ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Håkan Karlsson

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 42

Det händer i helgen


Mikael Wiehe gästar Landskrona på lördagen.
- Det kommer att bli en intim spelning med mycket musik och tal. Dessutom kommer det efter spelningen att finnas tillfälle för diskussion, säger Lotta Westerberg på Vänsterpartiet i Landskorna vilka står för arrangemanget.

2007-10-19
En ny helg är i antågande. Det lutar dock åt att bli en ganska lugn sådan, speciellt med tanke på de få tips som kommit Direkten till handa. En av helgens garanterade snackisar är att Mikael Wiehe kommer till teatern. En annan är att Bio Maxim har Sverigepremiär på den animerade filmen Råttatouille på fredagskvällen. I helgen visar bion även den betydligt läskigare rullen Resident Evil: Extinction. Tider och övrig info hittar du på vår biosida.

Fredag:

  • 22.00 - DJ Loppan lirar musik på Akropolis

Lördag:

  • 8.30 – Lejonet kör hockeyskola för alla mellan 4-12 år i ishallen.
  • 10.00 – Fotbollskillarna i Häljarp har en viktig kvalmatch i Staffanstorp. Men det betyder inte att det saknas aktiviteter på Häljarps IP då ungdomsavdelningen arrangerar ”Chokladfotboll”. Mer information hittar du på HIF:s hemsida.
  • 19.00 – Mikael Wiehe gästar Landskrona Teater.
  • 22.00 - DJ Canerstam står för musiken på Akropolis

Söndag:

  • 13.00 – BoIS tar emot Ljungskile på Idrottplatsen.
  • 16.00 - Konsert med Anna Norberg, flöjt och Johan Ekman, gitarr på Landskrona Församlingshem.
  • 16.16 – Innebandyhjältarna i Falcons försöker ta sin sjätte raka seger i ”Ettan” då man tar emot Partille i idrottshallen.
  • 18.00 – Internationell mässa med latinosväng i Sofia Albertina kyrka. Läs mer.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

S rasar mot investeringstakt


Niklas Karlsson, Eva Bergenstråhle och Leif Ohlin presenterade Socialdemokraternas budgetförslag på fredagen.

2007-10-19
På måndag är det dags för den, i Landskrona styrande Treklövern (fp, m och mp), att presentera budget och mål i kommunfullmäktige, ett budgetförslag som vi skrev om den 11 oktober. I går skrev vi om Sverigedemokraternas förslag och idag var det Socialdemokraternas tur att blicka framåt. Partiet satsar hårdast, precis som i valrörelsen på välfärden, äldreboende samt skola.
Vad gäller nytt äldreboende så är Treklövern och Socialdemokraterna överens och frågan är egentligen bara när ett byggande av ett nytt äldreboende startar. Det finns för övrigt fler punkter som man är överens om.
- Treklöverns budgetförslag har en tydlig s-profil och man fortsätter med satsningar som vi påbörjat, säger Niklas Karlsson, s, och nämner som exempel satsningen arbete i stället för bidrag, trygghetssatsningar, stödcentrum för unga brottslingar och friskvårdsprojekt.

Vad gäller skolan så är dock s upprörda över Treklöverns agerande.
- De påstår i sin budget att man ska satsa 14,5 miljoner kronor på skolan. Detta stämmer dock inte. Satsningen är istället en besparing eller kvalitetssänkning inom skolan och förskolan på 16,4 miljoner, säger Niklas Karlsson.
Tillsammans med Eva Bergenstråhle och Leif Ohlin, båda från s, räknar han upp underskott, demografiska effekter, uteblivna lönekompensationer och kostnader för uppsagda plusjobbare till en kostnad av 30,9 miljoner.
- Helt plötsligt blir då satsningen på 14,5 miljoner i stället en besparing på 16,4 miljoner.

En annan sak som upprör Socialdemokraterna i Treklöverns budget är investeringstakten.
- Det är bra med investeringar men man måste kunna betala dom, säger Leif Ohlin och förtydligar,
- Vi är mycket kritiska till investeringstakten. I våras var takten högre än i Köpenhamn och det säger en hel del. Idag har dom dock minskat på takten men den är fortsatt för hög enligt vårt sätt att se det.

En av investeringarna som socialdemokraterna är starkt kritisk emot är det tilltänkta resecentret som är planerat att byggas på Skeppsbrokajen.
- Det kommer att gå loss på 90 miljoner kronor och det är, enligt oss, en investering som är dålig, avslutar Niklas Karlsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Latinosväng på internationella mässan


Johanneskören och Spirit (bilden) kommer se till att de svängerordentligt i Sofia Albertina på söndag.

2007-10-19
Till årets "Internationella mässa" i Sofia Albertina kyrka, nu på söndag kl. 18.00 inbjuder Johanneskören och Spirit till latinamerikanskt sväng i form av Misa popular Salvadoreña (salvadoransk folkmässa) av Guillermo "Pippin" Cuellar. För ackompanjemanget står malmögruppen "Mundo Folk" under ledning av Victor Salazar. Håkan Falk dirigerar körerna och celebrant är komminister Carina Brink.

I samband med mässan bjuder församlingens internationella grupp på rättvisemärkt kaffe. Dessutom finns det möjlighet att köpa varor från Världsbutiken.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

S-attack mot försäljningen av kommunägda bostadsrätter

2007-10-19
Den borgerliga Treklövern vill med stöd av Sverigedemokraterna sälja kommunägda bostadsrätter, om detta har vi skrivit tidigare och beslut kommer att fattas vid måndagens kommunfullmäktigemöte. Vid gårdagens möte i Vuxennämnden där man sett över förvaltningens behov av nämnda lägenheter röstade man med siffrorna 9-4 på tjänstemännens förslag. Samtliga Socialdemokrater reserverade sig mot beslutat.
- Det är vår uppfattning att kommunen har ett tydligt behov av liknande lägenheter även i framtiden, säger Jonas Esbjörnsson (s) ledamot i Vuxennämnden.

Mätningar per den 1 oktober visar att Landskrona har 111 hemlösa av dessa räknas nio vara i akut behov av bostad.
- Att då säga att vi inte har ett behov är beklämmande. Lägg därtill att kön med avhysningsärenden är lång, säger Jonas Esbjörnsson som inte heller begriper hur själva försäljningen ska gå till.
- Dessutom ska vi ha i åtanke att det är mer attraktivt att bo i Landskrona idag. Det kommer att göra att det blir svårare för kommunen att skriva hyreskontrakt med fastighetsägare.

- Man säger att Landskronhem skall lösa detta men samtidigt säger man från moderaterna att man kan tänka sig att ombilda allmännyttiga bostäder till bostadsrätter. Jag får inte ekvationen att gå ihop. Det vi nu ser är början till en kallare politik i Landskrona, en cynisk politik som kommer att leda till ökade klyfter, poängterar Esbjörnsson avslutningsvis.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Ingen direktrapportering
från fullmäktige

2007-10-19
Kommunledningen har tidigare sagt att man ska utreda möjligheterna till direktsänd webb-tv från kommunfullmäktige. Något man i våras hade förhoppningar skulle vara fullt utbyggt efter sommaren. När Landskrona Direkt i veckan undersökte om det fanns möjlighet att göra en betydligt enklare variant, nämligen att textreferera från måndagens mastodontmöte då bland annat kommunens mål och budget ska fastställas fick vi beskedet att något bredband ej fanns att uppbringa till media.
- Webb-TV var ett av våra mål. Ett annat var att vi skulle ha upp en voteringsskärm. Som det är idag så sitter vi och ropar ja och nej vid voteringar och det är så lätt att något blir fel. Samtidigt som man genomför arbetet med voteringsskärmen så hade det varit önskvärt att fixa så att journalister kan koppla upp sig mot Internet också, säger Tutti Johansson Falk, moderat kommunalråd.

Den som ansvarar för utbyggnaden är Dino Giribaldi på Strategikontoret.
- Vi kommer att testa en variant av voteringsskärm i november och känns det bra så går vi ut i en upphandling. Vad gäller Internetuppkoppling så kommer det i etapp 2, säger Dino Giribaldi.

Det har emellertid givits Landskrona Direkt tillfälle att, mot 2000 kronor, få "låna" en typ av 3G-uppkoppling på måndagens möte av kommunen.
- Det är inte bara kostnader för hyran av modemet som sådant. Det är även arbetskostnader, trafik och annat som ingår i det priset, säger chefen för kommunens IKT-avdelning, Henriette Jareklew .
- Jag säger inte att media ska betala men någon måste ju ta kostnaden, förklarar Jareklew.

Det faktum att 15 journalister har möjlighet att via bredband hålla kontakt med omvärlden på Idrottsplatsen när BoIS spelar men att samma journalister inte kan skicka ett e-post från kommunfullmäktigesalen, förbluffar Lennart Söderberg, kommunfullmäktiges ordförande.
- Jag har definitivt inget emot att det rapporteras direkt från salen. Det hade säkert varit uppskattat från en hel del läsare. Problemet är dock inget jag kan göra något åt innan måndag. Skulle vi dock hitta någon lösning så att media skulle kunna vara uppkopplade på nätet under mötet så får kommunfullmäktige stå för den kostnaden.

Att det inte finns någon direktlina till Internet innebär alltså att det inte blir någon direktrapportering från måndagens möte. Vi kommer dock som vanligt att i efterhand publicera de viktigaste besluten.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 


 

Landskrona upplevs tryggare


Kjell Elefalk och Tom Jensen från polisen redogjorde tillsammans med kommunstrateg Annika Wågsäter på torsdagen för polisens senaste trygghetsmätning.

2007-10-19
Landskronaborna upplever sin stad tryggare idag än under de gångna fem åren, det visar statistik från polisens senaste trygghetsmätning. Men man får betona tryggare, för helt trygg är Landskronabon inte.

Polisen har gjort trygghetsmätningar sedan 2001 för att mäta hur invånarna upplever problem med ordningstörningar, hur pass man varit utsatt för brott och oron för att utsättas samt i övrigt vilken grad man upplever otrygghet. I mätningen ingår även att sätta ett betyg på hur man anser polisen bryr sig om de lokala problemen. 300 Landskornabor i stadskärnan och lika många i byarna har fått svara på 33 enkätfrågor i hur man upplever tryggehetsfrågorna i det egna bostadsområdet.

På många punkter avviker Landskrona inte från rikssnittet. Inga särkilt påtagliga problem råder med nedskräpning och skadegörelse. Missbruksproblem ligger rent av under riksnivån.
Landskrona ligger dock högt på det trygghetsindex som polisen räknat fram bland Skånes kommuner. Endast i Bjuv och Malmö känner sig invånarna otryggare. Fortfarande väljer många Landskronabor uppenbarligen att avstå från kvällsaktiviteter, främst restaurangbesök, bar eller disco av rädsla för att utsättas för brott.
- Det är inte bra. Här ligger Landskrona på en extremt hög nivå. Vi tror att det rör sig om en rädsla för att röra sig i stan på fredags- och lördagskvällarna, säger Kjell Elefalk från polisen.
Troligen hör det samman med hur man upplever ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen.
Ett problem som ökar generellt i Sverige men som länge varit ett stort problem i Landskrona är buskörning med moped och mc.

- Tillsammans med vår egen underrättelse verksamhet, vårt eget arbete och brottstatistiken så är denna mätningen ett oerhört viktigt komplement, säger närpolischef Tom Jensen och menar att den ligger till grund för vilka riktade insatser som den lokala polisen gör.
- Enkätsvaren ger oss en kompassriktning på vad vi ska satsa på i framtiden, poängterar Annika Wågsäter, kommunstrateg med brottsförebyggande åtgärder som specialitet.
- Årets mätning visar på många positiva resultat och även om det är för tidigt att tala om en vändning av trenden, så ser vi att man dämpat ökningen av problem relaterade till ungdomsgäng.

I många sammanhang jämförs Landskrona med Trelleborg, två likartade städer med i stort sett samma befolkningsmängd.
- Trelleborg ligger sensationellt bra till i dessa mätningarna, säger Kjell Elefalk och Tom Jensen fortsätter.
- Trelleborg och Helsingborg är två städer vi måste titta mer på.

Redan till årsskiftet hoppas närpolischefen att Landskrona ska bli först med att införa den så kallade totalmodellen.
- Polismyndigheten i Skåne måste fortsätta satsa på Landskrona och Landskronapolisen måste fortsätta utveckla sina arbetsmetoder och växa storleksmässigt. Det är något vi hoppas kan bli verklighet när polismyndigheten nu inför totalmodellen. Det är något jag vurmat för och jag är en stark förespråkare för en decentraliserad polisverksamhet, avslutar Tom Jensen.

Avslutningsvis kunde Landskrona Direkt inte låta bli att fråga Kjell Elefalk om han var bror till fotbollsagenten Claes som bland annat har bröderna Farnerud i sitt stall. Mycket riktigt var det så. Även om det var ett tag sedan bröderna Elefalk talades vid så hade Kjell hört ryktesvägen att Alex kunde vara på väg till AIK. I Landskrona råder "silly season" lite varstans.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Magasinet om Landskrona,
för Landskrona


Thorsten Karlén, vd för LandskronaPlus är nöjd med Magasinet som kommer att distribueras till samtliga hushåll i Landskrona.

2007-10-19
Nästa fredag får samtliga 19.500 hushåll i Landskrona ett färgglatt magasin från LandskronaPlus. Idén är att tydliggöra allt som känns aktuellt för landskronaborna i ett spännande och varierande magasin. Här finns artiklar om näringsliv, vardagsliv och uteliv kombinerat med tävlingar och evenemangskalender.
- Vårt uppdrag handlar inte enbart om att få hit fler besökare utan också skapa attraktioner för alla som redan finns i Landskrona samt naturligtvis då berätta om detta. Här ser vi vår nya tidning "Magasinet om Landskrona för Landskrona" som en utmärkt led, säger Thorsten Karlén, vd för LandskronaPlus samtidigt som han granskar trycksaken som just anlänt från tryckeriet.
- Innehållsmässigt är jag väldigt nöjd. Texter och bilder förmedlar en framtidsstad som vi lätt blir hemmablinda inför. Landskrona har så otroligt mycket att erbjuda.

"Magasinet om Landskrona för Landskrona" är tryckt i 22 000 exemplar och kommer att delas ut med posten till samtliga hushåll i Landskrona kommande fredag men redan i dag finns exemplar i tidningsställen på Stadshuset och på LandskronaPlus (turistbyrån).
- Vi kommer dessutom att tillsända samtliga kommuner i Sverige vars ett exemplar. Det är en tidning som håller ett tag. Vårt mål är att kunna ge ut Magasinet tre gånger årligen. Första numret innehåller 24 sidor och i framtiden hoppas vi att såväl upplagan som sidantalet ökar.
LandskronaPlus kommer även att komma ut med en bilaga i Sydsvenskan under november, så Landskronas positiva utveckling kommer att låta höra om sig,
avslutar Thorsten Karlén.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Stopp för mångkulturella satsningar
i SD-budget


Stefan Olsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Landskrona presenterade partiets budgetförslag inför stundande budgetförhandlingar i fullmäktige.

2007-10-18
Vid en välbesökt presskonferens på Stadshuset presenterade idag Sverigedemokraterna i Landskrona sin budgetreservation 2008. Ett budgetförslag i kronor och öre rörde det sig dock inte om utan snarare fick pressens representanter en dragning ur något som skulle kunna liknas vid ett lokalt partiprogram. På frågan om det finns något i Treklövers budgetförslag som man inte är beredda att skriva under på hänvisade ordförande Stefan Olsson till att man ikväll skulle diskutera detta inom sin egen fullmäktigegrupp.
- Jag vill helt enkelt inte föregripa något ur den diskussionen, förklarade Olsson som annars konstaterade att tillväxten den senaste tiden bäddat för ekonomisk utveckling och välfärd.
- Dock har man hittills satsat fel. Pengar har gått till Citadellbad och till Strandpaviljongen och inte till skola och vård där det behövs.

Mycket kom annars att handla om det mångkulturella Landskrona och utanförskap.
I sin budgetreservation skriver SD bland annat, "Verkligheten visar att ett tryggt och välmående Landskrona inte går att förena med ett mångkulturellt Landskrona.
- Det finns ingen direkt gemenskap i Landskrona. Det finns stora klyftor mellan generationerna. De yngre visar ingen respekt, ansåg Olsson.
- Det är en del i vår politik. Gemensam kultur och gemensamma traditioner. Ett mångkulturellt samhälle är inte bra.

Och på den punkten var SD:s representanterna rörande överens.
Här föreslår Sverigedemokraterna exempelvis att kommunal verksamhet som syftar till att befrämja den mångkulturella samhällsutvecklingen skall avvecklas. När frågor om det man syftar på rör Unga Röster, Öppet Dammhag eller kommunalt stöd till BoIS i Centrum, etcetera, vill eller kan inte Stefan Olsson säga vilka verksamheter som kan komma att beröras.
- Det får en utredning visa, förklarade Per TK Wahlberg, en av författarna till Sverigedemokraternas budgetskrivning.

Partiet vill avveckla hemspråkstödet i skolan eftersom man befarar att verksamheten försvårar integrationen.
- Det visar undersökningar från Danmark, påpekade Stefan Olsson och reciterade även en språkprofessor.
- Någonstans mellan 8-10 miljoner kronor kostar hemspråksundervisningen kommunen, sa Olsson och menade att detta är pengar SD vill lägga på annat, dock ska inte en skattekrona gå till stans invandrarföreningar.
- Här handlar det om föreningar som inte främjar integration, konstaterade Stefan Olsson och i skrivelsen klargör man sin ståndpunkt ytterligare "då dessa föreningar bara kan förstärka utanförskap och försvåra integrationen".

I skrivelsens att-satser yrkar Sverigedemokareterna bland annat på att "svenskfientliga attityder skall belysas och motarbetas i Landskronas skolor på ett tydligare sätt än idag".
Men vilka "attityder" som skall motarbetas framkom inte, ej heller om inte alla fientliga attityder borde motverkas.

Även om mycket handlade om det mångkulturellt så har partiet även synpunkter på annat i kommunen. Bland annat vill sd sälja ut kommunala anläggningstillgångar för att klara det höga investeringsprogrammet.
- Jag kan tänka mig att sälja ut baden i stan såväl som i Härlsöv men också stugbyn i Borstahusen och värdepapper för att vi skall kunna bygga nya skolor och äldreboende, klargjorde Stefan Olsson.

En annan besparingsåtgärd som partiet vill göra är att halvera arvodena för ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, samt i övrigt se över nämndledamöternas arvoden. Dessutom anser man att kommunen ska säga upp avtalen med Folketshusföreningarna.

En handlingsplan mot politisk extremism anser partiet att kommunen bör ta fram. Man vill utbilda "blåjackor" till "stadsvakter" och rekrytera och utbilda oavlönade "omsorgsvolontärer". Samtliga barn i årskurs ett till fyra skall få schemalagd motion varje dag, men kostnader och inkomster finns inte med i budgetförslaget.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Frihetsberövad man får
statlig ersättnig

2007-10-18
En man i 50-årsåldern, som frihetsberövades misstänkt för olovlig försäljning av alkoholdrycker men senare friades från misstankarna, får 25 000 kronor i ersättning av staten efter ett beslut av justitiekanslern.  Mannen satt anhållen och häktad under en dryg månad innan han friades.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Inget överklagande om nya bryggor

2007-10-18
Kommunen kommer inte att överklaga miljödomstolens nej till nya bryggor i Borstahusens hamn.
- Vi har läst igenom domen och gemensamt med Borstahusens segelsällskap beslutat oss för att inte överklaga, konstaterar förvaltningschef Kåre Larsson vid Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen som formellt håller i ansökan.
- Nu vet vi vad som gäller och får rätta oss efter det, poängterar Nils-Erik Petersson, ordförande i Borstahusens segelsällskap som arrenderar hamnen av kommunen.

Från yrkesfiskarnas sida är glädjen stor, i många år har man försökt påtala att bryggor i den yttre hamnen skulle försvåra fisket vintertid.
- Skönt att kommunen tar sitt förnuft till fånga, säger Egon Fäldt som själv varit yrkesfiskare sedan 1984 men slutade för två år sedan.
- Nu hoppas jag att underhållet kommer igång och att vi får tillbaka vagnen och spelet på slipen igen så att vi kan dra upp våra båtar, tillägger han, men det lär inte bli så enkelt.

I en skrivelse till fiskarna konstaterar Kåre Larsson att vagnarna till slipen var i dåligt skick och att det ur säkerhetssynpunkt inte gick att använda för att ta upp båtar med.
- Vi vidhåller fortfarande att det inte är ekonomiskt försvarbart att ersätta de gamla slipvagnarna med nya även om det skulle kunna erhållas viss del i EU-bidrag, skriver Kåre Larsson och hänvisar till att båtarna kan lyftas upp med hjälp av en inhyrd kran.
- Men vad händer om vi får ett haveri och behöver dra upp båten. Trots allt handlar det om en yrkesverksamhet, poängterar Egon Fäldt och säkert är sista ordet inte sagt vad gäller slipvagnarna.

Det är kommunen som ägare till hamnen som stod bakom ansökan om en ombyggnad som skulle skapa ett 20-tal nya båtplatser till en kostand av 1,3 miljoner kronor.
Fiskeriverket motsatte sig att tillstånd lämnades och motiverade detta bland annat med att hamnen är av riksintresse för yrkesfisket. Länsstyrelsen gjorde också tummen ner och poängterade att hamnen är belägen i ett område där fisket har en möjlighet att utvecklas.

I ett tillstånd från 1972 konstateras att fiskarna vintertid disponerar hela yttre hamnen, något som skulle omöjliggjorts om de nya bryggorna kom till. Miljödomstolen poängterar också i domen att hamnen utgör ett riksintresse för fisket och att fiskarna lagt ner mycket stora belopp på de moderna fiskebåtar som landar fisk i hamnen.
Under många år har diskuterats byggandet av en ny hamn intill den gamla, men i det här skedet är det inte aktuellt utan nu handlar det om en upprustning av den befintliga hamnen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Karlsundsparken rustas upp?


Matilda tycker om att mata getterna i Karlslunds djurpark och farfar Ulf Karlsson
skulle gärna se att det skapades lite fler aktiviteter i området.

2007-10-18
Funderingarna på att vitalisera det populära Karlslundsområdet föll Tekniska nämnden på läppen.
- Det kommer inom kort att genomföras ett möte mellan olika intressenter och förhoppningsvis skall det resultera i några konkreta åtgärder, förklarar nämndens ordförande Björn Persson, m, efter det att nämnden tagit del av förslagen från Tommy Persson, mannen bakom Allt i Gläntan med Karlslund som hemvist.
- Karlslund är en riktig pärla som ingen tycks bry sig om, förklarar han och jämför med Hembygdsparken i Ängelholm som årligen lockar
100 000 besökare.

- Karlslundparken skulle kunna bli lika populär om man bara satsade och insåg dess potential, förklarar han och föreslår en lång rad åtgärder som exempelvis att djurparken behöver rustas upp.
- I Karlslund fanns både dansbana och restaurang, det kan återskapas och samtidigt kan någon form av byggnad skapas där platsens historiska bakgrund lyfts fram.

- Det finns många och intressanta förslag och vi kommer att kalla representanter från berörda förvaltningar för att diskutera möjligheten att skapa någon form av handlingsplan för senare åtgärder, skriver förvaltningschef Kåre Larsson och  Ulf Karlsson med barnbarnet Matilda på besök vid djurparken gillar funderingarna.
- Jag minns fortfarande när det låg en restaurang här och visst skulle det vara kul om man kunde göra något mer av området, poängterar han medan Matilda är upptagen med att mata getterna.
- Och tänk att vi för inte så många år sedan på allvar diskuterade att lägga ner djurparken, suckar Björn Persson som nu hoppas att Karlslund skall få en uppryckning.

Förutom det kommunala engagemanget betonas att flera åtgärder också kräver engagemang från enskilda aktörer, företag eller föreningar.
- Detta intresse bör också studeras, avslutar Kåre Larsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Landskrona visas upp
för bussresearrangörer

2007-10-18
Idag och imorgon kommer nio bussresearrangörer från Östhammar i norr till Höllviken i söder att få vara med och uppleva såväl Landskronas som Vens utbud av aktiviteter inom kultur- och naturområdet.

Det är LandskronaPlus som samordnar visningsresan för bussresearrangörerna.
- Programmet är innehållsrikt och varierat och har som syfte att inspirera researrangörerna att upptäcka nya saker som de kan ta med i sina reseprogram eller rekommendera vid förfrågningar till 2008, säger Thorsten Karlén, vd för LandskronaPlus AB och berättar att besök på bland annat konsthallen, Pumphuseten, Tycho Brahe museet, Rothoffs kolonimuseum och Backafallsbyn kommer att ske.
- Många arrangerar redan idag resor till Ven, men ser väldigt positivt på att kunna kombinera med upplevelser i Landskrona.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPPÄnnu ingen lösning i sikte
för Seglarpaviljongen


En sammanbiten Poul W Lorenzen strax innan förhandlingarna i hyresnämnden startade idag.

2007-10-17
I februari var det en lättad Poul W Lorenzen som stegade ner för trapporna på Rådhuset efter en förhandling i hyresnämnden. Krögaren för Seglarpaviljongen låg då i tvist med Landskrona Segelsällskap om kontraktet för den lokal som inhyser hans restaurang. Efter mötet i hyresnämnden skymtade en lösning på den infekterade konflikten som engagerat inte minst flera av krögarens många stamgäster. Klart var då att kontraktet parterna emellan skulle löpa till den 31 mars 2008 och att ett nytt avtal skulle arbetas fram.
- Jag har en känsla av att det nu förs konstruktiva förhandlingar, sammanfattade nämndens ordförande Börje Dahlberg förhandlingarna den gången.

Tvisten är på inget sätt löst, utan pågår för fullt. Idag vad det dags igen att träffas i domstolens lokaler i Landskrona och det var med betydligt tyngre steg som Poul W Lorenzen äntrade trapporna till Rådhuset.
- Vi har sedan februari träffats vid fem tillfällen, främst då med förenings ombud, advokat Claes Kronström, men vid sista tillfället den 28 maj var också delar av styrelsen med, berättar Gert Grahn, ombud för krögaren.
- Tyvärr måste jag säga att det mötet upplevde vi inte som positivt. Utan på vår begäran var det åter dags att träffas i hyresnämnden idag.

Fortfarande råder delvis oenighet om lokalens storlek och omfattning såväl inomhus som storleken på uteserveringen. En käpphäst för föreningen tycks vara en "ölbänk", något som enligt krögaren är placerad inom området för hans utskänkningstillstånd och därför inte kan användas så som föreningen önskar. Varför krögaren har erbjudit föreningen att flytta "ölbänken" till andra sidan en häck så att inga problem ska behöva uppstå. Dagens förhandlingar kom även att handla en del om snöskottning, ytterdörrens beskaffenhet med mera och det var inte utan att det mumlades på pressläktaren om Roberts Aschberg och TV3:s Grannfejden.

Huruvida föreningen och krögaren ska samarbete eller samråda om verksamheten på krogen löstes, likväl som att Poul utlovade rabatter till medlemmarna i LSS mot uppvisande av medlemskort.
- Det har aldrig varit några bekymmer för mig. Det tycks vara svårare att skaffa fram medlemskort, sa Poul W Lorenzen.

Vid dagens förhandlingar fanns inga representanter ur LSS styrelsen närvarande utan föreningens talan fördes helt av advokat Claes Kronström.
- Tyvärr hade ingen ur styrelsen möjlighet att närvara dessutom befinner sig ordförande Peter Malmberg utomlands, förklarade Kronström.

I styrelsens frånvaro var det inte alla gånger lätt att avgöra vad som är föreningens ambitioner och tankar med restaurangen eller om man ens vill ha kvar Lorenzen som krögare.
- Det är svårt för mig att säga vad föreningen vill men eftersom vi fortfarande förhandlar så är utgångsläget det att man vill ha kvar Poul, svarade Kronström på Landskrona Direkts raka fråga om föreningen ville bli av med krögaren.

Det tvisten i huvudsak nu gäller är hyrans storlek och kontraktstiden.
Föreningen vill sätta hyran till 15 000 i månaden och en kontraktstid på ett år. Krögaren hävdar att nuvarande 9000 redan ligger över gällande marknadshyra men är beredd att acceptera just 9000 om hyresavtalet skrivs på tre år. Vid dagens förhandlingar stod det klart att krögaren får nyttja uteplatsen mot vattentornet.
- Här har tidigare drivits café och jag har fina bilder på det. Men ska jag satsa här kan jag inte ha ett kontrakt som bara löper på ett år. Detsamma gäller förövrigt inomhus, poängterade Poul W Lorenzen.

Hyresnämnden enades om att träffas igen i slutet av november för att på plats på Seglarpaviljongen besiktiga lokalerna samt göra besök på likvärdiga krogar, troligtvis Strand och Pumphuset för att sedan komma med en form av förlikningsbud.
- Kanske kan vi komma med ett förslag då, hoppades Paula Lundberg, hyresråd, som satt ordförande vid dagens förhandlingar.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Funderingar kring Sunes bilder


På söndag funderar etnologen Margareta Stigsdotter kring Sune Jonssons bilder:
"Var trogen intill döden så skall jag giva dig livets krona".

2007-10-17
På söndag håller Margareta Stigsdotter från Etnologiska institutionen i Lund föredrag i fotoutställningen "Sune Jonsson möter Walker Evans" på Landskrona Museum.
Etnologen funderar kring Sune Jonssons bilder, "Var trogen intill döden så skall jag giva dig livets krona".

Sune Jonsson och Walker Evans är båda dokumentärfotografer som gjort sig kända genom att skildra livet i bondesamhället. Sedan tidigt 1960-tal har Sune Jonsson ägnat en stor del av sin karriär - som museifotograf på Västerbottens museum - åt att skildra småbrukarnas livsvillkor och den försvinnande bondekulturen i Norrland.

Den amerikanske dokumentärfotografen Walker Evans gjorde på 1930-talet en motsvarande skildring av Amerikas hårt drabbade jordbruksbefolkning, Han räknas till en av 1900-talets främsta dokumentärfotografer.

Utställningen tar upp de båda fotografernas likheter men också skillnader. Sune Jonsson förblev under hela sin karriär dokumentärskildraren som arbetade med en museimans redovisande noggrannhet, medan Walker Evans sågs som en fotograferande konstnär.

Mer om utställningen här >>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Sture på bio i Lund


Kortfilmen om Sture det vill säga Carl-Martin Vikingsson visas i Lund på lördag.
Foto:Thomas H Johnsson

2007-10-17
Filmen om Carl-Martin Vikingsson även kallad Sture Allen d.y från reggaebandet Svenska Akademien visas på Kino i Lund på lördag klockan 12.00.

Filmen "Sture" är ett porträtt av sångaren och låtskrivaren Carl-Martin Vikingsson från Landskrona. Eller Sture som han också kallas. I filmen får vi följa honom i hans olika världar. Från stora scenen på Malmöfestivalen med reggaebandet Svenska Akademien, till hans hem i skogen, där de flesta av hans texter kommer till. Sture är av de som en gång startade Svenska Akademien. Parallellt med Svenska Akademien har han sitt soloprojekt -Stures Dansorkester.
- Filmen är en avknoppning av en film om Svenska Akademien som jag just nu arbetar med, säger regisörren och filmklipparen Bengt Andersson.
- Carl-Martin Vikingsson trodde väl egentligen aldrig att det skulle vara möjligt att leva på sin musik. Men nu gör han det och det är väl en del i budskapet i filmen att våga satsa för att nå sin dröm.

Filmen hade premiär under Umeå Filmfestival och kommer bland
annat att visas på Uppsala kortfilmfestival, där den deltar i klassen som ska utse Sveriges bästa kortfilm. Filmen är 22 minuter lång och det är i praktiken klart att Sveriges Television visar filmen under vintern.

I produktionen finns fler kopplingar till Landskrona än nämnda Carl-Martin Vikingsson.
- Själv bodde jag på Suellsgatan under fem år, säger Bengt Andersson och medregissör Tomas Olsson är uppväxt i stan.
För filmfotot svarar Thomas H Johnsson. Välbekant landskronafotograf som 2005 erhöll Landskrona kommuns kulturstipendium.

Jaha, och när får vi då se filmen på Bio Maxim?
- Ähh, det är ju självklart att vi måste visa den i Landskrona och absolut måste filmen om Svenska Akademien visas där, säger Bengt Andersson avslutningsvis.

Något att se fram emot i höstmörkret. Landskrona Direkt meddelar vidare så snart vi vet något.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Nya rutiner vid sjukanmälan
för kommunanställda

2007-10-17
I ett års tid har personalen inom Omsorgsförvaltningen sjukanmält sig direkt till en sjuksköterska och på detta har förvaltningen sparat 400 000 kronor. Nu vill den styrande Treklövern införa systemet för samtliga drygt 3 000 anställda inom kommunen.
- Omsorgsnämndens erfarenheter är så positiva att vi nu vill prova i större skala, förklarade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, fp, i samband med presentationen av Treklöverns budgetförslag.

Tjänsten innebär att man ringer till företaget MedHelps legitimerade sjuksköterskor för att göra sjukanmälan, eller för att anmäla vård av barn. Efter tre dagar ringer sedan sköterskan upp och kollar läget. Från kommunledningens sida hoppas man att detta skall leda till minskad sjukfrånvaro och kortare sjuktider.
- Vi har för höga sjuktal i kommunen och kan vi på det här sättet få ner siffrorna så är det positivt för den enskilde såväl som för kommunen, betonade Torkild Strandberg.

Det var i fjor som Omsorgsförvaltningen tecknade ett treårs avtal med MedHelp angående hantering av sjuk- och friskanmälan samt rådgivning till kommunens personal. En satsning som upplevs positivt av personalen.
- Nu får man tala med en sjuksköterska i stället för en telefonsvarare och det är mycket positivt, förklarade en medarbetare och att det skulle handla om en kontroll av fuskare tillbakavisar Torkild Strandberg.
- Absolut inte, det här är ett sätt att förbättra informationen till den sjukanmälde.

Tjänsten kommer att vara öppen dygnets alla timmar och MedHelp, som startade sin verksamhet våren 2000 har bland annat hand om sjukvårdsrådgivningen i Stockholms län och ett 60 tal andra uppdrag, bland dem de centrala sjukvårdsrådgivningarna för Sörmland och Värmlands läns landsting. I dag är det 170 sjuksköterskor som ger medicinska råd och vägleder patienterna till rätt vårdinstans per telefon.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Kommunen säljer sina bostadsrätter
- Oansvarigt, anser Karlsson

2007-10-17
De som bor i kommunägda bostadsrätter skall nu erbjudas att köpa sina bostäder.

Det har en majoritet bestående av den styrande treklövern och Sverigedemokraterna beslutat, socialdemokraterna motsätter sig försäljningen.
- Dessa bostäder behövs för människor med särskilda behov och då är det oansvarigt att sälja dem, menar oppositionsrådet Niklas Karlsson, s, medan kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg hävdar att systemet med kommunägda bostäder spelat ut sin roll.

- Behovet kan tillgodoses genom Landskronahem och privata fastighetsägare, menar han och får medhåll av kommunalrådet Tutti Johansson Falk, m, som anser att det är Landskronahems skyldighet att få fram bostäder för dessa behov.
- Vad skall vi annars med ett kommunalägt bostadsbolag till.

Enligt Niklas Karlsson tar Landskronhem redan sitt ansvar, vad som behövs är en större variation i boendet.

- Bara för att man är handikappad eller av andra skäl i behov av bostäder med speciell funktion skall man inte behöva ställas utanför stora delar av bostadsmarknaden.

Kommunen äger i dag 51 bostadsrätter och åtta marklägenheter. Dessa vill man nu sälja till hyresgästerna.
- Och vill eller kan man inte köpa så går erbjudandet till respektive förening, påpekar Torkild Strandberg och betonar att ingen skall tvingas flytta.

- Det är ett frivilligt val, de som bor där i dag skall inte behöva flytta även om man inte vill köpa sin bostad.

I ett remissvar från Vuxenförvaltningen betonas att de sex bostadsrätter som man förfogar över är kontinuerligt besatta och nödvändiga för förvaltningens rehabiliteringsarbete.
- Men kan allmännyttan förse förvaltningen med denna resurs finns inget skäl att låsa fast en principiell hållning vad bostadsrätterna beträffar, skriver förvaltningschef Lena Mårtensson Stenudd i förvaltningens remissvar.

- Det hela är ett steg tillbaka till vi och dom, är man svag i samhället så skall allmännyttan ta hela ansvaret. Det är en i grunden djupt osolidarisk politik som nu kännetecknar den styrande Treklövern ivrigt påhejade av Sverigedemokraterna, avslutar Niklas Karlsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Långväga gäster välkomnades
på Säbyholms MontessoriskolaMed en varm välkomstkram hälsade Ruth Wallengren doktor Raj Sethia tillsammans med hustrun Suchita och dottern Ateesha, välkomna till Säbyholms Montessoriskola för ett två veckor långt besök.

2007-10-17
Om inte kunglig stämning, så näst intill, när doktor Raj Sethia tillsammans med hustrun Suchita och dottern Ateesha, hälsades välkomna till Säbyholms Montessoriskola med flaggviftning och nationalsång.

- Vilket fint välkomnande, konstaterade Raj Sethia som för lånade pengar startade en montessoriskola i de fattiga delarna av Calcutta.

- Där är människorna verkligen fattiga och han har gjort en fantastisk insats, berättade läraren Ann Jönsson som för två år sedan hörde Raj Sethia föreläsa på den Europeiska montessorikongressen i Göteborg.

- Han var helt otrolig och det var då tanken på ett utbyte mellan våra skolor växktes, förklarade hon och förra året blev det verklighet när Ann Jönsson tillsammans med kollegan Ruth Wallengren tillbringade två veckor i Indien.
- En otrolig upplevelse och tanken med utbytet är att lärare och elever från vår skola också skall besöka Indien i början av nästa år.

Familjen Sethia kommer att stanna i två veckor och Raj Sethia hålla tre föreläsningar, två för lärare och föräldrar och en öppen för allmänheten. Man kommer också att besöka andra kommunala skolor och en montessoriskola i Helsingborg.
- Den har vi förlagt till FN-dagen den 24 oktober, informerade ordförande Torbjörn Brorsson som också höll ett kort hälsningsanförande där han betonade vikten av samarbete över gränserna.

- Jag hoppas lära mig mer om svensk kultur och få några nya kamrater, berättade en leende Ateesha Sethia som flitigt filmade de entusiastiskt flaggviftande barnen i mottagningskommittén medan mamma Suchita Sethia fick en varm välkomstkram av Ruth Wallengren.

- Fred och icke-våld är grundläggande värderingar för all utbildning och det är min förhoppning att det här utbytet skall öka förståelsen för våra olika kulturer, avslutade Raj Sethia innan det var dags för en rundtur på Säbyholms Montessoriskola.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Biskopen gästar Landskrona

Biskop Antje Jackelén besöker Landskrona på torsdag. Foto: Kristina Strand Larsson

2007-10-16
På torsdag besöker biskop Antje Jackelén Landskrona församling. Biskopen kommer bland annat för att träffa församlingens anställda, förtroendevalda, ungdomsgrupper och frivilligarbetare.
Klockan 18.30 är biskopen celebrant vid kvällsmässan i Sofia Albertina kyrka och klockan 20.00 håller hon ett föredrag på Landskrona församlingshem under rubriken: "Humanisterna - hot eller möjlighet?"


Fakta:
Antje Jackelén prästvigdes 1980 för Stockholms stift. Sedan 2001 har hon varit professor i teologi och religion vid Lutheran School of Theology i Chicago.

Antje Jackelén vigdes till biskop i Uppsala domkyrka den 15 april 2007.
Hon är Lunds stifts 68:e biskop, och den första som utsågs av kyrkan själv. Före relationsförändringen med staten år 2000 utsågs alla biskopar av regeringen.
Det är också första gången inom Svenska kyrkan som ett biskopsval avgjordes redan i första valomgången och som kyrkan själv utsåg en kvinnlig biskop.

Biskopens huvuduppgift är att leda och inspirera kyrkan i stiftet. Tillsammans med domkapitlet har biskopen ansvar för att kyrkans lära och ordning följs. Dessutom viger biskopen präster och diakoner till tjänst i kyrkan. Som biskop är man självskriven ordförande i stiftsstyrelsen och domkapitlet.
Källa:
www.svenskakyrkan.se/lundsstift/

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Resultatlös medling
- Idag trappades konflikten upp ytterligare


Kent Olsson ägare av Videomix Syd AB och Mogens Andersson från Handels har ännu inte nått fram till varandra.

2007-10-16
Idag hettar det till ytterligare i konflikten mellan Handels och Videomix Syd AB. Tidigt i morse träde Transports sympatiåtgärd i kraft. Det innebär att samtliga leveranser och hantering av gods till och från Ekdahls Åkeri AB till Videomix Syd:s 18 butiker stoppas.
- Transport varslar på begäran av Handels om sympatiåtgärd gällande Ekdahl Åkeri AB att utföra leveranser till eller från och hantera gods destinerat till eller från det i blockad satta företaget.
Sympatiåtgärden gäller till dess annat meddelas eller att kollektivavtal tecknas mellan Handelsanställdas förbund och Videomix Syd AB, skriver Transport på sin hemsida.

Sedan tidigare har Handels stoppat bland annat lösgodisleveranser från Axfood Närlivs AB till videokedjans butiker.


Resultatlös medling
Parterna har under en tid varit på väg till förhandlingsbordet och igår satta man sig till en medling. Denna gav dock inget resultat. Parterna är fortfarande långt ifrån varandra. Mer i ämnet finns att läsa på www.handels.se samt på konflikt.videomix.se
.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Rekordinsamling för Världens Barn

2007-10-16
- Vi slog i år alla tidigare rekord för Landskrona, säger en strålande glad Barbro Boström från Landskronabygdens Röda Korskrets med anledning av helgens insamlingar till förmån för Världens Barn.

Landskronaborna visade stor givmildhet under fre- och lördagens insamling till förmån för Världens Barn. Både unga och gamla öppnade börsen. Inte mindre än 58 insamlare från många organisationer, både ideella och olika politiska partier hjälptes åt under några aktiva timmar under fredagens Kulturnatt och samt lördagsförmiddagen.
- Årets rekordinsamlare var som vanligt Gösta Nilsson, som fick in, inte mindre än 4 688 kr vid Ica Kvantum. God tvåa blev vår premiärinsamlare, Tiiu Ejlertsson som fick ihop 2061 kr, berättar Barbro Boström och passar även på att ge en eloge till Eldsjälarna.
- Det fina gänget ungdomar, Eldsjälarna, presterade fantastiskt fina shower både under Kulturnatten med näst intill magiska eldshower och lördagens clownshower.

- Särskilda givare som jag vill nämna är Lions Citadella som från sin organisation bidrog med 20000 kr, Lions Saxtorp och Röda Korset som bidrog med 10 000 kr vardera.

Sammanlagt gav insamlingarna ett resultat på 93 357 kr från Landskrona till riksinsamlingen Världens Barn. Det innebär ca 2,33 kr/invånare och är en 308%-ig ökning från fjorårets 57 öre/invånare.

Avslutningsvis passar Barbro på att göra lite reklam för en perfekt present eller för den delen en julklapp.
- De fina böckerna "Noveller för Världens Barn", går att köpa hos Bok & Papper eller genom kontakt med Birgitta Cullborn i Lion Citadella. Årets upplaga kostar 145:-. Behållningen går till Världens Barn-insamlingen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Dumle brummar


Dumle jobbar kvälls- och nattskift i veckan.

2007-10-16
Från boende på Falken och Nyhamn har det rapporterats till redaktionen att Dumle brummar nattetid och att lastbilar har rullat fram och åter i en veckas tid. Landskrona Direkt gick till botten med "problemet" och frågade VenTrafikens VD Björn Boström vad som är i görningen.
- Vi kör "biomull" till Gipsön åt kommunen, berättar han och lugnar samtidigt alla att verksamheten inte ska vara långvarig.

- Transporterna planeras pågå under veckan. Orsaken till att vi kör nattetid är att det blir långt mer effektivt när vi, och åkerierna som utför landtransporterna, kan köra non-stop. På dagtid blir det långa väntetider då vi endast har ett färjeläge att använda, förklarar Björn Boström.

Att nattsömnen störs för en del boende beklagar Boström.
- Det är naturligtvis tråkigt om verksamheten upplevs som "brummande". Hamnen är dock öppen för trafik 24 timmar om dygnet, vilket man får förvänta sig om man bosätter sig här. Detta är en delvis återkommande aktivitet, vartannat/vart tredje år, men det är inget som kommer att bli långvarigt eller permanent.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Och vinnaren är...
City Gross i Landskrona!


City Gross framgång har nått långt utanför kommungränsen och nyligen utsågs butiken till vinnare i Stora Dagligvaruprisets butiksklass.

2007-10-16
City Gross framgång har nått långt utanför kommungränsen och nyligen utsågs butiken till vinnare i Stora Dagligvaruprisets butiksklass.
– Det är ett erkännande åt personalen som möjliggjort butikens utveckling, säger Magnus Olsson som är butikschef på City Gross.

Efter flytten från AG:s gamla lokaler har omsättningen ökat från runt 90 miljoner kronor till 240 miljoner förra året och omsättningsökningen bara fortsätter.

City Gross framgång har också fått andra företag, som exempelvis H&M, att upptäcka Landskrona och nu radas nya etableringar upp som på ett snöre.

Utmärkelsen innebär också att butiken får skänka 25 000 kronor till något välgörande ändamål, oklart vilket.

Prisutdelningen sker i samband med Dagligvarudagen den 13 november på Cirkus i Stockholm. och det är branschtidningen Fri Köpenskap som i samarbete med företaget Movement, utser årets Dagligvaruföretag i Sverige.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Kommunen köper ut BoIS

2007-10-16

Konstgräsplanen på IP blir kommunägd.

Kommunen köper ut BoIS för 2,2 miljoner kronor och blir ensam ägare till konstgräsplanen på Idrottsplatsen. Det har kommunstyrelsen beslutat.
Avtalet från 2003 som innebar att Bois betalt en upplåteseavgift för tio år bedömdes som för luddigt skrivet och dessutom innebar det att BoIS fick för stort bestämmande över planen, något som väckt irritation hos andra klubbar.

Efter övertagande kommer BoIS elitlag, A- och U21-lag, att disponera planen dagtid, i övrigt får föreningarna boka tider utan någon förtur.
- Vi tror att det blir rättvisare så här, poängterade kommunalrådet Tutti Johansson Falk, m, som i Treklöverns budget dessutom föreslagit att tre miljoner kronor reserveras för ytterligare en konstgräsplan i kommunen.
- Men var det skall ligga är ännu inte beslutat, vi tittar på några olika alternativ, avslutade Tutti Johansson Falk.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Oljesanering för 25 miljoner

Drygt 25 miljoner kronor kan slutnotan bli för landskronaborna för den omfattande oljesaneringen på gamla Emondstomten om det visar sig att saneringskostnaden måste tas via skattsedeln.

2007-10-16
Den omfattande oljesaneringen på gamla Emondstomten kan komma att kosta Landskronaborna smått svindlande 25 171 000 kronor. Det framgår av den slutredovisning som Lanskronahem lämnat till kommunen.

Det var i samband med rivningen av Emonds gamla industribyggnad som oljan upptäcktes i maj 2005. Det stora oljeutsläppet, närmare 400 kubikmeter, kom från två oljecisterner som fanns på området, en byggd 1947 på 47 kubikmeter och en byggd 1949 på 80 kubik.

De gamla cisternerna misstänktes ha läckt ut eldningsolja på ett 7 000 kvadratmeter stort område och enligt de första beräkningarna skulle saneringkostnaden stanna vid cirka tio miljoner kronor.
- Under saneringens gång så upptäckte vi att oljan spridit sig ut till intilliggande gata och därför tvingades vi gräva upp ett betydligt större område än vad som var tanken från början och därmed steg också kostnaderna, konstaterar Martin Persson, fastighetsansvarig på Landskronahem och förutom den komplicerade saneringen har Landskronahem stämt de tidigare ägarna, Trianon Fastighetsbolag som ägs av Öhmans Fondkommission, som ansvariga för de omfattande oljeutsläppen.

Det var efter att provtagning på oljans svavelhalt visade att den inte kan vara äldre än 1990 som Landskronahem valt att stämma de tidigare fastighetsägarna för kostnaden av saneringen. En första förberedande förhandlingsomgång vid miljödomstolen i Växjö hölls i början av året och sedan dess har ingenting hänt.
- Det enda jag hört är att motparten bytt försvarare, i övrigt ingenting, poängterar Martin Persson och tillägger att domen kan få prejudicerande verkan på framtida saneringsmål.

- Det finns inga tidigare fall som avgjorts i domstol, de har slutat med förlikning. Vi får se om det här blir ett fall för domstolen när vi når så långt och i så fall handlar det om ett prejudikat, betonar Martin Persson och Landskronahems styrelse konstaterar att utfallet av processen i nuläget är omöjlig att ange.

Även om Landskronahem lämnat över marken till kommunen så är det bolaget som driver den rättsliga processen vidare och skulle den inte ge någon ekonomisk utdelning blir det Landskronaborna som får stå för saneringskostnaden via skattsedeln.

Den aktuella tomten skall nu användas för bostadsbyggande och nyligen antog byggnadsnämnden detaljplanen som innebär att HSB Landskrona tillsammans med Kristineberg Fastigheter AB exploatera området och bygger 86 lägenheter i fem olika hustyper, bland annat ett höghus på 15 våningar.

Går allt enligt planerna projekteras området under hösten och byggandet börjar nästa år.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Bun ska bli effektivare

Förvaltningschef Ylva Runnström tar hjälp av revisionsfirman Ernst & Young för att få bättre struktur inom individ- och familjeomsorgen.

2007-10-16
Genom en ökad tydlighet och färre projekt och andra aktiviteter skall effektiviteten förbättras inom Barn- och ungdomsnämnden.

Det hoppas förvaltningschef Ylva Runnström som när hon fick uppgifter om ett befarat underskott i storleksordningen 20 miljoner kronor beställde en granskningsrapport från Ernst & Young för en ”Kartläggning av uppdrag och arbetssätt inom Område IFO, Resurs och Stöd”
- Den är nu klar och vi har haft en första information för politiker i nämnden, förklarade Ylva Runnström när hon tillsammans med utredarna Irene Dahl och Lars Eriksson redogjorde för rapportens innehåll.

- Hela budgeten för bun omfattar 600 miljoner kronor och av dessa går 100 till IFO, individ och familjeomsorgen. Vad vi vill göra med den här kartläggningen är att undersöka om vi arbetar på effektivast och bästa sätt, berättade hon och menar att kartläggningen ger vid handen att så kanske inte alltid är fallet.

- Det finns väldigt många olika projekt och aktiviteter inom IFO som i sig är ambitiösa, men där uppföljningen och nyttan kanske inte alltid är självklar, informerade Irene Dahl som inte ville påstå att personalen arbetar ineffektivt.

- Men kanske har man i vissa fall för hög ambitionsnivå som kan kasta grus i maskineriet när det gäller grundverksamheten.

Det var för två år sedan som Arbets- och socialnämnden försvann och barnen fördes över till bun i form av IFO och de vuxna till Vuxenförvaltningen. Ambitionen var att få ett helhetsgrepp om barnens situation.

- Här måste vi bli tydligare och visa för medborgarna vad det är som vi kan erbjuda för tjänster. I dag har vi en informerande verksamhet för föräldrar med små barn i Rådstugan, kanske kan det bli aktuellt med något liknande för tonårsföräldrar, funderade Ylva Runnström som ännu inte vet vilka projekt och aktiviteter som kan komma att försvinna.
- Det är för tidigt att säga, rapporten är bara ett underlag för vårt fortsatta arbete och tids nog kommer det också konkreta förslag. Förutom ett ekonomiskt underskott i mångmiljonklassen har inte mindre än 80 ärende inte blivit utredda inom lagstadgade fyra månader.

För att akut komma tillrätta med problemet har fyra nya handläggare anställts.
- Mot den bakgrunden är det viktigt att vi koncentrerar oss på vår kärnverksamhet och blir tydliga med vilka våra arbetsuppgifter är, poängterade Ylva Runnström som också hoppas på ett ökat ekonomiskt ansvar inom verksamheterna.

- Den ekonomiska medvetenheten kan absolut utvecklas och delegeras längre ut i organisationen, betonade Irene Dahl och kanske kan de första förslagen till konkreta åtgärder ligga klara redan vid nästa bun-möte.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Uppåt för Landskronafotbollen

Att det är gott försörjt med talangfulla fotbollsspelare i Landskronaregionen visade inte minst IK Wormos chokladfotboll som spelades i helgen. Här är det stans minstingar i form av Häljarp och BK Landoras U01-02-03:or som möts. Duktiga har även stans seniorer varit. Flera lag tar till nästa år klivet upp en division.

2007-10-15
I fredags började ishockeysäsongen i Landskrona och därmed börjar det så smått lida mot sitt slut på spelåret för fotbollen. Att BoIS klarar sig kvar i Superettan står klart och det vet nog de flesta av er. Men hur har det gått för de andra klubbarna i stan?
Landskrona Direkt har sammanställt läget.

Landskrona SK vann i helgen den avgörande kvalmatchen mot Pelagonija och stannar därmed kvar i division 6. Klubben går samman med IK Bolton och det nya laget kommer att ha sin hemvist på Idrottsplatsen.

Upp i sexan går FK Besa. Klubben som bildades så pass sent som 2005 vann första året sin b-lagserie och tar efter endast ett år i division 7 steget upp. Laget hamnade på samma poäng som seriesegraren Glumslöv, som alltså också kliver upp en division.
Kvar i sjuan stannar IK Wormo efter sin femteplats.

I det tysta har BK Fram gått bra på Exan. Under Mats "Sillen" Lindblads ledning vinner de vinröde serien och går upp i femman.

Som vi tidigare berättat tar Sonny Johansson och hans BK Landora steget upp i fyran efter att tidigt roffat åt sig serieledningen och sen aldrig släppt den.
- Jag tar ett år till, säger Sonny Johansson som därmed gör sitt 16:e år som tränare i moderklubben.

Idel avancemang men det är inte slut med detta. Asmundtorps IF vann även de sin serie och spelar nästa år i division 2.

Eftersom Bolton nästa är slås samman med LSK så räknar vi inte deras sistaplats varför Borstahusens BK är det enda Landskronalaget som får finna sig att ta steget ner en division. BBK slutar nästsist i fyran och gör därmed BK Fram sällskap i femman nästa år.

Två lag har ännu inte spelat klart på herrsidan och det är Härslöv och Häljarp. Härslöv måste här förlita sig på andra lag i kvalgruppen för att ta steget upp. Häljarp besegrade Staffanstorp i kvalet till fyran med 2-1 och har därmed ett bra resultat att gå på inför returen.

På damsidan har vi under säsongen följt Häljarps IF och där tidigare kunnat gratulera till seriesegern och avancemanget till division 3. Nära, nära var det att även IK Wormos tjejer tagit steget upp men efter en kvalförlust mot Borgeby med 3-0 i helgen så sprack den drömmen.
- Hade Jessica Nilsson satt bollen i början av matchen så hade vi nog tagit tre poäng. Borgeby hade fem avslut och gjorde tre mål och med den utdelningen så kan man inte göra mycket mer, säger Wormotränaren Mats Lundholm som nu får sikta in sig på ett nytt år i fyran.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Veckans hamntrafik

2007-10-15
Under vecka 42 anlöper följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet.

Måndag

• M/V Vina Kolobrzeg lossar till Bioenergi AB.

Tisdag

• M/V Anders Rausing lastar till Odense från H-J Hansen A/S.
• M/V Lagoda 8 från Klaipeda lossar till Svenska Foder AB.

Onsdag

• M/V Eos lastar till Hooboken från New Boliden AB
• M/V Langeland från Karlshamn lossar till Peab-Asfalt AB.

Torsdag

• M/V Ran från Rotterdam lossar till Calderys AB.
• M/V Vina från Rostock lossar till Yara AB.

Lördag

• M/V Willhelm Steffens från Teignmouth lossar till Höganäs/Bjuf AB.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

'Dokusåpa' på soppan.
Teater Foajé ber om hjälp!

2007-10-15
Vid torsdagslunchen på teaterrestaurangen kommer en nyskriven pjäs att läsas upp för publiken - som sedan får fälla det avgörande beslutet om pjäsen ska sättas upp.

Skådespelarna Per Lundström och Bo Jonsson berättar om pjäsen "HUSET" som är ett relationsdrama mellan två gamla vänner och kollegor som möts för första gången på länge. Den ena har blivit lämnad av sin fru, den andra lever sedan en tid tillbaka med fru och barn. Från att ha haft ungefär samma riktning i livet har deras vägar gått isär. Anklagelserna haglar mellan de båda. Den ena tycker den andra lever ett ansvarslöst och vegeterande liv. Den andra kontrar med anklagelser om ett småborgerligt och tråkigt liv. Något dramatiskt och avgörande har inträffat för den ena av dem. Därför har han nu sökt upp sin gamle vän och vapendragare.

I detta interaktiva arrangemang får publiken i enkätform svara på, och vara delaktig i diskussionen, om pjäsen är värd att sättas upp.

Till diskussionen och papperskryssandet serveras ärtsoppa, coleslowsallad, pannkakor med sylt och grädde.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Rekordstor uppslutning
på Citadellskäret


Skön dans med många hopp och piruetter bjöd åkarna på när det i helgen arrangerades Citadellskäret i Landskrona ishall.

2007-10-15
Under helgen har 110 konståkare tävlat i Landskrona ishall.
Många av hemmaklubbens åkare lyckades väldigt bra och enbart under lördagen fick elva av GF-idrotts åkare kliva upp på prispallen, varav fem vann sin klass.
Guld gick till följande Landskronaåkare: Carolina Engström, Linnea Ripa, Annika Karlsen, Amna Handzic och Nora Falk.
- Men även övriga GF-idrott åkare presterade väl, poängterar Annelie Manglind
från arrangörsklubben.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Premiärseger för Lejonet

2007-10-15
Lejonet tog en ohotad premiärseger när Glimma besegrades med 10-4 på fredagskvällen. Matchen började dock trevande och premiärnerverna gjorde sig påminda hos många av de unga spelarna men när Glimma tar ledningen efter 4,36 lossnar det, för hemmalaget. Dryga minuten senare så kvitterar Lejonet och sen går pucken dit man vill. När matchuret står på 9,26 så leder Lejonet med klara 5-1. Glimmas målvakt, Emil Schuller, får nog och ersattes av Marcus Thall. Därefter reste sig gästerna något samtidigt som Lejonet slog av på tempot och slappnade av.

I andra perioden ökar Lejonet på till 8-2 och tredje perioden blir lik dom två första. Jämnt spel men hemmalaget är mycket effektivare i sina avslut.
- Kvällen snyggaste mål var 6-2 målet när Robert Lind lägger ett smörpass rakt på Martin Nermes klubba som sätter pucken i tom kasse, säger Torbjörn Torpling i Lejonet som även flaggar för unge debutanten i mål, Robin Wilhelmsson, som gör en mycket bra match.

- En riktig värdemätare blir på söndag då vi spelar borta mot en av seriefavoriterna, Trelleborg, avslutar Torbjörn Torpling.

Matchfakta
Resultat: 10-4 (5-1, 3-1, 2-2)
Målgörare: Alexander Ejdelind 2, Martin Nerme 2, Robert Lind 2, Fredrik Nilsson, Magnus Hermansson, Niklas Nilsson och Tobias Nilsson
Skott: 40-30
Utvisningar: Lejonet 9 x 2 min Glimma 5 x 2 mi

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP