ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Nyheter vecka 33

 

S upprepar kravet om buss till Örja

2009-08-14
Socialdemokraterna upprepar sitt förslag att Landskrona Stad måste satsa på en ny busslinje till Örja, Överskottsbolaget och den kommande Coop-butiken.
- Om kommunen lyckas frigöra pengar om Skånetrafiken tar över trådbussarna måste de läggas på en ny busslinje till Örja, säger kommunalråd Niklas Karlsson (S).

Tredje gången gillt?
Vid två tidigare tillfällen, hösten 2006 och vintern 2008, har socialdemokraterna föreslagit kommunfullmäktige att inrätta en busslinje på just denna sträcka och nu upprepar man alltså sina yrkande.
- En ny stadsbusslinje från centrala Landskrona till vår östra stadsdel, Örja, med en avstickare till Överskottsbolaget och Jysk, men eventuellt också förbi DSV:s planerade anläggning vore en bra satsning. Det skulle innebära att Örja kunde knytas samman som en naturlig stadsdel till Landskrona stad, ge de landskronabor som idag inte har tillgång till egen bil att ta del av det kommersiella utbud som finns på Öster och Svalöv Weibulls före detta industriområde och samtidigt knyta DSV närmre stan, poängterar Niklas Karlsson.

Nyligen presenterades siffror på hur kollektivtrafiken och inte minst lokalbusstrafiken i Landskrona ökar och är i det närmaste ligger på en unik hög nivå med ett snitt på 60 resor per landskronabo och år.
- Kollektivtrafiken innebär en möjlighet för människor att röra sig fritt. Ytterligare satsningar på förbättrad och utökad kollektivtrafik är därför viktigt. Inte minst sedan Coop aviserat en ny butik på området måste kollektivtrafiken dit förbättras, avslutar Niklas Karlsson. 

 

Citadellbadet står modell
för god svensk arkitektur


Elva modeller i skala 1/50 samt tolv höj och sänkbara bord med information i text och bild presenteras ”Citadellbadet och tio andra hus” i Landskrona konsthall. På bilden berättar Rasmus Wærn om Citadellbadet. Vad som sades om det spektakulära badet kan du läsa mer om på måndag.

2009-08-14
I samband med Trädgårdsgillets vernissage ikväll invigs även utställningen ”Citadellbadet och tio andra hus” i konsthallen.
- Det är otroligt roligt att se utställningen i just dessa lokaler, säger arkitekt SAR/MSA Rasmus Wærn från Wingårdh Arkitektkontor AB.

Fröet till utställningen var när firman visade upp några av sina modeller i NK:s skyltfönster i Göteborg.
- Det ledde till att Röhsska museet i Göteborg producerade en utställning som sedermera kompletterades av Arkitekturmuseet i Stockholm till att innehålla de elva hus som visas här.

1977 startade Gert Wingårdh sitt kontor i Göteborg och jodå, han är på håll släkt med landskronaprofilen tillika kockläraren Björn Wingårdh.

Även om Wingårdhs idag har 120 anställda så vilar Gerts ande stark över firman.
- Det är Sveriges största enmanskontor, skojar Rasmus Wærn.
Gert Wingårdh är med sina fem Kasper Salin-pris den svenska arkitekt som hedrats mest.

Under sin drygt 30-åriga arkitektgärning har närmare tusen projekt ritats.
Av dessa visas nu elva stycken upp i Landskrona Konsthall. Och sannerligen är det hus som sticker ut. I utställningen möts besökaren första av Citadellbadet. Liksom i de övriga tio presentationerna, berättas något mer än bara historien om projektet.

I korta texter beskrivs också Gert Wingårdhs syn på arkitektur. Utställningen ledsagas av katalogen Gert Wingårdh - Trettio års arkitektur genom fyra decennier och essäboken Crucial words.

Utställningen invigs ikväll klockan 18.00 av Karin Åberg Wærn, intendent vid Arkitekturmuseet och pågår sedan fram till och med den 27 september.

 

 

Ännu en stjärna gästade ishallen


Juha Riihijärvi visar skotteknik för Lejonets Team 99. Foto: Privat

2009-08-14
Pojklagspelarna i Lejonets TEAM 99 börjar få välfyllda autografblock.
- I fjol träffade killarna Peter ”Foppa” Forsberg och Niklas Sundström då vi deltog i Foppa-cup i Örnsköldsvik och årets hockeycamp i egen regi gästades som bekant av Henrik Zetterberg och Andreas Lilja från Detroit Red Wings och Fabian Brunnström från Dallas Stars, säger Vesa Ruuskanen, tränare för Lejonets Team 99:or, med anledning av att man på gårdagens träning ånyo gästades av en hockeylegend.
- Det var den tidigare MIF Redhawks spelaren Juha Riihijärvi, numera proffs i italienska Bolzano som var gästtränare.

Snart 40-årige Juha Riihijärvi eller Jussi som han också kallas är ingen duvunge i sammanhanget. Meritlistan är diger med bland annat 430 elitseriematcher och cirka 130 landskamper för Finland varav tre VM-slutspel och ett World Cup finns med.

Den hårdskjutande finnen bjöd bland annat på en del tips och tricks kring just skotteknik.
- Men han hann även med passningar och skridskoteknik, säger Vesa som inspireras av alla namnkunniga gäster som besöker Landskrona Ishall.
- Jussi hade hela tiden glimten i ögat och det är klart att pågarna lyssnar lite extra när det är någon utomstående som kommer och kör ett pass med dem.

Sommaren har ännu inte hunnit lida mot sitt slut men i Landskrona Ishall har det varit full fart även när sundet lockat med bad.
- Vi har blivit bortskämda med att kunna gå på is i vecka 32 när alla sommarläger och dylikt är avklarade. Det gör att vi kommer väl förbereda till årets första cup i Rungstedt i september samt till Djurgårdscupen i Stockholm i oktober, säger Vesa och avslutar med en hälsning;

- På killarnas vägnar vill jag framföra ett stort tack till Jussi för ett riktigt bra träningspass.


Efter träningspasset åkte blocken fram och Juha Riihijärvi fick skriva autografer som i fornstora dagar. Foto: Privat

Läs mer:
Lilja, Zetterberg och Brunnström gästade Lejonet.

 

 

 

Gasen i botten på Vallåkraträffen


Fullt ös blir det när Fire King startar motorn på Vallåkraträffen.

2009-08-14
När Vallåkraträffen öppnar grindarna i helgen är det för 28:e gången i rad.

Från Frankrike kommer Fire King som är en dragster som lånat motorn från ett jetplan. Det är ett Tiger F5 flygplan som lånat ut motorn som lämnar 6000 hästkrafter och slungar ut väldigt långa eldsflammor. Galet, eldfängt och mycket högljutt alltså.

Tänk att få åka med i en Ferrari 430 Scuderia Spider 16M. På Vallåkraträffen har du chansen att vinna en plats i passagerarsätet.
300 lastbilar väntas till Skåne Truck Show.

Precis som traditionen bjuder blir det utlottning bland besökarna av medåkningar i ett antal drömbilar. Med plats i passagerarsätet finns nämligen en Aston Martin DB9 Volante, Maserati Granturismo S, Audi RS6, Corvette C6 Toyota Supra MK4 och Ferrari 430 Scuderia Spider 16M som dessutom har Sverige-premiär på Vallåkraträffen.

Samarbetet med Pärlrallyt, som under lördagen har sin målgång på träffen, får i år en extra spets när Skåne Truck Show samlar både moderna och äldre show-truckar. Totalt väntas över 300 lastbilar av alla modeller och årgångar.

Vallåkraträffen omfattar ett 170.000 kvadratmeter stort flygplatsområde med en 1000 meter lång asfalterad flygraka som uppvisningsarena för bilar, lastbilar och inte minst för årets shower. Platsen är som vanligt Enoch Thulins flygplats mellan Vallåkra och Landskrona. Träffen har genom åren etablerat sig som Skandinaviens absolut största mötesplats för ombyggda, stylade och originalrestaurerade europeiska och japanska bilar.

 

 

 

Det händer i helgen

2009-08-14
Helgens stora händelse i stan är utan tvekan Trädgårdsgillet. Allt om detta kan du läsa i en separat artikel här. Men det är långt ifrån allt. Helgen bjuder på såväl skönsång som internationellt trolleri. På Bio Maxim visas Harry Potter och Ice Age och mer om dessa filmer samt exakta tider hittar du på vår biosida.

Fredag:

 • 17.00 – Samtidigt som invigningen av Trädgårdsgillet äger rum utanför konsthallen så öppnar utställningen Gert Wingårdh, Citadellbadet och tio andra hus inne i den vackra byggnaden.
 • 19.30 – Innebandy: Landskrona Falcons tar emot Åstorp/Kvidinge i idrottshallen.
 • 20.00 – Internationellt trolleri med den ungerska magikern Kolos Parkanyi på Seglarpaviljongen. Läs mer.

Lördag:

 • 10.00 - BBK-dagen startar ute på Ulkavallen. Under dagen kommer det att bli allt från uppträdande av Sander & Gander till match mellan BBK och FK Besa. Hela programmet hittar du på BBK:s hemsida.
 • 11.00 – Fotbollsklubben BK Fram firar 75 år med tre matcher mot Wormo. I den första möter de yngsta varandra och klockan 13 tar veteranerna över. Ytterligare två timmar senare intar a-lagen planen på Exan. Läs mer.
 • 11.00 – Vallåkraträffen öppnar. Läs mer.
 • 12.15 - Innebandy: Landskrona Falcons HJ18-Falken IBF i idrottshallen.
 • 14.30 - Innebandy: Landskrona Falcons-Tygriket i idrottshallen.
 • 19.30 – Maja Gullstrand uppträder på Borstahusens Hamnkrog. Läs mer.

Söndag:

 • 08.00 –Vallåkraträffen öppnar. Läs mer.
 • 12.00 – Fotboll: Asmundtorps IF – Kvarnby IK.
 • 18.00 - Mellow Motions underhåller i Borstahusens kapell.
 • 19.00 - Swing and Sweet med Lars Ahlinder vid pianot i Saxtorps kyrka.

 

 

Ny kapten i Falcons


Rickard Jacobsen är ny lagkapten i Landskrona Falcons. Foto:Privat

2009-08-14
Landskrona Falcons har utnämnt en ny kapten och det blir hemvändande Schweizproffset från Chur Unihockey och landskronaprofilen Rickard Jacobsen som får äran att bära kaptensbindeln för Falcons säsongen 2009/2010.

Hur ser du utnämningen av dig till kapten?
- Otroligt kul! Det skall bli en ära att bära kaptensbindeln i år för Landskrona Falcons. Jag har varit med i ett par år nu, men har inte burit kaptensbindeln sedan juniortiden.

Vem har du tyckt varit den bästa kaptenen du spelat med i din karriär?
- Det måste nog vara Lars Palmgren som jag spelade med i FC Helsingborg. Detta för hans engagemang och inställning till träning och match. Men Tobias Blixt kommer inte långt bakom.

Hur kommer du att vara som kapten?
- Vet inte riktigt! Jag ska försöka prata mycket med laget både i motgång och medgång, men framför allt en pådrivande kraft både på träning och match. Och givetvis visa rätt inställning alltid, oavsett situation

Hur ser du på kommande säsong?
- Det ska och kommer bli sjukt roligt! Det har varit riktigt, riktigt bra stämning hela sommaren i truppen och det har varit roligt att komma till vår fystränare Jonny Karlssons fyspass, trots det tuffa programmet. Och vi skall verkligen göra allt för att vara med i toppen av division 1 Södra och ett kval till SSL hade varit helt underbart inför fullsatta läktare i Landskrona idrottshall.

FAKTA om Rickard Jacobsen

Tröjnummer: 10
Födelsedatum: 1981-09-09
Moderklubb: RC Falken
Övriga klubbar: IBK Norrestad, Högaborgs BK, FC Helsingborg, Chur Unihockey

Till sist. Hur känns det att få möta dina forna lagkamrater i Chur Unihockey när Falcons åker ner till Schweiz nästa helg och spelar Heineken Champy Cup?
- Det skall bli riktigt kul och komma ner till Chur igen, och visa upp oss. De vet nog inte hur bra gäng vi har i Landskrona Falcons och de tror säkert att de kan slå oss lätt.

 

 

 

Dags för sjätte trädgårdsgillet


Flotte nummer ett är skapad av Teknik- och Stadsbyggnadsförvaltningen – Parkavdelningen.

2009-08-14
För sjätte året i rad spricker Landskrona ut i en grön festival med flytande trädgårdar, marknad, musik och öppna trädgårdar. Nyheter på årets Trädgårdsgille är bland annat trädvandring i parkerna och gröna berättelser samt inte minst gröna samtal med Gunnel Carlson, känd från SVT:s Gröna rum.
- Vad gäller de flytande trädgårdarna så är de tolv till antalet och det är rekord, säger Emeli Zeilon på Fritid- och Kulturförvaltningen.

Faktum är att samtliga flottar blir klara redan på torsdagsvkvällen. Av de tolv utställarna är fyra nykomlingar och en av dessa är Monica Enberg som ställer ut en flotte med klara linjer.
- Jag fick en idé som jag sedan ritade ner och därefter byggde jag. Jag har väl lagt en veckas jobb på detta, säger Monica Enberg.

Två konserter
I samband med årets gille blir det två konserter. På fredagen efter invigningen uppträder Rag-and-bone med Mats Nilsson i spetsen och dessa ger besökarna amerikanskt kryddad rotmusik som smakar deltablues, country och traditionell folkrock. Invigningen som startar klockan 19.00 hålls av trädgårdsförfattaren och journalisten Christel Kvant.
- Christel kommer att göra mer än att bara inviga. Hon vill också tala om Landskrona som trädgårdsstad och det ser vi verkligen fram emot, säger Emeli Zeilon.

Under lördagen är det dags för den populära trädgårdsmarknaden vid konsthallen och inne på citadellområdet. Dessutom kommer Gunnel Carlson med gäster att samtala om olika teman under dagen.
- Det är allt från Landskrona och trädgårdsdesign till historia och framtid som kommer att diskuteras, säger Emeli Zeilon.
Under lördagen är det också dags för årets skördegille.
- Det är eleverna på restaurangskolan Selma som skördat på fredagen och detta kommer att lagas till på lördagen för att besökarna ska kunna få smakprov, fortsätter Emeli Zeilon.

På söndagen är det också fullt av aktiviteter. Det är allt från öppna trädgårdar till parkvandringar och trädgårdsberättelser vid Rothoffska kolonin. Klockan 14.00 kungörs vem som gjort årets flotte och en timme senare är det dags för avslutningskonsert. Det är Jenny Almsenius som bjuder på blues och visa med humor, tragik och kärlek.
- Vi hoppas att det blir bra väder för här finns något för alla. Jag hoppas att så många som möjligt kommer ner och röstar på vilken flotte man tycker mest om. Omröstningen börjar klockan 14 på fredagen och avslutas alltså exakt två dygn senare, avslutar Emeli Zeilon.

Restaurangelever skördar


Det gäller att veta var maten man tillagar kommer ifrån. Ett tiotal blivande andraårselever vid restaurangskolan tog idag en frivillig lektion i odlingslära i Rothoffska kolonin.


Trots att det är en vecka kvar på sommarlovet tvekade inte eleverna att rycka in när det vankas trädgårsgille i Landskrona. Här skördas salvia som ska användas när eleverna imorgon lördag ska tillaga en del rätter som man tänker bjuda gillebesökarna på.


Här skördas rödbetor, röd mangold och rucolasallad.


Wingårdh är i ropet just nu. I Landskrona är det kockläraren med tilltalsnamnet Björn som gäller.
- Avlägset är jag faktiskt släkt med den kände arkitekten Gert.


I Rothoffska kolonin står kronärtskockan i blom.


Så här års ska naturligtvis krondill skördas.

Rekordmånga flotta flottor


Ulla Noring-Lindahl från Gårdsbutiken i Tofta hade satt nät över sin fikaplats på flotten.
- Visst är nyckepigor fina att titta på en och en men kommer det hundratals kan ett nät vara bra att ha.


Monica Enberg är ingen blyg debutant bland flottbyggarna. Hon har skapat en flotte med minst sagt klara linjer och starka kontraster.


Allt i Gläntans flotte andas romantik.


Följande har lämnat tävlingsbidrag till årets flottaste flotte: Teknik- och Stadsbyggnadsförvaltningen – Parkavdelningen, Växthuset i Tullstorp AB, MB Plantshop / Allt i Gläntan, Monica Enberg Trädgård, Horto Green AB, Gröna Bönor,Återvinningsgården Lärkan, Ateljé Mikael Liljeqvist, Gårdsbutiken i Tofta / Designformer, Ad Libitum Trädgårdsdesign & Idé och Trädgårdsdesign, Inspira samt Blomsterhörnan / Saxtorps Trädgård och Fastighets AB.


Elvakaffe hos Gröna Bönor.


Här hittar du hela programmet för trädgårdsgillet. (pdf)
http://www.landskronakultur.se/pdf/TradgardsgilleProgram09LoRes.pdf

 

 

Maja Gullstrand i Borstahusen


Maja Gullstrand uppträder i Borstahusen på lördag.

2009-08-14
Kvistoftaboende Maja Gullstrand fortsätter att vara en kär gäst i Landskrona.
När Borstahusens Hamnkrog på lördag kväll fortsätter sin musiksatsning blir det med ett intimt framträdande av den populära sångerskan.
- Vid 19.30 tiden står Maja på scen kompad av piano och gitarr, hälsar kocken Niclas Lundblad.

Maja Gullstrandhar de senaste åren synts flitigt i TV. Genomslaget kom i Fame Factory 2003–04 där hon tog sig till final. Därefter har vi kunnat skåda henne i Dobidoo 2006 och i årets melodifestival.

Musiken är framförallt jazz och hon släppte albumet Hemligheter 2004 och Cirkus 2008. Maja har dessutom turnerat som cirkusprinsessa med Cirkus Maximum, barnmusikaler och sång- och musikframträdanden.
-  Det finns massor av extraplatser under tak för dem som bara vill ta ett glas och njuta av musiken, avslutar Niclas Lundblad.

 

 

Augustigrillen
Farbror Poul grillar medelhavsbiffar


Poul W. Lorenzens medelhavsbiffar rekommenderas.

2009-08-13
Idag är det dags för andra avsnittet av Augustigrillen och denna gång bjuder Poul W. Lorenzen på grillade medelhavsbiffar med sallad och tzatziki. Dessutom tipsar han om hur man gör en äkta Dry Martini.

Programmet hittar du här.

Receptet hittar du här som utskriftsvänlig pdf.

Tidigare avsnitt hittar du här.

 

BK Fram firar 75 år!


På lördag ska framarna fira.

2009-08-13
- På lördag är det dags för stor fest på Exan, hälsar Christian Larsson med anledning av att BK Fram firar 75 år.

I år är det alltså 75 år sedan ett gäng pågar bildade klubben BK 34. Fem år senare tvingades man dock till ett namnbyte i samband med att man begärde inträde i Svenska Fotbollförbundet. Namnet blev då istället BK Fram.

Klubben har genom åren fostrat flera duktiga fotbollsspelare där Spanienproffset Joakim Nilsson är den främste men även dagens BoIS-kapten Linus Malmqvist, Norgeproffset Johan Andersson, de tidigare BoISprofilerna Thomas Gustavsson och Mats ”Sillen” Lindblad har alla BK Fram som moderklubb.

Lördagens festligheter startar klockan 11 med en knattematch.
- Våra knattar möter Wormo och detta  blir deras första match i den vinröda tröjan, säger Christian Larsson.

Jubileumsfirandet pågår under hela dagen med aktiviteter för både barn och vuxna.
Det utlovas ålalotteri, likväl som ett lotteri där man kan vinna matchtröjor från Linus Malmqvists och Johan Andersson. Tipsrunda, femkamp, godisregn och  självklart fotboll är andra programpunkter.
- Klockan 12 blir det veteranmatch mellan BK Fram - IK Wormo och två timmar senare möts föreningarnas a-lag i ett hett Exan-derby, säger Christian Larsson.
- Firandet avslutas med stor fest i trädgården vid klubbhuset på kvällen. Helstekt gris med tillbehör står på menyn för de 120 anmälda, och en del överraskningar utlovas både före och efter middagen.

 

 

Mics på Malmöfestivalen

2009-08-13
De tre skönsjungande tjejerna i Mics, Sofia Sjögren, Emma Rosenberg och Carolina Richard som vi skrev om med anledning av deras finalplats i Sommarchansen i Malmö nyligen kommer snart att synas igen i samma stad.
Nästa fredag är trion med avslutar Malmöfestivalen på Oasen när man bjuder på skön musikunderhållning från klockan 20.00.

 

 

Magi på Seglarn

2009-08-13

Den ungerska magikern Kolos Parkanyi framträder på Seglarpaviljongen på fredag.

Imorgon, fredag, vankas det magi av hög internationell klass på Seglarpaviljongen.

Det är den ytterst talangfulla ungerska magikern Kolos Parkanyi som stannar till i Landskrona. Den 20-årige magikern från Budapest gör ett unikt stopp i Landskrona på sin väg till Jönköping där han i höst ska studera företagsekonomi på högskolan.
- Anledningen till stoppet i Landskrona är att han reser hit med Peter som var utbytesstudent här och då bodde hos oss, säger Britt Grahn som hoppas på en förtrollande afton på Seglaren.

- Enligt uppgift ska Kolos Parkanyi redan ha deltagit i flera internationella magikonvent och nått stora framgångar. Det här ska bli riktigt spännande, poängterar Britt Grahn och meddelar att showen startar klockan 20.00 och sker på engelska.

 

 

 

Trädgårdsflottar börjar komma på plats

2009-08-12
På fredag invigs årets trädgårdsgille med flotta flottar, marknad, skördegille och öppna trädgårdar. Och redan nu kan de första flottarna beskådas på plats i vallgraven vid Konsthallen.
Vid lunchtid på onsdagen låt tre flottar färdiga och fler pysslades det med under eftermiddagen.
På söndagen avslutas gillet med att det åtråvärda vandringspriset till den Flottaste Flotten utdelas.

 

Ledningarna byts ut
- vattenproblemen kvarstår

2009-08-12
Så sent som i fredags togs nya vattenprover i Häljarp.
- En del av proverna visade att vattnet var grumligt och innehöll för höga halter av järn och bedömdes därmed som tjänligt med anmärkning, skriver Emilie Jönsson, miljöinspektör vid Miljöförvaltningen i ett pressmeddelande.

Vattenledningarna till det drabbade området kommer nu att bytas ut och vatten till dryck och matlagning kommer framöver att erbjudas i färskvattentankar, en tank per u-gata tills arbetet är slutfört om sisådär fem månader.

Eftersom det under lång tid varit problem med dricksvattnet och att de åtgärder som gjorts ej hjälpt, så har det nu beslutats att det framöver kommer att erbjudas dricksvatten i tankar, till dess vattenledningarna är utbytta. Arbetet med att byta ut vattenledningarna kommer att påbörjas den 24 augusti och pågår i cirkaa 5 månader. Första etappen består i att lägga en ny vattenledning i skogskanten längs bostadsområdet. Därefter kommer vattenledningarna att bytas ut i gatorna och fastigheterna kommer att anslutas en efter en med start i september.

Ringsjövatten en bov i dramat
Dricksvattenproblemen i Häljarp beror dels på att det med tiden har blivit mycket utfällningar i ledningarna samt att man under detta år tillfälligt har bytt vatten från Bolmen till Ringsjön på grund av reparationsarbete. I slutet av juli hade man problem med förekomst av bakterier i dricksvattnet som gjorde att det klassades som otjänligt, därav kokningsrekommendationerna. Man ökade omsättningen på vattnet genom att öppna brandposter och sköljde bort bakterier. Ett ökat flöde på vattnet gör dock att bland annat rostpartiklar lossnar från ledningarna, vilket kan ge missfärgat och grumligt vatten. Dricksvattnet i området kommer troligtvis inte att bli bra förrän vattenledningarna är utbytta, därför erbjuds dricksvatten i tankar så länge.

Spolning av ledningsnätet kommer att göras kontinuerligt framöver. Vattenprover kommer att tas en gång per vecka, ett prov per u-gata, till dess vattenledningarna är utbytta i området.
Information om resultaten kommer att anslås på kommunens hemsida.

Varning för missförgning
- Vi vill göra de boende uppmärksamma på att missfärgat vatten kan påverka tvätt, meddelar Emilie Jönsson vidare och avslutar med att berätta att de  berörda hushållen framledes kommer att hållas informerade med lappar i brevlådorna, via kommunens hemsida och via media.

 

 

 

En hälsning från
Landskronas inre skärgård


Hägern trivs på Gråen

2009-08-12
Sedan den 1 april 1929 är stora delar av Gråen ett fågelreservat med besöksförbud från tidig vår till sen sommar. Nyligen hävdes dock förbudet för promenader i området och vi passade på att gå en runda med kameran i beredskap.
Hägern var cool under sin promenad i vattentornets skugga innan det var dags att käka en sork allt medan starar i stora flockar förberedde sig för höstens långa flytt söderut. En ensam rovfågel kollade om det finns några sorkar kvar efter hägerns framfart.


Lyckad sork jakt.


Starar i stora flockar finns nu på Gråen.


Rovfågel på span efter något gott.

 

 

Vintertid på biblioteket

2009-08-12
Sommaren går mot sitt slut. Så i alla fall på Landskrona stadsbibliotek. Från och med måndag 17/8 återgår man till vanliga öppettider såväl på huvudbiblioteket som på filialerna.

Detta innebär följande öppettider:
 
Måndag 
HUVUDBIBLIOTEKET 10 – 19 GLUMSLÖV 16.30 – 19 HÄLJARP 16 – 19     KARLSLUNDSFILIALEN 10 – 13,  15 - 18   VEN 15.30 – 18.30          

Tisdag
HUVUDBIBLIOTEKET 10 – 19  GLUMSLÖV 10 – 12, 15 – 17, KARLSLUND  13 - 16    

Onsdag
HUVUDBIBLIOTEKET 10 - 19  HÄLJARP 16 – 19 KARLSLUNDSFILIALEN  10 – 13, 15 - 18  
 
Torsdag 
HUVUDBIBLIOTEKET  10 – 19  GLUMSLÖV  16.30 – 19 VEN 18 - 19   

Fredag 
HUVUDBIBLIOTEKET  10 – 16 HÄLJARP 10 – 12

Lördag 
HUVUDBIBLIOTEKET  10 - 14

 

 

Medeltida konstverk ger gratisbiljetter

2009-08-12
Landskrona stad uppmanar alla kreativa Landskronabor att ta fram ett konstverk som kommer att ställas ut på Landskrona stadsbibliotek med start på måndag den 17 augusti och fram till den 6 september. Vissa utvalda konstverk kommer även visas inne på borggården på Citadellet under medeltidsdagarna.
- Idén är enkel – gör ett konstverk. Du kan rita, skriva en dikt eller berättelse, sy en sak, spika ihop något eller måla en tavla som visar hur man levde på medeltiden. Därefter skriver du ihop en kort beskrivning av konstverket samt ditt namn och ålder och lämnar in detta på stadsbiblioteket senast på fredag, säger destinationsutvecklare Thorsten Karlén och avslutar.
- De första 190 inlämnade konstverken erhåller en familjebiljett som gäller för två vuxna och upp till fyra barn.

 

Dags för nytt Heja Skåne på Ven

2009-08-11
På torsdag och fredag är det för fjärde året i rad dags att samla ledande skånska beslutsfattare till ett 24 timmars långt idéforum på Ven. Precis som tidigare år står dags- och konjunkturaktuella teman på agendan och årets huvudrubricering och utmaning är hur man med gemensamma, innovativa idéer och kreativa krafter tar Skåne framgångsrikt ur lågkonjunkturen.
- Som vanligt är intresset mycket stort och idéforumet är fulltecknat sedan länge. Sammanlagt finns 104 personer med på deltagarlistan, säger destinationsutvecklare Thorsten Karlén.
- Konferensdeltagarna delas in i grupper och tar fram idéer till hur visionen kan realiseras och bidra till att vi framgångsrikt kan ta oss ur lågkonjunkturen. Resultatet redovisas för samtliga deltagare och tanken är att de bästa idéerna ska leva vidare och förhoppningsvis realiseras och genomföras.

Årets Heja Skåne inleds av Göran Collerts, tidigare koncernchef på Swedbank och idag rådgivare år flera internationella banker. Därefter kommer fyra visionärer, Johan Drott, Lunds Universitet, Jan-Olle Folkesson, f.d statlig utredare, Christopher Delbrück, vVD, E.ON Sverige samt Colin Carlile, föreståndare ESS, att ge sina personliga visioner kring årets tema.

 

Bloosblasters först ut på Malmöfestivalens bluesscen

2009-08-11
På fredag startar Malmöfestivalen, och då är Landskronabaserade Bloosblasters först ut på den nya bluesscenen i Altonaparken. Bloosblasters har spelat på Malmöfestivalen många gånger förut, men den här gången öppnar de hela programmet på festivalens nya bluesscen.

Det är bluesföreningen Malmö-Copenhagen BluesConnexion, med Steve ”Köbekagan” Grahn som bokat och lagt programmet.
- Ja, vi har blivit populära även i Malmö de senaste åren, och nu tyckte ordförande Steve att det var dags för oss att öppna hela festivalens bluesprogram. En stor ära, menar Bloosblasters frontfigur Dennis Westerberg, som berättar att en gäng nya låtar kommer att presenteras dagen till ära.
- Vi har just färdigställt en ny platta som vi släpper i höst, och i Malmö blir det smygpremiär på en del av våra nya alster.

Bloosblasters går på scenen kl 18.30 och spelar ca en och en halv timme.

 

DomNiVet spelar på Gråen

2009-08-11
Fredagen den 21 augusti är det säsongspremiär för JazzHouse och det hela inleds med en favorit i repris. Första spelningen äger nämligen rum på Gråen efter mångas önskemål och det är DomNiVet som kommer att bjuda på underhållningen.
- Det blir på något vis en pånyttfödelse, säger Peter Both, kassör i föreningen.

Första båten till ön avgår kl. 19:00 från träkajen vid Nyhamn och sista båt in går kl. 21:00. DomNiVet spelar mellan 20:30 och 23:30 och i samma veva går första båten tillbaka till Landskrona. Sista chansen att åka hem är klockan 00:30.
- Jazzklubben hälsar såväl medlemmar som icke medlemmar välkomna. Var och en tar med sig mat och dryck efter behov. Jag hoppas att detta kan öka intresset för jazzen i stan allmänhet och för JazzHouse i synnerhet, fortsätter Peter Both.

Höstens övriga spelningar är på Restaurang Sirius på Borgmästaregatan. Den 18 september spelar Just Friends och den 23 oktober är det Marie Valentin and Her Blue Five som står på scenen. Säsongen avslutas den 20 november då Jazzin´ Jacks lirar.
- Detta är det som är spikat men det kan dyka upp mer, avslutar Peter Both.

Mer information om JazzHouse hittar du på deras hemsida. Adressen är www.jazzhouselandskrona.se.

 

Säker bortaseger för BoIS

2009-08-10
BoIS tog på måndagen tre viktiga poäng i Superettan då man bortabesegrade Sirius med hela 3-0. Redan efter sju minuter stod det 2-0 till BoIS och efter en dryg halvtimmes spel gjorde Fredrik Olsson sitt femte mål på tre matcher och dödade därmed matchen. Det var även Fredrik som gjorde 2-0 och matchens första mål stänktes in av Christoffer Tapper-Holter.

Läs mer om matchen på BoIS hemsida.

 

Johan Glans till teatern
– Idag släpps biljetterna

2009-08-10
Vi står inför en fullspäckad höst på Landskrona Teater och de som står för de flesta arrangemangen är Landskrona Riksteaterförening.
- En av höjdarna i höst är utan tvekan att stå-upp-komikern Johan Glans kommer hit med Showgruppen Estrad den 9 november, säger Tommy Olsson, ordförande i Landskrona Riksteaterförening.
- Faktum är att biljetterna släpps idag.

Förutom Johan Glans kommer hans kollegor Babben Larsson, Lennie Norman och Adde Malmberg till teatern redan den 26 september.
- Det ska bli oerhört kul. Det kommer att bli två föreställningar samma kväll och förhoppningsvis är det två fulla salonger som möter de tre.

Kvällen innan Babben/Norman/Malmberg arrangerar Landskrona Riksteaterförening en teatersupé med temat Evert Taube i Teaterrestaurangen.
- Vi ska köra fyra supéaftnar i höst och vi hoppas att folk gillar detta. Att njuta av uppträdande till en bit mat är alltid trevligt, säger Tommy Olsson.

Vill du veta mer om höstens alla föreställningar föreslås ett besök på www.landskronariksteater.se. Biljetter beställer du via ticnet.se eller via telefon. Mer info hittar du på hemsidan.

 

Madeleine från Asmundtorp vann Sommarchansen

2009-08-10
Inför drygt 3000 åskådare vann 18-åriga Madeleine Liljestam från Asmundtorp Kvällspostens talangjakt Sommarchansen som avgjordes på Pildammsteatern i Malmö i torsdags. Priset var en resecheck på 7000 kronor samt en chans att få uppträda på Wallmans Salonger i Helsingborg i höst.

Låten hon vann med var Hurt av Christina Aguilera.

 

Nordic Week: OS-Goodison klar segrare

Foto Mats Svensson, www.borstahusbild.se

2009-08-10
Laser-seglingarna i Borstahusen inleddes och avslutades med åska. På lördagen seglades de sista finalerna, men varken juniorer eller seniorer kunde genomföra mer än en segling till följd av att vinden dog ut och åskan hotade.

Guldmedaljören på OS 2008, Paul Goodison, Storbritannien, behöll sin förstaplats trots en 20 plats på lördagen och segrade med 22 poäng. Hann vann därmed både European Trophy, den öppna klassen, och European Championship. Hans marginal till tvåan i öppna klassen, Tom Slingsby, Australien, blev 21 poäng. Slingsby kom i mål som tvåa och avancerade därmed från en tredje plats igår. Trea i öppna och tvåa bland européerna Javier Hernandez, Spanien, 46 poäng.

Bäste svensk Johan Wigforss, GKSS, på 18 plats med 102 poäng. Jesper Stålheim, KSSS, nyblivne svenska mästaren, seglade bra med en tionde plats och avancerade fyra platser till 36. På 37 plats Victor Västernäs.

Också juniorerna tävlar samtidigt i två klasser, European Laser Youth Championship och samma men under 19 år.

I den totala klassen vann Philipp Buhl, Tyskland, som legat i topp under flera dagar. Han avslutade med sin andra förstaplacering ooch slutade på 32 poäng. Tvåa Gijs Pelt, Nederländerna, 62 och trea Wojciech Zemke, Polen, 63 poäng.

Ende svensk i guldfinalen, Victor Svärd, avancerade ytterligare och slutade 48. I klassen under 19 år segrade Robert Holmes, Storbrittanien, 98 poäng, tvåa Alex Mills-Barton, Storbritannien, 110 och trea Ricardo Montemayor, Mexico 132.

Hela resultatlistan på www.nordicweek.se/resultat_2009.asp

 

Kretstävling hos Landskrona PK

Foto: Leif Kulander

2009-08-10
I det strålande och varma sommarvädret gjordes många bra resultat i de 84 starterna när den femte kretsbanskjutningen avgjordes hos Landskrona PK.
Svenske mästaren Dick Lindgren, Helsingborg, vann C3 på utmärkta 343 poäng följd av Jan Andersson, Kävlinge, 340 poäng. Dick vann även klass B3 på 330 poäng med en poängs marginal till Jan Wahlström, även han från PSKF Magnus Stenbock i Helsingborg.

Tävlingen skjuts över sju serier om fem skott vilket ger maximalt 350 poäng. Landskrona PK deltog med 9 skyttar och de fick följande placering:

Namn/Klass/Placering/Poäng

Per Engström C3 10 327
Fredrik Loord C2 3 325
Christel Borg D2 3 324
Kenneth Johannesson VY 2 317
Björn Svensson VY 3 311
Irene Svensson D2 3 307
Leif Kulander VÄ 6 293
Winnie Andersen D1 2 238
Lars Hansson C1 8 196

 

Veckans hamntrafik

2009-08-10
Under vecka 33 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet. Adressen är www.landskrona-hamn.se.

Måndag
• M/V Unimar från Tornio lossar till Befesa Scandust AB.

Tisdag
• M/V Vidi lastar till Karlshamn från Svenska Foder AB.

Onsdag
• M/V Gotland från Rostock lossar till Yara AB.