Lokala Nyheter
ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Kalle Berggren

Produceras av
Zebra Media

Nyheter vecka 37

 

 

Ytterligare DM-framgångar i bangolf

2004-09-10
Individuella DM inom sydsvensk bangolf har spelats i Växjö med två medaljer samt en del framskjutna placeringar för BGK Linjen som resultat. Tävlingen, som spelades över två dagar, samlade 120 startande från hela distriktet, varav sju deltagare från Landskronaklubben. I klasserna flickor B respektive damjuniorer tog Linjen två guldmedaljer genom Malin Jacobsson och Camilla Lövström. En fjärdeplats noterades också för Lars Olsson bland herrveteranerna.

Mixed-DM har också gått av stapeln i Perstorp och från Linjen deltog tre mixedpar. I det 32 par starka startfältet, var det 20 som gick vidare till final. Samtliga tre mixedpar från Linjen klarade kvalet och tog sig vidare till finalvarvet.
Andreas Feuk och Camilla Lövström låg i delad ledning inför sista varvet och efter fyra spelade serier hade de delat lägsta resultat (134 slag) tillsammans med Växjöparet P O Skoog / Tuula Mörck.
Särspel fick tillgripas och Linjenparet kunde avgöra redan på bana 1 och därmed ta hem DM-guldet. Bronset gick till Sjövikenparet Magnus Andersson / Anna Dahlstedt.

Inrapporterat av Berne Persson, Bangolfklubben Linjen.
© Landskrona Direkt

UPP

 

Det händer i helgen


Vernissagerna avlöser varandra på Landskrona Museum i helgen.
Premiär är det för hösten stora utställning NIO NYÅR.

2004-09-09
Häljarp är verkligen i fokus i det händer i helgen. Men i vanlig ordning börjar vi med fredagens helgtips.

Fredag

Klockan 17 lockar Paul på Seglarpaviljongen med After Work och ställer fram grillbuffé till tonerna av Johnny Cozy.

Landskrona Riksteaterförening räknar med mycket publik när showgruppen Estrad under fredag och lördag intar Teatern.Om detta har vi skrivit tidigare i veckan. Läs den artikel här >>

Är du sugen på bio? Se vad Bio Maxim visar här >>>

Lördag

Häljarpsdagen 12 september
Våren 2003 gjorde Barbro Vivien för Landskrona museums räkning en fotodokumentation av Häljarp. Vid sitt första möte med byn blev hon fundersam,
- Jag slås av ödsligheten. Här bor två och ett halvt tusen personer och jag ser inte en enda av dem, var hennes första reflektion. Snart upptäcker hon dock att trädgårdarna är omhuldade och klubbstugorna för fiske, cykling och fotboll omges av välansade gröna mattor. En massa frågor börjar ta form i henne huvud: Vilka bor här? Hur trivs man här? Flyttar folk ifrån eller till Häljarp? Är man stolt som häljarpsbo eller vill man helst någon annanstans? Finns det någon typisk häljarpsmentalitet?

Under några veckor försöker Barbro finna svar på sina frågor. Hela tiden har kameran varit med och dokumenterat människor och miljöer. Med start på Häljarpsdagen, den 12 september, visas på Häljarps bibliotek ett urval av alla de bilder Barbro Vivien tog under sina veckor i byn. Utställningen pågår oktober månad ut.

Tjejmässa
I idrottshallen i byn arrangerar Häljarps IF:s två damlag en tjej- och kvinnomässa på lördag mellan klockan 10 - 17
Bland utställarna ska enligt pressmeddelandet finnas bland annat, frisörer, massörer, nagelbyggare, ryggexperter, make up och noppning av ögonbryns artister, smycken, klädförsäljare, kryddor, hälsodrycker, ungdomsmottagning, friskvård, massage, lotterier, hoppeborg och naturligtvis en fiskdamm.

Lars Melander på museet
På museet bjuds det till vernissage mellan klockan 14-16 i Rum för Reklam visar Lars Melander arbeten från tiden som reklamman. En utställning som sedan pågår fram till och med den 31/10.

Söndag

Vernissage blir det även på söndag på museet då invigs nämligen utställningen NIO NYÅR. Idag är Sverige ett mångkulturellt land och många svenskar firar nyår på andra sätt och vid andra tider än den 31 december. Det muslimska nyåret firas t.ex. den 22 februari, det sikhiska den 14 april och det hinduiska den 25 oktober. Görel Byström Janarv och fotograf Magnus Bergström har gjort en utställning kring detta, där nio personer berättar hur de firar sina olika nio olika nyår.

Varsamt vårdade hus visas upp i hela landet när det på söndag firas Kulturhusens dag. För den som är på Ven öppnar Nämndemansgården upp sina portar.
- Vi visar bland annat åtgärder kring våra byggnadsvårdsläger samt berättar om och eventuellt visar halmtäckningsteknik. Vår taktäckare tillika lägerhandledare Michael Andersen medverkar, hälsar Jarl Spets från Hvens Hembygdsförening.

För den som stannar kvar i stan, men likt Ernst Kirchsteiger vill förkovra sig i olika typer av vård och underhåll av mindre bostadshus, bör styra stegen till Museet. Här bjuder lokala hantverkare på visning av praktiskt hantverk.
Målning: Var är det lämpligt att måla med linoljefärg? Hur målar man med denna färgtyp?
Renovering av fönster: Arbetsmetoder. Vad kan man göra själv?
Murning: Visning av murning, putsning och kalkfärgning. Rådgivning om byggnadsvård.
Museet är öppet kl. 12.00 - 17.00.

Sportabstinens?
För den som inte väljer att resa till Borås och titta på BoIS eller för den delen tänkt se matchen på TV kan en tur ut till ishallen kanske lindra sportabstinensen när Lejonet äntligen kör igång årets träningmatchande. Första motståndet är Veddige och matchen startar 17.00.

Lejonets träningsmatchprogram ser ut enligt följande:

Söndag 12/9 Veddige 17,00 hemma
Söndag 19/9 Limhamn 17,00 borta
Söndag 26/9 Veddige 17,00 borta
Söndag 3/10 Lund 17,00 hemma
Söndag 10/10 Limhamn 17,00 hemma


I Landskrona Idrottshall spelar Landskrona Falcons träningsmatch mot Vv 84 klockan 19.00. (innebandy)

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Landskronatjej tog EM-silver i Wushu

Tereze Lindberg

2004-09-10
Wushu EM i Moskva gick av stapeln den 1-6 september. I den svenska truppen ingick bland andra Tereze Lindberg, Landskrona Asiatiska Förening. Tereze ansågs vara Sveriges största hopp, trots att hon tävlar i en av de allra tuffaste klasserna, - 55-kilosklassen.

Inför EM hade landslagscoacherna höga förväntningar på Tereze. Själv uppger Tereze att hon bara kände av deras förväntningar till viss del och att hon inte var nervös.

Tereze Lindberg stod upp till förväntningarna och tog silver i sin klass (sanshou -55 kilo). En stor bedrift med tanke på hur stor klassen är. Hon förlorade tyvärr mot en turkiska i semifinal där hon överraskades av motståndarens höga tempo och snabba sparkar.

Tereze Lindberg är en av de tjejer i Sverige som tävlar mest inom kampsport. Hon är bl a regerande Svensk Mästarinna i Wushu, har vunnit VM-guld i kickboxning och har nu även ett EM silver i sin medaljsamling.

Inrapporterat av Janeth Augustsson, ordf. Landskrona Asiatiska Förening
© Landskrona Direkt

UPP

 

Lundh från Seattle besökte Landskrona

Bertil Lundh hälsade på hos Landskrona Direkt när han gästade barndomstaden.

2004-09-09
Redan som ung grabb beslutade sig Bertil Lundh, 78 år, för att lämna
Landskrona och emigrera till USA och trots att det gått mer än 50 år sedan han flyttade så har han kvar kontakten med sin barndomsstad.
- Varje morgon klockan fem kopplar jag upp mig på Internet och läser
Landskronadirekt, det är en fantastisk upplevelse,
berättar Bertil Lund på snabbvisit för att besöka barndomsvännerna i BK 34, bollklubbens Frams veteranklubb.
- Som junior spelade jag i Fram och jag minns en gång när vi cyklade till Lund för en match och förlorade, när vi sedan cyklade hem igen så började det regna. Det glömmer jag aldrig, minns han med ett leende och beklagar samtidigt att BoIS tappade mot IFK Göteborg.
- Killarna spelade bra, men det räckte inte. Hoppas det ordnar sig ändå.

Det var strax efter andra världskriget som Åke Lundh, som han hette i
Landskrona, emigrerade efter det att en bekant skrivit på för honom och
garanterat hans uppehälle.
- Åke kunde man inte heta i USA, så det fick bli Bertil och på den tiden
krävdes det att någon gick i god för en om man skulle få komma in i USA.

Bertil Lundh hade inte svårt att finna sig tillrätta i USA och det dröjde
inte länge förrän han fick en inkallelse till kriget i Korea.
- Jag var där i 16 månader och upplevde kriget på nära håll, väl tillbaka i USA så började jag bygga upp mitt företag inom byggbranschen och det gick riktigt bra, men nu har jag avvecklat det och istället driver jag
tillsammans med min fru Jarene en butik med konstglas som vi haft sedan 1973.

Vid sidan om arbetslivet har Bertil Lundh arbetat mycket med olika former av välgörenhet och ideell verksamhet är något som ligger honom mycket varmt om hjärtat. Som styrelsemedlem Northwest Kidney Centers Foundation Board arbetar han med att hjälpa människor med njursjukdomar.
- Hit kan alla som behöver dialys komma oberoende av inkomst och det tycker jag är mycket angeläget, poängterar Bertil Lund som också är mycket aktiv inom Swedish Council of America som grundades 1972 och som arbetar för att stärka banden mellan Sverige och USA såväl affärsmässigt som kulturellt.
Föreningen utser också sedan 1980 årets svenskamerikan.
- Mitt trevligaste minne var när Astrid Lindgren skulle få utmärkelsen 1986. Hon tackade artigt, men sa sig inte kunna resa till USA för att ta emot utmärkelsen. Jag fick då tillfälle att träffa henne i Stockholm och det var mina fem bästa timmar med en fantastisk människa och senare kom hon också över för att ta emot sitt pris, minns Bertil Lundh med välbehag och själv fick han för några år sedan ta emot Nordstjärneorden för sina insatser i förbindelserna mellan USA och Sverige.
- Det var en stor ära som jag verkligen värdesätter, avslutar han innan det är dags att resa vidare med sina vänner från USA för studiebesök i Lund.
- Och nu hoppas jag bara att BoIS klarar nytt allsvenskt kontrakt. Det hade varit härligt att få läsa om hemma i Seattle.


Fakta
Nordstjärneorden var före år 1975 avsedd som belöning för svenska och
utländska "medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar". Tecknet bär ordens devis "Nescit occasum". (Den vet inte av någon nedgång). Till orden hör en medalj "Nordstjärnemedaljen". Från 1975 utdelas Nordstjärneorden till utländska medborgare eller statslösa.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Damkronorna trivs i Landskrona

2004-09-09
Att de svenska damkronorna trivs i Landskrona visade de med besked vid gårdagens träningslandskamp mot Finland. Efter en något trevande inledning fick tjejerna ordentlig fart under skridskorna och kunde till slut vinna med hela 6-1 (2--1, 2--0, 2--0).

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Två bränder i natt

Eftersläckning pågick i morse vid en kolonistuga på Kopparhögarna

2004-09-09
Det brann kraftigt i en kolonistuga på Kopparhögarna i natt. Larmet inkom till räddningstjänsten vid halvfyratiden i morse.
Då stugorna ligger tätt på området och branden var kraftig fick räddningstjänsten inrikta sitt arbete på att branden inte skulle sprida sig. När Landskrona Direkt vid 8.30-tiden pratade med räddningsledare Mats Olsson pågick fortfarande eftersläckning på området. Enligt räddningsledaren vet man ännu inte om någon förolyckats vid branden.

Även ett närliggande pumphus på Sockerbruksgatan brann under morgontimmarna.
- Det var en mindre brand och den fick räddningstjänsten i Helsingborg rycka ut och släcka.
Misstankar finns om att båda bränderna kan vara anlagda.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Årets skolbibliotekarie finns på Dammhagsskolan


Bibi Nielsen är överväldigad över alla hyllningar.

2004-09-09
I förrgår eftermiddag fick hon beskedet och igår hyllades hon - Bibi Nielsen - årets skolbibliotekarie 2004. Utmärkelsen som utsågs av Bonnier Carlsen för tionde året i rad är en fin fjäder i hatten inte bara för Bibi,
- Vi är naturligtvis mycket stolta och glada över detta. Hon gör ett fantastiskt jobb på skolan, säger områdeschef Monica Thalin.
- Det är helt överväldigande. Jag har blivit firad hela dagen, säger Nielsen till Landskrona Direkt,
- Det känns som att få en Grammy.

Nielsen har nu en resa till Bokmässan i Göteborg i slutet av september att se fram emot.
- Det ska bli skoj. Jag får resa och uppehälle betalt. Jag är dessutom inbjuden till Skolforum i Stockholm.
Förutom ovanstående så kommer Dammhagsskolan att märka av utmärkelsen,
- Det stämmer. Vi kommer att få samtliga barn- och utbildningsböcker som Bonniers släpper i år och som passar in på vår verksamhet, avslutar Nielsen och skyndar iväg för att sysselsätta eleverna.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Stuntshow genomfördes utan tillstånd


Våghalsiga stuntmän showade frisk på Idrottsplatsen trots uteblivet tillstånd.

2004-09-08
Igår mullrade det ordentligt på Idrottsplatsen då det var uppvisning i bil- och motorcykelkörning på hög nivå. Det var dock inte långt ifrån att publiken fått vända på klacken vid entrén eftersom arrangörerna, Aranis Klaas Monster Trucks Stunt Shows, saknade tillstånd för evenemanget.
- Vi fick order av polisen att bryta strömmen strax innan det hela skulle dra igång. Nu hjälpte inte detta då arrangörerna fixade ström genom egna aggregat, säger Jonas Nilsson på Fritid Landskrona.
- Mot slutet av showen tände vi dock upp med belysningen runt grusplanen av säkerhetsskäl.

- Jo det stämmer, vi hade planer på att stoppa uppvisningen men yttre befäl tog ett beslut tillsammans med räddningstjänsten att låta arrangörerna genomföra sitt program då vi bedömde att säkerheten tillät det, säger Tom Jensen på Landskronapolisen.

Polisen får dock kritik från Fritid Landskrona,
- Vi försökte få besked från polisen om tillstånd fanns både i fredags och måndags. På tisdagen när beskedet väl kom var arrangörerna redan på plats. Hade vi fått beskedet tidigare hade vi aldrig släppt in dom på området, hävdar Nilsson.

På polisen förklarar man det sena beskedet med tidsbrist,
- Arrangörerna kom in med sin ansökan i fredags eftermiddag. Därefter lämnade vi över ärendet till kommunen som i sin tur kontaktade räddningstjänsten. Dessa kom fram till att tiden inte räckte till för att kolla säkerheten och därför gavs inget tillstånd, förklarar Jensen.

Nu fick arrangörerna trots detta genomföra sitt program men att det kommer att köras mostertruckar på IP i framtiden är knappast troligt.
-
Vi hade problem med att driva in en skuld från företaget då de besökte Landskona förra året. Pengarna kom dock till slut och i år krävde vi förskottsbetalning. Det fick vi men efter det senaste strulet om tillstånd så blir det nog inte fler sådana arrangemang i framtiden, tror Jonas Nilsson.

- I nuläget pågår brottsutredning om händelsen. Företaget bakom arrangemanget är misstänkta för brott mot lagen om offentlig tillställning samt brott mot affischeringslagen, avslutar Tom Jensen.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Hockeylandskamp i Landskrona


Pernilla Winberg, Katarina Timlars, Maria Rooth och Nina Söderberg skall
försvara de svenska färgerna när damhockeylandslaget ikväll möter Finland i Landskrona.

2004-09-08
I skuggan av World Cup bjuds det på hockeylandskamp i Landskrona när de svenska damerna ikväll tar sig an Finlands tjejer i den första av tre
landskamper.
- Vi brukar ha tuffa och kvällens match lär inte bli annorlunda, säger Peter Elander, svenska förbundskapten som i dagarna nio kört hårt med tjejerna i Landskrona.
- Spelarna trivs bra i Landskrona, det har blivit något av vår hemmahall. Bemötandet från kommunen är jättefint och vi känner oss lite som Landskronas lag, poängterar Peter Elander som också hoppas att Landskronaborna skall hitta ut till hallen ikväll när tjejerna spelar med nedsläpp kl 19.
I det svenska laget spelar fyra tjejer från Skåne, Pernilla Winberg,
Katarina Timlars, Maria Rooth och Nina Söderberg som samtliga spelade med i Limhamn förra säsongen.
- Men det blir inte mer, trots att vi slutade som tvåa i SM i fjor har laget upplösts, poängterar Maria Rooth som fått sin hockeyfostran i Rögle och nu söker sig norrut till hårt satsande Mälarhöjden.
- Jag vill spela hockey och då finns det inte några alternativ, menar Maria och hennes tre lagkompisar funderar nu över sin framtid.
- Klart är att jag vill fortsätta spela, men var vet jag inte nu, poängterar Nina Söderberg medan Peter Elander gärna sett att Skåne satsat på ett tjejlag som kunde möta tjejer från andra distrikt.
- Ett Team Skåne skulle var helt perfekt för tjejerna när de blir för gamla för att spela med killarna. Men tyvärr är jämställdheten inom idrotten eftersatt i Skåne jämfört med exempelvis Västerbotten. Det är ingen tillfällighet att världens kanske bästa damlag kommer från Umeå. Här har vi mycket att lära oss i Skåne, menar Peter Elander som är anställd som förbundskapten över VM i Sverige och Linköping 2005 och OS i Turin 2006.
- Satsningen på såväl VM som OS är mycket ambitiös och i OS har vi ett brons att försvara och en VM-medalj på hemmais är målsättningen, tror Peter som lagt upp ett tufft träningsprogram inför turneringarna.

Närmast handlar det om tre landskamper mot Finland, sen väntar en turnering i Kanada om några veckor och i november reser laget till USA för nya matcher.
- USA och Kanada ligger långt framme vad gäller damhockeyn och vårt mål är att på sikt komma upp i deras klass. Vi har ett ungt lag med finna utvecklingsmöjligheter.
Tjejkronorna överraskade positivt med att ta en bronsmedalj på OS och laget innehåller också en del spännande profiler. Målvakten Kim Martin var strålande under OS och Gunilla Andersson är en mycket stabil back medan Maria Rooth räknas till en av världens främsta anfallare.
Unge Pernilla Winberg, 15 år, tillhör tillsammans med Elin Holmlöv från AIK de stora framtidshoppen och båda lär finnas på isen idag när Finland kommer på besök.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


 

Sju personer rökskadades vid brand

2004-09-08
Strax efter klockan 18 på tisdagskvällen fick räddningstjänsten ett larm om en brand i en torkanläggning på en gård utanför Asmundtorp.

Branden som troligtvis startade i en fläkt gjorde att rökutvecklingen var kraftig. Risken för att branden skulle sprida sig till intilliggande byggnader var stor och ur en av dessa räddades ett antal veteranbilar. Vid detta tillfälle rökskadades sju personer som fick föras till sjukhus. De ådrog sig dock inga allvarligare skador.

- Ett tag trodde vi att byggnaden skulle brinna ner men efter ett fint samarbete mellan olika räddningsstyrkor kunde vi få grepp om eldsvådan och klockan 23.17 var det släckt, säger räddningsledare Paavo Frick.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Trots en motig säsong trivs Johan med livet som fotbollsproffs

2004-09-08
Han är snabb.
Han är teknisk.
Han är en enastående bollbegåvning med speluppfattning som få.
Han är dessutom oändligt trött på att bli kallad jättetalang.
- Jag är tillräckligt gammal för att slippa höra det nu, säger Johan Andersson nyss fyllda 21 och redan en etablerad allsvensk fotbollsspelare. Dessutom, vilket ska visa sig längre ner i intervjun börjar Andersson känna sig redo att ta steget ut i det europiska proffslivet.

Fotbollsåret började med gasen i botten. Johan svarade för Sveriges båda mål i U21 matchen mot England (2-2). Fyra dagar senare såg han till att Helsingborgs IF inte fick vinna på Landskrona IP när han en kvart från slutet fastställde den allsvenska premiären till 1-1.
Våren var sen ömsom vin, ömsom vatten. Där derbymatchen mot Malmö FF var något ädlare och Johan Andersson för andra gången i år fick visa att han även kan nicka bollen i mål.
Två varma försommarveckor tillbringades därefter i Tyskland med EM-spel tillsammans med U21-landslaget. Det gick bra till en början. Svenskarna gick obesegrade genom sin grupp. En OS-biljett låg i potten till de tre främsta lagen. I semifinalen förlorade man dock snöpligt efter straffar. Johan Andersson, som åkt lite in och ut i laget under turneringens gång fanns åter med i startelvan när det var dags för bronsmatch mot Portugal. Vinst och en resa till Aten var fixad. Sverige tog ledningen och Johan Andersson var ytterst nära att göra 2-0 med en läcker lobb men bollen studsade över. Vid fulltid var ställningen 2-2 och förlängning fick tillgripas. En förlängning som Sverige förlorade. Efter matchen var Johan fruktansvärt besviken.

Det handlar om psykologi
Möjligen var detta början på en tung period för BoISaren.
- Det är klart att när det går tungt för laget så infinner sig en massa negativa vibrationer. Under sådana perioder kommer fler skador, säger Andersson och får det att låta som ett naturlig kretslopp.
- Det blir negativt i kroppen. Då är det lättare att suga åt sig sjukdomar och drabbas av skador. Tvärtom är det när det går bra. Då är man odödlig och världsbäst och naturligtvis frisk som en nötkärna. Det handlar om psykologi, säger Andersson och avslöjar att ämnet intresserar honom samtidigt som han delvis tar avstånd från det.
- Psykologi är mycket intressant. Jag gjorde rent av ett specialarbete om mentalträning sista året i gymnasiet. Jag tror mycket på det men ingen annan kan hjälpa mig med det. Det är bara jag själv som kan bygga upp positiva bilder för att ta ett exempel.
Landskrona BoIS tar sedan en månad tillbaka hjälp av Björn Rigby när det gäller mentalträning.
- Jag klarar sånt bäst själv, intygar Andersson som dock fäster stor vikt vid just samtalet.
- I u-laget hade vi utvecklingssamtal med Linkan. (Bernt Lindgren, då Tipselitränare i klubben, nu ungdomsansvarig. reds anm.) Där kunde man diskutera sin syn på fotboll. För att lyckas är det viktigt att man diskuterar igenom sina roller, etcetera. Det kan jag sakna i a-laget.

Målet är att bli tränare
Johan trivs med livet som fotbollsproffs och siktar på att även efter den aktiva karriären fortsätta att arbeta inom fotbollen.
- Målet är att bli tränare. Jag vill gärna bidra med att forma den svenska fotbollen. Min stil är osvensk och jag vill tillföra en mer teknisk offensiv fotboll, säger Andersson och krediterar Bernt Lindgren sin fotbollsfilosofi.
- Jag hade sköna tränare i BK Fram men jag tror inte att ens fotbollsfilosofi grundläggs förrän i mitten på tonåren. Det är först då man är mottaglig för den typen av resonemang.

Intervjun eller snarare samtalet glider över på BoIS prekära tabellposition.
- Vi tappade en stomme från i fjol. Jeppe Ljung var en fantastisk fotbollsspelare. Torvaldson var en trygghet på plan men även bredvid. Alex kunde överraska vilket försvar som helst. Det är bara ett par av spelarna som försvann. Det tar helt enkelt lång tid att spela in nya killar, säger Andersson som med det inte enbart syftar den fotbollsmässiga biten.
- Det är viktigt att gruppen fungerar tillsammans.

Flygfärdig?
Fotbollsagenter har i flera år dragit i Johan Andersson och velat ha honom i sitt stall. Du vill väl bli proffs? Har han fått höra i många år. Svaret han gett har varit;
- Det tar vi när jag fyllt 25. Nu har dock Johan skaffat sig en agent, något som kan tyda på att han känner sig flygfärdig?
- Det handlar fortfarande om att jag vill göra så bra ifrån mig som möjlig här hemma. Men det är klart drömmen finns där om ett större lag och en större liga, medger han.

Drömelvan
Vid sidan av fotbollen är det avslappning som gäller.
- Då gäller det att vila kroppen. Att göra något man tycker om. Det blir en hel del data. Jag har ett sidoprojekt tillsammans med min bror, Rasmus. Vi håller på att utveckla en Internetsajt. Han står för programmeringen och jag för designen. Vi hoppas kunna lansera sidan till nästa års allsvenska för naturligtvis handlar det om fotboll, ler Andersson och avslöjar att man redan nu kan besöka prototypen som finns att beskåda på www.drömelvan.com.
- Fräckt att vi har adressen med ett Ö. Det funkar ju nu.

Johan är en helylle kille och tankarna går emellanåt till en annan landskronapåg med liknande karisma, Fame Factory-stjärnan Johan Östberg. En svärmorsdröm som artigt, belevat och med en stor portion tålamod sitter kvar och svarar på alla möjliga och omöjliga frågor. Så plötsligt skrattar han till,
- Hur ska du lyckas få ihop detta till en artikel?

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Regelbundna båtturer till Köpenhamn mål för researrangör

Att många uppskattade turen hördes på den muntra stämning som uppstod både på dit- som hemresan. En nästa familjär stämning infann sig.

2004-09-08
Förra veckan passade ett knappt hundratal landskronabor på at resa med Venbåten Norreborg till Köpenhamn. Det var den före detta flygbåtschefen Bodil Möller som arrangerade en tur till den danska huvudstaden.
- Det gick inte att köra dagliga turer med flygbåtarna så det var inte fel att lägga ner, men samtidigt saknar man båten till Danmark. Därför har jag tidigare arrangerat enstaka turer men nu ville jag testa tre på raken, säger Möller.

Bodil Möller hoppas kunna köra en tur till Köpenhamn varannan månad.

Den första turen gick alltså förra lördagen och de två kommande avresorna sker den 2 oktober respektive den 4 december.
- Det är oktoberturen som kommer att bli lite av ett test. Till den i december börjar redan bokningarna komma in men i oktober har vi inte julen som dragplåster, säger Möller.

Klart är dock att det finns en hel del som gillar turen. Ett 30-tal har varit med på samtliga tidigare turer och har även gjort klart att de vill vara med på de kommande. Och att det blir fler och fler som upptäcker den charmiga resan råder det ingen tvekan om.
- Det är första gången vi åker men definitivt inte den sista. Det här var en mycket trevlig tur, säger Tony Mantrell och hans hustru Connie håller med,
- Vi läste på Landskrona Direkt att turen skulle gå. Vi hade inga speciella planer med turen men lite handlat blev det.

En annan som åkte med för första gången var Eivor Kvist,
- Jag är en stor beundrare av HC Andersen och nu tänkte jag att jag skulle besöka det nya museet som ligger på Rådhusplatsen, säger hon och lovar att även hon åka fler gånger,
- Det här är ett mycket trevligt sätt att resa. Jag tänker definitivt åka fler gånger. Jag älskar att gå på museum och då är Köpenhamn en ypperlig stad.

Nu är det lite upp till Landskronaborna att visa om man vill ha en tur till Danmark eller ej,
- Minst hundra personer måste boka sig för att turerna ska bli av. Och jag hoppas och tror att det ska vara möjligt. Mitt mål är att köra varannan månad, i alla fall i början. Sen får vi se, säger Möller vidare.

Turen förra lördagen avgick klockan 9.00 på morgonen och Norreborg var åter i Landskrona klockan 20.00 på kvällen,
- Det är precis lagom lång tur, säger 18-åriga Klara Johnsson som varit inne och köpt bland annat skor och ätit gott,
- I och med att man är hemma klockan åtta så har man kvällen till annat.

Att många uppskattade turen hördes på den muntra stämning som uppstod både på dit- som hemresan. En nästa familjär stämning infann sig.

Helena Hagstadius och George Darwiche som firade 7-årig förlovningsdag passade på att gratulera de på båten nyförlovade Ingela Alfredsson och Jonas Nyström.

Några som passade på att fira extra var Jonas Nyström och Ingela Alfredsson som passade på att förlova sig på överfarten,
- Varför inte? Det är hur mysigt som helst. Nu ska vi in till Köpenhamn och äta en bit mat på en mysig restaurang, säger Nyström och hans käresta nickar medhållande.
Och som att det inte var nog av kärleksförklaringar så var det ytterligare ett par som firade sin förlovning.
- Vi har varit förlovade i exakt sju år och tänkte fira det med en dag i Köpenhamn. Det kan ju inte bli bättre, säger George Darwiche och Helena Hagstadius som passar på att gratulera det nyförlovade paret och önskar lycka till.

Hamnchef Lars Nilsson med hustru njöt av turen till Köpenhamn.

Lycka till säger även Landskronas hamnchef Lars Nilsson till Bodil Möller,
- Det är en riktigt behaglig tur. Bodil Möller ska ha all heder av arrangemanget, säger han och fortsätter,
- Det är också mycket positivt för Landskrona om man kan säga att det finns en båtförbindelse med Köpenhamn, även om den inte är daglig.
Även Nilsson och hans medföljande fru tänker resa fler gånger,
- Det är första turen för oss och vi har redan bokat in decemberturen.

Vill du åka med den 2 oktober och/eller den 4 december bokar du genom att ringa Bodil Möller på 0708 - 42 28 60.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Rapport från en drömpraktik i Australien

Matthias Bergh trivs på sin praktik på The Barn i Cambelltown, Australien

2004-09-08
Den 18-årige gymnasisten Mattias Bergh från Landskrona håller på att utbilda sig till kock på Selma Lagerlöfskolan vars kocklinje håller till på Hotell Öresund. För drygt tre veckor sedan inledde den blivande kocken sin praktik. En praktik utöver det vanliga.
Fram till slutet av december befinner sig han på restaurangen The Barn i Cambelltown, Australien,
- Jag har varit här i tre veckor nu och jag trivs kanonbra, hälsar Mattias.

Förväntningarna var stora inför resan och funderingarna många men det var en sak han inte räknat med,
- Det som chockade mig mest när jag kom hit var att det var så kallt. Det var inte mer än 8-10 grader här de första dagarna och i Australien har dom ingen isolering i husen. Det fick till följd att jag knappt sov någonting de första nätterna.

Nu är det dock behagligare temperaturer,
- Ja, nu ligger det och pendlar mellan 19 och 25 grader, säger Matthias men påpekar att det känns varmare än vad det är,
- Här nere är ozonlagret mer skadat än hemma i Europa. Man märker med en gång att solen bränner hårdare så det gäller att se upp.

Just det faktum att ozonlagret är hårt åtgånget gör att australiensarna inte är några soldyrkare,
- Det är praktiskt taget bara turister som solar. Australiensarna gillar inte solen som vi gör. De trivs bäst när det är lite mulet. De börjar använda solskyddsfaktor redan så att de inte ska bränna sig. Man blir hela tiden varnad överallt för risken för hudcancer.

- Ska vi ha krokodil eller känguru idag, undrar Matthias

När Matthias begav sig till Australien hade han en massa olika rätter han skulle testa och han har redan hittat en favorit,
- Kängurukött är jättegott, det smakar vilt. Här nere är det vardagsmat och man serverar det med grovkornig senap och grönsaker.

Den blivande kocken jobbar så mycket att han inte hunnit saknat något ännu,
- Jag tänker inte så mycket på vad jag saknar. Det blir mest att jag funderar över hur det ska bli när jag kommer hem. Men det är klart att jag sakna familj och vänner men jag har daglig kontakt både per telefon och Internet så det känns bra.

Matthias stannar i Australien till slutet av december. Närmare bestämt så landar han på Kastrups flygplats den 22 december vilket innebär att han kommer att kunna njuta av den svenska julmaten,
- Det ska bli gott med riktig svensk julmat. Det är tur att man inte firar jul här. Eftersom det är så varmt så käkar dom bara kall mat på julen. Det blir typ räkor och en massa sånt. Då är vårt svenska julbord mycket bättre, avslutar Matthias.

För den som är nyfiken på hur Mattias har det i på sin praktikplats, hur han bor och vad han sysslar med på sin fritid, kan läsa hans resedagbok på följande adress: www.resdagboken.se/travel.asp?id=12918.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Oktoberfest i stället för hästhoppning

2004-09-08
Den 25-26 september var det meningen att det skulle hållas en stor hästhoppstävling med den svenska eliten på Kasernplan. OS samt en annan tävling satte dock käppar i hjulet för arrangerande Vänliga Landskrona. Därför har man nu tagit ett snabbt beslut att flytta fram hästhoppningstävlingen till nästa år och istället arrangera en riktig Oktoberfest.
- Festen kommer att hållas den 24-25 september och det kommer att resas ett tält som rymmer 400 matgäster som kommer att kunna käka en tyrolinspirerad buffé med korv, surkål och allt annat gott, säger Fredrik Jönsson VD för Vänliga Landskrona.

Det kommer dock att finnas plats även för de som inte är hungriga,
- Efter klockan 21 kommer vi att ha insläpp för övriga gäster.
Att det blir liv i luckan råder det ingen tvekan om,
- Vi har redan nu bokat in ett dansband samt ett tyrolerband. Det betyder att det kommer att bli livat värre, lovar Jönsson.

En som tror på idén är den tidigare Oktoberfestivalarrangören Bertil Hallengren,
- Det ligger i tiden. Jag är övertygad om att det blir ett lyckat arrangemang, säger han till Landskrona Direkt.

- Vi tar nu upp traditionen efter Hallengren och de andra tidigare arrangörerna och hoppas att landskronaborna passar på att roa sig, säger Fredrik Jönsson.

Det kommer även att synas att det är oktoberfest utanför tältet på Kasernplan,
- Vi jobbar hårt just nu för att få handlarna att nappa på idéen. Jag hoppas och tror att både handeln och festen i sig kommer att sätta stan i gungning, säger cityhandelns ordförande Bo Moltke.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Klart att Gallo lämnar BoIS

Pierre Gallo fann sig inte tillrätta på linjen.

2004-09-07
Idag har det definitivt blivit klart att Pierre Gallo lämnar Landskrona BoIS för spel i IFK Norrköping. Gallos övergång sker med så kallad kort karens och väntas till fullo bli klar under innevarande vecka.
- Det här är en bra uppgörelse för alla parter, säger BoIS klubbdirektör Lars Persson till Landskrona Direkt,
- Det hela föranleddes av att Pierre ville ha mer speltid vilket han hoppas få i IFK Norrköping.

Till Internetsajten BoISare säger Gallo,
- Det är hård konkurrens i ett allsvenskt lag och det får man ta. Jag kan inte skylla på någon annan, men visst hade jag gärna spelat centralt på mittfältet för har man inte snabbheten så är man ingen bra yttermittfältare. Jag är väl inte den som bygger mitt spel på att vara snabb utan jag är en annan spelartyp.

Som vi skrev redan igår är Norrköpings klubbdirektör Michael Andersson densamma som Gallo hade som tränare i Djurgården.
Att han kommer att passa i Norrköping är Andersson övertygad om,
- Jag hade Gallo under min tid i Djurgården och jag vet därför vad han kan tillföra oss, menade Andersson som nu alltså förstärker sitt mittfält med den rutinerade spelaren i den anrika klubbens kamp på en allsvenska kvalplats.
IFK Norrköping ligger förnärvarande på en sjätte plats i Superettan fem poäng från en kvalplats.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Stora framgångar för unga Landskronagolfare

Landskrona Golfklubbs juniorlag spelar i elitserien nästa år.
Från vänster: sittande Andreas Westerberg (Tränare/coach), Johan Hagsund, Fredrik Ek, Markus Forslund, Emma Hansson, Sofia Hagsund, Rikard Fransson, Markus Franzén, Hanna Andersson, Jonathan Åhgren, Viva Schlasberg och Cecilia Sonne

2004-09-07
I lördags blev det klart att Landskrona Golfklubbs juniorlag åter är tillbaka i finrummet. Trots att man saknade sin bäste tjej så tog laget en seger och med den kom avancemanget till elitserien.
- Jag är mycket nöjd med ungdomarnas spel. Serien bestod av fyra omgångar och vi vann tre av dessa och kom tvåa i en, säger lagets tränare Andreas Westerberg.

Nu skiktar man mot toppen i elitserien,
- Vi har satsat hårt på juniorsidan och vi har cirka 20 mycket lovande ungdomar vilket är en bra grund. Målet för oss är att nå en topp 3-placering.

Jonathan Åhgren och Viva Schlasberg

Två av juniorerna som är med i laget har även firat individuella triumfer. Det är Jonathan Åhgren som kom tvåa i rikstävlingen Bankboken Cup för 15-åringar som avgjordes i Östersund samt Viva Schlasberg, 17 år, som vann Bankboken Tour vilket gett henne en plats i junior-SM.
-
Åhgrens framgång rankar jag som klubbens största på över 20 år. Det är en mycket bra prestation i en av världens största ungdomstävlingar och framtiden ser lovande ut för honom, berömmer tränare Westerberg.

De båda unga golfarna är övertygade om att golf kommer att fylla en stor del av framtiden,
- Jag funderar på att söka till Golfgymnasiet i Perstorp nästa år, säger Åhgren och även Schlasberg kommer att ha golf på schemat om hon får som hon vill,
- Jag funderar på att flytta till USA och gå på ett så kallat golfcollage i Kalifornien. Det skulle vara en dröm.

Den som trodde att ungdomarna sitter hemma och glor på TV eller spelar dataspel har fel,
- Det blir ett par timmars träning på golfbanan varje dag. Sen är det styrketräning tre gånger i veckan och motionsträning två dagar, säger de båda golflöftena.

Deras säsong börjar närma sig slutet men än återstår det viktiga tävlingar för de båda. Jonathan har ett viktigt kval till Ecco Tour till nästa år och Viva Schlasberg ska spela junior-SM i Stenungsund nästa helg,
- Det är full fokus på SM som gäller. Jag siktar på att ta en placering bland de tre bästa men då måste jag spela på topp.

Förutom Jonathan och Viva spelade följande ungdomar i Landskrona Golfklubbs juniorlag:
Rikard Fransson, Markus Forslund, Johan Hagsund, Fredrik Ek, Sofia Hagsund, Katarina Karringer och Emma Hansson. Reserver var Markus Fransén, Cecilia Sonne och Hanna Andersson

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Strand blir spa-anläggning med skönhetsoperationer?

2004-09-07
Det kan vara slutdansat på nöjespalatset Strandpaviljongen. Framtiden kan istället komma att vila på skönhetsoperationer, en SPA-anläggning och krogverksamhet.

Nya Strand har blivit ett ekonomiskt sorgebarn för kommunen och sedan invigningen 1994 har kommunen förlorat närmare 8,5 miljoner i uteblivna intäkter efter att konkurser som kantat verksamheten under senare år.
- Ett sätt för kommunen att slippa ytterligare kostnader kan vara att lägga om verksamheten och därför undersöker vi nu alternativa användningsområde tillsammans med olika intressenter, förklarar kommunalrådet Niklas Karlsson som dock betonar att ingenting är avgjort.
- Vi måste först få fram de ekonomiska förutsättningarna och det lär dröja ytterligare några veckor och innan dess kan vi inte säga något definitivt.

Tidigare i år var det annars klart att krögaren Mats Wilhelmsson, som drev gamla Strand från mitten av 1980-talet och sedan nybyggda Strand under tre år, fram till 1997, skulle ta över som ansvarig igen efter all ekonomisk turbulens som kantat nöjespalatset.
- När vi tittade närmare på vilket skick lokalerna var i så stod det klart att det skulle krävas investeringar på ytterligare minst 1,5 miljoner för
att sätta lokalerna i skick igen efter år av misskötsel och vad jag förstår så är kommunen tveksam till att satsa ytterligare pengar i Strand med en oviss framtid,
påpekar Mats Wilhelmsson som också har förståelse för kommunens resonemang.
- Visst, man skall vara försiktig med kommunala medel. Men samtidigt är jag som krögare och kommuninvånare mycket kritisk till hur kommunens tjänstemän skött hanteringen av Strand genom åren. Det är ett ekonomiskt slöseri som man knappast hade tillåtit sig om det hade handlat om den egna plånboken.

Frågan om att konvertera Strand till en lokal för skönhetsoperationer hänger samman med att Citadellkliniken börjar bli trångbodd och behöver utrymme för expansion. Och ett vackrare läge för skönhetsoperationer lär knappast finnas. Dessutom finns intresse för att öppna en SPA-anläggning i anslutning till kliniken medan restaurangen i tillbyggnaden skulle vara kvar.
- Det är viktigt att påpeka att en ombyggnad kommer att finansieras av de nya hyresgästerna och inte belasta skattebetalarna. Det är förutsättningen för att den här uppgörelsen skall bli verklighet, understryker Niklas Karlsson.

Efter det att Mats Wilhelmsson lämnade Strand 1997 har verksamheten kantats av konkurser och nedskärningar på verksamheten. Senaste arrendatorn, Henrik Uhlmann, tvingades ge upp i början av året och sedan dess har Strand stått öde och tom med undantag för några få specialevenemang.
Nu talar det mesta för en återgång till delar av den verksamhet som gjorde att den första anläggningen byggdes 1892 för att erbjuda stärkande bad och nyttigt brunnsvatten Inför Landskronas 500-årsjubileum 1913 revs den gamla restaurangen och en ny byggdes upp efter ritningar av Fredrik Sundberg.
Krogen byggdes sedan till inför Festivalen 1963 och återuppbyggdes efter branden 1993 i samma stil som tidigare.

Fakta
Spa är en ort i provinsen Liège i Belgien. Platsens mineralhaltiga källor,
omtalade redan under antiken, gjorde under 1700- och början av 1800-talet Spa till en av Europas främsta kurorter, och dess namn kom att bli ett allmänt ord för sådana etablissemang.
Källa:Nationalencyklopedin.

© Landskrona Direkt

UPP

 

Lennart Söderberg hoppar av Vänliga Landskrona

2004-09-07
I samband med Vänliga Landskronas styrelsemöte i fredags avgick föreningens styrelseordförande Lennart Söderberg. Till ny ordförande utsågs Annelie Heiskanen.
Lennart Söderbergs avgång kommer inte som någon överraskning för styrelsen eftersom det var tänkt att han skulle sluta redan i samband med bolagsstämman i maj 2004 men med anledning av den turbulens som då rådde i samband med förhandlingar om mer pengar från kommunen, Vänliga Landskronas fortlevnad och utredning kring ny marknadsorganisation ombads Lennart Söderberg att stanna kvar som ordförande med löfte att kunna avgå innan årets slut.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Legala notiser

2004-09-06
Legala notiser inrapporterade av Folkbokföringen gällande vecka 36

Födda:
En son till Åsa Larsson
En dotter till Marika Blomberg
En son till Mirja Koivistoinen
En son till Souhad Joumaa
En dotter till Mari Nilsson
En dotter till Carina Johansson
En dotter till Hanna-Maria Mäkelä

Avlidna:
Gunnar Pålsson, född 300714
Erik Paulsson, född 151204
Birgit Blomberg, född 231010
Bo Trolle, född 240808
Hildur Jönsson, född 250414
Signe Olsson, född 171213
Erik Andersson, född 180522

Vigslar:
Kristian Arnryd och Lena Berndtsson
Peter Nilsson och Josefina Sardinha Miranda
Aden Joseph Giraud och Linda Telg
Hani Rostom och Rana Freij
Håkan Månsson och Victoria Klöverberg
Johan Braw och Anna Svensson
Jörgen Dahlström och Terésia Fridh
Ulf Pedersen och Kitty Larsson
Mikael Ågren och Caroline Ekbom
Bo Olsson och Djurdjijanka Jankovic

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Marcus Ahl på väg mot J-SM i tyngdlyftning

2004-09-06
Allsvenska serien i tyngdlyftning, omgång 4, gick av stapeln i Landskrona, i lördags. Landskrona Atletklubb tävlade mot HAK/Greppet och Trelleborgs ABK. Bäst resultat för dagen bland Landskronalyftarna hade Marcus Ahl, som med personligt rekord i ryck, 102,5 kg och 130 kg i stöt är på god väg mot toppformen lagom till J-SM i Eskilstuna.

Personliga rekord för ungdomar
Bland resultaten kan nämnas att David Bondesson tog 27,5 kg i ryck och 37,5 kg i stöt. Även Marcus Montin tog nya personliga rekord med 12,5 kg i ryck och 20 kg i stöt.

Inrapporterat av Patrik Helgesson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Framgångar för cykelklubben

2004-09-06
Landskrona Cykelklubb firade stora triumfer vid skånska mästerskapen i partempo som kördes i Kristianstad i lördags.

Guld
Flickor 11-12 - Susanne Krüger och Malin Hansson
Pojkar 13-14 - Adam Pålsson och Marcus Heier
Dam Elit - Daisy Bell och Karolina Larsson-Lindgren

Silver
Juniorer - Tobias Åkerberg och Bo Karlsson
Herrar 40 - Kjell Månsson och Bernt Jonsson

Brons
Förälder-barn - Tommy och Anna Pålsson
Pojkar 13-14 - Kristian Hansen och Jesper Brodén

Förra helgen igen avgjordes Svanesunds 3-dagars i cykel och Landskrona representerades av Herrjunioren Tobias Åkerberg, Damelitcyklisten Daisy Bell, Ellinor Larsson-Lindgren (Flickor 15-16), Adam Pålsson (Pojkar 13-14) och nybörjaren Anna Pålsson.
Karolina Larsson-Lindgren kunde tyvärr inte delta på grund av sjukdom och fick åka hem.
- Jag anser att det har varit en trevlig helg och bra arrangerad tävling av Svanesunds GIF. Jag hoppas att vi får köra den fler gånger och fler cyklister från Landskrona Cykelklubb kör den trevliga tävlingen nästa år, hälsar Ellinor Larsson-Lindgren.

Inrapporterat av Ellinor Larsson-Lindgren och Bengt Persson i Landskrona Cykelklubb
© Landskrona Direkt

UPP

 

Gallo till Norrköping?

2004-09-06
Pierre Gallo köptes till BoIS inför säsongen för att man ville ha en stabil offensiv mittfältare som kunde fördela bollar till anfallet. Gallo har dock inte lyckats införliva förväntningarna och följden har blivit att han troligtvis flyttar norrut för att spela med superettaklubben IFK Norrköping.
-
Vi håller som bäst på att diskutera Gallo och om allt går som det ska så kommer vi överens i morgon, säger Norrköpings klubbdirektör Michael Andersson till Landskrona Direkt.

Att han kommer att passa i Norrköping är Andersson övertygad om,
- Jag hade Gallo under min tid i Djurgården och jag vet därför vad han kan tillföra oss.

Om det är fråga om ett lån eller köp vill inte klubbdirektören berätta om,
- Det är en av punkterna vi diskuterar.

Landskrona Direkt har försökt nå ledningen i BoIS för en kommentar men för tillfället befinner sig dessa på väg hem från en sponsorresa till Wien.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Veckans hamntrafik

2004-09-06
Följande fartyg beräknas anlöpa Landskrona Hamn denna vecka.

M/V Gaasborg från Inkoo lossar träpellets till Bioenegi i Scandinavien AB.
M/V Östanhav från Storungs lossar kalk till Nordkalk AB.
M/V Orkeny cement från Rostock lossar cement till Embra AB.
M/V Lea från Rostock lossar mineralgödsel till Yara AB.
M/V Helga från Rauma lossar batteriskrot till Boliden/bergsöe AB.
M/V Shetland cement från Rostock lossar cement till Embra AB.
M/V Garmo från Heröja lossar kalksalpeter till Yara AB.
M/V Lass Mars från Antwerpen lossar mineralgödsel till Sv. Lantmännen.

M/V Katrine Krog till Wismar lastar skrot från Scandia-Metall K/B.
M/V Anders Rausing till Odense lastar skrot från H-J Hansen A/S.

På Varvet. M/V Birka Express från Åbo Reperation.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Showgruppen Estrad åter i Landskrona

Showgruppen Estrad från förra årets föreställning på Landskrona Teater
Foto: Sayed Khatib

2004-09-06
Fredagen den 10 och lördagen den 11 september återkommer Showgruppen Estrad till Landskrona. Det är Landskrona Riksteaterförening som arrangerar en musikalkväll och det blir musik ur Chess, Les Misérables, Grease och We will rock you.

Estrad är en showgrupp som har sin utgångspunkt i Helsingborg. Artisterna kommer dock från olika delar av Sverige och samtliga har både nationella och internationella framträdande bakom sig.
lnför föreställningarna i Landskrona är gruppen också utökad och består av 9 artister.

Några av artisterna har de senaste åren kunnat ses i Eva Rydbergs föreställningar på Fredriksdalteatern och en del har också tidigare arbetat på bl a Wallmans salonger.
- Vi diskuterade en del om vad vi skulle framföra, men kom fram till att det är inte ofta man får chansen att göra musikal på en sådan fantastisk scen som på Landskrona Teater, säger Henrik Ohlsson, själv född och uppvuxen i Landskrona och den som är musikansvarig i gruppen.

Programmet är sammansatt speciellt för Landskrona och musikalerna valda med tanke på att få en lagom blandning av olika stilar.
- Chess och framförallt Les Misérables är väldigt dramatiska, menar Henrik.
Detta balanseras med den mer lättsamma och trallvänliga Grease och den futuristiska We will rock you.

Landskrona Riksteaterförening arrangerar två föreställningar med Estrad, både på fredagen och lördagen. Förra året var den enda föreställning praktiskt taget utsåld och man räknar med att gruppen kommer att dra mycket publik även i år.
- Vi är glada över att få hit två föreställningar, säger Pia Garnow, ordförande i riksteaterföreningen.
-
Estrad är en upptagen grupp och att dom har möjlighet att spela två dagar här tycker jag visar att Landskrona Teater är en attraktiv scen.

Biljetter kan du köpa på Bok & Papper på Eriksgatan 22 eller i teaterns biljettkassa 1 timma före föreställningen.

Inrapporterat av Tommy Olsson vice ordförande i Landskrona Riksteaterförening
© Landskrona Direkt

UPP

 

Succé för medeltidsdagarna


Det blev succé för medeltidsdagarna på Citadellet.
Aktiviteterna var många. Bland annat kunde man prova på olika sorters bågskytte.

2004-09-06
Det gavs gott om tillfällen att testa medeltida vapenföring för både stora som små. Här provas det armborst.
 
På marknaden kunde man se allt från korgflätning...
 
...och salvor...
 
...till silversmide.
 
Tempelriddare Oddvar de Gothia, till vardags Oddvar Lönnerkrantz.
 
Besökarna på medeltidsmarknaden kunde avnjuta skön musik framförd med tidstypisk säckpipa och tamburin.
 
Gycklar Jens skojade ordentligt med både barn och vuxna.

Historiens vingslag vilade över Citadellet när riddare till häst och
pricksäkra bågskyttar intog området under medeltidsdagarna som lockade storpublik under dagarna två.
- Responsen från besökarna har varit fantastisk och vi har haft gäster från såväl Danmark som stora delar av Skåne, förklarade en glad initiativtagare, Mats Wilhelmsson som under marknadsdagarna räknade in omkring 4000 besökare.
- Det har gått helt över förväntan och nu när Glimmingehus lagt ner sin medeltidsmarknad så finns ingen bättre plats än Citadellet i Landskrona, berömde Benny Rosenkrans, ordförande i medeltidsgillet Waldemar Atterdag som ansvarade för de praktiska detaljerna kring medeltidsmarknaden.

I det sköna sensommarvädret bjöds besökarna inte bara på spännande riddarturneringar och bågskyttetävlingar, här fanns också Gycklar Jens vars föreställning drog ner stora applåder.
- Jag gillar att uppträda på medeltidsmarknader, men genomför också en del gatuföreställningar, berättade Jens Ratoff Hansen som nu flyttar från Köpenhamn för att bosätta sig i Sandviken.
- Men jag kommer att fortsätta att uppträda och Citadellet i Landskrona är en perfekt plats för fester som den här, analyserade Gycklar Jens innan riddarna med Tempelriddare Oddvar i spetsen red ut för att förbereda tornerspelen.

På plats var också flera marknadsstånd med allt från godis till flätade korgar och smidesarbete.
- Jag har bott i Landskrona i tio år och kommunen behöver verkligen det här. Personligen tycker jag att kommunen borde gått in och stöttat det här initiativet. Det här är verkligen kultur för folket, poängterade Ole Björn Jacobsen och betonade att folkfester som medeltidsmarknaden också lockar folk utanför kommunen och dessutom ger fin reklam.
- Den reklamen är oerhört värdefull om vi vill locka fler invånare till
kommunen,
betonade han och drog vidare för att följa bågskyttetävlingen.

Tempelriddare Oddvar de Gothia, till vardags Oddvar Lönnerkrantz, var populär bland barnen som följa med på en ridtur mellan marknadsstånden och den tidstypiska stämningen som lägrade sig över Citadellområdet föll onekligen besökarna på läppen.
- Hela området passar perfekt och dessutom lär sig barnen lite historia, så det är bara positivt, menade Lennart Person som tagit med sig familjen från Ängelholm för att besöka medeltidsdagarna.

- Närmast skall vi utvärdera hela medeltidsmarknaden och se vad vi kan göra bättre till nästa år, för en sak är klar, efter framgången i år så kommer vi att fortsätta, lovade Mats Wilhelmsson och Benny Rosenkrans nickade instämmande.
- Jag kan inte tänka mig en bättre plats för evenemang som det här än
Landskronas Citadell.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP