygdsföreningen.

 

Nominera årets företagare

2011-06-30
Sedan 1985 har utmärkelsen Årets Företagare delats ut i Landskrona. Senast gick utmärkelsen till Stefan Petersson, som driver företaget SP Chark i Asmundtorp..
- Vi gör det för att lyfta fram människan bakom företaget. Vi vill synliggöra de företagare som genom sitt engagemang och entreprenörskap jobbar hårt för att göra allt bättre affärer, säger Ronny Ahrling, ordförande i Företagarna Landskrona.
Idag är det sista chansen att nominera Årets Företagare i Landskrona 2010.
- Vem som helst kan nominera, säger Anette Ohlsson styrelseledamot i Företagarna Landskrona och berättar vidare att nomineringsblankett finns att ladda ner på lokalavdelningens hemsida www.landskrona.fr.se.


10 000 kronor i kuvert stals

2011-06-30
En kvinna blev på tisdagseftermiddagen bestulen på drygt 10 000 kronor. Det var under ett besök på ett varuhus som hon hade pengarna i ett kuvert i sin väska. Då hon skulle betala upptäckte hon att kuvertet var borta.


Skånetrafiken anmäler skadegörelse

2011-06-30
Skånetrafiken har skickat in ett antal anmälningar om skadegörelser i kommunen. Det är såväl i centralorten som i Häljarp och Glumslöv som personer vid sju tillfällen sedan i våras har slagit sönder busskurar och spraymålat vid dessa. Bland annat har busskuren vid Segergatan blivit vandaliserad vid två tillfällen i april och juni. Brotten har rubricerats som skadegörelse.


Brand i träskulptur

2011-06-30
Strax efter klockan 20 på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till Stadsparken då någon försökt tända eld på en av träskulpturerna. Någon större eldsvåda blev det dock inte och med all sannolikhet kommer skulpturen att få stå kvar på platsen.

 


En dag fylld av havsnära upplevelser


Under hela veckan har det bjudits mängder av aktiviteter i Borstahusen. På lördag kulminerar det hela i Borstahusdagen.

2011-06-30
På lördag bjuder alla Borstahusens aktörer in till en upplevelserik dag både till land och havs. Borstahusdagen är enligt programförklaringen till för att visa upp hur mycket det finns att erbjuda i detta område både vad gäller sportaktiviter, konst & hantverk, spännande historia, badmiljö och gastronomi.

Programmet i sin helhet:


Beachvolleyplanen i Lill-Olas.
- Testa på beachvolley på den nya sandplanen i Lill-Olas. IF Kronan Volley finns på plats.

Borstahusens Camping
- Tävling på äventyrsgolfbana.  Beachfotboll för barnen på nya strandplanen.
Kl. 14.00 Cabaré mix
Kl. 19.30 Kvällsuppträde

Borstahusens Fisk
Servering under dagen.
"Fånga ålen i tunnan"
Rökning av fisk under dagen.
Försäljning av färsk och rökt fisk.

Borstahusens Hamnkrog
Öppet 12.00-01.00
Johan och Micke från Spink underhåller på eftermiddagen
Restaurangen serverar bl.a. varmrökt lax från Borstahusen

Borstahusens kapell
Svenska kyrkan Landskrona Församling
Kaffeservering, konstutställning med glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson, Barn & Familjeaktiviteter

På Borstahusdagen kommer Hasse Karlsson visa hur han utför ett verk.

Borstahusens konstförening
Akvarellmålarkurs med Hasse Karlsson kl. 13 & 15

Borstahusens museiförening
Krabbfiske för barnen  samt rullebörstävling

Borstahusens segelsällskap
Prova på segling och vindsurfing.

Byalaget Gamla Borstahusen
Hamnboden är öppen. Berättelser om hur Borstahusfiskaren skötte sina redskap förr i tiden. Dessutom ålalotteri och försäljning av böcker och tröjor under dagen.

Erikstorp Kungsgård
Servering i trädgården och på restaurangen

Hos Ingrid
Butik och galleri med konsthantverk, svensk design och Borstahusensouvenirer.
Utställning med Karin Eldforsen, skulpturala smycken inspirerade av havet.
Kaffeservering utomhus, vid vackert väder, med hembakat, allt ekologiskt.

ICA Ankaret
Provsmakning och specialpris på havets läckerheter.

Landskrona Gk/Semesterbyn/Golf 3000
Prova på golf. Instruktörer finns på plats på rangen, fria rangebollar.
Landskrona GK, presenterar sin anläggning. Är ni intresserade av att bli medlemmar ta chansen att titta in nu. Gymmet visas och information om läget på de nya hålen som anläggs. Puttingtävling med Golf 3000
Café 37 serverar grillbuffé under dagen, 13-16
Stugbyn visar upp sin anläggning och berättar om framtidsplanerna.
Fritid & kultur visar upp det nya utegymmet.

Restaurang Pumphuset
Öppet 12-01
Restaurangen serverar bl.a. sill från hamnen
På kvällen underhåller Fredheads

Sjöräddningsällskapet i Råå & Barsebäck
Sjöräddningssällskapet finns på plats och visar upp sina båtar & utrustning
Uppvisning kl. 14.00

Butik Tyrastina
Fransk inredning i gammal korvfabrik
Öppet till kl.16

Övriga aktiviteter kring Hamnplan
Sambacup - Final och massor av happenings
Start Bokstavsjakt
Funballz
Bungystudsmattor

Ansiktsmålning
Lokalt konsthantverk

 

 

Gud och fotboll på stranden


Konfiramtionslägrets tjejer deltog i Sambacupen i Borstahusen igår.

2011-06-29
Under tre veckor läser och umgås Landskrona församlings idrottskonfirmander intensivt.
I veckan har man dessutom synts på stan. På måndagen stod församlingen för matchvärdskapet när Landskrona Bois mötte Västerås Sportklubb och på arenan cirkulerade konfirmanderna och gjorde reklam för såväl sig själva som för en tävling där en signerad landslagströja låg i potten. Igår deltog lägrets tjejer i den just nu pågående sambafotbollscupen som avgörs på stranden i Borstahusen och idag är det killarnas tur att få sand mellan tårna.
- Läser gör vi i Borstahusens kapell, berättar prästen Per Johansson och en av konfirmandledarna.
- Vi har 21 konfirmander, ungefär lika många tjejer som killar. Tjejerna spelar i handbollslaget GW Landskrona HK F-96 lag och killarna spelar fotboll i Wormo och Bois.

Vid måndagens match i Superettan gick förövrigt matchbiljetterna som ingår i matchvärdskonceptet till behövande familjer i Landskrona församling.
- Det var vår diakon, Lena Hansen som höll i den biten, säger Per Johansson som rent av varit fotbollspräst åt svenska landslaget och intresset går inte att ta miste på.
När Kentas gamla slagdänga "Just idag är jag stark" strömmar ur högtalarna och ut över sandplanen skiner prästen upp.
- Detta är nästan som på Söderstadion, säger han och tilläger glatt.
- Denna spelar vi under konfirmationen.
Det finns även tid för reflektion om livet och döden under konfirmandtiden.
- Vi pratar om vitt skilda saker som rör livet. Allt från vilka som fanns med vid vår egen födelse, till bröllopet och karriären.
Idag gör konfirmanderna även ett besök på krematoriet. Begravningsentreprenör, tillika välkände Wormoledaren Magnus Bondesson berättar vad som händer i samband med en begravning.
- Vi kommer att titta på det muslimska tvagningsrummet, visningsrummet, hissen, med mera. Kyrkans vaktmästare och krematörer visar bland annat kyrkan, krematoriet och efterbehandlingen av stoftet.Detta är ett sätt att förbereda dem inför vuxenvärlden, det ingår i konfirmationsläsningen, avslutar Per Johansson.


Hugo Leinonen och Måns Ekbladh delar ut tävlingsvykort i samband med veckans Boismatch.


Konfirmanderna som i vanliga fall spelar handboll bjöd på tuffa tag när de mötes i strandfotboll.

 

 

Risk för alkoholtorka på
Kasernplan under karnevalen


Frågan är om det blir något glas vin vid huvudscenerna på Kassakroken och Kasernplan under sommarens karneval.

2011-06-29
Risken finns att det inte kommer att säljas alkohol vid karnevalens scener på Kasernplan och Kassakroken i år. Anledningen är att krögaren Roger Nilsson som till vardags driver Bunker Bar och som ansvarar för försäljningen vid de två scenerna, inte har tillstånden klara.
- Det är en typ av körkort som man måste klara för att få tillfälligt tillstånd att sälja alkohol och detta har inte krögaren klarat ännu, säger Bo Sörensson, alkoholhandläggare på Landskrona Stad. Skulle han inte lyckas med provet lär det inte bli någon alkoholförsäljning på vare sig Kasernplan eller Kassakroken på karnevalen som i år hålls den 14-16 juli. Först tre dagar innan evenemanget tar politikerna beslut i alkoholärrendet.
- Vi har tillkallat ett extra AU-möte i vuxennämnden den 11 juli och då hoppas vi att allt ska vara klart.
Roger Nilsson, som har tillstånd att sälja alkohol i Helsingborg, ansvarade för försäljningen i 60-talstältet under Karnevalen 2010.
- Det är nya regler som gäller sedan årsskiftet. Från och med i år måste man göra nya prov då man söker tillfälliga tillstånd.
Krögaren ska göra om provet i dagarna och hoppas att klara det.
- Jag har gjort ett prov och då lyckades jag inte. Problemet är att de inte berättar var jag gjort fel. Skulle det inte lyckas vid de andra tillfällena så är det inte lönt att åka till Landskrona, säger Roger Nilsson.
- Vi får ju hoppas att han klarar det, menar Bo Sörensson.
Karnevalsgeneralen Olle Larsson hoppas också att krögaren lyckas med sitt prov.
- Vi arbetar utifrån att det kommer att lösa sig. Skulle så inte bli fallet så är det mycket illa, säger Olle Larsson.



Dags för allsång i ny tappning


Annette Kumerle Lindwall, dock utan Tommy Körberg, gästar kvällens allsång i Slottsparken.

2011-06-29
I kväll är det dags för den första allsångskvällen i Slottsparken i Landskrona med Verdandi som arrangör. Gästartisterna vid premiären är Vocal Six från Helsingborg och Annette Kumerle Lindwall från Landskrona.
– Vi är en ideell förening med en grupp entusiaster som lagt ribban högt för att detta skall bli en riktigt bra kväll för staden, med mycket värme och gemenskap i parken, säger Roger Lindskog eldsjälen bakom sångcaféerna Sjung mé på Folkets Hus som nu är redo att ta över stafettpinnen efter Anki Nilsson som allsångsledare.
Som en rekommendation vill vi nämna att det är bra att ha med sig en guldpeng i fickan. Sånghäftena kommer att kosta tio kronor och säljs nere i parken, avslutar Roger Lindskog.

Allsången pågår mellan klockan 19-20.30 och återkommer sedan ytterligare en gång i sommar, nämligen den 27/7.

 

 

Bil för halv miljon brann

2011-06-29
Minuten innan midnatten mot tisdagen kallades polis och brandkår till Gröna Gång. De första uppgifterna gjorde gällande att det rörde sig om att en bilbomb briserat men undersökningar visar att det troligtvis rörde sig om en bilbrand. Vittnen uppger att två yngre män setts vid bilen och kastat in något i densamma varefter den fattat eld. När räddningstjänsten kom till platsen stod bilen i ljusan låga. Värdet på den totalförstörda bilen var cirka 500 000 kronor.


Rutinkontroll avslöjade stöld

2011-06-29
Polisen stoppade en bil vid en rutinkontroll vid Landskronas södra avfart vid lunchtid på måndagen. I bilen hittade poliserna ett elverk som troligtvis stulits från ett företag inte långt från platsen. Två män i 20- respektive 40-årsåldern greps och anhölls senare på dagen misstänkta för stöld.


Omfattande sabotage på skola

2011-06-29
När rektorn för Asmundtorps skola kom till sin arbetsplats på måndagen möttes hon av stor förödelse. Någon eller några hade krossat inte mindre än 18 fönsterrutor till skolbyggnaden. Någon hade även slitit upp ett nyplanterat träd med rötterna och kastat in i entrén till skolan. Brottet rubriceras som skadegörelse.


Rånad av ungdomsgäng

2011-06-29
En kvinna i 30-årsåldern har anmält att hon rånats av ett gäng ungdomar i åldern 12-15 år på måndagen. Det var vid lunchtid som de stoppade kvinnan vid Slottscaféet och krävde att få hennes pengar. En av ynglingarna riktade även en kniv mot kvinnans mage. Då hon tog fram sina kontanter ur plånboken, 2 600 kronor, stal de även hennes jojo-kort samt mobiltelefonen som hon hade runt halsen. Därefter försvann de från platsen. Trots tidpunkten för rånet samt att det skedde på en plats där det normalt finns mycket folk i rörelse har polisen inte kunnat hitta några vittnen till händelsen.

 

Älg beseglade sitt öde på IP


Den älg som sprungit runt under några timmar i Landskrona kunde fångas in på Idrottsplatsen. FOTO: Pia Norlin.

2011-06-28
Vid 5-tiden på morgonen sågs en älg springa runt i ett koloniområde i Landskrona. Kommunens jägare Ragnar Björsing kontaktades och sedan började spårandet.
– Vi lokaliserade den till S:T Johannes kyrkogård och kvarteren vid Netto på Remigatan vid 7-tiden och sedan sågs den även vid lasarettsområdet, berättar Ragnar Björsing.
Efter en katt och råttalek sprang den förvirrade och stressade älgen in på Idrottsplatsens a-plan strax efter klockan 12.
– De som jobbar där hade sinnesnärvaro nog att stänga grindarna så att den inte kunde fly, säger Ragnar Björsing som tvingades avliva djuret.
– Det var så stressat och led mycket. Därför tog jag beslutet att avliva älgen, säger kommunjägaren.
– Det är inte alldeles ovanligt att så kallade fjolingar, det vill säga ettåriga älgar, förvirrar sig in i stan. Det är mammorna som lämnar djuren för att klara sig själv och då brukar de vara desorienterade. Det händer cirka vart annat eller vart tredje år att vi får in djuren i stan, avslutar Ragnar Björsing.


Under flera förmiddagstimmar gäckade älgen såväl kyrkogårdsförvaltningens personal, kommunens jägare som företrädare för lokal media. Dock lyckades vaktmästarna på kyrkogården Anders Johansson och Nils Bjarke fotografera älgen med sina mobilkameror. FOTO: Anders Johansson.

 

Landkrabba vann
matlagningsregatta
Skånska örtkryddor visade vägen i Venedig


Någon ny skeppskock á la German Zamudio i SVT:s Landgång tänker Daniel Berlin inte bli trots segern i en stor matlagningsregatta utanför Venedig. FOTO: Privat.

2011-06-28
Medan vi andra kämpade med midsommarens sillinläggningar befann sig stjärnkocken Daniel Berlin i en tävlingssegelbåt i farvattnena utanför italienska Venedig och tillagade lättrökt makrill med vilda örter. Något han gjorde så pass bra att maträtten utsågs till den bästa i den prestigefyllda matlagningsregattan S.Pellegrino Cooking Cup och han själv förärades titeln "Young chef of the year".
- Detta var mycket större än jag kunde ana. Seglarna tog dessutom ingen hänsyn till oss som jobbade i köket ombord. De skulle vinna seglingsregattan, säger Daniel Berlin som hade att kämpa mot sjösjukan.
- Det var tufft. Jag har aldrig seglat tidigare, säger kocken som tillvardags driver krog i eget namn på Österlen där han förvaltar den svenska matkulturen genom att skapa innovativa menyer av det naturen ger under säsongen.

Konkurrensen var stenhård och den 28-årige landskronasonen tampades med tio andra unga kocktalanger från bland annat Italien, Kina och Australien, allt inför ögonen och gommarna på en räcka världsledande krögare i juryn.
Vinnarmenyn bestod av ljummen, lättrökt makrill i blomkålsyoghurt, kavring med gravad gurka, rå och syltad blomkål samt älgört, granskott och harsyra.
- Det var jättekul att få visa upp min matlagningskonst i ett sådant prestigefyllt, internationellt sammanhang. Extra kul var det att få servera svenska vilda örtkryddor från min egen gård till matjuryn. Bara tanken på att berömda Michelin-krögare som Massimo Bottura och Elena Arzak har provat mina syltade granskott gör mig glad, säger Daniel Berlin.
Redan på måndagen började telefonen gå varm på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.
- Vi försöker verkligen beredda plats till alla. Men man får vara beredd på att ha en månads framförhållning, säger han som tycks gilla pressen det innebär med högt ställda förväntningar.
- Någonstans är det just detta som driver mig, avslutar Daniel Berlin.

 

Dansk flytdocka anlände till hamnen


Klockan 06.12 bogserades flytdockan in i hamnen.

2011-06-28
Den morgonpigge hamnflanören fick på måndagen uppleva en unik ankomst. Strax efter klockan 06.00 bogserades Oresund DryDocks nyinköpta 165 meter långa flytdocka in i hamninloppet och sakta stävade man mot varvsområdet.
- Vi påbörjade resan i lördags i Fredericia och helt enligt tidplanerna kom vi fram utan några överraskningar, säger varvets vd Jonas Hansson.
Dockan som byggdes i Finland 1962 och kom till Fredericia 1995 förtöjs till en början vid den södra kajen.
- Den 1 oktober får vi påbörja muddringsarbetet och senast den 1 november ska flytdockan vara på plats, 40 meter utanför vår västra kaj, där Atle och Oden ligger idag, förklarar Jonas Hansson.
- Fartyg som ska in till kajen får fickparkera, säger han med ett leende på läpparna.
Flytdockan säkras på platsen med två stålpelare som slås ner i botten och som sedan fästs med gejdrar i dockan.
- Den ska ligga kvar även när det blåser. Vi utreder just nu hur långt ner vi behöver gå med pelarna men uppskattningsvis 25 meter.
Arbetet med att anpassa dockan till ODD:s anläggningar och system påbörjas genast.
- Bland annat ska en ramp byggas så att man ska kunna ta sig ut till dockan när den väl kommit på plats, avslutar Jonas Hansson.
Dockan mäter 165 gånger 28 meter och har en lyftkapacitet på 12?000 ton.


Väderförhållandena var perfekta för den 28 meter höga och 165 meter långa dockan att transporteras över sundet.


Flera nyfikna kolonister på Gråen hade ställt väckarklockan så att det kunde följa flytdockans väg genom hamnen när den anlände tidigt på måndagsmorgonen.




Flytdockan placeras vid den södra kajen innan den i höst får en permanent placering utanför den västra kajen där isbrytarna nu ligger.

Läs mer: Varvet fördubblar sin kapacitet


Olika domar efter spektakulärt rån

2011-06-28
De två män som stått åtalade för att ha rånat en man på 200 000 euro på Trängatan i Landskrona i mars 2011, har fått sina domar. En 24-åring från Helsingborg fick 1,5 års fängelse medan åtalet mot en 31-årig Landskronabo ogillades.

Målsäganden, en dansk med adress i Köpenhamn, lärde känna Landskronabon på en kriminalvårdsanstalt vid årsskiftet. Dansken satt inne för ekonomisk brottslighet och Landskronabon för grovt smugglingsbrott. Efter att båda två avtjänat sina straff tog dansken enligt åklagaren kontakt med 31-åringen eftersom han ville att denne skulle följa med på en resa till Paris den 15 mars i år som livvakt i samband med affärsuppgörelse gällande ädelstenar. Landskronabon bestämde sig för att åtaga sig uppdraget tillsammans med Helsingborgaren.
Meningen var att dansken skulle betala 200 000 euro i kontanter till en man som arrangerat en träff med en kund som skulle köpa ädelstenar för 10-tals miljoner kronor. Varken mellanhandeln eller kunden dök dock upp i Paris och de tre reste tillbaka till Landskrona.
När de kom i målsägandens bil till Tränggatan dök plötsligt två maskerade män upp.
Tumult uppstod och de två männen lyckades ta målsägandens väska med pengarna ur bagageutrymmet i bilen. Därefter försvann dansken på ett håll och de två livvakterna på ett annat. Polis var dock snabbt på plats och lyckades lokalisera de två livvakterna. Genast uppstod misstanke om att de båda varit i maskopi med rånarna och enligt åklagaren är det med största sannolikhet bröder till de båda livvakterna som genomfört rånet. Förutom att de båda uppträdde konstigt i samband med rånet så har polisen lyckats återskapa raderade SMS mellan en av livvakterna och de båda försvunna bröderna.
De båda som stått åtalade hävdar dock att de inte är inblandade och att det rent av eventuellt inte rör sig om något rån då det inte är säkert att det funnits några pengar i bilen.
Tingsrätten bedömde det dock som ett rån och att båda två varit inblandade. Bevisen mot den 31-årige Landskronabon var dock inte tillräckligt starka för en fällande dom och därför ogillades åtalet mot honom. Den 24-årige Helsingborgaren dömdes dock till 1,5 års fängelse.

 

Karnevalsartisterna klara

2011-06-28
I förra veckan föll den sista artisten på plats inför sommarens karneval. Detta sedan det blev klart att den fyrfaldigt Grammis-nominerade visartisten Tomas Andersson Wij kommer att spela under Svenska Kyrkans årliga "Karnevalsmässa" på lördagen. Konserten som kommer att hållas inne i Sofia Albertina Kyrka, lördagen den 16 juli, kräver uppvisande av gratisbiljett som kan hämtas ut i Svenska Kyrkans tält samma dag kl. 12.00. Hela musikprogrammet är nu spikat och bland årets artister kan nämnas Gladys Del Pilar, Patrik Isaksson, The Crucified Barbara, Jay Smith med Von Benzo, Jan Johansen, Sten & Stanley, Hasse Andersson & Kvinnaböske, Danne Stråhed med Dynamo, Adam Tensta, Daniel Adams-Ray, Ola Magnell, Mamma Mia med originalstjärnorna och många fler. Landskronakarnevalen äger rum 14-16 juli.

Läs mer om artisterna på karnevalens hemsida:
http://landskronakarnevalen.nu/program-karta/musik/

 

Söker bidrag till utbildning
inom hemvården

2011-06-28
Vid omsorgsnämndens senaste möte togs beslut att hos Socialstyrelsen ansöka ett stadsbidrag på 800 000 kronor för at delta i det så kallade Omvårdnaslyftet. Skulle bidragsansökan godkännas kommer pengarna att satsas på att höja utbildningsnivån inom hemtjänsten.
- Vi har en hög kompetensnivå inom omsorgen totalt. Den är dock något lägre inom hemvården jämfört med de som jobbar på våra äldreboenden och det är denna skillnaden som vi vill jämna ut, säger omsorgsnämndens ordförande Hans Raita (M).

 

 

 

Ännu inget nytt avtal
om kyld mat till äldre

2011-06-27
Det avtal som omsorgsförvaltningen har gällande leverans av mat till brukarna inom hemvården i Landskrona löper ut den 30 september i höst. Såväl maten som distributionen har varit hårt kritiserad och önskemål om en ny leverantör har stått fast länge. Från omsorgsförvaltningen lämnade man dock besked nyligen att dess upphandlingsansvarige inte hunnit söka nya leverantörer. Därför ville treklövern förlänga avtalet men Socialdemokraterna yrkade avslag.
- Problemet är att allt måste upphandlas, säger omsorgsnämndens ordförande Hans Raita (M).
Andre vice ordförande i samma nämnd, Alinda Zimmander (S) undrade varför man inte varnat om tidsbristen tidigare.
- Vi kunde ju gjort som kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) gjorde i frågan om Centrum & Öster, att anlita en konsult och därmed kommit undan lagen om upphandling. Men det örat ville inte tjänstemännen lyssna på, säger Alinda Zimmander.
Nu hittade parterna trots allt en gyllene mellanväg i frågan.
- Vi kom överens om att återremitera frågan till augustimötet. Till dess ska vi ha utrett vad en eventuell förlängning av avtalet innebär och hur långt avtal som i så fall ska skrivas, säger Hans Raita.
- Vi måste även se över de upphandlingsdirektiv vi går ut med. Vi måste vara mer noggranna så att vi vet vad vi får när vi väl skriver avtal, menar socialdemokraten.
En portion mat till hemvården kostar 60 kronor per dag. Av dessa står kommunen för 10 kronor medan brukaren betalar resten.
- Det innebär att vi har kostnader på cirka 500 000 kronor per år, avslutar Hans Raita.


 

Genombrott för filmare på Västkusten
Resereportage visas för hundratusentals


Sven Pettersson är en välkänd profil i Landskrona som ofta syns med kameran i högsta hugg.

2011-06-27
De som i nordvästra Skåne kan se Sundskanalen på TV har inte kunnat undgå Landskronafilmaren Sven Petterssons resereportage. Nu sprider sig amatörfilmarens alster. Under kommande höst och nästa vår kommer hans reseskildringar att visas på Öppna Kanalen som har sitt säte i Göteborg.
- Det känns naturligtvis stort att så många kommer att kunna ta del av mina filmer. Det var min dotter som bor i Partille som kom med idén, säger Sven Pettersson.
Enligt kanalens hemsida sänder de dygnet runt via Com Hem och når cirka 230 000 hushåll i Göteborg, Partille, Mölndal, Kållered, Kungälv och Kungsbacka samt 8 000 hotellrum och studentbostäder i Göteborg. Trots detta är det inte tal om några pengar för filmaren.
- Jag släpper avsnitten gratis. De ligger bara hemma i byrålådan. Det är kul att få dela med sig.
Första avsnittet visades redan på midsommardagen.
- Då sände de mitt program från Legoland. Sedan blir det ett uppehåll till hösten. Då kommer de att visa ett avsnitt per vecka.
Sven Pettersson oroar sig inte för att reportagen inte ska räcka till hösten och våren.
- Jag har hur mycket som helst. Bara reportagen från USA och Sydafrika är på fyra avsnitt vardera. Sedan har jag flera avsnitt från min resa i södra Kina.
Hans personliga favoritfilmer är inspelade i Asien.
- Borneo var mäktigt men frågan är om inte Indien smäller högst. Vi var på tigersafari och kom till slut tre meter från tio tigrar. Det är nog min favorit, säger Sven Pettersson.
Det finns dock många platser kvar på jorden att undersöka.
- Närmast väntar en whiskyresa till Skottland. Min dröm är dock att en dag få resa till Galapagosöarna och filma djurlivet. Men det är nog i det dyraste laget. En sådan resa kostar mer än vad jag kan betala med min pension, avslutar Sven Pettersson och ler.

 


50-årsjubileum för studenter


FOTO: PRIVAT.

2011-06-27
1961 års studentkull har haft återträff och jubileum i Landskrona.
Ett antal damer och herrar från olika platser i Sverige samt Schweiz, Tyskland och Norge samlades till glatt återseende och inspektion av det gamla Läroverket (i dag Dammhagskolan) innan man tog en rundtur med buss och guide för att se vad som hänt med gamla hemstaden under de senaste 50 åren. Dagen avslutades med festlig middag på Slottscaféet.