ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Nyheter vecka 37

 

Ny förlust mot Ljungskile

2009-09-13
BoIS åkte på årets andra förlust mot Ljungskile då de föll på Starke Arvid Arena med 2-1 på söndagen. LSK tog ledningen i första halvlek och hade det mesta och det bästa av spelet. I andra halvlek tog BoIS över och kvitterade genom Pär Cederqvist.
Men säg den glädje som varar… Drygt en minut senare gör LSK 2-1 efter en dundertabbe av Christoffer Tapper Holter.
- Han gör ett felpass när vi är på väg fram och de kommer två mot en. Men det är sådant som händer alla någon gång och idag var det Christoffer Tapper Holter som råkade illa ut, säger BoIS tränare Anders Linderoth.

Noterbart är också att det endast var 895 åskådare som såg matchen och med tanke på att Ljungskile spelade i Allsvenskan så sent som förra säsongen så får publiksiffran närmast betraktas som urusel.

Läs mer på BoIS hemsida.

 

Det händer i helgen

2009-09-11
Efter ett par helger fulla av arrangemang verkar det som att vi står inför en lugnare veckända. En del kul finns dock att göra. På Bio Maxim visar man film för stora som små. Läs mer på vår biosida.
I övrigt har vi fått in följande tips.

Lördag:

  • 09.00 - Nordic Open Master 2009 - Short mat bowls på Curla.nu. Läs mer.
  • 10.00 – Öppet hus och invigning av Öresundsteaterns nya lokaler på Slottsgatan. Kommunalrådet Torkild Strandberg är på plats. Läs mer.
  • 10.00 - Fotbollssammandrag i Asmundtorp för U8 från 10:00-12:00. Asmundtorps IF – Glumslövs FF 2, Härslövs IK – Billeberga GIF, Landskrona BoIS – Asmundtorps IF, Glumslövs FF 2 – Härslövs IK, Billeberga GIF – Landskrona BoIS, Asmundtorps IF – Härslövs IK, Glumslövs FF 2 – Billeberga GIF och Landskrona BoIS – Härslöv
  • 15.00 – Sopranen Sara Silvmark ger en konsert i S:t Johannes Kyrka.

Söndag:

  • 09.00 - Nordic Open Master 2009 - Short mat bowls på Curla.nu. Läs mer.
  • 09.30 - Kulturhusens Dag på Nämndemansgården på Ven. Läs mer.
  • 16.00 – Konsert med Fedor Belugin, viola och Alexander Osminin, piano på Församlingshemmet.

 

Två döda i olycka på motorvägen

2009-09-11
Vid halv 10-tiden på fredagen inträffade en tragisk trafikolycka på motorvägens norrgående körfält strax norr om Glumslöv. En personbil med två personer klämdes mellan två lastbilar och skadades så allvarligt att deras liv inte gick att rädda.
- Det var en lastbil som saktade ner farten inför ett vägarbete och personbilen bakom bromsade också. Ytterligare en lastbil bakom körde dock så fort att han körde in i personbilen vilken då klämdes fast mellan de stora bilarna, säger Calle Persson, informatör på polisens ledningscentral.

Olyckan inträffade strax innan ett vägarbete ett par hundra meter från samma plats som en lastbilschaufför omkom i en seriekrock i tisdags förra veckan.
Landskrona Direkt har talat med Kenneth Nilsson, enhetschef på vägverket om eventuella åtgärder på den olycksdrabbade sträckan.
- Vi håller på att titta på om vi ska förstärka skyltningen om att köbildning kan uppstå. Klart är dock att det är viktigt att de som kör på vägarna verkligen är uppmärksamma på vad som händer. En kö kan uppstå lätt och bli lång. Därför är det oerhört viktigt att bilister och långtradarchaufförer håller avstånden och hastigheterna.

 

Voddler är filmbranschens Messias


Voddler är ett svenskt företag som grundades 2005 och har drygt 30 anställda.
En testversion av Voddler lanserades den 1 juli, till cirka 1 500 användare.

2009-09-11
Över hundra manår och 13 miljoner amerikanska dollar är investerade i filmens svar på Spotify. Vi talar om svenskutvecklade Voddler. Namnet kanske inte känns bekant ännu, men snart kommer det vara minst lika stort som Spotify.

Landskrona Direkt var ganska tidiga med att testa och älska Spotify, tjänsten där man kan lyssna på nästan all världens musik. Precis som Spotify, lägger sig Voddler varmt om hjärtat och man tänker direkt; Precis så här det ska vara!

Första tanken som slår en när man loggat in och öppnar filmbiblioteket är att känslan av videobutik finns där. Det är lite som att gå in på Hemmakväll. Det finns mycket att titta på och alla omslag skriker efter din uppmärksamhet. Den första överväldigande känslan läggers sig dock ganska snart och efter att ögonen vant sig börjar man lättsamt kolla igenom utbudet.

Två klick senare så rullar en reklamfilm följt av filmen jag valt igång. Det är riktigt bra.

För att kunna använda Voddler installeras en klient i datorn, till vilken filmerna och tv-serierna strömmas. Ännu är Voddler i ett så kallat beta-stadie och det krävs att man får en inbjudan för att nyttja tjänsten. Filmbiblioteket är ännu ganska magert med några hundra titlar och inga tv-serier finns än. Navigeringen sker i dagsläget enbart med tangentbordet, vilket kan kännas en aning ologiskt när man har musen bredvid sig. Men tjänsten är som sagt fortfarande i utvecklingsstadiet och det kommer säkert anpassade versioner beroende på om filmen ska ses via tv eller dator.

Nu får man bara hoppas att filmbranschen och deras lobbyister är mogna att ta sig an tjänsten som mycket väl kan vara lösningen på problemet med olaglig fildelning. Tjänsten kommer finnas tillgänglig i tre versioner; en gratis reklamfinansierad tjänst, en andra där man betalar per visning och en tredje där kunden har ett månadsabonnemang på tjänsten och då får tillgång till ett större bibliotek och ett obegränsat antal visningar.

Ska man se något negativt så är det att man tänkt sig ett mer begränsat utbud på den reklamfinansierade gratisversionen, i alla fall enligt de uppgifter som hittills släppts. Ska tjänsten ha en chans mot piraterna och verkligen kunna ge publiken det den förväntar sig i dagens tekniksamhälle krävs nog både en och två funderingar kring detta.

Spännande skall det även bli att se huruvida Voddler löser förseningarna vi i Sverige ofta får stå ut med när det gäller sändningar av nya tv-serier. Morgondagens mediakonsumenter lär inte vara så tåliga.

Men, förväntningarna är minst sagt höga.

 

 

 

 

Rädda Barnen stärker verksamheten
för unga i Centrum och på Öster

2009-09-11
Under hösten drar Rädda Barnen region Syd igång projektet ”Barn nära dig”.

Läxhjälp, samtalsgrupper och cafékvällar ska förbättra levnadsvillkoren för barn och unga i utanförskap, är tanken. Målet är att få de boende i områdena engagerade lokalt för att stärka barn och deras rättigheter med hjälp av cafékvällar för föräldrar, läxhjälp och samtalsgrupper för ungdomar.
- Rädda Barnen ska vara där de mest utsatta barnen finns och eftersom de finns här väljer vi att satsa extra i dessa områdena. Vårt mål är att engagera såväl barn och ungdomar som deras föräldrar,  säger Marie Meinert som är projektledare på Rädda Barnen.

En del av miljonprogramsatsningen
Projektet ”Barn nära dig” är en del av miljonprogramsatsningen med särkilt stöd till Centrum och Öster i Landskrona samt områdena Holma, Kroksbäck, Lindängen, Nydala och Hermodsdal i Malmö. Projektet pågår under två års tid med stöd från Allmänna Arvsfonden och Sparbanken Finn Framtidsstiftelse.

- ”Barn nära dig” är ett bra exempel på ett projekt som strävar efter att stärka barn och ungas delaktighet och inflytande i sin egen vardag. Ett angeläget utvecklingsområde som Arvsfonden just nu prioriterar genom satsningen Fördel barn! säger Stefan Andersson, projektledare på Arvsfonden.

- Rädda Barnens satsning på utsatta barn är en angelägen och viktig insats, säger Robert Sjölin, representant för Sparbanken Finn Framtidsstiftelse. Att bidra ekonomiskt för att skapa förutsättningar för en positiv framtid för de berörda barnen och ungdomarna harmonierar väl med de syften som ligger till grund för den verksamhet som bedrivs av Framtidsstiftelsen.

 

 

Statyn av Selma färdig

2009-09-11
Nu är den färdig, statyn av Selma Lagerlöf.
Lördagen den 19 september klockan 15 invigs den nere vid Linjen.
- Vi är oerhört tacksamma för att Sparbanksstiftelsen Skåne gett oss de ekonomiska möjligheterna att förverkliga idén att resa en staty i Landskrona över den världsberömda författarinnan, förklarar Anders Persson, ordförande i Stiftelsen Kaptensgården Samlingar.

Det var i fjor som Sparbanksstiftelsen Skåne gav ett anslag på 375 000 kronor för statyprojektet.

- Att denna staty kom till stånd såg vi som en angelägenhet inte bara för Landskrona utan hela Skåne, förklarar Thomas Boström, vd i Sparbanksstiftelsen Skåne.

Selma Lagerlöf kom 1885 som nyexaminerad lärarinna till Landskrona och lämnade staden 1897 som en etablerad författarinna. Under åren i Landskrona formades det författarskap som 1909 gav Selma Lagerlöf Nobelpriset och 1914 som första kvinna en plats i den Svenska Akademien.
- Därför är det verkligen på sin plats att Selma Lagerlöfs tolv år i Landskrona markeras i olika sammanhang, framhåller Thomas Boström.

Bronsstatyn av Selma Lagerlöf har skapats av skulptören Jonas Högström och lördagen den 19 september är det alltså dags för invigning. Placeringen blir på Strandpromenaden, ”Linjen”, i närheten av Nordkap. Detta promenadstråk var den plats i Landskrona som Selma Lagerlöf mest av allt älskade i staden.

Klockan 15 sker invigningen som förrättas av ledamoten i Svenska Akademien Jesper Svenbro, bördig och uppväxt i Landskrona. Allmänheten är hjärtligt välkommen att övervara invigningen.

Det finns för övrigt en stark anknytning mellan Selma Lagerlöfs tolv år i Landskrona och sparbanksrörelsen. Hennes bästa väninna var nämligen Elise Malmros, bankkamrer i Rönneberga Sparbank i Landskrona och betraktad som Selma Lagerlöfs sociala samvete.

Det är inte första gången som Sparbanksstiftelsen Skåne gett Stiftelsen Kaptensgården Samlingar anslag. 1997 handlade det om ett miljonanslag för att förverkliga Skulpturparken runt Konsthallen och 2003 lämnades ett anslag på 150.000 kronor för att finansiera skulpturen ”Tycho´s Star”.

Sparbanksstiftelsen Skåne har sedan 1995 lämnat anslag i Skåne på nästan 500 miljoner kronor inom forskning, utbildning, näringsliv, kultur och idrott.

 

 

Lördagsöppet på Turistbyrån i höst

2009-09-11
Turistbyrån i Landskrona håller öppet alla lördagar under september och oktober mellan klockan 10.00 och 14.00 och ökar tillgängligheten.
- Detta gör vi framförallt för att underlätta för lokalbefolkningen att besöka turistbyrån, men det är också att sätt att bidra till att förlänga turistsäsongen, säger turistchef Susann Eriksson. Det är fortfarande är en hel del turister i rörelse både från Sverige och från andra delar av världen.

Under vissa lördagar kommer olika lokala företag och föreningar att finnas på plats för att berätta om sin verksamhet.

Under vinterhalvåret kommer Turistbyrån, utöver vardagar, även hålla öppet den sista lördagen i månaden.

 

 

På kommunstyrelsens bord

2009-09-11
Vid kommunstyrelsens sammanträde igår behandlades en räcka ärenden.

Försäljning av före detta Semesterhemmet vid Norreborg på Ven där kommunstyrelsen föreslog, efter votering, att fullmäktige ska godkänna det köpekontrakt som föreligger. Socialdemokraterna, vilka var de som begärde votering, ställer dock som krav att skollägerverksamheten där ska bibehållas och kommer att lämna ett särskilt yttrande i frågan.

Översiktsplanen – kommunstyrelsen beslutade att godkänna förslaget till kommunicerings- och beslutstidplan för hantering av Översiktsplan 2010 Landskrona stad, och att godkänna samrådshandling rörande Översiktsplan 2010 Landskrona stad med tillhörande markanvändningskarta.

Ekonomi – Det redovisade ackumulerade resultatet till och med maj är +49,9 miljoner kronor, jämfört med periodens budget som uppgick till +19,3 miljoner kronor. I det redovisade resultatet ingår ett positivt utfall i kapitalförvaltningen med +66,9 miljoner kronor.

Förslag till handikapplan – Förslaget består av en övergripande policy och strategi samt en åtgärdsplan där staden tar ett samlat grepp om handikappfrågorna och lyfter fram de områden som är viktiga att arbeta med de kommande åren. Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige besluta att anta det liggande förslaget att gälla med början från och med kommunfullmäktiges beslut till och med 2011, för att därefter revideras vart fjärde år.

Vuxenutbildning och högskolefrågor
Förslag till beslut angående gymnasieförbundets övertagande av huvudmannaskapet för vuxenutbildning och högskolefrågor. Kommunstyrelsen beslutade att gymnasieförbundets uppdrag till utbildningsdirektören vad avser utredning kring den framtida organisationen ska hanteras skyndsamt och om möjligt återredovisas till såväl gymnasieförbundets direktion som kommunstyrelsen under november 2009. Inriktningen ska vara att gymnasieutbildning, vuxenutbildning och högskolefrågor kan organiseras hos gemensam huvudman från och med den 1 juli 2010.

Nya regler för strandskydd – Riksdagen beslutade i april 2009 att införa nya regler för strandskyddet för att öka det lokala och regionala inflytandet i strandskyddsfrågorna. Länsstyrelsen kommer att överföra viss tillsyn till kommunerna. Därför föreslår kommunstyrelsen kommunfullmäktige besluta att kommunstyrelsen ska ansvara för prövning av strandskyddsdispenser och att miljönämnden ska ansvara för tillsyn avseende strandskydd.

Motion om kollektivtrafik till Örja mm – Socialdemokraterna föreslår i motionen bland annat att det satsas på en ny busslinje till Örja, Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen för att få ett nyare yttrande där möjligheterna för Landskrona stad att få till stånd en busslinje med Skånetrafiken som huvudman blir belyst.

 

 

Falcons övertygade i genrepet

2009-09-11
Falcons har matchat frisk de senaste veckorna. Under tre veckor har inte mindre än tio matcher avverkats.
Mot denna bakgrund var det därför igår kväll mycket starkt av landskronalaget att vinna årets genrep mot det hårdsatsande Malmö FBC med hela 12-3. Vinsten grundlades i andra perioden då man gör hela 8-0.

Falcons seriepremiär sker i  Mölnlycke den 19 september då Lindås IBK svarar för motståndet.
Hemmapremiär är det sen den 27 september klockan  16.16 då Röke IBK gästar Landskrona Idrottshall.


 

Närpolisområde Landskrona
publicerar bilder på polisens hemsida


Skärmdump från Polisens hemsida.

2009-09-11
Närpolisområde Landskrona har för första gången publicerat bilder från en pågående brottsutredning på polisens hemsida. Publicering av bilder på Internet är en metod för brottsbekämpning som nyligen har blivit tillgänglig för polisen i Skåne.

Kraven för bildpublicering är hårda och det bör betonas att mannen på bilderna inte är dömd för det brott som beskrivs, utan endast är av intresse för polisen att komma i kontakt med.
- Jag tycker det är utmärkt att Polisen publicerar bilder på misstänkta personer på Internet. Det säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (fp) på fredagen med anledning av att Landskronapolisen i veckan för första gången publicerat bilder på misstänkta.
- Det aktuella brottet från Landskrona gäller en grov misshandel som skedde den 1 maj i år. Misshandeln började på buss 220 som går mellan Helsingborg och Landskrona. Målsäganden blev även fortsatt misshandlad då han gick av bussen i de norra delarna av Landskrona, berättar Mats Karlsson chef för Närpolisområde Landskrona
- Mannen på bilderna är en av de individer som polisen är mycket angelägen om att få identifierad, i syfte att lösa detta grova brott. Jag har stor tilltro till att människorna i Landskrona kan och vill hjälpa polisen med att identifiera denna person, fortsätter Karlsson.
- Det är oerhört viktigt att människor som begår brott grips och lagförs. Jag tycker Skånepolisens initiativ med att publicera bilder för att få fler dömda förtjänar all uppskattning, avslutar Strandberg.

Det är första gången någonsin som polismyndigheten i Skåne publicerar en bild från ett våldsbrott, de två andra publiceringarna rör stöldbrott resp. grovt narkotikabrott.

Mer information:
http://www.polisen.se/Skane/Aktuellt/Hjalp-polisen/

 

 

Fiskgjuse i Slottsparken


Vid lunchtid slog sig denna ståtliga fiskgjuse ner på hängboken alldeles intill dammen vid Slottscaféet.

2009-09-10
Tidigt i våras fick ett berguvspar stor massmedial uppmärksamhet sedan de bosatt sig i takkonstruktionen på Nya Ullevi.  Har Landskrona nu fått sin ornitologiska rovfågelspärla?
Vid lunchtid på torsdagen syntes en fiskgjuse sväva över Slottscaféet för att slå sig ner på hängboken alldeles intill den lilla dammen.
- Det är minsta sagt ovanligt med fiskgjusar i våra parker, intygar Magnus Landtblom chef för parkenheten på Teknik- och Stadsbyggnadskontoret i Landskrona.

En annan Magnus, nämligen Martinsson från Katthammarsvik på Gotland berättar att fågeln som sådan inte är alldeles ovanlig.
- Jag har just kommit hem från en vecka nere i Falsterbo och vi räknade in 25-30 fiskgjusar per dag, säger fågelexperten.
- Fiskgjusen är dessutom världens mest utbredda rovfågel. Den finns såväl på den amerikanska kontinenten som i Afrika, Europa och Asien.


Fiskgjusen slog en lov runt parken...


.. satte sig högst upp i hängboken.


Inte ens några trilskande kråkfåglar kunde få fiskgjusen att flytta sig från grenen.


Efter att ha uträtta sina behov...


...bar det dock av, troligtvis söderut!


 

Världsspelare i Short mat bowls
gästar Landskrona


Tommy Dahlgren, ordförande i Svenska Bowlsförbundet testar banorna i Landskrona.

2009-09-10
Den hittills största tävlingen i Skandinavien gällande Short mat bowls går av stapeln till helgen i Sveriges första riksbowlsstadion hos Curla.nu i Landskrona.

22 tremannalag är anmälda till tävlingen där ett lag från den nystartade anläggningen i Landskrona fått ett wild card. Dessa tre skånepågar får tampas mot andra svenskar med fyra lag från vardera Strömstad, Färgelanda och Grebbestad, tre lag från Karlstad och ett lag från Alingsås. Tre gästande lag från Hilleröd i Danmark är också anmälda.
- Men det kanske svåraste motståndet svarar två lag från Belgien. Ett av lagen skippas av Jonathan Payne som skippade Belgien i förra årets VM i tremannalag. De förlorade världsmästartiteln med några centimeter i avgörandets stund. Jonathan har dessutom en meriterande fjärdeplats i singelspel från VM 2006. Det andra Belgiska laget skippas av Louis Helsen som också är en mycket meriterad spelare i Belgien, låter Michelle Boese på Curla.nu meddela.

Matcherna börjar på lördag förmiddag  och tävlingarna avslutas med finalspel på söndag eftermiddag.

Short Mat Bowls är en folksport som börjat sprida sig och med Sveriges första riksbowlstadion i Landskrona så kan nu även alla skåningar börja spela denna sport med anor från tolvhundratalet. Bowls spelas i många olika varianter utomhus och inomhus med miljontals utövare över hela världen.
-  Med denna tävling öppnas även ett större utbyte över sundet, avslutar Michelle Boese

 

 

Klara, färdiga, spring
för Barncancerfonden


Det var full fart som gällde direkt från start då eleverna på Dianaskolan sprang skoljoggen på onsdagen.

2009-09-10
I går hölls Sveriges största motionslopp alla kategorier. Det är Svenska Skolidrottsförbundet som för 27:e året i följd arrangerade den årligen återkommande skoljoggen.
I Karlslund sågs eleverna från Dianaskolan värma upp strax efter 10 på morgonen.
- Skoljoggen genomförs till förmån för Barncancerfonden och det är just det syftet som vi försöker lyfta fram, att det alltså inte enbart är en joggingrunda som alla springer, säger Billy Magnusson, gymnastiklärare på Dianaskolan.
- Bland annat skänker vi intäkterna från kiosken samt att vår matleverantör skänker 2000 till Barncancerfonden.

- I år har vi cirka 70 elever från årskurs 6 till 8 som springer. Några nior har vi inte i år men nästa år så kommer de att få vara med i planeringen, berättar Billy Magnusson.

Snabbast bland killarna på Dianaskolan var Emil Hansveden som sprang 4,7 kilometer på 20.18 och bästa tjej blev Sara Andersson som löpte samma sträcka på fina 21.58.

Glada miner och samma tänkegånar var det även runt Citadellet där elever från Alléskolan traditionsenligt sprang skoljoggen.
- I år var det inte i form av en tävling utan vi sprang för att samla in pengar till Barncancerfonden. Vi började med uppvärmning till glad musik och med duktiga ledare som visade alla rörelser. Klockan 09.09 gick startskottet och alla sprang iväg på banan runt slottet., meddelar  Gunilla Bengtsson, rektor på skolan.

Här gällde  det  att springa så många varv man orkade och hann under 20 minuter, och de som ville fick sedan lägga en ”springslant” i en sparbössa.
- Pengarna skickas sedan vidare till Barncancerfonden. Efter en fruktpaus promenerade vi sedan tillbaka till skolan. Ett härligt lopp i ett härligt väder! Stort tack till arbetslag 1 för ett bra arrangemang!, uppmuntrar rektorn.

På Västervångskolan följde rektor Peter Andersson starten när skolans yngre årskurser gav sig av på ett varv runt Exercisfältet.  Exakt kl. 09.09 släppte gymnastiklärare Johan Cöster eleverna som likt kalvar på grönbete rusade iväg i full nittio över skolans fotbollsplaner för att snart behöva göra en tvär högersväng.
- Det är väl tur att det skapas en liten ”flaskhals” där som sänker tempot, sa rektorn som avböjde att själv springa med.

- Inte idag, log han.


Snabbast i mål för Dianaskolan var Emil Hansveden som klockades på 20:18 av gymnastiklärare Billy Magnusson.


Efter skoljoggen gratulerades Emil Hansveden och Sara Andersson av sina skolkamrater för de fina tiderna.


Idyllisk uppvärmning på Citadellområdet för eleverna på Alléskolan.
Foto: Privat


Klara för start...
Foto: Privat


Västervångskolan 090909 klockan 09.09...
Foto: Privat


...var det bara glada miner.


På eftermiddagen syntes högstadieelever springa en längre sträcka runt Citadellområdet.

 

 

Tips och läsecirklar på biblioteket

2009-09-10
På tisdag tipsar några som arbetar på biblioteket om sina personliga läsupplevelser och två dagar senare är det dags för den första av tre öppna läsecirklar om Selma Lagerlöf. Anna Clara Törnqvist som är doktorand i litteraturvetenskap leder läsecirkeln där deltagarna pratar om utvalda verk ur Selmas författarskap.
Först ut är Gösta Berlings saga och den 22 oktober är det Kejsaren av Portugallien som diskuteras. Den sista cirkeln äger rum den 19 november då Ett barns memoarer (Mårbacka II) är i fokus.

 

Två guidade turer denna vecka

2009-09-09
Denna vecka arrangerar Turistbyrån två guidade turer i staden och dess omgivning. Den första tar besökaren upp i gamla vattentornet i morgon, torsdag. Väl uppe berättar Sven-Erik Thosteman historien om tornet och de närmaste omgivningarna.
Den andra är en pilgrimsvandring som går från Sireköpinge kyrka över Rönnebergabackar till Landskrona församlingshem på lördag.

 

Internationell FASDag idag

2009-09-09
Den 9 september firas den internationella FAS-dagen i många länder. FAS står för Fetala alkoholspektrumstörningar och innebär i korthet ”fosterskador av alkohol”.

I Landskrona finns FAS-föreningen sedan nio år tillbaka och dagen till ära passar man på att försöka informera om FAS.
- Fetala alkoholspektrumstörningar orsakas av moderns alkoholkonsumtion under graviditeten och det är ett långt större problem än vad folk är medvetna om, säger Gerd Stjärnfäldt, som varit medlem i många år.
- 1998 adopterade jag och min man en lite pojke med så kallade särskilda behov. Han har sedermera fått diagnosen FAS och nu vill jag göra alla uppmärksam på kampanjen som drivs över hela världen för att öka medvetenheten om riskerna med alkohol under graviditeten.

De flesta som har barn med FAS är adoptiv- eller fosterföräldrar. Men det betyder inte att mödrarna alltid har varit alkoholister.
- O nej, absolut inte. Ingen mängd alkohol är dokumenterat riskfri för fostret. Därför kan det räcka med en dags berusning vid fel tillfälle i fostrets utveckling för att något ska gå fel. Det enda vi med säkerhet kan säga att man inte drabbas om man låter bli alkoholen under graviditeten.

Enligt Gerd Stärnfäldt visar mängder av studier att det är ett betydande antal kvinnor inom EU som fortsätter att dricka under havandeskapet.
I Sverige är dock siffran lägre än i många länder.
- Man uppskattar att antalet varierar mellan 25% i Spanien, 35-50% i Nederländerna och upp till 79% i Storbritannien och Irland. Bland gravida i Stockholmsområdet medgav ”bara” 10% i en undersökning 2006 att de drack, avslutar Gerd Stärnfäldt.

Vill du veta mer om FASD och FASföreningen? Besök www.fasforeningen.nu.

 

Csaba en skånsk kulturpersonlighet

2009-09-09
Vi noterar att Csaba Bene Perlenberg, manusförfattare och regissör hamnade på en hedrande tredje plats i kategorin kultur när Skåneettan avgjordes på måndagen.
Skåneettan är en tävling som initierades av Timbro 2008 och syftar till att premiera duktiga skåningar och andra som gör Skåne till en ännu mer attraktiv region att verka och bo i.

 

31 miljoner extra till Landskrona
Torkild nöjd med tilldelningen

2009-09-09
Finanskrisen har nu präglat allas vår vardag i snart ett år med fallande produktion och ökad arbetslöshet som följd. I måndags presenterade regeringen en ny satsning på kommunerna. 10 miljarder kommer att skickas till kommuner och landsting nästa år. Till dessa ska läggas de 7 miljarder som det redan tidigare beslutats om.

För Landskronas del innebär måndagens beslut att staden får ytterligare nästan 31 miljoner av staten för 2010.
- Det är ett efterlängtat och välkommet besked, skriver Torkild Strandberg i sitt rådgivarbrev.
- Utöver stödet som meddelats har vi bland annat tillförts pengar för vuxenutbildningen samtidigt som arbetsgivaravgifterna har sänkts, meddelar han vidare och menar att nu kan Landskrona knappas äska mer pengar.
- Nu är ansvaret vårt att klara uppgiften och se till så vi först säkrar kärnverksamheterna, det vill säga skolan för våra barn och omsorgen om våra äldre. Detta är våra huvuduppgifter och det är min uppfattning att det är på dessa områden pengarna ska användas. Vi måste också göra förberedelser för att klara kommande år med mindre pengar.

 

Nypremiär för torsdagsluncherna

2009-09-08
På torsdag är det nypremiär för torsdagsluncherna på Teaterrestaurangen.
Först ut är sångerskan Ingrid Savbrant. Med sina medmusikanter Mats Hellmer, Paul Hinz och Ulf Göransson tar hon sig an Alice Babs sångskatt vid sitt lunchframträdande.     

Kommande program:
17/9 My Holmsten framför In The Garden.
24/9 Molnet. Marit Sjödin cello & Otto von Friesen diktläsning.
1/10 Behrang Miri – tar det bästa från alla världar.  

Torsdagsluncherna fortsätter sedan fram till 12 november.

 

 

 

Landoradagen väcktes till liv


Fotboll, femkamp, lotteri och mat men även bakluckeloppis stod på programmet när Landoradagen åter väcktes till liv.

2009-09-08
I lördags var det dags för den avsomnade Landoradagen att väckas till liv.
Trots regn och rusk var det fullt av aktiviteter runt den anrika föreningens klubbstuga på idrottsplatsområdet.
- Det är bland annat första gången det arrangeras en bakluckeloppis i Landskrona, sa initiativtagaren Bo Madsen.
- Det är klart att föreningen måste hitta på nya idéer för att få in pengar, ansåg han.

Trots att vädrets makter inte gick att påverka var det idel glada miner, ja till och med när Räddningstjänsten fick åka iväg på ett larm efter att blott i fem minuter visat upp sina bilar.
- Fattades bara, skrattade en av mammorna i föräldraföreningen som stod bakom Landoradagen och när en av stadens välbekanta burk- och flasksamlare ”stal” de sandfyllda petflaskorna som användes till femkampen var det hjärtliga tongångar.

God mat höjer humöret och denna vara rådde det ingen brist på.
Här fanns sedvanlig korv och hamburgare men även cevapcici och en delikat vietnamesisk rätt. Även om molnen hängde tunga över idrottsplatsen just denna dag och att föreningens representationslag fick stryk av Kullavägens BK så andas man morgonluft i Landora.
- Detta är en följd av att vi nu fått bra fart i vår ungdomsavdelning, förklarade Bo Madsen.

Och det brukliga lotteriet var på inga sätt sämre.
När Direktens utsände tackade för sig, fällde upp den för dagen minst sagt lämpliga lotterivinsten i form av ett landoraparaply inflikade Bo Madsen:
- Nu kan du väl skriva att det blir en ny bakluckeloppis den 10 oktober.

 

 

Selmas brev ges ut i böcker


Lena Carlsson med den första av två böcker som innehåller brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf och hennes vänninor Anna Oom och Elsie Malmros.

2009-09-08
Litteraturvetaren och författaren Lena Carlsson släppte i dagarna en bok med brev som skickats mellan vännerna Selma Lagerlöf, Anna Oom och Elsie Malmros.
- Det är en rejäl tegelsten och bara del ett av två. Den andra delen kommer någon gång i vinter. Jag har valt att publicera samtliga brev jag fått tag på och det är många, säger Lena Carlsson och håller upp den stora boken.

Inget av breven i boken är tidigare utgivna men det är inte bara brevväxlingen som finns mellan pärmarna.
- Nej då, jag har samlat fram material från gamla tidningar och även tagit med bilder på personer som det skrivs om i breven. Det blir betydligt mer spännande att läsa då, förklarar Lena Carlsson.

Bakgrunden till att boken blev till var en utställning på museet 2006.
- Det var fascinerande att läsa utdragen ur breven som visades på utställningen Kära Selma, Anna och Elsie. Jag blev intresserad och ville läsa mer. Men det fanns inget och då fick jag idéen om att sammanställa alla breven, säger författaren som hittat breven i kungliga biblioteket i Stockholm.

Lena Carlsson släpper boken på eget förlag och den kommer bland annat att kunna köpas på museet i Landskrona.

 

Leif Arnsby på Konsthallen


Leif Arnsby från arkitektfirman Magasin A föreläser i konsthallen.

2009-09-08
Som vi skrivit i en annan artikel tar stadens kulturinstitutioner ett nytt grepp i höst med nya öppettider. Det blir kvällsöppet på såväl museet som konsthallen.
- Det innebär också att vi gör en del nysatsningar på programmet, säger Birthe Wibrand, konstintendent som ansvarar för konsthallen.

Imorgon onsdag är det första gången som konsthallen håller kvällsöppet och då bjuder man på 25 animerade pärlor i verkstaden mellan klockan 15-18.30.
- Det blir som temat antyder "animerade filmer för folk med humor", säger Birthe och ler klurigt.
- Just verkstaden har det kommit önskemål från besökarna att den bör användas mer. Inte minst i kreativa sammanhang.

Kvällen och verkstaden är sedan vikt åt arkitekt Leif Arnsby som kommer att berätta om ”Kända och okända modernistiska byggnader i Landskrona”. Föredrag startar klockan 19.00.

 

 

Kulturen än mer tillgänglig


Museichef Elisabeth Arvidsson provsitter en av de nya sofforna på Café Nell Walden.

2009-09-08
Hösten kommer och Landskrona svämmar över av kulturarrangemang. Nu öppnar museet och konsthallen upp portarna även kvällstid – konsthallen på onsdagar och museet på onsdagar och torsdagar.

Även museets och konsthallens caféer kommer att vara öppna. Dessutom har stadsbiblioteket söndagsöppet från och med oktober.
- Vi inför nu kvällsöppet två kvällar i veckan efter att ha funderat länge på det, säger museichef Elisabeth Arvidsson.
– Det har varit ett önskemål från vår publik, och det är klart att vi är en serviceinrättning som ska ha öppet när folk är lediga och kan besöka oss, säger hon och hoppas samtidigt på att få en större, men kanske framför allt bredare publik.

Öppethållandet kommer att förskjutas, onsdagar och torsdagar kommer man att öppna klockan 15.00 och hålla öppet till 20.00. Måndagar kommer museet dock att vara stängt. Vad gäller konsthallen, som redan håller stängt måndagar, så kommer man på onsdagar ha samma öppettider som museet, 15.00 – 20.00.

I det omöblerade Café Nell Walden kommer besökarna hädanefter att kunna stifta bekantskap med "Månadens bild".
- Det finns massor av fin konst i våra samlingar, säger konstintendent Birthe Wibrand som här visar upp den första bilden, Carl Fredrik Häggs Tunnbinderiverkstad.
Sedan tidigare visar museet även "Månadens föremål".

Förutom försöket att både öka och bredda publiken ser man det också som sitt bidrag till att få det lugnt och trivsamt på stan.
– Det är klart; ju fler vuxna som rör sig ute på stan på vardagskvällarna, ju bättre är det, menar Elisabeth Arvidsson och välkomnar därmed att kulturinstitutionerna öppnas upp.

Förra året sjönk antalet besökare på museet med inte mindre än 12 000 personer, en trend som man hoppas kunna vända genom bland annat de nya öppettiderna. Museets Café Nell Walden har också ”setts över” för att ta emot kvällsbesökarna, bland annat har nya röda soffor införskaffats, plus långbord och så vidare.
– Nu får vi nog ha de här tiderna ett par år, för att etablera dem, och sen får vi se hur det faller ut, avslutar Elisabeth.

 

 

Landskronadomare dömer VM-kval


Här på stadion i Chisinau, Moldavien gör Daniel Stålhammar debut som huvuddomare i VM–kval sammanhang. En inte minst viktig match för de forna europamästarna Grekland i deras jakt på en biljett till Sydafrika 2010.
Foto: FC Zimbru Chişinău

Magnus Sjöblom och Daniel Stålhammar började året med att döma en P10-turnering i idrottshallen tillsammans. På onsdag är det VM-kval som gäller för rättsskiparna från Landskrona.

2009-09-08
En som missar VM-kvalfighten mellan Malta och Sverige på onsdag och får ta reda på resultatet i efterhand är Landskronadomaren Daniel Stålhammar. Samtidigt som matchen i Valetta går av stapeln begår han nämligen sin debut som huvuddomare i VM-kvalsammanhang då han dömer Moldavien-Grekland i Chisinau.
- De ska naturligtvis bli oerhört inspirerande, säger Daniel Stålhammar som till sin hjälp på linjen får assistans av ännu en rättsskipare från Landskrona, nämligen Magnus Sjöblom!

Det är andra gången som Daniel dömer i just Chisinau.
- Jag var faktiskt där för två år sedan i samband med en U19-turnering. Matchen nu är högintressant då Grekland är i ungefär samma läge som Sverige.

 9000 såg Moldavien – Luxemburg, något fler lär säkert grekerna locka.
- Jag tror att arenan tar 12 000 och man kan väl hoppas på fullsatt. Det är alltid lite extra med landskamper. Line-upen, nationalsångerna och inramningen känns ofta lite mer.
 
Att han nu missar Sveriges match på onsdag hör inte till ovanligheterna.
- Jag brukar ha egna uppdrag när Sverige spelar så i regel missar jag de matcherna, säger han som åtminstone kunde hålla ett halvt öga på TV:n lördags.
- Jag var på fest men lyckades se Zlatans mål.

Hur kommer det sig att man inte blåste till spel efter det målet?
- Va? Det måste domaren ha gjort, är Daniels första spontana kommentar.

Nej, varken vi som såg matchen på TV eller folk på plats såg någon avspark efter målet.
Daniel blir minst sagt konfunderad och ber att få återkomma.
- Jag ska ärligt säga att jag trodde precis som ni att det alltid ska göras en avspark efter ett mål oavsett om det infaller i sista sekunden - som en bekräftelse på att det blivit mål. Men så är inte fallet. Man kan blåsa av matchen direkt efter ett mål, säger Daniel efter att ha konsulterat frågan med ledande regeltolkare.
- Det finns ju en del skillnader internationellt och nationellt.  I Sverige blåser vi alltid i pipan efter mål något som inte sker överallt utomlands, där gör man istället bara gör ett tecken. Själv blåser jag alltid och kommer att låta lagen göra avspark oavsett hur sent ett mål faller, säger Daniel och skrattar.

Har du själv upplevt ett mål i sista sekunden.
- Nej, det har aldrig inträffat men Zlatans mål var otroligt viktigt även ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag blir glad som anställd när min arbetsgivare får in pengar, avslutar  proffsdomaren som har Svenska Fotbollförbundet som huvudman.

 

 

Lyckad säsong för
Borstahusens Hamnkrog


Jörgen Einsbohr ser tillbaka på en bra säsong ute i Borstahusen.

2009-09-08
I lördags var det säsongsavslutning ute på Borstahusens Hamnkrog och trots konkurrens från VM-kvalmatch i fotboll så var det gott om folk då Flashback uppträdde.
- Det var ett par hundra personer här så vi är mycket nöjda, säger Jörgen Einsbohr, ägare av krogen som alltså nu packar ihop för säsongen.
- Det har varit en bra sommar. Det märks att vi skapat oss ett namn här ute. Vi kommer att slå upp portarna igen veckan innan mors dag nästa år.

Nu är det inte ro och vila som väntar Jörgen och hans anställda.
- Nej. Så fort vi packat ihop här ute så är det Tages som gäller. Vad som redan är bestämt är att vi ska köra två blueskvällar med Bloosblasters och gäster. Men några datum har vi inte spikat ännu. Det får vi återkomma med, avslutar Jörgen Einsbohr.

 

Ny hemmaseger för BoIS


Niklas Nielsen var bäst på plan då BoIS hemmabesegrade Väsby med 2-0.

2009-09-07
BoIS tog på måndagen sin tredje raka hemmaseger då man besegrade Väsby United med 2-0 inför 2 404 åskådare. Målen gjordes av Alexander Zaim som pricksköt in 1-0 i första halvlek och Alagie Sosseh som satte spiken i kistan med en iskall straff i den 85:e minuten.

Men frågan är om inte 16-årige Niklas Nielsen var bäst på plan. Han skapade ett flertal riktigt bra chanser och det var han som passade fram till Zaim.
- Jag såg att backarna låg högt upp och inte skulle hinna vända så jag slog bollen bakom och där kom ju Zaim perfekt, sade en strålande glad Nielsen efter matchen.

Läs mer på BoIS hemsida.

 

Veckans hamntrafik


M/V Kroonborg kom till Landskrona förra veckan och ligger kvar någon dag till innan det bär iväg mot Spanien.

2009-09-07
Under vecka 37 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Måndag
• M/V Jytland från Rostock lossar till Yara AB.
• M/V Kroonborg lastar till Spanien från Svenska Foder AB.

Tisdag
• M/V Fure West från Gijon till Öresundsvarvet AB.

Onsdag
• M/V Malta cement från Rostock lossar till Cemex AB.
• M/V Jytland åter för lossning från Rostock till Yara AB.

Torsdag
• M/V Wilson Goole från Glomfjord lossar till Yara AB.

Fredag
• M/V Shetland cement från Rostock lossar till Cemex AB.
• M/V Bornholm cement från Bremen lossar till Thomas cement AB.

 

Landoras juniorer i fortsatt serieledning


Landoras juniorer fortsätter att ösa in mål. Arkivbild.

2009-09-07
I fredags svarade Landoras juniorer åter för en stark vändning då man ställdes mot ett för dagen tufft spelande Högaborg. 3-2 skrevs slutresultatet till efter en kraftfull forcering av hemmalaget.

Spelet böljade fram och tillbaka i första halvlek. Landoras Simon Holmberg satte ett fint skott bakom en förvånad Högaborgsmålvakt. Målet blev till en väckarklocka för gästerna som etablerade ett tryck och kunde kvitterade tämligen rättvist.

Efter slarv i Landoras backlinje kom sedan 1-2. Denna gången var det dock Landoras tur att vakna. Man togöver  matchen totalt de sista tjugo minuterna.
Christoffer Waldemarsson flyttades upp i anfallet och nu började Landora skapa målchans efter målchans. Dino Demo ägde plötsligt spelet i mittriket. Kvitteringen lät inte vänta på sig då Cristoffer krigade in bollen i mål. Med knappt tio minuter kvar av matchen stänkte Simon in segermålet från nära håll. Jublet från hemmapubliken visste nästan  inga gränser.

Landoras juniorer visade ånyo upp en fantastisk moral och kämparanda vilket resulterar i en bibehållen serieledning. Ledarna väljer att plusa extra för  målvakten Markus Madsen.

 

 

Skånska guld till atleterna

2009-09-07
Vid Skånska mästerskapen i tyngdlyftning som nyligen hölls i Trelleborg visade flera Landskronalyftare framfötterna.
– Såväl unga som ”gamla” gladde, meddelar ordföranden Patrik Helgesson.

Nytt distriktsrekord för ungdomar, plus guldmedalj blev det för Anna Helgesson i 63 kg-klassen. Anna lyfte 33 kg i ryck och 45 kg i stöt.
I 55 kg-klassen blev det guld för Billal Al-Husseini som ryckte 47 kg och stötte 60 kg. Bager Mahdi tävlade i 50 kg-klassen och knep ett silver med serien 42 + 40 kg. Bland veteranerna tog Björn Nilsson silver i klass 77 kg, Raymond Hallgren guld i 85 kg och Patrik Helgesson även han ett guld i klass 94 kg. I 105 kg-klassen låg Marcus Ahl på en tredjeplats efter att ha ryckt 95 kg. I stöt gick det bättre, Marcus klarade 135 ”pannor” och slutade på en sammanlagd andraplats.

 

Ingenting är omöjligt – för BoIS heller


Vågar vi hoppas på ytterligare BoIS-glädje idag i sann Christoffer Tapper Holter anda.

2009-09-07
I fredags hade vi ”Ingenting är omöjligt” som tema på Fredag Efter Lunch. En sanning som skulle visa sig stämma med tanke på vad som hände i helgen. Det sista you tube-klippet vi körde var Zlatans drömmål mot Ungern för fyra år sedan och vad som hände i lördags kan inte ha undgått någon. Ingenting är omöjligt!
- Jag har aldrig sett något liknande, kommenterade BoIS tränare Anders Linderoth då Direkten talade med honom på söndagen och då pratar vi med en man som sett mer fotboll än de flesta.

Att ingenting är omöjligt hoppas vi att Anders Linderoth har tutat i spelarna i BoIS även om de ska ta en match i taget. Men med en seger idag så tar laget ytterligare ett steg mot lagen i den övre regionen av serien.
- Jag tror att 35 poäng är gränsen för att man ska klara sig kvar i serien och vinner vi mot Väsby så har vi 36. Seger idag och vi kan börja blicka uppåt, säger Anders Linderoth.

Frågan är då vilken startelva den gode tränaren bestämmer sig för.
- I backlinjen går Jocke Persson och Linus Malmqvist in och Johan Persson tar steget upp på mittfältet. Vad jag inte bestämt ännu är vem som ska spela på topp med Pär Cederqvist. Antingen blir det Niklas Nielsen eller så blir det Alagie Sosseh.

Veckans träningar har handlat mycket om positionsspel.
- Det har blivit så eftersom Joakim och Linus inte spelat på ett tag samt att Johan Persson byter plats. Men jag tror att det ska gå bra. Det är mycket rutinerade spelare vi talar om.

Väl mött ute på IP. Matchen börjar klockan 19.00.

 

 

Föreningen Norden i höst

2009-09-07
Föreningen Norden i Landskrona har presenterat ett digert höstprogram och hälsar alla nya och gamla medlemmar välkomna till följande arrangemang:

15 oktober – ”Konst över gränserna”, föredrag av Kjell Ekström om korsbefruktningen inom svensk och finländsk konst. Klockan 19.00 på Stadsbiblioteket,

3 november – ”I skaldens, konstnärinnans och en engelsk ladys trädgårdar”, Christina Högardh-Ihr berättar om Karlfeldts Sånggården, Karin Larssons Lilla Hyttnäs och Hilda Munthes Hildasholm i Dalarna. Klockan 19.00 på Stadsbiblioteket.

9 november – ”Kura skymning”, världens största högläsningsarrangemang, i år med temat ”Krig och fred i Norden”. Runebergs klassiska dikt om Fänrik Stål och dansken Benny Andersens ”S kandinavisk förstås”. Efter uppläsningen föreläser professor Sverker Oredsson om Finlands historia från 1809 fram till idag. Klockan 19.00 på Stadsbiblioteket.

17 november – ”Höstens böcker”, Bokia presenterar ett urval ur höstens bokflod. Klockan 19.00 på Stadsbiblioteket.

2 december – ”Julen i dikt och ton”, sångerskan Kristina Backe har komponerat ett program inför advent som varvas med lyrik och besök av tomten. Klockan 19.00 på Fröjdenborgs dagcentral.

6 december – ”100 år sedan Selma Lagerlöf fick Nobelpriset”, Professor Louise Vinge föreläser om Selmas författarskap med anknytning till Landskrona. Plus utställning, barnaktiviteter med mera, på Landskrona Stadsbibliotek.

Föreningen arrangerar under hösten dessutom två program på Helsingborgs stadsteater.

Föreningen Norden verkar för gemenskap, samverkan, utbyte och ömsesidig språkförståelse över de nordiska nationsgränserna. Mer information kan fås genom hemsidan www.norden.se/Landskrona.

 

 

Läsarbilder från ALS-dagen


Cirka 130 ekipage trotsade regn och rusk i lördags och körde tur och retur till Frostavallen till förmån för ALS-forskningen. Foto: Caysa Molin

2009-09-07
Cirka 130 hojar trotsade regn och rusk och körde i lördags Landskrona- Frostavallen tur och retur till förmån för ALS-forskningen.
- Tyvärr ösregnade det hela resan upp men väl där kunde vi fika i torrväder, säger Joakim Hultgren från arrangerande Lokstallets Maskin och motor.

- Vi är jättenöjda, nu var det många som åkte med bakpå så sammanlagt var vi 150 personer, sen anslöt fler på kvällen när vi bjöd på Mind the Gaps premiärspelning. En riktigt lyckad ALS-dag, avslutar Joakim Hultgren som får summera hur mycket som kom in och skicka pengarna vidare till Ulla-Carin Lindquist stiftelse för ALS-forskning .

Läs mer om ALS-dagen här.


Det fanns något för alla under ALS-dagen. Utanför Lokstallets lokaler hade man satt upp en stor hoppborg. Foto: Anita Tikkanen


Många ställde upp och hjälpte till under ALS-dagen. Foto: Caysa Molin


Landskronabandet Mind the Gaps premiärspelning blev lyckad! Foto: Caysa Molin

 

Föreningen Norden
på studiebesök i närmiljön


Medlemmar från Föreningen Norden gjorde ett besök vid stubbamöllan i Häljarp.

2009-09-07
Nyligen besökte Föreningen Norden i Landskrona hembygdsgården och smedjan i Asmundtorp samt stubbamöllan i Häljarp. I gården, med boningshus och stallar, visades redskap och andra föremål från det gamla bondesamhället.
- I smedjan fick vi lära oss hur tillverkning och reparationer av bruksföremål gick till för i tiden. I möllan har det malts mjöl från år 1784 ända fram till 1945, då den övertogs av Rönnebergs härads hembygdsförening, meddelar Per Månsson som också bifogar bilden ovan.