Lokala Nyheter
ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna
- tipsa en kompis

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Kalle Berggren

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 47

 

Skottdrama i centrala Landskrona


Olle Svensson i Black & Whites tifogrupp skjuter skarpt.

2002-11-24
I fredags kväll utbröt ett skottdrama med skarpladdade pistoler i centrala Landskrona vid 18.30-tiden. Inblandade var hela 14 personer, bland annat från Landskrona BoIS Supporterklubb Black & White, BoIS, polisen samt ett par matchvärdar som synts på BoIS matcher tidigare i år. Under en timmes tid avlossades inte mindre än 140 skott.

Nu är det inte så allvarligt som det låter.
- Vi har haft ett otroligt gott samarbete med BoIS och Black & White den gångna säsongen och därför bjöd vi ner supporterklubbens styrelse samt företrädare för BoIS till en skjuttävling på polishusets skjutbana, säger Anders Nordberg, en av de poliser som ansvarat för säkerheten i samband med BoIS matcher.

Först fick de inbjudna skjuta och de tävlade sinsemellan.
Det något anmärkningsvärda var att när samtliga skjutit sina skott skulle de båda poliserna Nordberg och kollega Jörgen Pettersson visa hur det går till.

Roland Telin, ordförande i Black & White konstaterar dolda talanger.

 

Faktum var att segraren i tävlingen Roland Telin, ordförande i Black & White, till och med sköt bättre än poliserna trots att hans kunskaper i skytte handlar om fötter och fotbollar på korpnivå,
- Det känns som löken på laxen att inte bara vinna tävlingen utan även att vara bättre än poliserna själva, säger Telin med ett skratt,
- Detta slår ju ihjäl en hel del myter om hur det fungerar i verkligheten jämfört med på film, fortsätter ordföranden.
Även Rolands fru, Jasmé Telin befann sig på skjutbanan,
- Det är ju som att vara gift med James Bond, kommenterar hon makens dolda kunskaper förvånat.

Efter skyttetävlingen begav sig hela gänget till restaurang och åt en god måltid och snackade både minnen som varit och lite om framtiden,
- Vi ser verkligen fram emot en ny härlig säsong nästa år, sade Anders Nordberg i samband med måltiden och avslutade,
- Vi kommer att åka till Finland på en konferens med bland annat fotbollsförbundet i början av december. Där kommer vi att hävda att samarbetet mellan oss poliser, BoIS, de inhyrda matchvärdarna samt Black & White har varit det bästa. Det känns otroligt glädjande att konstatera att vi har med Sveriges trevligaste supporterklubb att göra.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Dahl simmar för en plats i EM-truppen

Joakim Dahl simmar mot en EM-plats

2002-11-22
När världsettan Lars Frölander bestämde sig för ett sabbatsår såg Joakim Dahl möjligheterna att få simma för Sverige när kortbane-EM avgörs om några veckor i tyska Riese.
- Att inte Frölander ställer upp underlättar helt klart och störst chans räknar jag med att ha i medleylaget, förklarar "Jocke" som vid helgens EM-kval simmar 50 och 100 meter fjäril.
- Formmässigt ser det ganska bra ut, jag var bara några tiondelar från pers på 50 meter vid senaste tävlingen och på hundra gick det hyfsat.

Jocke Dahl, som fyller 27 år i januari, har massor av rutin att falla tillbaka på. När han 1998 tog SM-guld på 200 meter fjäril var det Landskrona Simsällskaps första SM-guld på herrsidan och den största framgången kom för två år sedan när han simmade med det svenska guldlaget på 4 x 50 meter fritt vid kortbane EM i spanska Valencia.
- Men nu har jag skurit ner på träningen och koncentrerar mig därför på fjärilsimmet och de kortare distanserna. Jag tycker fortfarande att det är roligt att simma och tävla och har inte några planer på att lägga av, betonar Jocke som dock räknar med tuff konkurrens från yngre simmare vid helgens tävlingar.
- Jag har en bra chans att vinna 50 meter, men man vet aldrig. Det kommer några duktiga juniorer som mycket väl kan få till det, så osvuret är bäst.

Juniorerna Jocke närmast tänker på är Erik Andersson från Trollhättan och Tor Sundin från Uppsala, två unga simmare som gjort bra resultat i år. För att ta en plats i det svenska EM-laget måste Jocke Dahl klara två kriterier, sluta bland de två främsta på en konkurrenskraftig tid.
- Det har sett bra ut på de senaste tävlingarna, så chansen finns. Nu tränar jag fem, sex pass i veckan plus styrketräning och känner mig i fin form. Förhoppningsvis kommer det att räcka hela vägen till EM, hoppas Jocke Dahl som dock inte tror på någon ny EM-medalj av ädlaste valör.
- Nej, vi har inte tillräckligt bra simmare i alla simsätten och då räcker det inte om man vill vara med i medaljstriden. Själv tror jag inte på någon individuell start, men en plats i medleylaget är helt klart inom räckhåll.

Helgens EM-kval är flyttat från Örebro till Göteborg, detta sedan det nyss återinvigda Gustavsviksbadet i Örebro stängts sedan bakterien pseduomonas hittats i vattnet. För Jocke Dahls vidkommande handlar det om 50 meter fjäril i morgon och 100 meter avgörs på söndagen.

av Kalle Berggren
Foto: Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Välgörenhetsfest på Folkets hus


Anna Barisic, Therese Björklund, Sandra Dogan och Suzi Gumussay arrangerar kvällens välgörenhetsfest på Folkets hus. På bilden saknas Valeria Florés.

2002-11-22
Ikväll avslutar fem unga tjejer ett projektarbete med en välgörenhetsfest i Folkets hus lilla sal. Tjejerna som går på Samhällsprogrammet med social profil på Gullstrandsskolan har under hösten arbetat med projektet som innebär att de satt sig in i situationen för flyktingar från Bosnien som valt att flytta tillbaka till sitt hemland efter krigets slut.
- Vi fick idéen i våras och efter sommarlovet körde vi igång. Vi har även varit nere i Banja Luka en vecka i oktober och besökt en skola. Vi träffade också företrädare för organisationen Bomer, Det är en organisation som jobbar med återvändande flyktingar och hjälper dessa med bostäder, jobb och annat, säger Anna Barisic, en av tjejerna.

Det är helt andra förutsättningar för befolkningen i Bosnien än här hemma i Sverige och därför har tjejerna tagit initiativet till att samla in pengar genom festen på Folkets hus i kväll.
I entrén kommer det att finnas en liten utställning och på scenen kommer olika uppträdande att äga rum.

På programmet, som startar klockan 19, står bland annat den bosniska sångaren Seid Skalic. Även diskjockeyn Loop och dansarna i Flip Da Mix från Landskrona uppträder under kvällen. Avslutningsvis kommer Hip-hop bandet Young Ridhaz från Malmö att stå på scenen.
- Alla ställer upp gratis och kommunen och Folkets Hus står för lokalhyran. Även Arbets- och socialförvaltningen är med och sponsrar, de har betalat ljudanläggningen och de som arbetar med detta. Det innebär att alla intäkterna oavkortat kommer att sättas in på Bomers konto som stöd i deras hjälparbete, avslutar Suzi Gumussay.

Inträdet till festen är 40 kronor och det kommer även att säljas kaffe, te, läsk och kakor under kvällen.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Rockkonsert på Harlekinen


2002-11-21
I morgon, den 22 november är det pop- och rockkonsert i Harlekinens lokaler ute på Karlslundstorget. Det blir musik från Carnation, Dismai och Petrol Patrol.
- Carnation är ett Malmöband som spelar en blandning av pop och rock. Dismai är ett hårdrocksband från Stockholm som är populära där uppe. Avslutningsvis lovar vi en annorlunda och galen musikupplevelse med Landskronabandet Petrol Patrol, hälsar Diana Flyckt, en av arrangörerna.

Evenemanget kör igång klockan 19 då portarna slår upp för musiken och det hela väntas pågå till strax innan midnatt. Tilläggas bör att det både är alkoholfritt och gratis.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Skånska Teatern ej i likvidation

2002-11-21
Vid en extra bolagsstämma i Nya Skånska Teatern AB, igår, beslutade stämman att driften skall fortsätta och att bolaget således ej skall gå i likvidation. Styrelsen presenterade sin lösning, som delvis består i att sänka produktionskostnader och delvis i att avvakta nästa års bidragsstorlek innan höstens program permanentas.

Att verksamheten skall fortsätta innebär att julbordsshowen Sällskapet Storleken spelar ingen roll - men spelar musik ändå på Café 31 har sin planerade premiär den 2 december.
Det är ett stort tryck på platserna till årets julunderhållning och om den prognosen håller i sig, kan problemet lösas redan i år.

Fortsatt verksamhet innebär också att förarbetet med barnföreställningen Cornflakesportföljen av Isa Shöjer fortskrider.
Vi kan också fortsätta att föra diskussioner om ett nytt samarbete inför sommaren 2003 efter det lyckade samarbetet med Sommarteater på Krapperup och Amatörteaterföreningen Harlekin i Muntra Fruar sommaren 2002.

Styrelsen för Nya Skånska Teatern ser efter dagens extra bolagsstämma mycket positivt på ägarnas stöd och att den planerade verksamheten kan fullföljas.

UPP

 

Landskrona billigast i Skåne med fjärrvärme till villor

2002-11-21
Efter en kartläggning som gjorts hos Tekniska Verken har det framkommit att Landskrona är den billigaste leverantören av fjärrvärme i Skåne för en- och tvåfamiljshus.
- Vi har gjort en sammanställning utifrån de olika skånska energiföretagens hemsidor och kommit fram till att Landskrona Kommun totalt sett har den billigaste fjärrvärmen för villor, säger Bobby Odenhag Energiingenjör på Tekniska Verken.

Beräkningarna som är gjorda grundar sig på en förbrukning av 20 000 kWh. När fasta-, rörliga- och vissa fall anslutningsavgifter är inräknade hamnar fjärrvärmepriset i Landskrona på drygt 52 öre per kWh. Ett pris som är 15 öre billigare per kWh än ett par andra leverantörer. Något som alltså gör att fjärrvärmekunderna i Landskrona sparar ett par tusen kronor per år i jämförelse med husägarna i övriga skånska kommuner.
- Nu kommer det att bli en prishöjning. Det har abonnentrådet fastslagit. Det är skattehöjningar som gör att vi tvingas höja priset men det slår lika på de flesta leverantörer, avslutar Bobby Odenhag.

Mer om fjärrvärme och hela jämförelsen mellan de olika enegiföretagens priser hittar du på Tekniska Verkens hemsida.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Årets kulturstipendiater utsedda


Glada kulturstipendiater, Csaba Perlenberg tillsammans med Lars Wall och Birgitta Nilsson-Wall som representerar Landskrona kyrkogårdshistoriska förening.

2002-11-20
Tre unga studenter och en förening får dela på årets kulturstipendium. David M Andrijevski, 26 år, Martina Wessman, 23 år och Csaba Perlenberg, 18 år, erhåller vardera 15 000 kronor medan Landskrona kyrkogårdshistoriska förening erhåller 5 000 kronor.
Totalt hade 25 ansökningar kommit in och här följer en motiveringarna till stipendierna.

David M Andrijevski studerar "Fashion Design Marketing Level 2" vid Central Saint Martins i London. Utbildningen omfattar 3 år och betraktas som en av de bästa utbildningar som finns inom området designer. David genomför en krävande utbildning med mycket goda resultat. Kulturstipendium utdelas som stöd till utbildningen och uppmuntran till framgångar som nyskapande modedesigner.

Landskrona kyrkogårdshistoriska förening bildades år 2001 av ett antal entusiaster, som under ett antal år i studiecirkelform forskat och dokumenterat gamla begravningsplatser i Landskrona. Cirkeldeltagarnas arbete har presenterats i en bok, som väckt stort intresse.
Föreningen har dessutom genom ett omfattande arbete återskapat den gamla begravningsplatsen vid Eriksgatan. Landskrona kyrkogårdshistoriska förening är ett utmärkt exempel på vad intresse, entusiasm, gediget kunnande och organisationsförmåga kan åstadkomma inom det kulturhistoriska området.

Csaba Perlenberg har visat prov på gedigna kunskaper på flera olika kulturområden, inte minst inom skrivkonsten. Han har vid unga år varit skribent i flertalet dagstidningar, varit Sveriges yngsta ledarskribent, producerat två diktsamlingar, producerat och regisserat TV- serier. Csaba Perlenberg har en stark humanistisk tro och greppar på ett intressant och spännande sätt både dagens aktuella händelser och skrivkonsten. Kulturstipendium tilldelas för uppmuntran till fortsatt utveckling och nya framgångar.

Martina Wessman utbildar sig till musikalartist vid Performning Art School vid Dansforum i Göteborg. Martina, som genomför det tredje året på sin utbildning har visat prov på vad målmedvetenhet, stort intresse och bra koncentration kan leda till och tilldelas Kulturstipendium som stöd och uppmuntran till utbildningen.

Kulturstipendierna delas ut i samband med kommunens julmiddag den 14 december.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Boktips i höstmörkret


Anita Sjöland bläddrar intresserat i den nya boken från Gammeldanskens Vänner

2002-11-20
Igår var det högtidsstund för alla som älskar att läsa böcker. Bokhandlare Peter Asteman presenterade en hop böcker som förgyller höstmörkret. Händelsen ägde rum inför ett 20-tal åhörare på Stadsbiblioteket och det var med stor inlevelse och en god portion humor han presenterade sina knappt 40 medhavda böcker.
- Jag håller liknande föredrag på ett flertal platser runt om i nordvästra Skåne, förklarade Asteman som var på Landskrona Stadsbibliotek för fjärde gången som föreläsare.
- Vi brukar ha en förläsning varje höst eftersom det är då det släpps flest böcker, säger Margareta Rydhagen på biblioteket.

Bland böckerna fanns allt från storsäljare, typ Jan Guillou, Håkan Nesser och Henning Mankell till lite mer okända författare som Ivan Klima och Ugo Di Fonte. Asteman berättade också om årets nobelpristagare i litteratur, Imre Kertész, och övriga pristagare,
- Det är traditionellt populära böcker att ge bort. Men jag brukar säga att detta är böckerna som alla köper men få läser.

Men det var inte bara romaner som visades upp. Även biografier, kåserier, fakta-, barn- och matböcker samt reseäventyr i både då- och nutid visades upp för den intresserade publiken.
Föredragshållaren berättade också om generationen som slutade läsa böcker och anledningen till detta,
- Det är oerhört viktigt för barn att läsa. Under 60-talet "förbjöds" dock den enkla ungdomslitteraturen på biblioteken av dess inköpare och med det så försvann övergången från barnböcker till den så kallade vuxna litteraturen. Nu ser vi dock en ändring, bland annat med böckerna om Harry Potter.

Asteman berättade också om den femte boken i serien om Potter,
- Det är kul att konstatera att del 5 är släppt i Kina trots att den ännu ej är skriven. I alla fall inte av J. K. Rowling. Det är tydligen någon smart människa som sprungit händelserna i förväg och därmed kommer att tjäna en slant.

Bland åhörarna satt Anita Sjöland och antecknade intensivt och visst hittade hon uppslag inför vintern,
- Här finns hur mycket som helst. Jag har dock tre favoriter som jag ska läsa. Det är faktaboken "Slotten och landskapen", även "Med en Gammeldansk i Skåne - och lite till" verkar mycket intressant. Jag ser också fram emot att läsa "Avsmakaren" av Ugo Di Fonte, säger Sjöland.

Asteman själv har svårt att plocka fram någon egen favorit,
- Det är praktiskt taget omöjligt. Jag kan dock rekommendera Håkan Nessers "Kära Agnes", "De osannolika systrarna Mitford", en biografi av Cecilia Hagen samt Staffan Heimersson fantastiska redogörelse för sin resa i Afganistan "Promenad i Absurdistan".

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Landskrona is like having a dream

2002-11-20
Det kom ett mail.
I gårdagens mailskörd fanns ett som stack ut lite utöver det vanliga.
Det var en hälsning från David Kubiak från USA som tillsammans med några danska vänner gästade Landskrona sommaren 2001.
Bland annat skriver Kubiak,
"...I would just like to express to you what a nice and well kept town you have. For a person from the USA, a place like Landskrona is like having a dream, a very pleasant dream. It is a very good place for picture-taking and videos. If we ever make a return trip to Denmark, we would love to take another side trip and see Landskrona again..."

Så trevligt att vi kände att vi måste delge vår läsekrets detta i tider då Landskrona oftast förknippas med allt annat än sköna drömmar.
Men Landskrona Direkts motto är och förblir. Positiva Landskronanyheter har företräde!

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Idrottsfonden beskattas

2002-11-19
Allt sedan starten 1967 har avkastningen från Idrottsfonden betraktats som skattefri, men inte nu längre. Skattemyndigheten har konstaterat att avkastningen är att jämställa med inkomst av näringsverksamhet och skall därför beskattas med 28 procent på beloppet. Det innebär att på fjolårets avkastning på 71 723 kronor skall 20 081 kronor betalas i skatt.
- Jag är mycket förvånad och besviken på den tolkning som myndigheten gjort. Här har vi en fond som ger ett stöd till ungdomar och föreningar som gör en fin ideell insats utan några som helst vinstintressen, suckar fritidschef Bengt Nissler medan handläggare Charlotte Wallgren vid skattemyndigheten i Helsingborg gör en annan bedömning.
- Det räcker inte med motiveringen att man stödjer amatöridrotten för att få skattebefrielse. Det finns en RÅ-dom där en fond med samma regelverk inte beviljades skattebefrielse och det är den domen som ligger till grund för min tolkning, poängterar Charlotte Wallgren och hänvisar vidare till att stiftelsen, enligt skattemyndigheten, inte har något sådan kvalificerat allmännyttigt ändamål som stadgas i 7 kap 4§ inkomstskattelagen det vill säga att stiftelsen inte har till huvudsakligt ändamål att, främja vård och uppfostran av barn, lämna bidrag för undervisning eller utbildning, bedriva hjälpverksamhet bland behövande, främja vetenskaplig forskning, främja nordiskt samarbete,eller stärka Sveriges försvar under samverkan med militär eller annan myndighet.

Idrottsfonden såg dagens ljus 1967 när dåvarande Pressklubben i samarbete med Korpen tog initiativ till en fotbollsmatch mellan TV-laget och lokala förmågor.
Intäkten från matchen bildade grundplåt i fonden. Kommunfullmäktige tog sedan beslutet att skjuta till lika mycket pengar så att fonden kunde komma igång.
Genom åren har sedan olika former av insatser gjorts för att öka fondens kapital som idag uppgår till i runda tal 1 250 000 kronor.
Förutom beskattningen på avkastningen skall 1,5 promille av kapitalet efter avdrag betalas i förmögenhetsskatt, vilket innebär yterliggare 1 812 kronor i skatt.

Första bakslaget för Idrottsfonden kom 1994 när kommunen beslutade att inte längre skjuta till några medel, detta som ett led i den allmänna besparingen.
Pressklubben har också fört en tynande tillvaro så tillväxten av kapitalet har varit blygsam.

Förra året bidrog fonden till sex ungdomstipendier på vardera 2 500 kronor till ungdomar som LISA, Landskrona Idrottens Samorganisation, utser.
Vidare delades 58 000 kronor ut till 19 olika föreningar som genomförde speciella satsningar, allt från deltagande i tävlingar till olika former av ledarutbildning.
- Det känns inte rätt att en fond med den här inriktningen skall behöva bli beskattad och därför räknar jag med att vi kommer att överklaga, poängterar Bengt Nissler som kommer att ta upp frågan när styrelsen för Idrottsfonden träffas om några veckor.

Enligt det beslut som nu ligger skall Idrottsfonden betala närmare 22 000 i skatt gällande förra året och dessutom tillkommer nästan lika mycket för innevarande år.
Totalt sett innebär det att av de omkring 59 000 kronor som avkastningen uppgår till i år kommer endast omkring 20 000 kronor att vara tillgängligt för utdelning.
- Jag har svårt att förstå hur skattemyndigheten resonerar. Här samlas medel in ideellt för att stödja ledare och aktiva som gör en stor samhällsnytta. Att sen plocka ut skatt är knappast något som främjar det ideella arbetet, avslutar Bengt Nissler.

Ett överklagande kommer att gå till skattemyndigheten som sedan sänder det vidare till Länsrätten för ett avgörande.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Mikael Rynell klar för BoIS

Mikael Rynell, klar för BoIS

2002-11-19
Idag skrev BoIS ett treårskontrakt med Brommapojkarnas mittfältare Mikael Rynell och därmed är första pusselbiten inför kommande års allsvenska spel på plats.
- Det känns skönt att detta är klart, hälsar BoIS klubbdirektör Lars Persson från Arlanda där kontraktet skrevs på.

Rynell är 20 år och har sammanlagt 46 matcher och 5 mål i bagaget från Brommapojkarna.
- Mikael håller fortfarande på att utvecklas och har värvats för att kämpa om en plats i A-laget till nästa säsong, fortsätter Persson och Rynell är optimistisk,
- Mitt mål är att ta en plats i startelvan när allsvenskan drar igång i början av april.

Även AIK var intresserade av mittfältaren men BoIS kändes som det bättre laget,
- Det stämmer. Mitt första intryck av BoIS var att det kändes rätt. Förutsättningarna för att jag ska kunna utvecklas i laget känns som stora och mitt intryck av Janne Jönsson och hans träningsmetooder är också mycket bra. Lagets fotboll tilltalar mig och sen känns det som att chansen att få spela i A-laget är större i BoIS än i AIK.

När Rynell flyttar till Landskrona är ännu inte riktigt klart.
- På den fronten är inget riktigt spikat i dagsläget. Jag siktar dock på att vara på plats när träningen kör igång i början av december. Under tiden kommer jag att träna själv för att hålla flåset uppe inför försäsongsträningen, hälsar Rynell.

På frågan vad han kan tillföra BoIS hävdar han framför allt två sidor som han själv ser som styrkor,
- Jag har en bra teknik samt det faktum att jag är bra med båda fötterna är en klar styrka i dagens fotboll.

av Kary Persson
Foto: Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Falcons tog tre välkomna poäng

2002-11-19
Innebandylaget Landskrona Falcons vann med smått förkrossande 10-2 sedan Ulf Nilsson svarat för inte mindre än 6 mål. Att säga att Landskronas urladdning var efterlängtad är ett understatement modell rejält.
Efter en jobbig start på säsongen lossnade det direkt i hemmamötet med Gårdarike. Allra roligast hade sexmålsskytten Ulf Nilsson som var grymt bra. Men hela förstafemman var på ett härligt spelhumör och låg bakom det mesta i säsongens roligaste match.

Hemmalaget avgjorde i praktiken matchen i den fösta perioden, efter den var ställningen 4-0. I mellanakten somnade emellertid Landskrona till en aning. Gårdarike vann den perioden med 1-0.
I slutperioden explodrade på nytt Landskrona och mer eller mindre sprang Gårdarike sönder och samman.
- Vi har kört några extrapass och tränat power- och boxplay och avslut de senaste dagarna. det gav resultat direkt. Killarna var otroligt pigga från början, sa Landskrona-tränaren Petri Manu.

Landskrona-Gårdarike 10-2 (4-0,0-1,6-1)
Landskrona: Ulf Nilsson 6, Ola Sörensson 3, Max Sörensson 1

UPP

 

Hamntrafiken vecka 47

2002-11-19
Anlöpande fartyg i veckan:
M/V Moldavia från Wismar lossar vägsalt.
M/V Östanhav från Storungs lossar kalk.
M/V Wilson Leith från Heröja lossar kalksalpeter.
M/V Drawa från Wismar lossar vägsalt.
M/V Lark från Stettin lossar koks.
M/V Langeland från Karlshamn lossar asfaltgrus.

Avgående fartyg i veckan:
Pråmen Ida till Odense lastar fragskrot.

UPP

 

Alexander Farnerud - Årets Nykomling

Alexander Farnerud tar emot priset som årets nykomling.
Foto: Bildbyrån

2002-11-19
BoIS superlöfte Alexander Farnerud utnämndes vid gårdagens fotbollsgala till Årets Nykomling och fick ta emot priset ut UEFA:s ordförande Lennart Johanssons hand.
- Det är otroligt hedrande och skönt att få ett sådant pris, säger Farnerud på telefon från Bromma flygplats innan planet lyfter mot Tjeckien och U 21-landskampen som spelas i morgon.
Att han inte fick priset för årets mål bekommer honom inte,
- Nej, det är inget jag tänker på. Det är ju fantastiskt att målet är bland de fyra bästa, konstaterar han nöjt.
Med tanke på dagens resa blev kvällen lugn för den unga talangen,
- Det blev det definitivt. Vi gjorde inget särskilt efter galan, hälsar han.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

Pelle Lindberg & Bluesblasters spelar i Landskrona

Pelle Lindberg & Bluesblasters gästar Landskrona
Foto: Hazze Aarenstrup

2002-11-19
Bluesbandet Pelle Lindberg & Bluesblasters har inte spelat i Landskrona sedan ”Kalaset”, sommaren 2001. Tidigare var bandet en trogen gäst på Landskronakarnevalen och på olika pubar runt om i staden.
Bandet har, på senare tid, turnerat landet runt, på bluesklubbar och bluesfestivaler. Senast gästade bandet den eminenta bluesfestivalen i Östersund.

Med en hyfsat färsk cd i bagaget, besöker de dock Gränden, lördagen den 30 november. De hoppas på ett kärt återseende och lovar att bjuda på tunggungande, skånsk rotblues!

Skånebandet, Pelle Lindberg & Bluesblasters, släppte tidigare i år, en efterlängtad fullängds-cd - Måndag igen! Plattan är en uppföljare till femspårs-cd:n Go’ Afton Blues, som välkomnades av såväl bluespuritaner som vanliga rockrävar, år 1998.
Den nya skivan rymmer 10 originallåtar med äkta skånsk blues och präglas av en "live-feeling". Redan har flera spår spelats i riks- och lokalradion; bland annat var Täppas Fågelberg förtjust i låten Jag har dresserat min hund, i programmet Trött, fet & 50.

Bluesblasters bildades redan 1990. Emellertid utökades och förändrades repertoaren 1995, när Dennis Westerberg gjorde entré. Han tillförde eget material, alltså skånska texter med en god dos humor.
Fortfarande finns dock rötterna inom den genuina bluesen, där Sonny Boy Williamson, Muddy Waters och Walter Horton har satt djupa spår.

Besök bandets hemsida >>

UPP

 

Inget tak på ståplats nästa år

2002-11-19
Det har varit tyst om vad de olika partierna har som förslag till budget för 2003 men en sak är idag klart. Det blir inte vad många hoppats på, ett tak över stora ståplatsläktaren på IP till nästa säsong.
- Tyvärr så strök budgetberedningen ett äskande som skulle innebära ett tak över ståplatsläktaren, säger Bengt Nissler, förvaltningschef på Fritidsförvaltningen.

Även i Landskrona BoIS har man fått signaler på detta,
- Vi är naturligtvis mycket besvikna. Vi hade hoppats på en fortsatt upprustning men det är bara att beklaga. Förutom taket stod nya omklädningsrum högt på vår önskelista, säger en luttrad BoIS-ordförande, Kenneth Håkansson.
Nissler låter dock hälsa att lite pengar kommer att satsas,
- Vi har fått ett par hundratusen för att förstärka på kiosksidan samt till planteringar, men sen är pengarna slut. Vi har dock kontaktat BoIS för att diskutera om en eventuell byggnad vid västra ståplatsingången vid korvkiosken som skulle ersätta de baracker som användes som vip-bodar förra säsongen.
BoIS ger dock inte upp utan blickar framåt,
- Detta betyder inte att projekten är nedlagda, bara skjutna på framtiden, avslutar Håkansson.

Läs vad politikerna sade i frågan veckorna innan valet >>

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

 

97 350 kronor till Malvan

2002-11-18
Frågan är om någon svensk idrottsförening ställt upp med en större summa pengar till behjärtansvärda ändamål än Landskrona BoIS? Tröjauktionen tillsammans med Landskrona Posten avslutades på söndagen och gav ett smått makalöst resultat på 97.350 kronor!
Pengar som går oavkortat till Föreningen Malvan.
- Det retar lite att vi inte kunde nå 100.000 men närmare än så här kunde det knappast vara, säger marknadsansvarige Johan Nilsson i BoIS.
- Privatpersoner, företagare , supportrar ja alla har ställt upp på ett otroligt fint sätt för Malvan och därmed också för BoIS. Detta tror jag bidrar till en ännu större sammanhållning i Landskorna och kring BoIS.

Det blev en hektisk avslutning på söndagseftermiddagen. Den sista halvtimmen formligen haglade buden in. Det sista budet kom praktiskt taget en sekund före klockan 17.
Många nya budgivare gav sig in i leken och tog hem tröjor. Allra gladast blev dock den lille kille i Häljarp vars föräldrar köpte Jesper Ljungs tröja. En mera andäktig grabb har vi aldrig talat med. Gissa vilken tröja han kommer att bära hela nästa säsongs hemmamatcher?

Ungefär 500 mail, samtal och fax har deltagit i budgivningen. Den hela redovisningen av vilka som köpt tröjorna kommer i Landskrona Posten i morgon tisdag.

Men vi kan redan nu redovisa slutresultatet på respektive tröja.
12 000 Alexander Farnerud
10 200 Håkan Söderstjerna
10 000 Gabriel Ucar
6 500 Mats Svensson
5 500 Hasan Cetinkaya
5100 Danijel Milovanovic
5 000 Daniel Nannskog och Johan Andersson
4 500 Mattias Eklund
4 250 Magnus Thorvaldson
4 000 Afo Dodoo
3 500 Magnus Kjellsson
3 200 Anders Friberg
3 000 Linus Malmqvist
2 700 Henrik Nilsson
2 600 Per-Ola Ljung
2 500 Per Vig
2 300 Jesper Ljung
2 200 Jonas Sandqvist
1 800 Johnny Lundberg
1 500 Jonas Olsson

UPP

Ring och rösta!!!

2002-11-18
Idag är det dags för den årliga fotbollsgalan. Bland annat ska årets snyggaste mål röstas fram av det svenska folket.
Av de fyra utvalda målen står Alexander Farnerud och Matthias Eklund för vars ett, vilket är en bedrift i sig. De två övriga nominerade är av MFF:s Daniel Majstorovic samt Kennedy Bakirciuglü.

Vill du se målen går det bra att besöka TV 4:s fotbollssida.
Har du redan sett målen? Ring och rösta.
Matthias Eklund: 0718 - 421 02
Alexander Farnerud: 0718 - 421 03

Räkna med att Hammarby- och MFF-supportrar röstar på de sina.
Din röst kan vara avgörande.
Samtalet kostar 5.70.

UPP

Bra resultat av unga lyftare

2002-11-18
Flera av Landskrona nya lyftare gjorde sin första tävling i och med att allsvenskan avslutades i Malmö i helgen. Landskrona AK tävlade med Malmö AK och Trelleborgs ABK.

Klubbrekord
Daniel Persson slog nytt klubbrekord för juniorer i 105 kg:s klassen med 155 kg sammanlagt.
Marcus Ahl slog nytt ungdomsrekord i +85 kg:s klassen med 190 kg sammanlagt.
Håkan Cyrén tog nytt stötrekord för ungdomar med 95 kg i 85 kg:s klassen.
Sebastian Jönsson tog nya rekord för ungdomar med 17,5 kg i ryck och 25 kg i stöt i 45 kg:s klassen.

Nya lyftare
Robin Levin tog 27,5 kg i ryck och 35 kg i stöt i sin första tävling och Kim Rasmusson tog 30 kg i ryck och 40 kg i stöt.
Hans Eriksson tog 27,5 kg i ryck och 40 kg i stöt med mycket bra teknik.

Lagresultat
Seniorlaget fick ihop 1309p, juniorlaget 1043p, ungdomslaget 625p och damlaget 97p.

Träningen för nya lyftare har startat och nya lyftare är välkomna tisdagar och torsdagar 16.30 - 18.30. De mer rutinerade lyftarna tränar måndagar, onsdagar och fredagar ute i Idrottshallen hälsar Patrik Helgesson vice sekreterare i Landskrona AK .

Resultat för Landskrona AK:s lyftare

Namn
Vikt
Ryck
Stöt
S:a
Poäng
Madelene Jensen
D 65,8
37,5
47,5
85
97
Robin Levin
U 74,4
27,5
35
62,5
79
Kim Rasmusson
U 68,9
30
40
70
93
Sebastian Jönsson
U 44,0
17,5
25
42,5
83
Hans Eriksson
U 53,2
27,5
40
67,5
109
Fredrik Westin
U 61,3
-
72,5
72,5
105
Håkan Cyrén
U 84,6
70
95
165
193
Marcus Ahl
U 87,5
80
110
190
219
Adam Olsson
J 72,7
60
90
150
192
Daniel Persson
J 96,1
70
85
155
172
Phong Pham
J 67,1
87,5
112,5
200
269
Bernt Nilsson
S 63,4
62,5
75
137,5
193
Patrik Helgesson
S 87,3
95
117,5
212,5
245

UPP

 

Ingen rusning efter varvsinventarier

Ronny Petersson från Oskarhams varv suckade över den tomma tordockan på Öresundsvarvet och beklagade att verksamheten låg nere.

2002-11-18
Kunderna stod inte precis i kö när Öresundsvarvets konkursbo igår visades upp för hugade spekulanter.
- Jag är intresserad av en del maskiner och andra inventarier som vi kanske kan ha glädje av, förklarade Ronny Petersson från Oskarhams varv innan det var dags att gå runt och inventera maskinparken.
- Synd att se varvet stå still, det är så mycket yrkeskunskap som går förlorad.

Igår handlade det om visning av två konkursbo, Öresundsvarvet med kranar och maskiner samt Varvsuddens fastighetsbolag som bland annat är torrdockan som var Europas största när den togs i bruk i mars 1920.
- Vi har fått en del förfrågningar på material och utrustning, men bara en intressent som vill ta över hela anläggningen och fortsätta med reparationsvarvet, berättar konkursförvaltare Anders Persson som har ansvaret för fastighetsbolagets konkurs.
Öresundsvarvets dito handläggs av Marianne Uesson.
- Men vi försöker samordna försäljningen för att nå det bästa resultatet, betonar Anders Persson.
Bakom det heltäckande budet ligger företagare som tillsammans med Utvecklingsstiftelsen i Landskrona lämnat in ett förslag till framtida verksamhet som kan skapa ett 50-tal jobb med reparationer.
- En helhetslösning hade varit det bästa, men hur det blir får vi se när anbudstiden går ut, avslutade Anders Persson.

Anbudstiden vad gäller Öresundsvarvet och Varvsuddens fastighetsbolag går ut den 26 november. Och därefter skall konkursförvaltarna ta ställning till de anbud som finns.
En avgörande röst i sammanhanget får Handelsbanken som har lånat ut 12 miljoner till fastighetsbolaget.
Vad gäller skulderna efter konkursen så har Landskrona kommun via Tekniska verken krav på 385 000 vad avser Öresundsvarvet och 205 000 på Bruces.
Samtidigt som man söker köpare av reparationsvarvet fortsätter rekonstruktionen av nybyggnadsvarvet, Bruces Shipyard.
- Det rullar på planenligt och vi har säkrat jobben för 130 man fram till februari nästa år och jagar också efter legojobb i väntan på att det skall lossna på fartygsmarknaden, förklarar advokat Staffan Anderberg som är säker på att varvsnäringen skall överleva i Landskrona.
- Det är med varvet som med BoIS, man kommer alltid igen och det finns en envishet som är beundransvärd.

Arbetet med rekonstruktionen av Bruces är avhängigt av hur man lyckas med samma sak för huvudägaren Fosen Mekaniska Verksteder i Norge där situationen är mycket besvärlig och permitteringar hotar personalen.
Ett litet ljus i den mörka tunneln är det faktum att professor Eivind Smith konstaterat att regeringen gör fel som håller inne 77 miljoner norska kronor i varvsstöd medan en polisutredning pågår. Utredningen gäller huruvida Fosen bröt mot regelverket när man placerade motorerna i skroven i Landskrona och inte i Norge. Polisutredningen pågår och trots de nya uppgifterna så vill näringsminister Ansgar Gabrielson inte betala ut några pengar.
- Men skulle det visa sig att Fosen inte gjort något fel så kan vi göra utbetalningen inom 24 timmar, säger han i en intervju.
Samtidigt ligger arbetet med hurtigrutfärjan "Midnatsol" före schemat och eftersom Fosens orderbok är tom riskerar många av de drygt 300 anställda att bli permitterade. Joar Grimsbu, som ansvarar för rekonstruktionen, kräver nu att staten betalar ut produktionsstödet och han räknar med att en ackordsuppgörelse skall vara klar om en dryg månad.
- Vi är beroende av hur det går i Norge, så det kommer att bli några spännande månader. Men jag är optimist och vi skall klara det här, avslutar Staffan Anderberg och en som inte behöver bekymra sig om den ekonomiska framtiden är Fosens ägare, Anna Synnøve Bye som är Trøndelags rikaste person med en personlig förmögenhet på drygt 136 miljoner norska kronor.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

 

Nybyggarglädje på Västra Fäladen

Stina Hyltmark och Mattias Adolfsson tillsammans med dottern Ebba och hunden Annie flyttade in i sitt hus med plasten kvar för ytterdörren och utan fasadklädsel, allt för att slippa dubbla boendekostnader.

2002-11-18
Det råder en entusiastisk nybyggarglädje bland villaägarna på Västra Fäladen som är i full gång med att färdigställa 39 nya villor i området.
- Jag har länge funderat på att bygga ett hus som jag själv ritat och nu när tillfället dök upp så tog jag chansen, berättar Ove Herre som själv jobbar så mycket som möjligt för att hålla kostnaderna nere.
- Det blir dyrt nog ändå, konstaterar han med ett leende och gör sig klar att blanda mer murbruk.

Mitt för Ove Herres nybygge har Stina Hyltmark flyttat in tillsammans med maken Mattias Adolfsson, dottern Ebba och hunden Annie.
Här fick snickarna 90 timmar på sig att färdigställa inredningen på villan som började färdigställas från insidan.
- Vi bodde tidigare i Helsingborg, men sålde vårt hus och för att slippa dubbla boendekostnader ville vi flytta in så snabbt som möjligt och husfirman gjorde allt för att hjälpa till, berättar Stina som inte störs av att området mest påminner om en byggarbetsplats.
- Nej, men det skulle inte vara fel om vi fick fram gatubelysningen nu när det blir så mörkt på kvällarna.

När kommunen presenterade de 39 byggklara tomterna så dröjde det inte länge förrän de var sålda. För tomten fick nybyggarna betala 269 000 kronor inklusive framdraget vatten, avlopp och fjärrvärme.
- Ett bra pris, i andra städer hade det varit betydligt dyrare, tippar Ove Herre som lät en arkitekt färdigställa de egna husskisserna innan han drog igång drömbygget.
- Jag gillar att jobba med bilar och därför har jag ritat ett dubbelgarage och huset är en skånelänga vars förebild jag råkade se i Lödde, förklarar Ove som räknar med att husbygget kommer att landa på si så där 1, 7 miljoner kronor.
- Kanske lite mindre eftersom jag gör en hel del arbete själva.

Prisläget för de 39 villorna pendlar mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor, men priset har inte hindrat spekulanterna från att slå till och göra affär.
- Nej, här är fint och perfekt omgivning för barn, betonar Mattias Adolfsson som redan trivs bra i området.
- Vi har träd och grönska omkring oss och det är mycket positivt. Annars bygger man ofta på en åker och då tar det tid innan området blir trivsamt.

Enligt kommunens byggplaner skall ytterligare villatomter göras tillgängliga på Västra Fäladen under kommande år och att döma av intresset för de ny pågående projekten skall det inte vara svårt att avyttra de nya projekten.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP