ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Håkan Karlsson

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 9

Det händer i helgen

På Speakers Corner tar man Afterski på allvar.
- Man måste ju jobba för att få lite stämning, sade mike Mangnér och beställde snö.

2007-03-02
Helgens stora händelse är Afterski. Det är ett flertal krogar som på lördag arrangerar allehanda skoj. Läs mer nedan. Vad som händer på museet hittar du som vanligt på kulturförvaltningens hemsida. På Bio Maxim visar man Se upp för dårarna, Babel samt Rosa - the movie. Tider och annan information hittar du på vår biosida.

Elisabeth Arvidsson på Fritid och kultur hoppas att en del landskronabor tar sig till den stora Hem och villa mässan i Malmö i helgen där deltar nämligen Landskrona kommun med en monter. Fritid och kultur, Teknik och stadsbyggnad står som avsändare. I avdelningen Skånsk Trädgård informerar kommunen om det gröna i Landskrona. Om de vackra parkerna, om närheten till havet, om landets enda museikoloni, om den unika renässansträdgården på Ven, om det populära trädgårdsgillet, med mera. Montern är uppbyggd som en av de flytande trädgårdarna som deltar i Trädgårdsgillet i Landskrona. Det är 2006 års vinnare av priset Flottaste Flotten som arrangerat flotten. På mässan presenteras också två broschyrer som beskriver det gröna och det blåa i Landskrona. Alltså parker-trädgårdar och havet-vattnet. Mässan pågår till och med söndag.

Fredag:

 • Inga tips har inkommit.

Lördag:

 • 11.30 – BoIS möter Gais i Göteborg. Om du inte är där så följer du matchen här på Landskrona Direkt.
 • 13.00 - Invigning av utställningarna Får man grilla här? och Efter regn kommer sol på Landskrona stadsbibliotek. Invigningstalare är Karina Persson, miljönämndens ordförande i Landskrona.
 • 14.00 - Elisabet Apelmo, konstnär och projektassisient vid sociologiska institutionen, Lunds universitet föreläser under rubriken ”Från det att jag var liten har det alltid varit boll” på Landskrona konsthall. Föreläsningen är en del i utställningen ”Markerad, omarkerad”
 • Cemjac & Wennström uppträder på Speakers Corner på lördagen
  Afterksi på Speakers Corner
  - Trubaduon Cemjac & Wennström spelar från ca 15:00 och några timmar framåt inne på krogen. Ute på vinterterrassen kommer halogenvärmarna att sprida hetta så att man där kan njuta av lämplig mat och dryck. Senare på kvällen intar Collective scenen och kör för fullt till stängningsdax. Menyn på eftermiddag är inspirerad av det som brukar erbjudas på matställena i AfterSkins hemland. Denna dag festar vi extra med att servera mörk Tjeckiskt öl i riktiga sejdlar, hälsar Micke Magnér på Speakers.
 • Afterski på Akropolis:
  - Det blir fullt ös hela dagen och livemusik på kvällen då The Rounders uppträder, hälsar Kerem Batak.
 • 18.30 – UKM på Folkets Hus.

Söndag:

 • 12.00 – 16.00 - Mingel, minnen och prat på museet i samband med Hildings bilder.
  ” Vi ber landskronaborna att leta i sina album och ta med sina bästa landskronabilder så vi kan
  scanna dem och bevara dem för framtiden. Vi hoppas genom detta att få in många nya stadsvyer, arbetsplatsbilder och andra tidsdokument till vår fotosamling. Vi står beredda med personal och teknisk utrustning i Minnesbanken och tror på stor uppslutning, hälsar Janne Jönsson på museet.
 • SPICE DUO med Dora Toumainen och Peter Cemjack underhåller i museets café på söndagseftermiddagen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Landskronit mitt i kaoset i Köpenhamn

2007-03-02
Att det pågår våldsamma kravaller i Köpenhamn kan inte ha undgått någon. En som befann sig mitt i oroligheterna under torsdagen var Landskronabon Mats Karlsson som arbetar som fritidspedagog på Christianshavns Fritidshjem som ligger ett par hundra meter från ingången till fristaden Christiania.
-
De flesta kravallerna har ägt rum på Nørrebro men även här på Christianshavn har det varit mycket bråk. Taktiken är för de unga att sprida oroligheterna runt om i Köpenhamn, så att polisen inte kan koncentrera sina styrkor på Nørrebro, säger Mats Karlsson.

- Det är som ett gerillakrig. Utan förvarning anfaller ungdomar polisen samt tänder eld på avfallskontainers och annat bråte. Nästa sekund har de försvunnit in på bakgårdar och annat bara för att dyka upp på andra platser senare.

Fritidspedagogen uppskattar att cirka 30% av föräldrarna stannar hemma med sina barn på fredagen.
- Igår uppmanades de att komma och hämta sina barn men idag är det som vanligt. Många väljer dock att stanna hemma idag.

Hur ser allmänheten på händelserna.
- Många sympatiserar med ungdomarna som vill behålla Ungdomshuset men samtidigt anser de flesta att det gått för långt. De flesta är överens om att det är politikerna som är ytterst ansvariga eftersom de inte löst frågan på ett smidigare sätt tidigare.

Hur tror du att det kommer att se ut i helgen?
- Det kommer att bli fortsatta gatukamper. Frågan är dock hur stora de blir. Det kommer fortfarande många utifrån som ansluter till bråkmakarna. Det är nog många som bor på Nørrebro och Christianshavn som kommer att få sin nattsömn störd i helgen. Själv ska jag öppna fritidset nu på morgonen men sedan ska jag åka hem till Landskrona och hålla helg, avslutar Mats Karlsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Tortillabageri på Kronan
ger 40 nya jobb?

2007-03-02
Kostymen har blivit för liten för tortillabageriet i Vadensjö och nu planeras en ny fabrik på företagsparken Kronan.
- Det är ett av alternativen, förklarar platschef Joakim Lundgren som närmast avvaktar besked från koncernledningen.
- Och det lär komma inom några dagar.

Blir beskedet positivt kan arbetat med den nya anläggningen påbörjas i det närmaste omgående och en ny fabrik stå klar om ett års tid. Den nya anläggningen kommer att betyda ett 40-tal nya arbetstillfällen.
- Vi har nått vägs ände med fabriken i Vadensjö och kan inte bygga ut ytterligare utan påverkan på vardagslivet i byn, förklarar Joakim Lundgren och tillägger att fabriken i Vadensjö med drygt 100 anställda skall vara kvar även om en ny byggs på Kronan.
- Det blir en kompletterande linje eftersom vi behöver utöka vår kapacitet.

Anläggningen i Vadensjö ligger där det första bageriet etablerades redan vid sekelskiftet. 1994 startades den första tortillatillverkningen och det blev en omedelbar succé. Anläggningen har byggt till i omgångar, men nu går det alltså inte längre. Tortillabageriet i Vadensjö ingick i familjekoncernen Nordfalks, som 2001 bytte namn till Santa Maria AB.
Koncernen omsätter årligen runt 1,5 miljarder kronor och har sitt huvudsäte i Mölndal. Antalet anställda uppgår till runt 450 personer.

Företagsparken Kronan tycks nu utvecklas mot ett företagscentrum för livsmedelsindustri. Sedan tidigare finns Stefan Pålsson med Laxbutiken på plats och för inte så länge sedan etablerades Oatly, ett företag som specialiserat sig på havreprodukter. Ägare till området är Landskrona Invest dotterbolag Marknär AB, men där är man försiktiga med kommentarer kring den eventuella etableringen.
- Jag har inga kommentarer förrän alla pusselbitar är på plats, säger Claes Nilsson på Landskrona Invest.

Bolaget har lämnat in en ansökan om miljöfarlig verksamhet till miljönämnden i Landskrona och från nämndens sida ser man inga problem med etableringen av den nya fabriken.
- Våra förberedelser är långt framme, nu väntar vi bara på de avgörande besluten. Får vi klartecken så kan vi köra i gång direkt, avslutar platschef Joakim Lundgren.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Nyrenoverad turistbyrå och LandskronaPlus invigt


LandskronaPlus VD Thorsten Karlén och Niklas Karlsson håller i vars ett band som knyts ihop av Gösta Nilsson. Därmed är LandskronaPlus och den nyrenoverade turistbyrån officiellt invigda.

2007-03-02
På onsdagseftermiddagen invigdes Turistbyråns nyrenoverade lokaler och samtidigt informerades det om arbetet med LandskronaPlus.
- LandskronaPlus har bildats för att marknadsföra destinationen Landskrona, framför allt ur ett turistiskt perspektiv, säger Niklas Karlsson som är ordförande i den ägarhälft som utgörs av kommunen.

Den andra hälften ägs av näringslivet och dess ordförande är Gösta Nilsson som även invigde byrån och samarbetet officiellt. Gösta Nilsson har klippt många band i samband med invigningar men så blev inte fallet på onsdagen.
- Här ska inte klippas band, här ska knytas i stället, sade Nilsson och knöt ihop två gulblå band till den samlade skarans munterhet.
Därefter var det dags för mingel, tilltugg och musik av countryartisten Martin Nilsson och hans partner.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Meriterande boxningssegrar

2007-03-01
Själland besegrade Skåne i en regionkamp i boxning den gångna helgen. Slutsiffrorna kunde skrivas till 6-3 i danskarnas favör.
Glädjande dock sett ur ett Landskonaperspektiv var att det båda boxarna från Landskrona Boxningssällskap, Hamza Abdul Majid och Alae Alasalic vann sina matcher.

Alae Alasalic mötte en lång dansk som var gott och väl decimetern längre. Alan utnyttjade detta genom att boxa mycket vänster höger, vilket han lyckades bra med inledningsvis. Därefter höjde han tempot, och dansken hade inte mycket att sätta emot. När så Landskronaboxaren dundrade in sina tunga kroppslag varierat med direkthöger i avslutningsronden var poängsegern klar.

Hamza Abdul-Majid äntrade ringen i matchen efter och inspirerad av klubbkompisen tog han kommandot direkt. Hamza bjöd på varierad boxning vilket resulterade i en klar 6-2 ledning efter första ronden.
- Efter en minuts boxning i andra ronden tvingade Hamza upp sin motståndare mot repen, där slog han en rak höger, en rak vänster, följt av en snabb vänsterkrok vilket gjorde slut på matchen. Räkning var överflödig, matchen var slut och domaren ledde en vimmelkantig dansk till dennes ringhörna, säger killarnas tränare Ingwar Håkansson.

Nu väntar Sydsvenska mästerskapen i Nässjö 10-11 mars för boxarna innan det i månadskiftet mars/april är dags att visa upp sig på hemmaplan då LA Box Open avgörs i Idrottshallen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

15-våningshuset klart för samråd


Planerna på höghuset på Albano är nu klara för samråd och av det nya materialet
framgår hur White arkitektbyrå tänkt sig utsikten från Norra Infartsgatan.

2007-03-01
Flera stora bostadsprojekt är nu klara för samråd och utställning, bland dem skyskrapan på kvarteret Albano och HSB:s stora satsning i Häljarp. Totalt handlar det om närmare 400 nya bostäder som kan stå klara inom några år.
- Det är många spännande projekt som nu är inne i slutskedet och går arbetet enligt ritningarna bör planerna kunna fastställas av fullmäktige under hösten, hoppas byggnadsnämndens ordförande Gerd Bernström, fp som också konstaterar bred politisk enighet kring de olika förslagen.

När det gäller Albano och punkthuset på 15 våningar så beslutade en enig byggnadsnämnd att påbörja ett samrådsförfarande. Bakom projektet, som totalt omfattar 86 lägenheter, står Kristineberg Fastigheter och HSB som tidigare samarbetat med byggandet av de två punkthusen på Klättermusgården.
- I det första förslaget talades om två hus på vardera sex våningar, men det här ser betydligt mer spännande ut, förklarar HSB:s Kenneth Håkansson som också ser fram emot att komma i gång med produktionen av 200 småhus i Häljarp.

Här har planerna varit föremål för samråd vilket bland annat resulterat i en ny anslutningsväg för att lätta på trafiktrycket.
- Ett mycket intressant område med en vacker park i centrum, kul att det också händer en del ute i byarna, påpekade Gerd Bernström som också påpekar att planerna för ett äldreboende och gruppboende på Västra Fäladen också kommer att ställas ut.
- Här har vi bara fått positiva kommentarer från grannarna, påpekade hon med tanke på den kritik som Coops planer på en större butik mötts av.

Strax söder om dessa båda byggnader planerar Skanska för ett 60-tal radhus, men här är man ännu inte riktigt framme med planerna.
- Nu kommer vi att gå vidare med planeringen kring Jönsaplan intill Sofia Albertina kyrka och här kommer vi att utlösa en arkitekttävling både vad gäller byggnadsdelen och den planerade marinan i Nyhamn, förklarade hon och hoppas också att venbåtarna tillfälligt redan i höst flyttas ut till Skeppsbrokajen.
- Nu får vi inte tappa fart när det gäller produktionen av nya bostäder i attraktiva lägen, konstaterade Gerd Bernström avslutningsvis.


Illustration av Norra Infartsgatan riktning syd mot centrum gjord av White arkitektbyrå.


Modell i förhållande till gamla vattentornet.

 

Läs mer:
Skyskrapa ersätter Kumlahuset?

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Kommunen kommer att erbjuder gruppboende utanför Landskrona

2007-03-01
Ungdomar i kö till gruppboende skall erbjudas boende också utanför kommunen i avvaktan på att fler gruppboende byggs i Landskrona.
Det framgick av det möte som Äldre- och omsorgsnämnden hade med länsstyrelsen med anledning av den kö på 15 personer som finns i kommunen.
- Nu kommer vi att gå ut med information om detta och samtidigt erbjuda korttidsboende i väntan på att vi hinner bygga i kapp, förklarade ordförande Viveka Skantz, m och i måndags tog fullmäktige beslutet att snarast påbörja byggandet av ett gruppboende på Vallgården.
- Jag blev förvånad över att inget hänt när jag fick ta över ansvaret efter nyår, trots allt fattades beslutet om ombyggnaden redan i augusti förra året, förklarade kommunalråd Tutti Johansson Falk ,m, och kritiserade det tidigare vänsterstyret för förseningen.
- Underlig anklagelse eftersom det var borgarna som stoppade vårt förslag i fullmäktige. Vi ville bygga gruppboende, men också personalutrymme för hemtjänsten som så väl behövs. Hade vi fått klartecken då så hade vi varit en bra bit på väg nu, suckade oppositionsrådet Niklas Karlsson, s, som också är kritisk mot att den styrande Treklövern vill sälja byggnaden redan nu.
- Vi hade hellre sett att man först byggde om och sedan sålde fastigheten. Nu finns risken att de som flyttar in på gruppboendet får bo på en arbetsplats när resten av fastigheten skall byggas om, menade han men den problembeskrivningen delades inte av Tutti Johansson Falk.
- Landskrona är så attraktiv som bostadsort, så några problem med försäljningen kan jag inte se.

Efter votering beslutade fullmäktige med 30 röster för, 19 mot och en nedlagd, Jan Hansveden, sd, att bjuda ut fastigheten till försäljning per omgående.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Rotarystipendier till integrationsprojekt


Landskronas Rotaryklubbar uppmuntrade ett gäng glada tjejer
för deras engagemang i integrationsfrågor.

2007-03-01
På onsdagseftermiddagen delade Landskrona Rotaryklubb och Landskrona Citadell Rotaryklubb ut sitt årliga stipendium för mångkulturella projekt för barn och ungdomar i Landskrona. De som fick dela på de 10 000 kronorna var Katarina Anjert samt ett gäng tjejer som startat ett UF-företag.

- Jag kommer att lägga pengarna på ett läger till sommaren för skolungdomar i årskurserna 5-7, säger Katarina Anjert.

Lägret arrangeras av CISV (Children's International Summer Villages) samt SamLa och Anjert är projektledare.
- Det är ett läger som kommer att främja integrationen mellan barn i ett socioekonomiskt perspektiv, vi ska alltså försöka engagera barn från samtliga samhällsgrupper. Vi vill också att lägret ska bestå av barn från alla möjliga nationaliteter. Allt för att främja integrationen, säger Anjert som fick ta emot 5000 kronor.

De andra 5000 kronorna går till en gala som arrangeras av UF-företaget KFI-UF (Kämpa För Integrationen). Det är sex gymnasietjejer som bestämt sig för att försöka samla artister till en gala som ska främja integrationen i Landskrona. Galan kommer att äga rum på teatern i Landskrona den 21 april. Tjejerna håller också som bäst på att sälja armband för att få ihop pengar till galan. Samtliga pengar från galan kommer att oavkortat gå till SamLa.

Är du intresserad av att stödja ungdomarna i deras arbete? Maila dom i så fall på samla@brikks.com (lägret) och/eller kfi.uf@hotmail.com (galan).

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Företagsklimatet i fokus


Biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv, Eva Frisk, talade till företagare vid
en pyttlunch arrangerad av Landskrona kommun.

2007-03-01
Vid en välbesökt lunchträff på onsdagen berättade biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv, Eva Frisk, om den undersökning som man gjort gällande företagsklimatet i Landskrona. Det är 200 slumpmässigt utvalda företag samt politikerna i kommunfullmäktige som fått tillfälle att tycka till. Jämfört med resten av landet så har Landskrona parkerat på den undre halvan och några framsteg lär det inte bli i årets rankinglista som presenteras senare i vår.
- En del siffror är anmärkningsvärda men jag hoppas och tror att Landskrona kan bli bättre nästa år, säger Eva Frisk.
- Kommunen och företagen har samma syn på problemen och det är den bästa förutsättningen för att det ska bli bättre.
Att de borgerliga tagit över makten tror inte Frisk har någon större betydelse.
- Företagsklimatet brukar inte påverkas av om det är höger- eller vänsterstyre. Se på Vellinge och Simrishamn. Båda är borgerligt styrda men Vellinge ligger i topp och Simrishamn i botten.

Kommunchef Sergio Garay spekulerar över de negativa siffrorna.
- Undersökningen gjordes sent i höstas. Vi hade då haft en valrörelse med pajkastning från alla håll. Dessutom hade mediabilden av Landskrona svartmålats rejält. Det hade varit otroligt om vi klättrat på rankingen efter den gångna hösten.

Anmärkningsvärt är att endast 51% av politikerna svarade på enkäten. - När vi frågade politikerna 2005 var svarade 80% och därför är siffran 51% uppseendeväckande, säger Eva Frisk och fortsätter.
- Men det är inte bara upp till politikerna. Samarbetet måste vara ömsesidigt.

Undersökningen har bland annat visat att det som företagarna är mest missnöjda med är hög brottslighet, attityder gentemot företagande hos kommunala tjänstemän, byråkrati, dålig dialog mellan företag och kommun samt Landskronas dåliga rykte. Bland politikerna var svaren liknande. Även de efterlyser en bättre dialog och de uppfattar också det som att kommunens attityd bör förbättras.

Det som samtliga tycker är positivt med Landskrona är infrastrukturen, samarbetet mellan företagen samt kontakten mellan skolan och näringslivet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Tummen ner för gratis bussresande

2007-03-01

Det är populärt att åka kollektivt i Landskrona, bussresandet har stadigt ökat under de senaste åren.

Det blev tummen ner för socialdemokraternas motion om avgiftsfri kollektivtrafik för ålderspensionärer. Den styrande treklövern röstade med stöd från Sverigedemokraterna ner motionen när den behandlades i Äldre- och omsorgsnämnden.
- Genom åren har vi socialdemokrater gjort mycket för att göra vardagen lättare för kommunens äldre, detta är ett förslag i den riktningen som den nya ledningen bara tycks skaka på axlarna åt, suckade Anders Westin, s, och menade att ett ökat resande med kollektivtrafiken skulle underlätt för kommunens äldre att fritt ta sig till olika aktiviteter.
- Dessutom skulle satsningen kunna reducera kommunens kostnader för färdtjänsten som förra året gick med 1,4 miljoner kronor minus jämfört med budget och som årligen kostar kommunen runt åtta miljoner kronor.

- Jag har inte satt mig djupare in i frågan, förklarade ordförande Viveka Skantz , m, och hänvisade till den utredning som tjänstemännen låtit göra vad gäller utvecklingen i Hässleholm som man påstår är enda kommun i Skåne som infört gratisresor för ålderspensionärer.

- Det är inte riktigt sant, förklarar trafikchef Göran Lundblad vid Skånetrafiken. I Hässleholm har man infört det i hela kommunen, men Eslöv var först med att införa gratisåkande i tätorten. Tidigare har det också funnits i Ystad och Ängelholm, men inte nu längre.
- Ser man på det hela i ett ekonomiskt långsiktigt perspektiv så är det en bra satsning, menar Göran Lundblad och hänvisar till de besparingar kommunen kan göra på flera område om äldre invånare väljer att åka buss.
- Låter man bilen stå så slipper man parkeringsavgifter och har man rätt till färdtjänst så blir besparingarna ännu större.
- Tänker man efter en aning så inser man ganska snart att den här satsningen är samhällsekonomiskt mycket bra, synd bara att man från de styrandes sida inte är beredd att ta en seriös diskussion utan väljer att följa minsta motståndets lag, avslutar Anders Westin som hoppas på en mer seriös handläggning när frågan skall avgöras i kommunfullmäktige.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

BoIS startar friskola?

2007-02-28
Landskrona BoIS satsning på fotbollsklasser på Dammhagsskolan har inte gett de resultat man önskat. Därför håller föreningen just nu på att se över möjligheterna att starta en friskola för elever i årskurs 6-9. Det framkom under föreningens årsmöte som hölls på Hotel Öresund på tisdagen.
Om skolan skulle bli verklighet så kommer föreningen att bilda ett aktiebolag. Anledningen är att om skolan inte skulle visa sig fungera, så innebär det inga ekonomiska förluster för föreningen som sådan.
- Vi håller för tillfället på att kolla hur stort intresset är bland föräldrar och ungdomar. Därefter får vi gå till skolverket och sedan gå vidare, säger föreningens sekreterare Mats Ingelström till Landskrona Direkt.

Meningen är att undervisningen ska hålla mycket hög klass och varvas med fotbollsträning fyra gånger i veckan under vår, sommar och höst samt två timmar under vintern.
- Vi kommer att kräva mycket av våra elever. Vi kommer också att tala mycket om etik och moral.

Var skolan kommer att finnas är inte klart.
- En dröm hade varit att bygga om Idrottsplatsen så att skolan kunde placeras där. Men det håller inte tidsmässigt. Om det blir någon friskola så vill vi dra igång den i augusti 2008 och till dess så hinner man inte bygga om IP i den utsträckningen. Vi har dock redan nu kontaktat några hyresvärdar och hittat en del intressanta lösningar, säger Ingelström och avslutar.
- Den ännu namnlösa skolan skulle verkligen sätta Landskrona på såväl fotbolls- som utbildningskartan på ett fullständigt unikt sätt. Fullt utbyggd kommer skolan att ha färre än 100 elever, såväl flickor som pojkar.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Bosab nyanställer efter stororder


Bosabs VD Bo Sandin och projektledare Tony Persson diskuterar ett flödesschema över Ericsson i Lund.

2007-02-28
När Bosabs VD Bo Sandin fick mottaga hedersbetygelsen Årets Företagare 2005 i oktober förra året så antydde han att något stort var på gång. Och nu är det klart. Bosab har fått en order från telekombolaget Ericsson i Lund värd runt 40 miljoner kronor. Dessutom har företaget två förhandlingar i gång som Bo Sandin räknar med att dra in.
- Jag kan inte säga något förrän allt är klart men det ena jobbet är något större än Ericssons och det andra mindre. Jag hoppas kunna presentera allt inom ett par veckor, säger Bo Sandin.

Bosab har idag 35 anställda och omsatte cirka 70 miljoner kronor 2006. De nya orderna gör att man behöver anställa cirka 20 nya medarbetare. - Det är kul att kontrakten genererar fler arbetstillfällen. Det känns tillfredsställande att kunna skapa jobb, säger Sandin som letar efter olika yrkeskategorier.

Kan alla hittas här i Landskrona?
- Det är svårt att svara på. Det är inte vilka jobb som helst. Men många kan säkert hittas i Landskrona eller här omkring. Närmast ska jag till exempel kolla in en kille från Asmundtorp. Vi får se vad det ger.

Överallt på Bosabs kontor finner man ritningar. Så även i konferensrummet där Bo Sandin tar emot Landskrona Direkt.

Bosab är ett konsult- och entreprenadföretag inom VVS-branschen med huvudinriktning luft och det som gör att Sandin kan dra hem så många order är miljötänkandet.
- Man måste se allt långsiktigt. Vi skapar avancerade anläggningar som kostar en del men man tjänar snabbt in pengar genom minskad energi. Dessutom har vi säkra siffror som säger att folk arbetar bättre i en bra miljö, säger Sandin och förklarar.
- Praktiskt taget alla sätter in kyla i sina fabriker idag. En anställd arbetar mycket bättre i normal temperatur än om det är för varmt. Det handlar om 30-40% bättre effektivitet och därmed handlar det också om stora pengar.

Företaget är dock inte så stort att man inte tar emot mindre beställningar.
- Inget jobb är egentligen för litet men de flesta jobben hamnar i industrin. Men vi ser också över ventilation med mera i villor. Vi har till exempel ett jobb för HSB som är på gång.

Bo Sandin har gått den långa vägen för att komma dit han är idag. Företagarkarriären startade i samband med Öresundsvarvets nedgång. Han startade då Bosab hemma i köket i villan i Barsebäck.
- Sen fick jag ta ett rum till i anspråk och sedan ytterligare ett innan vi flyttade till en liten lokal på Bryggargatan i Landskrona. Vi växte även ur dessa lokalen och jag köpte mejeriet på Hantverkaregatan och där är vi nu.

Jobbet med Ericsson är inte det fösta stora. Faktum är att Bosab dragit in rejäla stororders tidigare. Bland annat så har man konstruerat ventilationssystemet på köpcentret Familia i Hyllinge och det jobbet fick man mycket tack vare att man varit med och skapat marknadens mest energisnåla köpcentrum på Nova i Lund.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Åter farbart till Vadensjö


Över helgen var byborna i Vadensjö isolerad från omvärlden.
På söndagen kunde vägen åter göras farbar. Foto: Leif Thorsell.

2007-02-28
På söndagen insåg vägverket att vintern ställt till med ovanligt stora problem i Vadensjö. Byborna som sedan torsdagens snöoväder i det närmaste varit avskurna från omvärlden kunde åter ta vägarna i besittning efter det att man skickade ut en snöslunga och två stora frontlastare för att bredda vägen.
- Under de 27 år jag bott i Vadensjö har detta aldrig hänt tidigare, säger Leif Thorsell.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Mässa för ekologisk mat


Det var trångt mellan stånden när den första ekologiska minimässan genomfördes i Landskrona och bland besökarna fanns också kommunalråden Torkild Strandberg och Tutti Johansson Falk.

2007-02-28
I ett försök att slå ett slag för ekologisk mat bland de Skånska kommunerna genomfördes förra veckan den första ekologiska minimässan i Landskrona.
- Tanken är att mässan sedan skall turnera bland kommunerna och syftet är att förenkla för de offentliga upphandlarna när de väljer ekologiskt sortiment, berättade initiativtagaren Kerstin Andersson, kokerskan och bonddottern som sedan 2001 arbetat som ordförande i Ekologiskt Marknadscentrum, ett ideellt nätverk som arbetar för en ökad konsumtion och produktion av ekologiska produkter.
- Vårt mål är att bli rikstäckande, berättar Kerstin Andersson som leder organisationen i Skåne som också börjat få igång viss verksamhet i Västra Götaland.

Werner Ulrich från "Green Bakery" i Göteborg lät ordförande i Ekologiskt Marknadscentrum, Kerstin Hansson och dietist Ditte Bengtsdotter smaka av det ekologiskt odlade brödet.

I Skåne har kommunerna kommit längst vad avser andelen ekologisk mat, men ambitionsnivån varierar mellan kommunerna. En tredjedel av kommunerna i Skåne har procentmål och en tredjedel håller på att ta fram procentmål för offentlig konsumtion av ekologiska livsmedel.
- Malmö, Lund, Landskrona och Svedala är exempel på kommuner som kommit en bra bit på vägen och arbetet med att upprätta mål pågår i flera kommuner.
I Skåne har länsstyrelsen satt upp ett mål för den offentliga sektorn, som innebär att de ekologiska livsmedlens andel skall nå 25 procent år 2010. I Landskrona är ambitionen att hälften av den mat som serveras skall vara ekologiskt producerat 2008.
- Förra året passerade vi 25 procent, så vi har kommit en bit på vägen, förklarade Landskronas kostchef Charlotte Hansson medan hon gick på upptäcktsfärd bland de 21 utställarna som trotsat vinterväglaget.
- Detta är ett bra initiativ, vi behöver sprida kunskap om ekologiska produkter, poängterade Werner Ulrich från "Green Bakery" i Göteborg medan han lät Kerstin Hansson och dietist Ditte Bengtsdotter smaka av det ekologiskt odlade brödet.
- Förhoppningsvis skall även kommunerna upptäcka vilken skillnad det är vad gäller kvalité på detta och annat bröd, hoppades Werner Ulrich medan Ditte Bengtsdotter önskade att producenterna också inriktade sig på att ta fram ekologiska pålägg.
- Det är svårt att hitta, annars märker vi att utbudet ökar och därför tror jag att den här typen av mässor blir viktiga mötesplatser i framtiden.


Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Bellman på lunch

2007-02-28
Torsdagslunchen den 1 mars på teaterrestaurangen bjuder denna gång den lokala teatergruppen Öresundsteatern med "Det var en gång en Bellman". På scen: Anders Kungsman och Per Ullberg.
Följ med till de trånga, myllrande gränderna i 1780-talets färgstarka Stockholm en varm försommardag. På det inrökta kaffehuset Thermopolium Boreale mitt i staden träffas adelsmännen Pehr Ullberger och Anders Kungsmark för att inleda sin gemensamma afton tillsammans. Genom Bellmans epistlar och sånger berättar de om vardagens små och stora händelser.


Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Skolministern och landshövdingen besöker GA-skolan

2007-02-28
På måndagen träffar skolminister Jan Björklund elevrådet och personal på Gustav Adolfskolan för att bland annat diskutera händelseutvecklingen på skolan. Skolministern kommer även att träffa flickorna som strejkade för en bättre skolmiljö.

Redan idag gästas skolan av landshövding Göran Tunhammar.

 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

BoIS gick 3,8 miljoner back 2006

2007-02-27
Landskrona BoIS redovisar ett minusresultat på drygt 3,8 miljoner kronor för verksamhetsåret 2006 vilket är något sämre än budget (- 3.3 miljoner kronor). I resultatet ingår såväl spelarförsäljningar som extraordinära kostnader för omstruktureringar av spelartrupp med mera. Föreningens eget kapital uppgår nu till drygt 7 miljoner kronor.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Hasselparken växer fram


I skuggan av gamla vattentornet och en stenkast från nya stationen
växer nya bostadsområdet Hasselparken upp.

2007-02-27
I skuggan av gamla vattentornet och en stenkast från nya stationen växer nya bostadsområdet Hasselparken upp. Och intresset är stort för de 68 bostadsrätterna.
- Mycket stort, berättar mäklare Helena Åsberg på danska Mette Lykken som ansvarar för försäljningen.
- Vi har några få kvar av de 39 bostadsrätterna i den första etappen och redan finns en intressekö för de 29 som skall byggas i etapp två, förklarar Helena Åsberg och konstaterar att även om intresset för lägenheterna är störst från Landskronabor så finns det intresse även från den danska sidan och flera av grannkommunerna.
- Danskarna börjar upptäcka att man får så mycket mer bostad för pengarna på den svenska sidan, så där tror jag bara vi sett början, menar hon och lyfter också fram de utmärkta kommunikationerna.
- På en timme är man inne i centrala Köpenhamn, dessutom handlar det om ett grönt och vackert område som ändå ligger väldigt centralt.

Lägenheterna omfattar allt från tvåor till treor och fyror i storlekarna 56, 80 och 110 kvadratmeter. Insatsen varierar mellan 640 000 till 1 290 000 kronor, medan månadsavgifterna pendlar mellan 3 400 och 4 900 kronor.
- När det gäller etapp två så finns inte längre några statliga räntebidrag, men avdragsrätten på lånen gör att det kan bli ekonomiskt fördelaktigt för köparen, poängterar Helena Åsberg som inom kort väntas har klart med prospektet också för etapp två.
Den första etappen är inflyttningsklar i december och etapp två väntas stå klar om ett drygt år.
På andra sidan Vattenverksallén planeras dessutom sex flerbostadshus innehållande 60 lägenheter enligt danska Bo-Klok modellen. Här pågår nu detaljplanearbete och bakom projektet står Skanska Mark och Exploaterings AB.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Nystart för moderaterna

2007-02-27
Jobben är viktigast. Det anser Olov Stråmark, nyvald ordförande för moderaterna i Landskrona.
- Att människor skall få jobb prioriterar jag högt på den politiska dagordningen, förklarar Olov Stråmark, 56 år gammal lantmästare som till vardags undervisar på gymnasieskolan i Svalöv.
- I min ungdom var jag med i Muf, men för tre år sedan började jag åter engagera mig lite smått, förklarar den nyvalde ordföranden som också är ledamot i kommunens räddningsnämnd samt valnämnden.

Förutom de politiska ambitionerna så hoppas Olov Stråmark att de politiska stridigheterna som präglat moderaterna nu skall vara ett minne blott.
- För mig handlar det om en nystart och vad som varit är glömt.
Vid årsmötet valdes också Ewa Löfvendahl till vice ordförande och övriga ledamöter blev Nada Barisic, John Kristoffersson, Kjell Rosberg, Per Ekvall, Johan Steen, Barbro Boström och Peder Weibull.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Bärgning eller bot

2007-02-27
Redan för två år sedan sjönk en större träbåt i södra hamnbassängen som en följd av stormen Gudruns härjningar. Nu har Miljönämnden tröttnat på att ägaren inte försöker få upp båten och hotar med ett vite på 75 000 kronor om båten inte bärgas.
- Ägaren har haft gått om tid på sig att plocka upp båten som utgör ett miljöproblem där den ligger, motiverar miljöchef Högni Hansson miljönämndens beslut.
Miljönämnden vill också att beslutet ska gälla även om ägaren överklagar till länsstyrelsen.
- Båten har legat där länge nu och som vi ser det har ägaren haft flera år på sig. Att överklaga handlar mest om förhalning av ärendet, menar Högni Hansson som inte utesluter att båten kan läcka ut miljöfarligt avfall som exempelvis drivmedel.
- Förhoppningsvis kommer ägaren nu att ta sitt ansvar och bärga båten, avslutar Högni Hansson och ägaren har nu några veckor på sig att påbörja arbetet med att bärga träbåten
.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Sonny Johansson – evig kung
Direktens grundare myntade ”Kung Sune”?


Nyligen utsågs Sonny Johansson till landets mesta kultspelare av magasinet Offside, På söndagen meddelade Landskrona Posten att "Kung Sune" korats till "alla tiders BoISare".

2007-02-26
I en tävling som arrangerades av Landskrona Posten och Landskrona BoIS utsågs Sonny Johansson på söndagen till "alla tiders BoISare".
Med över hälften av de drygt 1500 rösterna placerade han sig framför Hasse HP Persson som kom tvåa och Claes Cronqvist som slutade på en tredjeplats.

Hur känns det idag?
- Det känns bra. Det är naturligtvis tillfredsställande att vara ihågkommen för något så positivt, säger Sonny till Landskrona Direkt.

Du har länge kallats Kung Sune. Kan du komma ihåg när du kallades Kung Sune första gången?
- Jag tror att det var i samband med ett derby mot Malmö FF på 70-talet. De hade då Kaiser Bosse (Bosse Larsson. Reds anm) och då myntades Kung Sune. Om jag minns rätt så var det Landskrona Direkts grundare, Kalle Berggren som kom på det. Han stod ju i klacken på den tiden, minns Sonny.

Kalle Berggren minns inte lika tydligt som Sonny.
- Det vet jag faktiskt inte. Jag och Johan Nilsson som numera är marknadsansvarig i BoIS hade en massa skit för oss, säger Kalle och skrattar.
- Men säger Sonny det så…

I sommar ska det spelas en match till förmån för handikappade. Gamla legender som Glenn Hysén, Ralf Edström, Dan Corneliusson och Håkan Sandberg ska möta gamla BoISare på IP i samband med matchen mot Örgrtyte. Tråkigt nog kan inte Sonny Johansson vara med.
- Tyvärr inte. Knäna sätter stopp för allt spel. Dessutom har vi i Landora match samma dag men jag hoppas att jag hinner se den. Det hade varit kul, avslutar Sonny Johansson.

Måndagen den 16 april strax innan avspark i årets seriepremiär mellan Landskrona BoIS - Enköping kommer Sonny Johansson att få ta emot hedersbetygelsen "alla tiders BoISare" samt naturligtvis fansens jubel.

Missa inte:


Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Skyskrapa ersätter Kumlahuset?


Arbetsmodellen visar var Kristineberg Fastigheter vill bygga Landskronas första riktiga skyskrapa och byggnaden blir med sina 45 meter högst i Nordvästra Skåne.

2007-02-26
Kristineberg Fastigheter vill bygga Landskronas första riktiga skyskrapa på gamla Emondstomten. Byggnaden blir med sina 45 meter, fördelad på 15 våningar, högst i Nordvästra Skåne. En meter högre än det nu pågående bygget i Höganäs. Punkthuset planeras som en del av den bebyggelse som skall ersätta Kumlahuset och de gamla industrilokalerna på oljesanerade Emondstomten.
- Från politikernas sida vill man ha en lägre profil ut mot gatan och för att få in det antal bostäder som krävs av ekonomiska skäl vill Kristineberg bygga det höga punkthuset. Vi tycker att planerna är intressanta och väl värda att prova i ett samrådsförfarande, berättar stadsarkitekt Annika Cronsioe som dock vill ha ett bättre utställningsmaterial innan planerna ställs ut.
- Att bygga höga hus skapar ofta debatt och därför är det viktigt att det finns et bra material att visa upp, menar hon och ser gärna att det plockas fram modeller som visar hur den planerade byggnaden tar sig ut mot andra höga byggnader i kommunen, exempelvis de båda vattentornen.

Av underlaget till det samrådsförslag som byggnadsnämnden skall ta ställning till framgår att fem olika hustyper skall byggas och totalt skall 86 nya lägenheter skapas. I anslutning till projektet kan en upprustning av Albanoparken söder om förskolan Svarvaren bli aktuell.
- Det gäller att ta ett helhetsgrepp om hela området, poängterar Annika Cronsioe och berättar att fem olika hustyper är aktuella.
Ett flerbostadshus i tre plan med gruppboende kan byggas intill befintlig bebyggelse på Norra Infartsgatan. Utmed Norra Infartsgatan där Kumlahuset tidigare låg planeras 11 gatuhus varav fem med två våningar och sex med tre våningar. Här planeras en viss upphöjning av marken mot den hårt trafikerade Norra Infartsgatan för att klara bullerkraven. In mot den planerade parken i centrum kan sju kedjehus i ett plan byggas och mot Albanoskolan planeras för sex fastigheter i en radhuslänga. Det höga punkthuset får parkeringsplatser under mark och även trafiksituationen kommer att förändras vilket innebär att visa vägar som i dag är avstängda kommer att öppnas för trafik igen.
Till saken hör också att Götenehus snart går i gång med att bygga 35 radhus på kvarteret intill och det innebär att Landskrona inom något års sikt kan få ett helt nytt bostadskvarter.
- Går samrådsförfarandet lätt kan planen vara klar i höst, förklarar Annika Cronsioe och närmast är det byggnadsnämnden som skall besluta om detaljplanen skall ut på samråd.

För att skilja på termerna skyskrapa och höghus, lyder den internationella definitionen att en skyskrapa ska vara minst 35 meter hög, alternativt ha minst 12 våningar. Lägre byggnader benämns höghus. Ytterligare ett är att byggnaden till större del ska gå att vistas i, den ska alltså nästan uteslutande vara indelad i våningsplan.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Veckans hamntrafik

2007-02-26
Under vecka 8 angör följande båtar Landskrona Hamn. Fler båtar kan komma senare i veckan. Därför hänvisar vi även till Landskrona Hamns hemsida, vilken uppdateras regelbundet.

Måndag:

• M/V Jytlant från Brunsbuttel till Yara AB
• M/V Eric Hammann från Teignmouth till Höganäs/ Bjuf AB.
• M/V Stina från St. Petersburg till Öresundsvarvet.

Tisdag:

• M/V Tor Viking från Aaberdeen till Öresundsvarvet.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

25 690 skäl att jubla

2007-02-26
Idag har vi 25 690 skäl att jubla på redaktionen.
Mot vad vi på förhand hade förmodat så blev Sportlovsveckan den mest besökta veckan på Landskrona Direkt någonsin. Nyheterna om Hennes & Mauritz etablering, snöovädret och möjligen Marko Huttunens utspel mot tidningen Gringos etablering bidrog. Tendensen är dock den och har varit hela tiden att besökfrekvensen ständigt pekar uppåt.
Var du bortrest på lovet eller av andra anledningar inte inne på sidan hittar du alla nyheter från vecka 8 här >>>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Unga företagare tror
på doftslukande skoblock


Skohandlare Lars Eszter, granskar gymnasisternas uppfinning, Antidoftskoblocket.
Sebastian Andersen, Rico Nadarevic och Pontus Werner kunde glädjas åt expertutlåtandet.

2007-02-26
De unga företagare i Fragancia UF hoppas att deras innovativa affärsidé, det doftslukande skoblocket, ska koras till "Bästa varan" när det är dags att summera årets insatser bland skånska UF-företagare på Malmömässan den 14 mars.
- Vi jobbar även hårt på att göra en bra monter, så att vi har chans på det priset också, säger Sebastian Andersen, firmans marknadsansvarige som tillsammans med Pontus Werner, ekonomiansvarig och Rico Nadarevic, produktion- och inköpschef ser till att hjulen rullar på firman trots att det är sportlov och att VD:n Daniel Hansson är och åker skidor.
- Vi kallar vår produkt, Antidoftskoblock, säger Pontus Werner och Rico Nadarevic förklarar funktionen.
- Vi har köpt in bärnstensfärgade herr- och damskoblock och på insidan av dessa har vi nitat fast ett gummiband där man sedan kan fästa våra specialsydda antidoftkuddar, som innehåller natriumbikarbonat. Produkten är miljövänlig och allergitestad.

Fungerar den då?
- Absolut. Den neutraliserar skon kan man säga. Illaluktande svettdoft försvinner. Jag räknar med att kuddarna håller i cirka tre månader vid flitig användning, poängterar Sebastian Andersen som själv använder skoblocken till sina fotbollsskor.

Landskrona Direkt tog med de tre gymnasisterna från Justus Tranchellgymnasiet till en av stadens anrika skoaffärer, Sko-Elegance på Eriksgatan, för att få ett expertutlåtande om produkten.
- Det här är ett riktigt bra skoblock. Man brukar använda skoblock av cederträ för att ta bort dålig lukt, men detta verkar vara en bra uppfinnig, poängterar affärsinnehavare Lars Eszter och gör omgående en beställning på tio antidoftskoblock.

Just försäljningskanaler brukar vara ett bekymmer för UF-företag. Föräldrar och släktingar får ställa upp men i Fragancias fall kan man nu bland annat handla skoblocken hos Sko-Elegance och hos Marc. Dessutom kommer firman alltså att vara på plats på mässan "Våga vara egen" i Malmö ditt allmänheten är välkommen för att att möta unga kreativa elever från gymnasieskolor runt om i Skåne.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP