Lokala Nyheter
ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna
- tipsa en kompis

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Håkan Karlsson

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 41


Landskronabor skänkte 27 901 kronor

2005-10-16
Landskronaborna visade stor givmildhet under lördagens insamling till förmån för Världens Barn. Både unga och gamla öppnade gärna börsen.
30-talet insamlare från många organisationer, både ideella och olika politiska partier hjälptes åt under några aktiva lördagstimmar.
-
Sammanlagt kunde vi rapportera in ett resultat på 27 901 kr från Landskrona till riksinsamlingen Världens Barn, srkiver Barbro Boström,
ordförande i landskronabygdens röda korskrets, i ett pressmeddelande och tipsar om hur man fortfarande kan stödja,
-
De fina böckerna Noveller för Världens Barn, där ett antal kända författare har bidragit med noveller, går att köpa i Röda Korsets Kupa, som har öppet varje onsdag kl 13-16. Årets upplaga kostar 145:- och fjorårets 120:-. Behållningen går till Världens Barn-insamlingen.
Passar utmärkt som en liten present t.ex. till jul.

Sammanlagt samlades det i Sverige in 77 miljoner kronor under lördagen till förmån för Världens Barn.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Det händer i helgen

2005-10-14
Sommaren verkar inte vilja släppa sitt grepp om Landskrona. Det är dock kallt på mornar och kvällar vilket borgar för att man får ta en extra tröja på sig på fredagskvällen.
Anledningen till att man bör bege sig till stan är naturligtvis att det är Kulturnatt. På kulturförvaltningens hemsida hittar du det fullständiga programmet. Nedan tipsar vi dessutom om en del som inte tillhör det ordinarie programmet.
För övrig kan du hitta allt som våra fina museer har att erbjuda på länken ovan.
Vill du gå på bio så hittar du helgens föreställningar och tider på vår biosida.

Missa inte
På söndag är det sista chansen att se Bertil Valliens glaskonst i Konsthallen. Dessutom är det sista dagen för utsällningarna TIO av 9 är normala samt reklam av Anders Beckman på museet.


Fredag:

 • Under kvällen uppträder Patrick Ohlson (gitarr) och Kalle Norrestam (piano och sång) på Speakers Corner.
 • Klockan 20.00 uppträder Mange Tack på Seglarpaviljongen.
  Läs mer >>


Lördag

 • RM/SM i bangolf. Läs mer >>
 • Filmstudion visar ”Dagbok från en motorcykel” från 1952 på Bio Maxim klockan 15.00.
 • DJ Glenn är snurrar plattor på Tages.

Söndag:

 • RM/SM i bangolf. Läs mer >>
 • Handbollsföreningen Gubbarna/Wargo uppmärksammas på Landskrona museums söndagsprogram då man firar 70-årsjubileum. Läs mer >>
 • Kl. 15.00 kan man lyssna på Anette Kumerle Lindwall och Dario Lindwall i museets café. Det blir en blandad repertoar med mycket sång.
 • Hockeylaget Lejonet genrepar mot Veddige i Karlslundshallen med nedsläpp klockan 17.00.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Anders Karlsson trycker på


Anders Karlsson ställer även han en fråga till justitieminister Thomas Bodström med anledning den dömande verksamheten vid domstolen i Landskrona eventuella flytt till Lund.
Arkivbild.

2005-10-14
Nu har även riksdagsman Anders Karlsson (s) från Landskrona ställt en skriftlig fråga till justitieminister Thomas Bodström.
Karlsson skriver:
"Det har kommit till min kännedom, genom media, att chefen vid Lunds tingsrätt, lagman Jan Alvå, skrivit till Domstolsverket för att han vill flytta den dömande verksamheten vid domstolen i Landskrona till tingsrätten i Lund. Detta trots tidigare beslut om att Landskrona ska vara så kallad kansliort med dömande verksamhet och personal.

Jag befarar att ett sådant beslut allvarligt skulle skada det brottsbekämpande arbetet i kommunen på grund av det unika samarbete som finns mellan polis, åklagare och sociala myndigheter och som dessutom visat sig vara mycket framgångsrikt.

Min fråga till justitieministern är därför om han är beredd att stå fast vid det tidigare beslutet om att det ska finnas dömande verksamhet i Landskrona och i vilken utsträckning en tjänsteman vid en tingsrätt har mandat att besluta i den här typen av politiska frågor."

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

BoIS toppar busligan


Johnny Lundberg och Morten Avnskjold, två sammanbitna åskådare strax innan matchen BoIS - Örgryte blåstes till spel. Då var de avstängda vilket i det närmaste garanterar att de båda BoISarna återfinns på plan mot GIF Sundsvall på måndag.

2005-10-14
- Inte en gång till i år, sa Jon Jönsson* till Landskrona Direkt efter att ha sett matchen mot Häcken från läktaren. Anledningen till den ofrivilliga åskådarplatsen var att Jon i matchen innan dess dragit på sig årets sjätte varning och därför var avstängd.
Fram till måndagens ödesmatch mot Sundsvall har BoIS samlat på sig hela 56 varningar, överlägset flest av alla lag allsvenskan. Hittills har sex spelare varit avstängda en gång medan Antti Okkonen, Pontus Segerström och Jonas Olsson liksom Jon hunnit med två avstängningar vardera. Laget har dessutom fem spelare som är i riskzonen att missa årets sista match, bortamötet mot IFK Göteborg om de får se domarens gula kort mot giffarna.

Tvåa i "busligan" är Assyriska på 43 varningar, något som skulle kunna antyda att det är bottenlagen som inte hänger med i tempot och därför drar på sig en massa varningar. Detta hade kunnat passera för en sanning om det inte vore för att Halmstad och Gefle är justast i allsvenskan, för även när man summerar HBKs (25) och Gefles (26) varningar så når man inte upp till BoIS nivå. Det är förövrigt andra året i rad som BoIS vinner den föga smickrande varningsligan i allsvenskan.

För att utröna vilket tryck det ligger på axlarna på avstängda spelare så fattade vi posto hos Johnny Lundberg och Morten Avnskjold när de följde matchen mot Örgryte från läktarplats. Extra krydda var att det dessutom var första gången de båda spelarna var avstängda Att Morten aldrig tidigare varit avstängd från allsvenskt spel är inte så konstigt med tanke på att han fram till suspensionen endast gjort åtta matcher. Johnny Lundberg däremot är inne på sin tredje allsvenska säsong och frågan är om han håller på att bli styggare?
- Kanske lite men samtidigt har allsvenskan blivit mer fysisk i takt med att domarna och bedömningarna blivit ojämnare,
anser Lundberg.

Mittbacken och mittfältaren hade inga direkta pokerfejs där de satt på sektion M. Johnny hade för att spä på nervositeten lite extra varit hemma hos sin pappa timmarna innan kick-off och pratat om hur otroligt viktig matchen var.
- Det är bra platser men alldeles för svettigt att sitta på här. Även om man kan följa spelet 100 gånger bättre från läktaren och man har överblick som gör att man ser att Johan Andersson borde få fler bollar på djupet så tänker åtminstone jag göra allt för att vara på plan i nästa match, säger Johnny strax efter slutsignalen.
15 minuter tidigare hade både han och Morten stått upp och vrålat ut sin glädje när Jörgen Pettersson rundat Dick Last i ÖIS målet och med en strumperullar ur snäv vinkel placerat bollen i nät.
- En otroligt skön känsla, pustar Johnny medan hans danske vän ser helt tagen ut.

Domare Keijo Hyvärinen har precis blåst av matchen och de ofrivilliga åskådarna kan pusta ut.

- Det var otäckt. Titta här!, säger Morten och lyfter på jackan.
- Jag är helt svettig, säger han och visar upp en skjorta som skulle göra en allsvensk tränare tårögd.
Avslutningsvis noterar Direkten att BoIS lämnar planen utan att bli varnade för andra gången denna säsong. Den första varningsfria matchen var hemmamötet mot IFK Göteborg i våras.
En varning man som publik satt och väntade på i somras var när det stod klart att Kevin Amuneke skulle missa en match på grund av landslagsuppdrag och därmed kunde passa på att "nollställa" sig. Nu tog Kevin inte den och lika bra var väl det. Ojuste spel gillar ingen.

* Fotnot: Jon Jönsson som nämns i början av texten får följa måndagens match från läktaren. Detta på grund av skada. Om detta har vi skrivit tidigare i veckan - Läs mer här.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Falconsspelare på landslagsuppdrag

2005-10-14
Landskronapågen och Joakim Larsen är uttagen i den danska landslagstruppen i innebandy som skall till Norge den 28-30 oktober och delta i 4-nationers. I turneringen deltar Norge, Italien, Danmark samt Tyskland.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Polisen stormade kolonistuga

2005-10-14 (Uppdaterad 10.50)
Vid 20-tiden på torsdagskvällen ringde en kvinna till polisen och uppgav att hon hotades av en kniv- och pistolbeväpnad man och att de befann sig i Kopparhögarnas koloniområde. Eftersom den missttänkte är känd av polisen blev det full utryckning. Polisen omringade kolonistugan och lyckades ta sig in utan att någon skadades.
Förutom den misstänkte, en 43-årig man, och kvinnan så befann sig tre män i stugan. Polisen hittade även en pistol på platsen.
Den misstänkte gärningsmannen är gripen och misstänkt för olaga hot, olaga vapeninnehav, narkotikabrott samt misshandel.
Kvinnan samt de tre andra männen togs till polishuset för förhör men är släppta.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Hjultjuvar greps på bar gärning

2005-10-13
Vid 12-tiden i dag fick polisen ett tips om att två personer höll på att skruva av hjulen på en bils om stod parkerad på Silvergården. En polisbil befann sig i närheten och begav sig genast till platsen och grep männen, båda födda 1976, på bar gärning.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Borg övertalade domstol
att korta klagotid

2005-10-13
Efter påtryckningar från kommunens senior advicer, tidigare kommundirektör Leif Borg kortade kammarrätten anståndstiden för de två privatpersoner som överklagat kommunfullmäktiges beslut från i fjol att bygga om Strandpaviljongen till en plastikkirurgisk klinik.
Privatpersonerna överklagade först till Länsstyrelsen men fick där avslag och gick därefter vidare till kammarrätten. Rätten gav Landskronaborna på sig till den 30 december att inkomma med kompletterande uppgifter i frågan. En tid som nu kammarrätten förkortat efter påtryckningar från Leif Borg.
- Jag redogjorde för kommunens synpunkt och vikten av att ärendet ännu en gång inte bör förhalas i onödan då det i länsrätten blev liggande i flera månader på grund av ett misstag. Meningen var att den nya hyresgästen skulle få tillgång till lokalerna vid årsskiftet. Nu kan detta av förklarliga skäl inte komma ifråga.

Leif Borg medger att överklagandet även kan komma att bli kostsamt för kommunen och då inte enbart ifråga av värmekostnader för byggnaden.
- Det nya överklagandet blir till ett högt spel för kommunen. Nu återstår det och se om företaget får anstånd att stanna kvar i sina nuvarande lokaler. Det troliga är att vi först till årsskiftet 06/07 kan erbjuda inflyttning. De rör sig trots allt om 20 anställningar i Landskrona.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

35 000 lökar i jorden


Det är ett styvt jobb att för hand plantera ut 35 000 blomsterlökar

2005-10-13
I veckan har uppemot 35 000 krokuslökar planterats längs med Eriksgatan.
- Det är en föryngring av den tidigare planteringen vi haft på sträckan, säger Magnus Landtblom parkingenjör i Landskrona.
- Vi har tagit upp de gamla lökarna och ersatt de med nya och dessutom utökat sträckan något. Till våren kommer cirka 120 meter färgprakt att kunna skådas. Landtblom har förhoppningar om att planteringen ska stå sig i sju år.
- Det är främst vägsaltet som knäcker de krokusarna som står närmst gatan om de nu får vara i fred vill säga, säger Landtblom och låter förhärdad.

- Det är tråkigt att konstatera men vi har en kolossal vandalism på våra växter och blommor i kommunen. Senast häromdagen hade någon knäckt två träd på Järvgatan. Det är 3000 kronor trädet om vi ska ersätta dessa. Det är sorgligt och man tar det nästan personligt. Jag lider med min personal som lägger ner ett fantastiskt arbete på att försök hålla snyggt och rent och göra fina planteringar och så möts man av förstörelse. I våras tvingades vi ta bort urnorna längs Järnvägsgatan då dessa utsattes för upprepad vandalism. Växterna tog helt enkelt slut, så vi kunde inte ersätta dom.

Kommunens budget för blomsterarrangemangen uppgår till 600 000 kronor per år.
- Det innefattar allt. Det vill säga lökar, gödning och personalkostnader i samband med planteringar etcetera. Det vill man ska vara välinvesterade pengar. Pengar som landskronaborna och för den delen alla turister kan få njuta av i form av blomsterprakt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 


Karlsson skriver till justitieministern


Niklas Karlsson har tillskrivit justitieminister Thomas Bodström.
Arkivbild.

2005-10-13
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Karlsson skickade igår en skrivelse till justitieminister Thomas Bodström där han med oro noterar att lagman Jan Alvå, tillskrivit Domstolsverket med anledning av att han vill flytta den dömande verksamheten vid domstolen i Landskrona till tingsrätten i Lund.

I brevet påminner Karlsson inledningsvis om justitieministerns och delar av justitieutskottets ledamöters besök i Landskrona, då problemet dryftats.
Karlsson menar att en flytt skulle ge svåra konsekvenser för Landskrona inte minst ur ett brottsbekämpande perspektiv. Han skriver:
"Jag vill uppmärksamma justitieministern på att det förslag som nu lagts om att flytta den dömande makten från Landskrona, allvarligt skulle skada det brottsbekämpande arbetet. Det är min förhoppning att justitieministern agerar, i enlighet med vår sedan tidigare gemensamma uppfattning, för att den dömande verksamheten i Landskrona även framdeles ska finnas kvar."

Karlsson fortsätter med att ge en lägesbeskrivning.
"Kriminaliteten i Landskrona är fortfarande alltför hög och skapar oro och otrygghet hos kommuninvånarna. Jag noterar samtidigt att det finns ett unikt samarbete mellan polis, åklagare och sociala myndigheter som visat sig vara mycket framgångsrikt när det gäller brottsbekämpning. Jag ser nu att tingsrätten visar att man vill drar sig ur denna satsning. Jag är övertygade om att brottbekämpningen för att även i framtiden skall vara framgångsrik bör polis, åklagare och socialförvaltningen kunna arbeta med en nära kontakt med den dömande myndigheten."

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Yngvesson om Sundsvall,
Silikonsåpor och Snus


Andreas Yngvesson här tillsammans med frågekonstruktörerna Pia Norlin och Kristina Wåhgen.

2005-10-13
Det är ett hårt jobb men någon måste göra det. Redaktionen för Landskrona Direkt bad de förtjusande tjejerna i BoIS-shopen Pia Norlin och Kristina Wåhgen att formulera ett antal mer eller mindre personliga frågor till valfri spelare. Valet föll ganska omgående på Andreas Yngvesson.
- Han är fortfarande så pass ny att han ännu inte vågat sig ut till oss i shopen. Johnny (Lundberg), Jonas (Sandqvist) och de andra som är gamla i gården, springer här för jämnan. Dom vet vi allt om, säger Pia och överlämnar två A4-sidor fulltecknade med frågor.
Efter hårt gallringsarbetet lyckades ett fåtal frågor passera censuren, det vill säga redaktionen.
För att inte idissla debaclet mot Malmö FF ber vi mittfältaren om en kort inför-giffarna-rapport, innan vi ger oss i kast med tösernas frågor.
- Vi kommer att ge allt mot Sundsvall. Det är nästan så att man skulle kunna säga att det är en match där vi går in på plan med livet som insats, säger en sammanbiten Andreas Yngvesson och blickar nyfiket mot frågorna som tjejerna ställt. Känsliga personer varnas.

Hur ser det ut runt Landskronavägen i Sundsvall?
- Det är där Cain Dotson bor och Tommy Bergersen bodde. Jag inte speciellt förtjust i området. Mycket radhus. Absolut inte min stil.

Du har fått biljetter och kan se engelsk ligafotboll live med en polare eller Judas Priest med en vacker kvinna, vad väljer du?
- Judas Priest med en kvinna, såklart. Motivering? Den finns i frågan.

En perfekt fredagskväll för dig, slappa i soffan och kolla tv, eller, ja, vadå?
- Det beror helt på kommande schema. Men lite "ja, vadå" på Lilla Torg är aldrig fel.

Bänkar du dig vid tv:n när det är nya avsnitt av Paradise Hotel eller någon annan "silikonsåpa"?
- Absolut inte. Det är det sista jag skulle göra. Sånt funkar inte på min TV.

Fåfänga, på en skala 1-10, var ligger du då?
- Nånstans runt 6-7. Skulle du fråga i laget skulle dom säkert säga en solklar tvåa. Jag jobbar med det lilla jag har.

Vilken är den bästa raggningsrepliken du hört respektive ställt?
- Den bästa jag hört var när jag var 23 och befann mig på afterski. Hon sa, Dig vill jag ha nu! Men sen vill jag aldrig mer se dig. Den glömmer jag aldrig även om hon inte var framgångsrik. Själv är jag iskall på att ragga. Det blir ett tafatt - Hej, Andreas, följt av en utsträckt hand. Jag vet inte om jag vill kalla mig skygg på den fronten, kanske snarare som ett fint vin eller fin whisky. Jag växer med tiden.

Finns det pinsamma foton hos kompisar med dig klädd som kvinna eller något annat kul som någon skulle kunna använda i programmet - Här är ditt liv?
(lång tvekan) - Håkan Söderstjerna har letat fram en gammal bild som nu sitter ovanför min plats i omklädningsrummet. Det är jag med bar överkropp tillsammans med en vit häst. Den skulle jag ha svårt att förklara. Nu finns ju som tur är inte programmet längre och Lasse Holmqvist - en fin man - må han få vila i frid.

Drömde du om att bli fotbollsproffs under hela din barndom eller har du som andra killar haft drömmen om att bli brandman?
- Fotbollsproffs drömde jag aldrig om att bli. Däremot fanns stridspilot med fram till den dagen jag gjorde lumpen. Då visade det sig att jag och befäl inte funkade.

Hur funkar du då med auktoritära tränare?
- Jag och Stuart Baxter blev oense. Sen fick jag följa matcherna från Östra läktaren. Då var jag ung och orutinerad. Nu är jag gammal och rutinerad och fortsätter att säga vad jag tycker. Nu försöker jag dock vara konstruktiv i min kritik.

Är du medlem i 10 000 metersklubben?
- Nej, men några mål ska man ha kvar i livet.

Vilket ord vill du helst inte höra om du ligger i sängen?
- Vakna!

Vem vinner allsvenskan?
- Djurgården.

I tider med stora lottovinster bad vi Yngvesson knåpa ihop en rad med garanterat 13 rätt - Åtminstone sett ur BoIS:arens synvinkel.


Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Bangolfeliten på plats i Landskrona

2005-10-13
Till årets SM/RM-tävlingar i mixed är 63 mixedpar anmälda från hela landet, vilket är tangerat rekord från 2002 då Linjen senast stod som arrangör för mästerskapet. Från hemmaklubben Linjen ställer bland annat flerfaldiga ungdomsmästarinnan Malin Jacobsson upp tillsammans med Martin Sjöberg, Ringens BGK som tidigare i år också debuterade i juniorlandslaget.

Mästerskapet spelas i Bangolfhallen, Landskrona (Schlasbergshuset). Tävlingarna spelas på lördag och söndag med start kl 9 på morgonen. Finalserierna beräknas starta kring 13-tiden på söndag.

Läs mer om tävlingarna på BGK Linjens hemsida.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Alternativ Kulturnatt
på Seglarpaviljongen

2005-10-13
Det kan inte ha undgått någon att det är kulturnatt på fredag. Vad många inte känner till är dock att det firas en alternativ kulturnatt på Seglarpaviljongen,
- Det stämmer. Vi kommer att servera en integrerad kulturbuffé på kvällen, säger krögare Poul W. Lorensen och fortsätter,
- Dessutom följer vi traditionerna genom att vi engagerat trubaduren Mange Tack. Det är många som sett honom här tidigare år och menar på att det är Kulturnattens höjdpunkt.

Själv längtar Mange till fredag,
- Kulturnatten och Magnusdagen är årets stora höjdpunkter. Detta året kör jag igång vid 20-tiden och tänker ge mig på Carl Michael Bellman, säger Magnus med ett leende.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Häljarp - Stans bästa tjejer
Nästa år siktar dom på serieseger


På bilden ser vi stående från vänster: Mikael Elgström tränare, Maria Jönsson, Maria Torpling, Martina Torpling, Jenny Olofsson, Veronica Wall och Hanna Wastrell.
Nedre: Jannice Netterhed, Christina Larsson, Karolina Larsson, Ina Hägg, Sofie Hansson, Anna Svensson och Evelina Wastrell.
Liggande: Johanna Olsson
Saknas: Marika Karlsson, Maria Nilsson och Louise Persson.

2005-10-13
Landskronas bästa damlag i fotboll heter Häljarps IF. De spelar i division 4 nordvästra och slutade i år på en sjätteplats. En liten besvikelse med tanke på de mål man satte upp i våras.
- Vi hade en målsättning att avancera till trean med en trög period en bit in på säsongen satte stopp för detta, konstaterar Torbjörn Torpling i Häljarp.
Man rivstartade dock serien och efter fyra matcher hade man tio poäng och en målskillnad på 15-4. Sen tog det stopp och man lyckades bara ta en seger på drygt tre månader.
Avslutningen var dock lysande. Man tog hela sex raka segrar innan den sista omgången då man föll mot Hittarp.
- En stor del i att det lossnade var att vi fick Marika Karlsson till klubben. Hon har inneburit en stor trygghet i försvaret. Tyvärr drog hon upp en gammal skada inför sista matchen och det straffade sig direkt, säger Torpling vidare.

I somras fick tjejerna en ny tränare i Mikael Elgström och det har gett resultat,
- Man märker på tjejerna att de tänker och snackar fotboll på ett annat vis idag. Det känns som att de är bättre skolade idag än inför säsongen. De har utvecklats enormt.
Till nästa säsong siktar laget på att behålla positionen som kommunens bästa tjejlag men det kan bli tufft. Härslöv har avancerat till fyran.
Torpling är emellertid inte orolig för framtiden,
- Vi har många tjejer som kommer underifrån. Vi har ju även ett lag som spelar i femman och sedan är vår kull som är födda 1990 otroligt bra. Det ser verkligen ljust ut.
Om man ska ha en chans att ligga i toppen av fyran och eventuellt gå upp i trean krävs det en del förändringar,
- Det gör det alltid när man ska bli ett bättre lag. En sak är att man måste förstärka på målvaktssidan. Se gäller det också att man kan behålla de bästa spelarna. Marika Karlsson har jag nämnt tidigare. En annan viktig spelare är Jenny Olofsson som är den som gjort flest mål i år. Dessutom är Maria Nilsson på innermittfältet oerhört viktig för laget.

I Häljarps IF är det fortfarande herrlaget som är störst men tjejerna är rejält på gång,
- Det är snart lika många aktiva tjejer som killar i klubben. Herrarna spelar i femman och skulle damerna gå upp i trean så är det frågan om inte tjejlaget knaprar in på killarnas försprång och blir störst i byn, avslutar Torpling.

Fotnot.
Förutom att Häljarps förstalag slutade sexa i division fyra och att Härslövstjejerna vann sin femma så tog Wormos damlag och Häljarp 2 en sjunde respektive åttonde plats i division 5 nordvästra B.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Serieledning för Kronans volleybolltjejer

2005-10-12
Det var ett gäng taggade volleybolltjejer som samlades på Dammhagshallen vid lunchtid i söndags. Alla överens om att kämpa till sista blodsdroppen och inte sälja sig billigt i denna historiska första division 1 match för Kronan Volley. För motståndet stod Engelholm Volleybollsällskap.
I första set rivstartade Kronan och tog en komfortabel ledning. 25-14 blev setsiffrorna.
I andra set slappnade tjejerna och hamnade i underläge men lyckades vända och vinna setet med 25-21.
Tredje set blev en liten upprepning från förra säsongen. Kronans tjejer slappnade av och tillät motståndarna föra spelet och setet slutade med en 25-23 förlust.
I setpausen bestämde sig tjejerna för att göra ett ryck och inte låta motståndarna komma in mer i matchen. Med mer tryck i serven och fokus på de bästa anfallarna i blocket tog man hem det fjärde setet med 25-20.

Det betyder att man vann mot Engelholm med 3-1 i set och det segern placerade Kronans tjejer i serieledning.
- När det gäller vårt eget lag och vårt spel så drar alla sitt strå till stacken. Sara Määttä gör sin bästa match hittills i Kronantröjan och Sara Olsson visar en helt annan nivå i sitt liberospel än tidigare. Ulrika Wendel blockar grymt och Tina Bengtsson kom till anfall betydligt oftare och bättre än på länge. Vänsterkanterna, Maria Ljunggren och Marie Asp, tar fortsatt stort ansvar, både i servemottagning och i anfall, och passaren Nelly Kostal dirigerar och varierar spelet bra. Alexandra Anderberg tillför mycket genom sin positiva attityd och glädje för laget, trots att hon inte fick någon speltid idag. Hennes tid kommer, kommenterar Marie Asp, coach för Kronans tjejer.

Nästa match, som är den 29/10 kl 14:00 mot Veddige spelas även den i Dammhagshallen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Handboll och skönsång på museet

Anette Kumerle Lindwall sjuner på museet på söndag
2005-10-12
På söndag är det handbollsföreningen Gubbarna/Wargo som uppmärksammas på Landskrona museums söndagsprogram. Klubben firar nämligen 70-årsjubileum i år.
Klubben presenterar hur deras verksamhet ser ut idag. Det visas också en liten utställning om klubbens historia och man kan även få bläddra i gamla klippböcker och prata klubbhistoria med medlemmar som varit med länge. Vem visste t.ex. att Wargo var bland de första i Sverige som anordnade bingo för allmänheten och att polisen genomförde en spelrazzia där 1963?
Dessutom kommer det att finnas ett handbollsmål på plats, så den som aldrig har provat göra mål får gärna göra det!

Kl. 15.00 kan man lyssna på Anette Kumerle Lindwall och Dario Lindwall i museets café. Det blir en blandad repertoar med mycket sång.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Sponsorerna guld värda för BoIS


Johan Nilsson är marknadsansvarig i BoIS och jobbar för högtryck för att först dra in nya sponsorer till BoIS. Dessutom lägger han mycket tid åt att få sponsorerna att trivas så att klubben kan fortsätta att satsa.

2005-10-12
Det blev ingen fisketur i mitten av september för BoIS sponsorer då vädret satte stopp. Vädret är dock inget som hindrar personer med "folksjukdomen" golf.
BoIS styrelse och spelare hälsade lagets sponsorer välkomna ut på Öresunds Golfklubb i Häljarp den 28 september och naturligtvis var Landskrona Direkt också på plats. Redaktionen hade dock ersatt klubborna med kamera och ett anteckningsblock.

- Vi är guldsponsorer för första gången och om det gett något utslag vet jag inte ännu. Men helt klart så har vi haft nytta av att komma in i nätverket runt föreningen, säger Kenth Green på Skåne Bygg och Trädgård AB och hans kollega Ulf Bengtsson fortsätter,
- Vi har bestämt oss för att testa i två år. Sen får vi utvärdera om vi ska köra vidare.

Christina Franzon representerade Advokat AB Jansson och Partner då BoIS arrangerade sponsorgolf.

En som varit med längre är Advokat AB Jansson och Partner som representerades av Christina Franzon på sponsorgolfen,
- Vi har varit sponsorer sedan tiden i Superettan. Vi bestämde att vi skulle köra så länge de låg i den lägre serien. När BoIS sedan väl gick upp så kunde vi inte hoppa av, säger Franzon med ett leende.

Den som ligger bakom BoIS arbete med att dra in sponsorer är klubbens marknadsansvarige Johan Nilsson.
- Vi har idag 320 företag som sponsrar föreningen. Det kan vara allt från att sponsra matchbollen till guldsponsorpaket. Det vill säga från 3000 kronor och uppåt.
Hur mycket de största sponsorerna går in med vill inte Nilsson säga men att det rör sig om sexsiffriga belopp är klart,
- Vi snackar flera hundra tusen per sponsor. De absolut största idag är Blue Keld och MVB.

Totalt drar Nilsson i år in 11,3 miljoner kronor till föreningen, en siffra som ständigt stiger,
- Jag började på BoIS 1998 och fick en budget på 1,5 miljon till 99. Det sista året av Superettan, det vill säga 2001 var vi uppe i 6,5 miljoner och året efter ökade summan till 9 miljoner, förklarar Nilsson.

Frågan är hur länge man kan öka siffrorna,
- Man måste jobba på ordentligt. Om man skriver en lista över hur mycket sponsorpengar klubbarna har och jämför den med den allsvenska tabellen så stämmer de ganska bra överens. Vill man upp så krävs resurser, menar Nilsson.

Det tog sin lilla tid att räkna samman alla resultaten för att kunna kora vinnarna i BoIS sponsorgolf. Till slut lyckades det dock.

Många i publiken tycker att spelarna allt mer likna julgranar med all reklam och drömmer om rena tröjor med en huvudsponsor,
- Det är en klassisk fråga. Vi leker med tanken att en stor internationell sponsor kontaktar klubben och lägger upp, låt oss säga 10 miljoner kronor. Då skulle jag ringa alla lokala sponsorer som syns på tröjorna idag och säga att de inte får vara med på tröjorna längre. Om sedan det stora företaget skulle hoppa av efter två år så måste jag gå tillbaka till de gamla sponsorerna med mössan i handen. Vi är en lokal förening med lokala sponsorer. Därför lägger vi inte alla ägg i en korg, förklarar Nilsson som dock garderar ifall något multinationellt företag skulle ringa.
- Naturligtvis kan man inte tacka nej till 10 miljoner. Om den situationen uppstår så får man diskutera fram en lösning som alla parter är nöjda med, avslutar Nilsson.

Det är dock inte bara guld och gröna skogar att vara sponsor i BoIS. Några som fått svart och vitt på detta, om uttrycket tillåts, är två klinikchefer i Folktandvården som åtalats för trolöshet mot huvudman efter att de sponsrat BoIS med 110 000 kronor. De båda klinikcheferna har dessutom sagts upp från sina arbeten av sin arbetsgivare Region Skåne.
Det hela drogs fram i ljuset i samband med en sponsorresa till Wien.
När dessa rader skrevs laddade klubben och dess guldsponsorer för en resa till Kroatien för att se Sverige VM-kvala. Med på resan var bland annat Leif Borg och Marita Larsson som företräder kommunen som sponsrar BoIS med sammanlagt 170 000 kronor.
- Jag har varit föremål för en undersökning, säger kommunens senior advicer, tidigare kommundirektör Leif Borg.
- Jag är dock beredd. Det hade varit tjänstefel om jag som representant för kommunen inte fanns med på en träff där så många av stans företagare är med.
Borg är övertygad om fördelarna att sponsra föreningen,
- Vi har gjort två undersökningar och båda visar samma resultat. Frågar man svenskar ute i landet vad de förknippar med Landskrona så säger en stor majoritet BoIS. Dessutom är vi oerhört stolta över vårt fotbollslag.


Så här slutade Sponsorgolfen

Singeltävling poängbogey

1. Pontus Segerström, BoIS - 42 p
2. Lotti Olsson, Hamnhotellet Kronan - 41 p
3. Kalle Björklund, BoIS - 40 p
4. Magnus Persson, Parajett - 40 p
5. Peter Wetterlöv, MVB - 39 p

Lagtävling

1. Mats I Svensson BoIS, Magnus Persson Parajett, Kent Nilsson Flytgolv
2. Leif Kronkvist Parajett, Pontus Segerström BoIS, Lotti Olsson Hamnhotellet Kronan
3. Tomas Holm Besam, Lars Persson BoIS, Kenth Green Skånebygg o Trädgård

Längsta Drive

Kalle Andersson, Byggmästarn i Skåne - 288 meter

Närmst hål

Fredrik Fridolf, Föreningssparbanken - hål nr 4 - 1,49 m

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Cykelvinnare korad


Shermin Duvnjak och hennes söner Izet och Jusuf inspekterar den nya cykeln
tillsammans med Håkan Lemark, chef på Nordeabanken i Landskrona.

2005-10-12
Direkten har mottot – Positiva nyheter ger företräde.
Igår fick vi ett tips om en dylik. Tvåbarnsmannan Shermin Duvnjac hade i somras öppnat ett konto på Nordeabanken i samband med en kampanj där man vill att ungdomar och vad man kallar unga vuxna ska få upp ögonen för vad banken kan stå till tjänst med.
I och med detta deltog hon tillsammans med ett par hundra andra i utlottningen av en cykel.
I förra veckan drogs så vinnaren på banken och den lyckliga vinnaren blev alltså Shermin,
- Det känns så konstigt. Jag har bara vunnit 25, 50 och 75 kronor på triss någon gång, var hennes spontana kommentar när Nordeas lokalchef Håkan Lemark lämnade över cykeln under tisdagseftermiddagen,
Med hjälmen i handen står Shermin och tittar på den moderna mountinbiken. På frågan om det är hon eller mannen som kommer att använda cykeln svarar hon med ett leende,
- Min förra cykel blev förstörd där jag bodde tidigare. Det här blir bra, avslutar hon med ett leende.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Sveriges största motionslopp
sprangs på skoltid


Startskottet på årets upplaga av Skoljoggen har precis gått av för eleverna på Alléskolan.

2005-10-12
I veckorna som gått har skolorna i Landskrona arrangerat Skoljoggen.
Loppet som för 23:e gången arrangeras av Svenska Skolidrottsförbundet är Sveriges största motionslopp alla kategorier. Skoljoggen är öppen för alla, från förskolan till gymnasiet. I fjol deltog hela 515 000 elever i landet.

I samband med tävlingarna kan eleverna bidra med en frivillig Springslant, något som dock inte är en förutsättning för att delta - bör väl tilläggas i dagar som dessa.
- Med tanke på debatten som varit om utflyktsmackor så vågade vi helt enkelt inte han någon insamling på vår skola, säger Ann Gustavsson, lärare på Alléskolan.
Tolkningarna i frågan varierar hos kommunens grundskolor.
- De elever som ville skänka några kronor till Springslanten fick göra det, säger Peter Andersson rektor på Västervångskolan.
Springslanten går till BRIS - Barnens Rätt I Samhället och IOGT-NTO:s Juniorförbund.
- Med Springslanten får fler barn och ungdomar möjlighet att ringa och skriva till BRIS. Springslanten går direkt till utveckling av Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen. Juniorförbund har tidigare använt sina bidrag till barnkollo, skol-, demokrati- och drogprojekt i ett flertal u-länder, upplyser man på Skolidrottsförbundet.

Av Alléskolans 210 elever knep Esad Grbic första platsen.

Skolorna avgör själva hur lång sträckan ska vara något som därför också varierat bland Landskronas grundskolor. Sätten att ta sig runt är också de i det närmaste valfritt, dvs. jogga, springa eller gå.

På Glumslövs skola
I Glumslöv tog samtliga elever i årskurs 3-7 sig runt en runda som var 4,2 km lång.
- Det var en mycket positiv stämning och mycket "laddade" elever som gav sig ut i spåret. Resultatet blev lysande. Fem elever kom in under 20 minuter och alla övriga var i mål innan en timme hade gått, säger Bosse Nilsson lärare på skolan.
- Vann på utmärkta tiden 17,26 gjorde Fredrik Malmsten. Detta var andra året som Fredrik segrade, det är bara att gratulera.

Populärt springa runt Citadellet
Landskrona Direkt passade på att titta på när Alléskolans elever sprang runt Citadellet.
Efter diverse småstrull och omstarter gällde det för de 210 eleverna att springa så långt som möjligt på 20 minuter. Längst bland pojkarna löpte Esad Grbic i klass 5A och bland tjejerna var Alva Rosqvist i klass 4B mest framgångsrik.

Följande resultatlistor har inkommit till Direkten.

Gustav Adolfskolan
Sprang en runda på 5 km öster om järnvägsstationen.

Årskurs 7
Flickor
1:a Ida Bergvall, 7B
2:a Tanja Ucar, 7C
3:a Ellinor Andersson, 7A

Pojkar
1:a Nezir Miroci, 7D
2:a Nassim Hadrous, 7D
3:a Sadin Demo, 7D

Årskurs 8
Flickor
1:a Tijana Tolic, 8D
2:a Sofie Sund, 8C
3:a Valbona Azemi, 8D

Pojkar
1:a Dennis Persson, 8C
2:a Stefan Ilic, 8A
3:a Mohammed Fayad, 8B

Årskurs 9
Flickor
1:a Suada Racic, 9C
2:a Frida Sjögren, 9B
3:a Johanna Raita, 9B

Pojkar
1:a Niclas Walldén, 9C
2:a Nader Rostom, 9B
3:a Jesper Andersson, 9D

Västervångskolan
Sprang en 5 km lång runda runt Exercisfältet.

Årskurs 6
Flickor
1:a Ellenor Olofsson-Vondrus 6A
2:a Annie Mellbro 6C
3:a Hanna Nordberg 6B

Pojkar
1:a Mattias Kristensson 6A
2:a David Thulin 6C
3:a Armin Fetahovic 6C

Årskurs 7
Flickor
1:a Ida Hermansson 7E
2:a My Fridell 7C
3:a Isabell Landgren 7C

Pojkar
1:a Fredrik Hammar 7B
2:a Elias Magnusson 7A
3:a Max Björk 7A

Årskurs 8
Flickor
1:a Charlotte Kamph 8B
2:a Ida Ångbäck 8E
3:a Cecilia Ask 8A

Pojkar
1:a Pontus Pettersson 8E
2:a Jens Landgren 8A
3:a Anton Kjellman 8C

Årskurs 9
Flickor
1:a Johanna Kvist 9A
2:a Josefin Hansson 9B
3:a Peggy Gustavsson 9G

Pojkar
1:a David Losell 9E
2:a Adam Ståhl 9A
3:a Andreas Nilsson 9B

 

Dammhagskolan
Sprang en 3.2 km långa runda runt Citadellet med start och mål vid konsthallen.

Årskurs 6
Flickor
1:a Edona Berisha
2:a Simona Martusyte
3:a Xheneta Dedinca

Pojkar
1:a Mahmoud Alharidi
2:a Niklas Holmberg
3:a Taulant Smajli

Årskurs 7
Flickor
1:a Bibjana Mustafaj
2:a Donika Shala
3:a Ellinor Ekberg

Pojkar
1:a Hamza Abdul-Majid
2:a Mergim Mustafaj
3:a Egzon Syla

Årskurs 8
Flickor
1:a Emma Lövsröm
2:a Brikenda Sadrija
3:a Sara Björklund

Pojkar
1:a Erhan Gudinci
2:a Amir Jakilic
3:a Rimon Haydar

Årskurs 9
Flickor
1:a Blerina Sadiku
2:a Kaltrina Syla
3:a Shenay Nokan

Pojkar
1:a Shpend Halili
2:a Magd Mohammed
3:a Mirza Selimovic

Härslövsskola
Sprang det gula spåret på
Järavallen - ca 5 km.

1:a Dennis Mikkelsen åk 4
2:a Joel Olsson åk 5
3:a Pontus Bärkenäs åk 5
4:a Mikaela Davidsson åk 5

Glumslöv skola
1:a Fredrik Malmsten
2:a Pontus Frank
3:a Daniel Malmsten 1
Bästa tjej: Laura Karlsson

Pilängskolan
1:a Mohamad Zaaroura 6B

 

 

 

 

 

Fotnot:
Albanoskolan och Seminarieskolan sprang i våras.
Övriga skolor har Direkten ej fått resultat från. Det går bra att maila in uppgifterna till
redaktionen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Jon missar höstspurten


Det är ett hårt avbräck för Landskrona BoIS när Jon Jönsson nu tvingas
följa den oerhört viktiga matchen mot Sundsvall från läktaren.

2005-10-11
BoIS mittfältare Jon Jönsson missar matchen mot Sundsvall och troligen också den avslutande bortamatchen mot IFK Göteborg. Det var i u21-landskampen i fredags mot Kroatien (förlust 1-0) som Jon Jönsson åkte på en bristning i lårets baksida.
- Jag hade precis kommit in när Kroatien kontrade och jag gjorde en maxlöpning och då small det till, säger Jon Jönsson till Landskrona Direkt.

- I den första diagnosen som ställdes på plats så uppskattade man att det skulle ta 4-6 veckor innan jag kan vara tillbaka i spel. Nu har man tittat på det här hemma också och vill det sig riktigt väl så kanske jag kan vara aktuell till Göteborgsmatchen. Mirakel har hänt för, säger Jönsson och verkar vägra släppa tanken på att säsongen skulle vara slut för hans del.
- Det är klart att man ska vara försiktig efter en sådan här skada. Det är lätt att dra upp den igen om man börjar för tidigt.

Jon Jönsson som är utlånad från Malmö FF under säsongen vägrar att spekulera om var han kommer att spela nästa år.
- Det känns helt fel att grubbla över det nu. Nu ska vi först och främst greja nytt kontrakt med BoIS, avslutar Jönsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Fullt ös på teatern i morgon

2005-10-11
På onsdagskvällen klockan 19.30 blir det livat värre på teatern. Kosmo är samlingsnamnet på en helkväll som inleds med ståuppartisten med den rappa käften Zinat Pirzadeh och efter paus kommer Sirqus Alfon som just nu turnerar landet runt med Riksteatern. I pausen spelar landskronagruppen Overdrive i teaterrestaurangen.

Zinat Pirzadeh
En sprudlande glädjespridare, vars fulla namn är Zinat Al Sadat Pirzadeh, är fallen från en kunglig persisk släkt. Hon föddes i staden Sari i norra Iran där hon växte upp med fem bröder. Som 16-åring blev hon bortgift mot sin vilja och flydde några år senare ensam över bergen med sin lille son gömd under burkan. Hon sökte sig till släktingar i Sverige men fick först inget uppehållstillstånd utan höll sig gömd bland olika familjer i Västerbotten. Ett möte med Adde Malmberg gjorde att hon blev komiker. Debuten ägde rum1999 tillsammans med Anna-Lena Brundin. Sedan dess har hon uppträtt på otaliga scener och flera gånger blivit utnämnd till Sveriges roligaste invandrartjej.

Sirqus Alfon
Svenska Sirqus Alfon bjuder på en helt freakad och rolig show. Sirqus Alfon är bland det mest skruvade som går att uppleva. Fyra scengenier blandar vrickade cirkusnummer med ösiga världshitar i megafontappning. Det här är electric boogie och clownrap ackompanjerad av en lederhosen-trio med en gammal ståbas, melodica och ett litet leksakstrumset.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Fritid och Kulturförvaltningen och Riksteaterföreningen med stöd från Föreningssparbanken i Landskrona. Förutom allt artisteri man får för inträdespengarna kan man använda halva biljettsumman som betalningsmedel i Vänliga Landskronas butiker.

Mer information om biljettköp hittar du på www.landskronakultur.se.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Strandberg kräver:
- Ge rättsväsendet i Landskrona arbetsro

2005-10-11
- Domstolen ska vara kvar i Landskrona. Det säger Torkild Strandberg (fp) ledamot av riksdagens justitieutskott på tisdagen och ställer samtidigt en fråga till justitieminister Thomas Bodström om vad ministern tänker vidta för åtgärd för att domstolen i Landskrona ska kunna fortleva i nuvarande form?

Anledningen till utspelet är, vilket Strandberg också redogör för i sin frågeställning, att det åter pågår diskussioner om att flytta domstolens kansli till Lund och endast ha tingsdagar i Landskrona. Det är lagman Jan Alvå som enligt uppgifter i dagens Landskrona Posten vill flytta domstolskansliet från Landskrona till Lund och då eventuellt till en ny lokal, en förra detta banklokal beläggen snett över gatan till från tingsrätten i Lund.

- Jag har tidigare varnat för att faran för domstolen i Landskrona långt ifrån var över och då angripits hårt av Niklas Karlsson. Nu visar det sig att jag haft rätt. Domstolen är åter hotad, säger Torkild Strandberg.

- Det är typiskt Torkild att försöka vinna populistiska poäng i en sådan här fråga. Han vet mycket väl att vi engagerat såväl justitieministern som hela s-gruppen i justitieutskottet och dessutom haft de på plats i Landskrona för att trycka på i frågan, säger Niklas Karlsson i en direkt kommentar till Strandbergs påstående.
- Det är viktigt att visa en enad front i så här pass viktiga frågor, tillägger Karlsson.

Domstolen i Landskrona, som numera är en del av Lunds Tingsrätt, har i perioder levt i ovisshet om sin fortlevnad. Nästan på dagen för ett år sedan ändrades tingsrättsorganisationen för Skåne. Inget förslag fanns då om att lägga ner tingsrättskansliet i Landskrona vilket lokalt tolkades som att domstolen "räddats".

- Lagmannens agerande är mycket anmärkningsvärt. Det finns ett politiskt beslut på att domstolen ska vara kvar i Landskrona och det ska rättväsendets ämbetsmän följa. Alla vet vad närheten betyder, inte minst sedan vi fått åklagare stationerade i Landskrona. Jag har tidigare pratat med justitieministern och är naturligtvis beredd att göra det igen om lagmannen inte ämnar följa beslutet, säger Niklas Karlsson.

- Jag kommer att fortsätta arbeta för domstolen i Landskrona. Den är en viktig del av samhällets infrastruktur. Landskrona har redan åderlåtits på rättsområdet med neddragningar på polisen, nedlagt häkte, åklagare som flyttats till Helsingborg, även om de i projektform återkommit för en tid, och en nedlagd frivård, säger Strandberg som avslutningsvis skänker en tanke till personalen.

- Även ur personalsynpunkt är detta inget annat än skandalöst. Att mer eller mindre permanent ha ett nedläggningsbeslut hängande över sig är inte acceptabelt.

 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Smycken stals vid inbrott

2005-10-11
En villa på Vibyholmsvägen utsattes för inbrott någon gång under gårdagen. Tjuven eller tjuvarna tog sig in i villan genom ett fönster till pannrummet. Med sig från platsen tog dom bland annat vigselringar, halsband och broscher. Dessutom lade tjuvarna beslag på silverbestick samt cirka 1000 kronor i kontanter.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Frisör fick påhälsning av tjuvar

2005-10-11
En frisör på Repslagaregatan hade påhälsning av tjuvar i helgen. Bytet blev frisörsaxar, både vanliga och maskiner, en telefon samt en mindre summa pengar.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

BoIS spelar på måndag

2005-10-11
Ett flertal oroliga personer har hört av sig till redaktionen i fråga om BoIS sista hemmamatch för året. Detta på grund av felaktiga uppgifter i olika media.
Matchen spelas måndagen den 17 oktober klockan 19.00 och inget annat. Fortfarande gäller fri entré på ståplats oavsett vad som står i annan media. Läs mer här >>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Carina Molander gästar torsdagslunch

2005-10-11
Skådespelaren Carina Molander gästat veckans torsdagslunch på Teaterrestaurangen.
Så mycket skådespelande är det inte för Carina längre. Mer föreläsningar, hon brukar kallas inspiratör och åker land och rike runt och talar om ett ökat reflekterande.
När det har blivit för mycket information tar hon fram dragspelet. Inför torsdagens framträdande på teaterrestaurangen, som börjar klockan 12.00, har hon lovat att dragspelet är med.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Riksdagens talman besökte Landskrona

Riksdagens talman Björn von Sydow visar prov på bollkänsla vid sitt besök i Landskrona

2005-10-10
Den 10-11 oktober besöker riksdagens talman Björn von Sydow västra Skåne tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen (Skåne läns västra). Syftet med resan är att träffa människor som vanligtvis inte kommer i kontakt med politiker och att stimulera intresset för riksdagen, demokratifrågor och politik. En av hållplatserna på resan var Dammhagsskolan i Landskrona. Efter ett besök inne i skolan passade Sydow och de andra politikerna på att besöka BoIS i Centrum. Efter att BoIS ungdomsansvarige Bernt "Linkan" Lindgren informerat om BoIS i Centrum tog sig politikerna av kavajerna, kavlade upp ärmarna och mötte ett gäng knattar.
Resultatet i matchen blev oavgjort, 1-1.
- Klart rättvist, kommenterade Sydow resultatet och passade även på att berömma BoIS i Centrum,
- Det här är unikt. Jag har aldrig sett något liknande. Alla människor är så glada. Det här är verkligen något att ta till vara på, avslutade talmannen.
Förutom besöket på Dammhagsskolan passar Sydow på att besöka Tycho Brahe museet på Ven i morgon, tisdag.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Veckans hamntrafik

M/V Tofton på väg till varvet för reparation

2005-10-10
Följande fartyg beräknas anlöpa Landskrona Hamn denna vecka.

M/V Lagoda 5 från Klaipeda lossar mineralgödsel till Svenska Foder AB.
M/V Ansiro från Heröja lossar kalksalpeter till Yara AB.
M/V Malta Cement från Rostock lossar cement till Embra AB.
M/V Vinga från Rostock lossar mineralgödsel till Yara AB.
M/V Grinna från Karlshamn lossar asfaltgrus till Peab-Asfalt AB.
M/V Wilh. Steffens från Teignmouth lossar lera till Höganäs/bjuf AB.
M/V Anders Rausing lastar skrot till Odense från H-J Hansen A/S.
M/V Sea Waal från Tallin lossar mineralgödsel till Agro Best AB.

På varvet:
M/V Tofton från Inkoo för reparation.
M/V Balder Viking från Aberdeen för reparation.
M/V Trelleborg från Trelleborg för reparation.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

26-åring fick flaska krossad
mot huvudet

2005-10-10
En 26-årig alkoholpåverkad man var på väg hem från krogen strax efter klockan två natten mellan lördag och söndag. Då de kom till hörnan Järnvägsgatan/Borgmästargatan mötte de ett gäng ungdomar. Ordväxling uppstod och flera av ungdomarna gav sig på 26-åringen. Bland annat så krossade de en flaska mot huvudet på mannen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Skärm stals på Västervångskolan

2005-10-10
Vid 20.40-tiden på söndagskvällen gick inbrottslarmet på Västervångskolan. Då en väktare kom till platsen kunde han konstatera att en ruta var krossad och en datorskärm var stulen. Om något annat stulits var oklart på måndagsförmiddagen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Kvinna misshandlad
och hotad till livet

2005-10-10
En 45-årig kvinna misshandlades av en 17 år yngre man runt midnatt mellan lördagen och söndagen. Mannen har enligt kvinnan slagit henne med en knuten näve i ansiktet samt hotat henne till livet. Det hela ägde rum på Pilängsrundeln.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

53-åring misstänkt för mordbrand
och skadegörelse

2005-10-10
En 53-årig man greps på Hotel Öresund natten till lördag efter att han slagit sönder dörrar och inredning på hotellet. Då polisen fick larmet befann de sig på Hantverkargatan för att utreda en mordbrand då någon lagt in saker i en ugn och sedan satt på den. Dessutom hade det hällts ut färg i trapphuset och ett fönster hade kastats ner på gatan.
Då polisen kom till hotellet visade det sig vara samma man som var misstänkt för mordbranden.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Segermaskinen Bosna L-A
vann i fullsatt hall

2005-10-10
Det blev en minnesvärd kväll när Bosna L-A igår premiärspelade i nya GA-hall.
Den fullsatta hallen fick se Landskronalaget i det närmaste leka sönder Malbas i en match där slutsiffrorna skrevs till 92-64.
- Allt stämde på planen. Vårt spel under korgen var strålande. Med ett bra försvarsspel och med bra kontringar drog vi ifrån direkt, säger Admir Lukacevic.
- Jag vill också passa på och tacka publiken för en härlig stöd.

Nästa match för Bosna L-A är borta mot Eos i Lund på söndag.

MATCHFAKTA
Bosna L-A - Mini Malbas (43-30) 92 - 64

Nermin Malkoc 23p
Emir Bisanovic 20p
Senad Fejzic 19p
Alen Boskovic 13p
Izudin Koldzic 10p
Emil Fejzic 4p
Admir Lukacevic 3p

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Bra EM-genrep för Atletklubben

2005-10-10
Landskrona Atletklubb fick till ett riktigt bra EM-genrep när det i helgen avgjordes USM och JMS i tyngdlyftning i Idrottshallen.
- Tävlingarna flöt på bra och alla gjorde ett enormt bra jobb. Uppbyggnaden av tävlingspodium och inramning gav också många superlativ från publik och funktionärer, hälsar Patrik Helgesson från arrangörsklubben.
Landskrona Atletklubb hade en aktiv med i startfältet det var Håkan Cyrén som slutade på en femteplats i 94-kilosklassen efter 85 kilo i ryck och 108 i stöt.

U-EM avgörs i Landskrona Idrottshall den 23-30 juli 2006

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Bra spel men Lejonet föll

2005-10-10
Lejonet lyckades inte upprepa förra veckans seger när man igår reste till Lund för returmöte på förra veckans träningsmatch.

- Den första perioden var väl ingen höjdare från vår sida, våra forward kom fel i sina positioner så vi blev tillbakapressade och skapade inte mycket, säger Torbjörn Torpling som fick Lund Giants vinna perioden med 2-0.
I andra perioden kom så Lejonets första powerplay men inte heller det lyckades man utnyttja istället kom reducerings målet i boxplay genom ett slagskott i bortre krysset från blålinjen av Henrik Melin. Glädjen skulle bli kortvarig i Landskronalägret för i samma boxplay så ökande Lund till 3-1.
- Annars en lite bättre period än första, anser Torpling.
I tredje ändrade Lejonet lite i formationerna så att alla skulle få spela.
- Vårt andra reduceringsmål kom också i ett mycket bra boxplay vi fick Lundensarna att agera som yra höns och samspelet mellan Magnus Hermansson och Mattias Melin var magnifikt. Därefter tycker jag att vi har spelet men så får Lund ett slumpmål, 3 minuter in i perioden När vi är inne i en mycket bra period.
Med drygt två minuter kvar av matchen så får Lund en utvisning och Lejonet tar ut målvakten och spelar 6 mot 4.
- Vi fick en bra press på Lund och hade ett skott i stolpen men närmare än så här kom vi inte däremot kunde Lund fastställa slutresultatet 5-2 i tom kasse när det var två sekunder kvar. Jag tycker det var en bra och händelserik träningsmatch. Helt enkelt en bra genomkörare men vi får jobba mer med powerplay för det såg inte bra ut. Däremot så har vi ett mycket bra boxplay. Nu har vi dessutom revansch att utkräva på Lund när vi möts i serie så småningom, avslutar Torpling.

Nu väntar Veddige hemma i sista träningsmatchen på söndag, nedsläpp kl 17,00.

MATCHFAKTA
Resultat: 5-2 (2-0,1-1,2-1)
Målgörare: Henrik Melin och Magnus Hermansson
Skott: 35-28
Utvisningar : Lund 4x2 min. Lejonet 6x2min 1x 10 min

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 


Ny förlust för "gummorna"

2005-10-10
Hk Gubbarna Wargos damlag tog sig till Ystad under fredagen för att möta IK Pandora. Laget hade för dagen, hela sex spelare från flickor A i truppen. Tränare Bengt Jönsson tyckte att man gjorde för många misstag, för att kunna vinna matchen. Matchen slutade 17 – 12 till Ystadlagets favör, trots storspel av Therese Henriksson.

IK Pandora (Ystad) - HK Gubbarna Wargo 17-12

Mål: Therese Henriksson och Emmie Westerlund 4 mål vardera, Angelica Jönsson 3, och Jennifer Pålsson 1 mål.

Inrapporterat av Uno Olsen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Legala notiser

2005-10-10
Legala notiser inrapporterade av Folkbokföringen vecka 40

Födda
En dotter till Merima Gazibara Kalender
En dotter till Petra Jensen
En dotter till Kristel Hägglund
En son till Åsa Birgersson
En son till Tina Dahlqvist
En dotter till Malin Andersson
En son till Martine Standler
En son till Amne Daoud
En dotter till Saadia Imran
En son till Li Persson

Avlidna
Roland Olsson, född 410515
Ulf Bergenfeldt, 260831
Bertil Baum, född 260511
Ruth Hallqvist, född 181104
Elsie Stenberg, född 220228
Winnie Örjebrink, född 180823
Vivi Petersson, född 110215

Vigslar
Amra Dumisic och Emir Cripljanin
Qian Ling och Robert Strandquist
Malin Nilsson och Stefan Svensson

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP