ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Nyheter vecka 23

 

Kuppen i Landskrona


Tommy Blom och Jack Nicholson på Citadellet.

2011-06-11
Vid lördagens sommarkonsert på Citadellet fick publiken en överraskning de sent kommer att glömma. Ingen mindre än Hollywoodstjärnan Jack Nicholson dök upp på scenen och sade att han älskade Landskrona. Sedan försvann han lika fort, väl täckt av väktare.
Det var i samband med en konsert med bland annat Tommy Körberg och Ebbot Lundberg som Nicholson gjorde sin blixtvisit.
– Vi har haft kontakt med Jacks agent och lyckades få hit honom eftersom han befann sig i Köpenhamn, säger Ulf Nilsson i Cadillac Band som också spelade på konserten.
Ryktet hade spridit sig tidigare om stjärnans medverkan och det var mer än en som tvivlade på att det var Nicholson i egen hög person som stod på scenen, då han dök upp under någon minut.
Vad ska jag säga? Jag har ju inte talat med Nicholson själv men förhandlat med hans agent och därför förutsätter jag att det var han. Utöver Nicholson och ovan nämnda fick de dryga tusen i publiken lyssna till Svenne Hedlund, Peter Lundblad, Göran Ringbom, Raymond Björling och stå-uppkomikern Thomas Petersson.

Fler bilder och mer om konserten på måndag.


 

 

 

Klämde armen

2011-06-10
Efter en arbetsplatsolycka på Haldex natten mot fredagen fick en anställd köras till sjukhus med en bruten arm. Mannen stoppade in sin arm i en maskin som kärvade och klämde sig så illa att ett stort sår med blodvite till följd uppstod. Dessutom bröts armen på honom.

 

Mediciner stjäls på äldreboende

2011-06-10
Sedan februari 2010 har det med jämna mellanrum stulits mediciner från vårdtagare på äldreboendet på Fröjdenborgsgatan. Det rör sig mestadels om smärtstillande mediciner som Panocod och Tramadol. Eftersom stölderna fortsatt har det nu gjorts en samlingsanmälan. Polisen kommer att jämföra tidpunkter för de anmälda stölderna och jämföra arbetsscheman för att om möjligt kunna ringa in den skyldige.

 

Trångt på Citadellet

2011-06-10
Det blir trångt värre på Citadellet idag. Klockan 13.00 är det vernissage på Galleri SK Citadellet då företrädare för Svenska konstnärsförbundet Syds styrelse ställer ut. Arrangemanget pågår till klockan 17.00, samma tid som Sommarrocken ska ha insläpp vid bron in till området. De som ställer ut på Galleri SK är Magnus Larsson, Elsebeth Malmsten, Inga-Lill Angbäck, Bengt Anders, Lena Holmgren och Eva Carlsson Toft. Utställningen pågår till och med den 16 juni.

 

Böter för misshandel

2011-06-10
En 21-årig man fick villkorlig dom och 6000 kronor i böter då han i veckan dömdes för misshandel. Vad som framkom i rättegången mot mannen var att han och målsäganden hamnade i ett bråk i en trappa och att 21-åringen då ska ha slagit målsäganden flera gånger. Den dömde förnekar dock brott och uppger att han handlade i självförsvar.

 

Marscherande studenter varvades
med traditionellt utspring


En nyhet för året var den studentmarsch som utgick från Folkets Hus och via en del omvägar nådde fram till Rådhustorget.

2011-06-11
På fredagen var det dags för Landskronas 320 nybakade studenter att springa ut. Nytt för året var att den traditionella lunchbanketten hölls i Folkets hus och därifrån gick den nyinstiftade marschen till Rådhustorget vilken leddes av Ivan Olausson-Klatil, mer känd som General Knas. Från ett lastbilsflak i täten såg artisten till att stämningen i leden var på topp.
- Landets!, ropade han på reggaemanér Och fick ett rungade svar från studentern.
- Krona!, ekade det i allén ner mot konsthallen.

Fakta
Tranchellska fonden delas i år ut till de fem betygsbästa studenterna vid gymnasieskolorna i Landskrona. Dessa studenter erhåller vardera 25 000 kronor när de startat universitets- eller högskolestudier på minst tre år. Förutom Jacob Stenblom fick följande fyra elever medel ur fonden. Hannah Ahl, Matilda Gudinge, Oskar Hansson och Emma Nordberg.

Firade ordentligt gjorde Jacob Stenblom som inte bara tog studenten utan var en av fem elever i Landskrona som fick bäst betyg och därmed tilldelades 25000 kronor ur Tranchellska fonden.
- Det är inte riktigt sant. Jag fick en tusenlapp i handen och sedan får jag 8000 kronor i tre år om jag läser vidare på högskola, säger en jublande glad Jacob Stenblom som fick MVG i samtliga ämnen utom tre.
Och visst blir det vidare studier för nybakade studenten som läst treårig samhällsvetenskap med miljöprofil på Justus Tranchellgymnasiet.
- Jag ska läsa juridik i Göteborg. Lund känns för mycket som hemma och därför blev det Göteborg. Trots att avståndet är lite längre så är kommunikationerna bra.
Jacob Stenblom har tre intensiva år i gymnasiet med sig i bagaget.
- Förutom härliga klasskamrater och bra lärare var jag bland annat på klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn i december 2009 och det var mycket givande.
Innan han flyttar till Göteborg så väntar en sommar med såväl arbete som semester.
- Jag kommer att jobba en del men det blir också en hel del fotboll eftersom jag spelar i Borstahusens BK. En annan sak som jag ska hinna med är att jag ska åka till Peace & Love-festivalen i Borlänge, avslutar han och dansar vidare med klasskamarterna.
I sedvanlig ordning var det efter utspringet på Rådhustrappan, klang, jubel och visselpipekonsert i bilkortegen som gled runt i centrala Landskrona.


Jacob Stebnblom tas emot på Rådhustorget av en rörd farfar och en stolt lillebror.

Fler bilder från studentfirandet hittar du på vår Facebooksida.

 

Det händer i helgen

2011-06-10

Fredag:

  • STUDENTEN!
  • 19.00 – Beachparty (??!!?) i lilla salen på Folkets hus. Läs mer.

Lördag:

  • 09.00 – Mixed DM i bangolf i Badhusparken.
  • 18.00 – SOMMARROCK PÅ CITADELLET!!! Läs mer.

Söndag:

  • 09.00 – Nationell tävling i bangolf i Badhusparken.
  • 10.00 - Högmässa med körsång, vernissage och trumpetsolo i Sofia Albertina kyrka.
  • 14.00 – Invigning av utställningen Broderat på Landskrona museum. Läs mer.
  • 18.00 – Hon är ett sant naturbarn. Hennes stilkänsla och fantastiska röst älskas av många. På söndag bjuder Viktoria Tolstoy på jazz i världsklass när hon tillsammans med sitt band intar Landskrona Konsthall. Viktoria Tolstoy – numera bosatt i Malmö – slog igenom med albumet Smile, Love & Spice (1994), och har därefter gett ut bl.a. White Russian (1997) och My Russian Soul (2008). Hon har samarbetat med en rad jazzmusiker, bl.a. Esbjörn Svensson Trio, Putte Wickman, Arne Domnérus och inte minst Nils Landgren, som hon i höst ger sig ut på turné med. Viktoria Tolstoy är en explosiv och naturlig supertalang. Visste du att hon aldrig har tagit en enda sånglektion? Läs mer.

 

 

Uttryckt skönhet med nål och tråd
Unik och inspirerande utställning på museet


Riitta Vainionpääs broderade kjol är en fortsättning på konstverket Då och nu som man kan skåda i utställningen Broderat på Landskrona museum.

2011-06-10

Efter två somrar med motorcyklar och flygplan tyckte museipersonalen att det var hög tid att lyfta fram lite mjukare värden.
- Vi funderade på textilier och landade på broderier. Det har vi inte sett på så många utställningar tidigare, säger museichef Elisabeth Arvidsson och talar rent av om en unik produktion.
- Det handlar om unika broderier som knappt varit visade tidigare.
I utställningen som ska pågå ända fram i november visas ett tjugotal broderier, inlånade från privatpersoner och museisamlingar runt om i landet.
- Vi vill att broderierna ska berätta något samtidigt som det är vackert, avkopplande och inspirerande, hoppas Elisabeth Arvidsson som i museets café kommer att lägga ut broderimaterial för den som får ett omedelbart sug efter nål och tråd.

Broderat bjuder på fantasifulla skånska yllebroderier, en åtta kvadratmeter helbroderad bordsduk från mitten av 1600-talet, sirliga sidenbroderier på fransk haute couture och prydliga vitbroderier sydda med de tunnaste nålar.
- Det är svårt att förbli oberörd av den dödsdömda Mätta Charlotta Fock, född Ridderbielkes, broderade nådeansökan, säger Elisabeth Arvidsson om den tragiska historien från tidigt 1800-tal där kvinnan förgiftade sin man och två av sina barn för att leva livet med den gifte skogvaktaren Johan Fägercrantz. Nu blev det varken kärlekshistoria eller benådning utan Ridderbielke avrättades 1810.
Engagemang och starka känslor väcker även Riitta Vainionpääs storslagna broderi "Då och nu". Det är utställningens enda broderi som nyligen varit utställt, då det fanns med på årets vårsalong på Liljevalchs. På fyra lakan kan man följa konstnärinnans förtvivlade kamp mot orättvisorna i sjukersättningen.
- När det finns så mycket att berätta går det bättre med broderi, säger hon.
- Det började med Göran Persson och har fortsatt under Fredrik Reinfeldt, berättar hon som påbörjade sitt politiska konstverk 2002 och det blev klar först i oktober ifjol.
- Jag hoppas att få brodera en annan tavla på samma tema men då med ett lyckligt slut men det lär bli tidigast om fyra år, siar hon.
Utställningen har vernissage på söndag klockan 14 och invigs av Eva Berg från Hemslöjden Skåne.

Läs mer:
På Digitalt Museum kan du ta del av hela den broderade nådeansökan.
http://www.digitaltmuseum.se/things/klagoskrift/S-NM/NM.0080782?locale=nn

På Liljevalchs hemsida kan du läsa mer om Riitta Vainionpääs kamp om sjukersättning.
http://www.liljevalchs.se/varsalongen-2011/riitta-vainionpaa

 

 

 

Drömmen om Hollywood
börjar på Citadellet

2011-06-10
I samband med lördagens sommarkonsert på Citadellet får ett flertal killar och tjejer chansen att få sina skådespelardrömmar uppfyllda. Det är Hollywoodregissören Bo Brundin som tillsammans med producenten och manusförfattaren San Malmström och fotojournalisten Ann Chi Erikes, kommer till Citadellet för att försöka hitta nya skådespelartalanger i samband med Sommarrock.
- Vi har haft en intresseförfrågan ute på vår hemsida och av dessa har fram till idag sju personer tagits ut. Dessa kommer på lördag att få vars ett manus och läsa på snabbt. Därefter kommer de att provfilmas, säger Tommy Olsson på Landskrona Riksteaterförening vilka är en av festligheternas arrangörer.
Därefter kommer en jury att utse en av talangerna som vinnare.
- Resultatet av provfilmningen kommer att skickas till ett antal filmbolag i Hollywood. Sedan kan vad som helst hända.

Idén uppstod i början av planeringen av sommarkonserten.
- Vi var tidigt inne på att vi skulle ha ett Hollywoodtema och det är därför vi även kommer att få Jack Nicholson på besök. Ulf Nilsson i Cadillac Band träffade då Bo Brundin som kom med idén och vi tyckte att det lät som en kul grej, säger Tommy Olsson.
Av de sju som i skrivande stund blivit uttagna är en från Landskrona. Det är 19-årige Andreas Macsotay som hoppas kunna bli den som får sin film skickad till Hollywood. Vinnaren kommer att presenteras på scenen i samband med konserten på lördag.

 

 

Inte bara skumt när det skummar


Inget skumt för att det skummade vid Strandpaviljongen nyligen.

2011-06-10
Allt är inte skumt bara för att det skummar vid Öresunds stränder.
I slutet av maj anmälde miljöförvaltningen ett företag för brott mot miljöbalken sedan ett vit skum synts i vattnet i höjd med Fiskargumman vid Strandvägen. Den gången rörde det sig om ett färgutsläpp i en dagvattenbrunn. När det nyligen skummade på ytan längs Halvmånens stränder var dock orsaken av mer naturlig art, typ vispade äggvitor.
- Det bildas vid snabba vattenrörelser, typ kraftiga vågor och består av salter och rester av döda organismers proteiner. Det vill säga från alger, fiskar, tång och så vidare. I regel är inte föroreningar inblandade, säger Olle Nordell, ekolog hos kommunen och berättar att det kan bli extra mycket skum efter en algblomning som tagit slut och algerna har dött.


Misstänkt får ersättning

2011-06-10
Justitiekanslern har beviljat en Landskronabo 4000 kronor i ersättning efter att ha suttit frihetsberövad under två dygn i höstas för rån men sedan friats. Personen får även sina ombudskostnader ersatta.


Laga rören annars böter

2011-06-10
Ett par med hus i ett villaområde hotas med sammanlagt 60 000 kronor i vite av Statens va-nämnd om de inte lagar sina vatten- och avloppsrör inom ett halvår. Området har varit drabbat av översvämningar och efter undersökningar redan 2008 uppmanades de aktuella fastighetsägarna att vidta åtgärder efter att det framkommit att det fanns skador på rören för dagvatten och på rören för avlopp.

 

En till sjukhus efter olycka


FOTO: MARTIN LARSSON

2011-06-10
En medelålders man fick föras till sjukhus med lindriga skador efter att han kört in i en stolpe till trådbussarna på Storgatan. Mannen som kom körandes från norr, satt själv i bilen när olyckan inträffade. Orsaken till olyckan är oklar.

 

 

 

Framgångar för Landskronagolfare

2011-06-09
Över 80 deltagare deltog i golftävlingen Golf Digest Viasat Trophy som nyligen avgjordes på Öresunds Golfklubb. I herrklassen segrade hemmaspelaren Sebastian Lindblom och i damklassen kom hans klubbkamrat Kairi Prei på andra plats. Vann damklassen gjorde Eva Ekros-Flygt. Det krävdes dock särspel för att skilja de båda golfarna åt.
Nästa tävling på Öresunds Golfklubb är Nationell Damdag som avgörs söndagen den 12 juni.

 

Beväpnade rånare slog
till mot Systembolaget
Två misstänkta gärningsmän gripna

2011-06-09
Strax innan klockan 11 på torsdagen rånades Systembolaget i Landskrona av två maskerade och beväpnade män. Med ett gevär tilltvingade de sig en mindre summa pengar och försvann därefter från platsen till fots. Polisen lyckades dock få upp ett spår och grep två misstänkta killar i 18-20 årsåldern strax efter rånet.

Det var vittnen som iakttog att de båda hoppade in i en röd bil i närheten och denna lokaliserades cirka tio minuter efter på en adress i centrala Landskrona. Då några poliser höll bilen under bevakning i väntan på förstärkning kom en man ut ur en trappa och skulle hoppa in i bilen. Polisen grep då mannen. Samtidigt försökte en annan man smita ut bakvägen i fastigheten men även han kunde gripas. De båda är sedan tidigare kända av polisen.

 

Stort behov av
förskoleplatser i centrum
Privat förskola vill öppna på gågatan

Lille Gavin trivs när han får gå en runda på gågatan tillsammans med sina föräldrar men att flytta till förskolan som planeras i huset bakom honom är inte aktuellt.

2011-06-09
Två tjejer som jobbar inom barnomsorgen i Helsingborg vill öppna en privat förskola i Campus före detta lokaler på Järnvägsgatan.
- Det finns ett stort behov av barnomsorgsplatser i centrala Landskrona och lokalerna är väl anpassade för förskola redan idag, säger Catrin Freij, en av de som vill öppna förskola i de för detta gymnasielokalerna.
Catrin Freij har lämnat in en ansökan om bygglov för förskoleverksamhet i lokalerna och vill inte uttala sig mer innan eventuella erinringar kommit in.
- Vi vill först se om det finns intresse innan vi säger mer, säger förskolelärarinnan men avslöjar att om allt går i lås så öppnar de i januari 2012.

Att det finns behov för fler förskoleplatser vidimerar Tomas Johansson chef för utbildningsförvaltningen.
- Vi har haft en babyboom som gör att behovet är stort i hela staden. Idag står 50 barn i kö i stadens centrala delar, säger förvaltningschefen och bekräftar att han känner till planerna för den privata förskolan.
- Det krävs dock att de söker tillstånd hos oss för att få driva verksamhet och så har inte skett ännu, säger Tomas Johansson som dock inte oroar sig.
- Samtliga som sökt tillstånd att bedriva privata förskolor hittills har fått dessa beviljade. De får då också barnpeng för varje barn och hamnar i samma system gällande kö som de kommunala daghemmen.

Fakta
Idag har Landskrona kommun 26 förskolor. Av dessa drivs 5 i privat regi

Förutom i centrum så är det bara två barn i kommunen som står i kö till en förskoleplats på onsdagen.
- Det ändrar sig dock konstant. Därför kommer vi att utöka antalet platser på såväl Rockaden som på S:T Olofs sjö. Dessutom har den privatägda Stjärnfallets Förskola ansökt om att få öka antalet barn från 50 till 120. Om de får detta är upp till nämnden att besluta då de träffas nästa vecka, säger Tomas Johansson.
- Förutom detta planeras byggnation av en helt ny kommunal förskola i närheten av stationen och den beräknas stå klar under 2012. Där är målgruppen föräldrar som pendlar, avslutar förvaltningschefen.

 

Fyra år för rån och bedrägeri

2011-06-09
Två Landskronabor, 23 och 26 år gamla, har åtalats för ett flertal personrån och bedrägerier. Den yngre dömdes på onsdagen till fyra års fängelse. Den äldre ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan dom faller.

Det första rånet ägde rum den 27 november 2010 i Lund då de med hjälp av en kniv tilltvingade sig målsägandens mobiltelefon och hans bankkort. De tvingade även till sig offrets kod och därefter tog de ut 14300 kronor från en uttagsautomat samt handlade för 1259 kronor vid en bensinmack.
Detta var startskottet för en rad liknande rån i såväl Lund som Helsingborg. Sammanlagt hann de med att råna tio personer och genomföra sex bedrägerier innan de åkte fast. Misstaget de gjorde var att 26-åringen placerade sitt eget simkort i en av de mobiltelefoner som de båda stulit och med hjälp av spårning kunde polisen identifiera rånarna.

Den dömde 23-åringen ska förutom att avtjäna fyra år i fängelse, betala sammanlagt 268 190 kronor i skadestånd till målsägandena. Anledningen till det långa fängelsestraffet är att de i ett flertal av rånen använt sig av en så kallad soft air-gunpistol. Tingsrätten gjorde bedömningen att det i de aktuella situationerna inte har varit möjligt för målsägandena att avgöra om det varit fråga om en riktig pistol eller inte.
Vad gäller 26-åringen avvaktar tingsrätten den rättspsykiatriska undersökningen.

 

Cirkusskola i idrottshallen

Under sakkunnig ledning av Duo Danzeros cirkuspedagoger kan man nästa vecka få prova på att gå på lina.

2011-06-09
Sommarlovet hinner inte starta innan årets upplaga av cirkusskolan i idrottshallen kör igång. Under hela nästa vecka med start på måndag klockan 15 bjuder Kultur- och fritidsklubben in Landskronabarn i årskurserna 1-6 att prova på att jonglera, gå på lina, akrobatik, cykla på enhjuling och clowneri.
- Det finns ett tiotalplatser kvar. Platserna kan bokas på plats på måndagen, hälsar Murat Saglamoglu på aktivitetshuset Plantan.
Som tidigare år är det cirkuspedagogerna Duo Danzeros kommer att leda cirkusskolan. Veckan avslutas med en föreställning för, föräldrar, syskon och kompisar.

 

Beachparty på Lill-Olas

2011-06-09
Fredagen den 10 juni arrangerar Fält & Fritid ett strandparty för högstadie- och gymnasieelever på Lill-Olas ute i Borstahusen. För underhållningen står DJ Lennie. Partyt, som är drogfritt, börjar klockan 19.00 och håller på till midnatt. 19.00-24.00.
- Partyt är ett alternativ på skolavslutningen och vi hoppas det kommer en massa glada ungdomar som vill fira in sommaren med oss. Under kvällen kommer vi att grilla korv, och ha kioskförsäljning. Dessutom serverar vi alkoholfria drinkar för en billig peng, säger Janne Gripstedt på fält- och fritid.
- Jag har kollat med SMHI och det verkar som vädret ska bli dåligt på kvällen och skulle så bli fallet så flyttar vi till Folkets hus. Besked kommer på vår hemsida. avslutar Janne Gripstedt.

Under torsdagen togs beslutet att flytta partyt till lilla salen på Folkets hus.

 

 

Fortsatt hysch-hysch kring Pilåkern
M-politiker kräver läckans avgång

2011-06-08
Trots att protokollet är justerat och att Svenska hus på tisdagseftermiddagen gick ut med ett pressmeddelande som bekräftar köpet av andra halvan av Pilåkern, väljer säljaren Landskronahem att vara fortsatt hemliga.
- Det är för att köpeavtalet mellan oss och Svenska hus skrivs på först den 14 juni och tills dess är det en affärsuppgörelse mellan parterna där inget är offentligt, förklarar Helena Fremle, vd på Landskronahem som alltså väljer att inte lämna ut uppgifter om affären.
- Varför vill ni veta detta? Jag tycker ni agerar märkligt, tillägger hon och undrar om vi har för vana att begära ut handlingar från andra bolag.
Det var i mitten av maj som Landskrona Direkt avslöjade att Landskronahems styrelse gett klartecken till försäljning av 174 lägenheter, 127 parkeringsplatser och en kommersiell lokal på Pilåkern till en kostnad av 100 miljoner kronor. En affär som hittills delvis bekräftats genom att hyresgästerna efter avslöjandet fick ett kortfattat brev från Landskronahem. Några kommentarer från styrelsen har inte gått att få med hänvisning till rådande sekretess.
Nu lyfter dock Svenska Hus på locket.
- Genom förvärvet av den andra delen av Pilåkern i Landskrona får vi en större sammanhängande förvaltningsenhet och vi stärker Svenska Hus profil och position som ett privat bostadsföretag i Skåne, vilket är ett av våra mål, säger Lars Vardheim, VD på Svenska Hus Förvaltning AB.

1962 färdigställde Landskronahem de första lägenheterna i Pilåkern, totalt skulle kvarteret omfatta hela 402 lägenheter. Den 14 juni 2011 har bolaget sålt av samtliga lägenheter i området.

Enligt pressmeddelandet från Svenska Hus framgår det att det är Svenska Hus i Skåne AB som köper fastighetsbeståndet bestående av 174 lägenheter på en yta av 14 300 kvm i kvarteret Pilåkern i Landskrona. Sammanlagt investeras för 102 miljoner kronor. Redan 2009 övertogs delar av bostadsområdet, då en del av Pilåkern ingick i en bytesaffär med Landskronahem. Köpet innebär därför att Svenska Hus kommer att äga och förvalta hela kvarteret Pilåkern med ca 400 lägenheter och en total yta på ca 30 000 kvm. Tillträdet sker den 14 juni.

Efter att fastighetsaffären blev känd har den moderate styrelseledamoten Leif Thorsell dundrat i en insändare till lokal media och krävt avgång på den som läckt uppgifterna till Landskrona Direkt.
Nu gäller grundlagens källskydd och därmed också efterforskningsförbud för politikern som menar att det är någon i styrelsen för Landskronahem som läckt uppgifterna.
- Jag har svårt att se att någon annan skulle komma över informationen, säger han.
På frågan hur han generellt ser på offentlighetsprincipen, tryckfrihetsförordningen och meddelarfriheten, väljer han istället att blanda in den underordnade aktiebolagslagen.
- Sitter du i en bolagsstyrelse är det aktiebolagslagen som gäller och du skall agera för bolagets bästa - det gör man inte om man läcker konfidentiellt material - är man inte beredd att följa aktiebolagslagen så har man inte i en bolagsstyrelse att göra, anser Leif Thorsell som dock inte tycker att saken är så stor att den behöver polisanmälas.
Det har under resans gång framkommit att styrelseordförande Torkild Strandberg (FP) tillsammans med vd:n Helena Fremle informerat bland andra Sverigedemokraternas ordförande Stefan Olsson, som inte sitter i bolagets styrelsen och därmed inte är bunden av några sekretessregler, om strukturaffären. Här väljer dock Leif Thorsell att anta en mer försiktig hållning.
- Detta vet jag inget om och har därför ingen kommentar, blir svaret när vi undrar hur han tänker agera kring detta.

Läs mer: 

Jazz i världsklass


Bertil Svensson har tidigare spelat trummor men numera ligger trumpinnarna på hyllan till förmån för engagemanget i jazzklubben.

2011-06-08
Söndagen den 12 juni gästas Landskrona av jazzmusiker i världsklass. Det är Viktoria Tolstoy som kommer till konsthallen för att sjunga. Bakom henne finns fyra musiker som har världen som arbetsfält.
- Det är pianisten Jacob Karlzon som kompar tillsammans med Mattias Svensson på bas, Krister Jonsson på gitarr och Rasmus Kihlberg på trummor. De har just varit på en turné i Frankrike och hade en lucka i sitt program, säger Bertil Svensson som sitter i styrelsen för Jazzhouse Landskrona.
- Vi arrangerar konserten i samarbete med Landskrona Kammarmusikförening.

Förutom att Jazzhouse arrangerar en spelning med Ahlcrona Swing Band på Gråen så kommer Anders Avén Band till Siriuslokalen den 30 september. Den 28 oktober spelar Olle Rydells Orkester på Tages Night Club och årets sista spelning går av stapeln på Siriusrestaurangen och för underhållningen står det danska bandet Blå Mandag Jazzband.

Det är inte så ofta det spelas jazz av det slag som söndagens band står för. Allt som oftast är det traditionell jazz som står på programmet då Jazzhouse bjuder på spelning.
- Våra medlemmar är i åldern 50 plus och de är inte så mycket för modernare jazz. Men vi försöker trots det vidga vyerna. Jazzen är mycket bredare än vad gemene man tror.

Till hösten arrangerar Jazzhouse Landskrona fyra spelningar den sista fredagen varje månad med start i augusti. Spelplatsen för säsongspremiären är något annorlunda.
- Vi brukar ha en spelning varje säsong inne på Gråen och den 26 augusti kommer Ahlcrona Swing Band och bjuder på jazz och swing, säger Bertil Svensson och är optimistisk vad gäller jazzens välbefinnande i Landskrona.
- Vi hoppas och tror på ett uppsving. Redan i år har vi betydligt fler medlemmar än ifjol och nästa år ska vi bli ännu större, avslutar Bertil Svensson.

Ett bättre startskott på årets jazzsäsong än Viktoria Tolstoy i konsthallen på söndag klockan 18.00 är svårt att tänka sig.


 

Startelvan prisas

2011-06-08
Landskrona Bois får tillsammans med 16 andra elitklubbar dela på Svenska Spels samhällspris. Bois erhåller 75 000 kronor för projektet Startelvan. Prissumman som totalt är på 800 000 kronor delas ut till klubbar i Allsvenskan och Superettan som på något sätt arbetar för positiv läktarkultur, integration, ungdomars hälsa, jämställdhet och kamratskap.

 

Rånad på halsband

2011-06-08
Enligt en polisanmälan ska en man ha blivit rånad på ett halsband värt 25000 kronor vid Köpcentret Infarten natten mot lördagen. Mannen tog en svarttaxi tillsammans med två för honom okända män till köpcentret för att ta ut kontanter. När han kom tillbaka till bilen stod de två andra passagerarna utanför och krävde att få hans halsband. Chauffören uppgav att de båda hade kniv och att de även hotat honom. Detta gjorde att mannen fann för gott att ge de båda rånarna sitt halsband som försvann springande från platsen. Något anmärkningsvärt var att de inte krävde honom på de pengar han just tagit ut.


Kvinna knivskar man

2011-06-08
Polisen söker efter en 24-årig kvinna som var inblandad i en incident på Vasagatan vid lunchtid i lördags. Kvinnan ska ha hamnat i bråk med en 20 år äldre man och bland annat rispat honom ett flertal gånger i bröstet med en kniv. Brottet rubriceras som grov misshandel.


Smygrökare orsakade bränder

2011-06-08
Räddningstjänsten i Landskrona fick i helgen rycka ut till ett och samma soprum på Bredgatan med ganska exakt ett dygns mellanrum. Det första larmet kom 11.30 på lördagen och det andra dagen efter vid 12.20-tiden. Båda gånger var det en sopbehållare i ett miljöhus som brann. Vittnen uppger att de sett pojkar springa in och smygröka i miljöhuset och därför misstänker brandkåren att det är cigarettfimpar som orsakat de båda eldsvådorna.


Rådigt ingripande räddade förskola

2011-06-08
Det var ett rådigt ingripande av en kvinna som praktiserat på brandkåren som räddade värden för miljonbelopp då hon tog sin brandsläckare och släckte en eldsvåda på Svarvarens förskola natten mot måndagen. Någon hade placerat en moped mot husfasaden och tänt på. Då kvinnan såg branden larmade hon brandkåren och rusade ut och släckte eldsvådan som hunnit ta sig i taket vid vinden.


 

Klubbrekord av Lovisa Klarén
på Citadellsim

2011-06-08
Årets Citadellsim på Landskrona Simsällskaps hemmaarena Citadellbadet hade lockat hårt motstånd från både Sverige, Danmark och Norge. Simmarna från LS såg till att utmana sina konkurrenter och sig själva ordentligt med många fina resultat.
Lovisa Klarén, -92, går från klarhet till klarhet. I helgen såg hon till att sänka sitt egna klubbrekord på paradgrenen 100m ryggsim där hon vann med god marginal. Det nya klubbrekordet lyder på 1.06.70 vilket även är top-20 tid i Sverige i år.
Lovisa gjorde en utmärkt tävling och på 100m frisim kvalade hon in till Junior-SM med nya personliga rekordet 1.00.57. Hon blev även trea på halva distansen 50m frisim med 28.12

Även Johan Norén, -86, såg till att kliva upp överst på prispallen på Citadellsim. På favoritdistansen 200m fjärilsim slog han till och gjorde årsbästa med fina 2.17.92. Han presterade även bra på 400m medley där han pressade ner sitt personliga rekord ytterliggare till 5.16.39.

Hampus Svensson, -99, var tredje LS-simmare att vinna ett lopp på hemmaplan. Han slog till med en kanontid på 100m ryggsim där sluttiden blev snabba 1.18.67.
- Helgen har gått över förväntan och tre simmare överst på pallen är verkligen imponerande och kul. Johan och Lovisa har SM som huvudfokus i sommar och att vi redan presterar på topp lovar bra resultat framöver, säger chefstränare Alexander Ström

Filip Tretionius, -99, blev flitigaste av Landskronasimmarna på prispallen. Inte mindre än fyra gånger placerade han sig på pallen. Bästa loppet kom på 100m frisim där han blev trea på fina 1.09.45. Filip simmade även hem tre andraplatser. På 100m ryggsim, 100m fjärilsim och 100m bröstsim.

Adam Schön-Svensson, -91, hade en kanonhelg i bassängen. Bästa placeringen fick han på långdistansloppet 1500m frisim där han blev tvåa med tiden 17.35.26. Däremot var det på sprintdistansen 50m frisim som snabbaste loppet kom med tiden 25.26 kvalade han in till sommarens Junior-SM i Halmstad.

På 100m fjärilsim såg Alfred Christensson, -98, till att bli trea på distansen med tiden 1.10.78.

Även Emil Hassling, -00, simmade bra på distansen. I åldersklassen yngre simmade även han in på en tredjeplats med tiden 1.30.65. Emil gjorde även bra ifrån sig på 100m bröstsim där han blev trea på tiden 1.34.13.

Utöver dessa simmare hade vi flera bra resultat i LS-truppen. Caroline Andersson-Ekström ,-94, såg till att kvala in till Junior-SM på 50m fjärilsim med tiden 29.57.
Totalt deltog 30 simmare från hemmaklubben.
- Vi är kanonnöjda med hela helgen och arrangemanget, avslutar Alexander Ström.

 

Guld på Austria Open

2011-06-07
Säsongens sista A-klass tävling för Landskrona Taekwondo Akademi har avgjorts då Austrian Open hölls i Innsbruck, Österrike. Tävlingen hade 1100 tävlande i avancerade kadett, junior och seniorklasser.
Landskrona Taekwondo Akademis huvudinstruktör Johan Berg åkte ner som coach för Landskronas David Dragisic och fem stycken utövare från Malmö klubben Po-Eun. Utdelningen blev en guldmedalj som togs av Roberto Feldt i malmöklubben.
Under tävlingens andra dag tävlade Landskrona Taekwondo Akademis David Dragisic som ställdes mot tyskt motstånd.
– Han var något övertaggad till en början och forsade fram under matchens första rond. Han tröttnade dock under matchen och orkade inte hålla tempot uppe vilket gjorde att tysken kunde hålla i en knapp ledning under andra ronden och sedan vinna matchen, säger Johan Berg.

 

Veckans hamntrafik

2011-06-07
Under vecka 23 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Tisdag
• M/V Lady Nola från Puhos lossar till Bioenergi AB.

Onsdag
• M/V Merel V från Åhus lossar till Yara AB.
• M/V Atle från Luleå till Öresundsvarvet AB.

Torsdag
• M/V Sydland från Uusikaupunki lossar till Yara AB.
• M/V Wilsom Maas lastar till Rotterdam från New Boliden AB.

 

Eventelever ska ro
andras studentfest i land


Utspring om än ett par timmar tidigare än vanligt blir det när gymnasieeleverna i Landskrona tar studenten på fredag.

2011-06-07
Sammanlagt tar 320 elever från 22 klasser studenten i Landskrona på fredag.
- Upplägget för dagen blir som tidigare traditionellt men med en twist av nytänkande, menar projektledare Elle Olsson, vid Eventkoordinatorutbildningen i Landskrona vilka fått i uppdrag att ro studentdagen i land.
- Detta är vår klass största projekt hittills. Vi fick det redan hösten 2010 som nyblivna studenter, säger klasskamraten Lisette Nilsson och berättar att man härigenom förvärvat kunskaper inom marknadsföring, ekonomi, logistik och program.
Igenkänningsfaktorn från tiden då gymnasieskolan själv stod för planeringen finns men tjejerna hoppas att det hela ska bli bättre i år.
- Kompaktare och kortare. Mindre dötid så att ingen ska springa iväg på krogen, säger Lisette Nilsson med ett leende.
Bland annat har samlingen i skolans aula slopats och tiden i kyrkan kortats ner.
Årets studentlunch kommer att intas på Folkets hus.
- Där kommer det även att bli framträdande av musikelever.
En nyhet för året blir den marsch som därefter kommer att gå till Rådhustorget.
- Den kommer att ledas av en lokal artist, mer kan jag inte säga då det ska bli en överraskning, avslutar Lisette Nilsson

Tider för eleverna under studentdagen:
11.30 Sofia Albertina kyrka
12.15 Lunch/bankett på Folkets hus
14.00 Marsch från Folkets hus till Rådhustorget
14.30 Utspring från Rådhustorget
15.30 Studenterna åker genom staden

 

 

Inställt i miljönämnden

2011-06-07
Vi noterar att miljönämndens sammanträde den 9 juni är inställt.
Anledningen är att det helt enkelt inte finns några ärenden att behandla.


 

Bläddra bland Siwan-minnen


Nu bjuds allmänheten in för att ta del av museets stora samling av Siw Malmkvist rariteter.

2011-06-07
I söndags gick startskottet för årets tema på museets minnesbank, Siw Malmkvist. Fram till och med 26 augusti visas ett urval ur Siw Malmkvist-samlingen. Landskrona museum mottog materialet av en privat samlare hösten 2010.
Samlingen innehåller alla Siw Malmkvists singelskivor, stenkakor, LP-skivor och CD-skivor. Här finns bilder, tidningsartiklar ur både svenska och utländska tidningar från 1955 fram till 2010, filmer och TV-program, nothäften och affischer. En bråkdel av allt detta finns att njuta av under sommaren i Minnesbanken.
- Välkommen att bläddra bland filmisar, fotografier, nothäften, tidningsklipp och utdrag från olika TV-program från Siw Malmkvists långa karriär, hälsar Carita Hermansson.


Kulturhus beviljas bidrag

2011-06-07
Hvens kulturförening har ansökt om bidrag för en upprustning av Hvens Kulturhus, vilket bland annat innebär reparationer och tillgänglighetsanpassning av lokalerna. Föreningen har ansökt om 590 000 kronor från Landskrona stad. Framställan till kommunen utgör halva beloppet på den beräknade summan för reparationen. Kommunstyrelsen beslutade att man som förvaltningsansvarig styrelse för stiftelsen M E Nelanders minnesfond, har möjlighet att finansiera 290 000 kronor av det sökta bidraget, under förutsättning att annan extern finansiär beslutar att bifalla 50 procent av bidragsbeloppet.

 

 

 

Branden på Svarvaren

2011-06-07
Svarvarens förskola drabbades natten till 6 juni av en yttre brand.
Branden har ej lett till några skador på lokalen men har lett till att
lokalerna blev rökfyllda.
Med anledning av detta kommer åtminstone idag ingen verksamhet
bedrivas inomhus i lokalerna. Föräldrar skall lämna sina barn på
Svarvaren där personal tar emot. Albanoskolan kommer vara reservlokal
för Svarvaren tills dess röken är sanerad.
- Vi kommer dag för dag ta ställning när lokalen åter kan användas,
men vi räknar att detta kan ta ett par dagar,
säger förvaltningschef
Tomas Johansson.
 De föräldrar som  enbart har sina barn på tre timmars allmän
förskola och kan låta barnen stanna hemma uppmanas att göra så.
- Ingen skall stanna hemma från sitt arbete men har man möjlighet att
låta sina barn bli hemma så underlättar detta för personalen främst
på tisdagen,
säger Tomas Johansson.