Lokala Nyheter
ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna
- tipsa en kompis

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Kalle Berggren

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 38

BoIS föll trots bra spel


BoIS backlinje höll Malmöanfallet kort

2002-09-22
Trots 57/43 i bollinnehav och 20/10 i skott samt en nick i stolpen av Nannskog inkassarade BoIS sin fjärde raka förlust i gårdagens skånederby mot Malmö FF inför 10 127 på Landskrona IP. I de tidigare förlustmatcherna har man inte övertygat spelmässigt men det gjorde man mot Malmö.
- Vi ber inte om ursäkt för poängen men BoIS var det bättre laget idag, sade en lättad Tom Prahl efter matchen. Janne Jönsson var inne på samma linje,
- Vi är lika besvikna över poängförlusten som vi är nöjda med vårt spel, sade en sammanbiten BoIS-tränare men ville samtidigt snabbt dra ett streck över förlusten och istället blicka framåt,
- Nu har vi fem fester kvar och det gäller att ta tillvara på dessa. Om vi tar med oss spelet från idag så är jag inte det minsta orolig.

I första halvlek hade BoIS bra koll på Malmö. Den randiga backlinjen neutraliserade Ijeh/Skoog bättre än de flesta allsvenska försvar lyckts med hittills. Även om inget av lagen hade någon riktigt het målchans så såg det ljust ut med BoIS-ögon sett. Bland annat så bjöd Alexander Farnerud publiken på en så kallad helikopterfint i Malmös straffområde som så när kunnat resulterat i årets mål på IP.

I andra halvlekens tionde minut skapar BoIS två mycket bra lägen som borde utfallit i minst ett mål. Det var Alexander Farnerud som i tur och ordning friställde Daniel Nannskog och i anfallet efter Matthias Eklund. Tyvärr för BoIS del så saknades skärpan i avsluten.
Med 20 minuter kvar att spela får MFF en hörna från vänster. Att Tom Prahl är en påläst man råder ingen tvekan om utan han ser till att fylla på med mycket folk i BoIS straffområde. Mats Svensson som är hårt trängd när han boxar bort bollen får se den dimpa ner på huvudet på MFF-mittfältaren Jörgen Olsson som kan nicka in bollen i mål.
- BoIS:arna är generellt sett kortare än våra spelare och det visste vi att vi kunde utnyttja, kommenterade Prahl målet.
Målskytten Jörgen Olsson var ödmjuk när han inför ett stort pressuppbåd fick beskriva sitt femte mål för säsongen.
- Jag kom rätt på bollen så att det var bara att sätta dit den. Det var inte rättvist men sån är fotbollen. Det var starkt av oss att hålla nollan.

BoIS gjorde några ändringar i laget, bland annat kom Bruno Tonheta in för Håkan Söderstjerna för att om möjligt kunna mäta sig i luften med Malmös backgigant Daniel Majstorovic samtidigt som också Magnus Torvaldson flyttades upp i anfallet.
- Det var en svettig match. BoIS var heta idag. Idag fick man verkligen använda huvudet, skämtade en glad Majstorovic efter matchen och tillade,
- Nu är det upp till oss själva om detta ska bära hela vägen.

Johan Andersson hoppade in i slutminuterna och ersatte Alexander Farnerud.
- Jag var ganska trött på slutet. Det enda jag kan glädja mig åt för stunden är att det kändes bra under hela matchen. Jag tycker att vi gjorde en bra match och var värda minst en poäng, kommenterade Alexander Farnerud efter matchen.

Bland de 10 127 på IP´s läktare syntes en del fotbollsprominenser, bland andra förbundskapten Lars Lagerbäck och landslagsbacken Tomas Antonelius, tillvardags i danska FC Köpenhamn.
- BoIS gör en mycket bra match. Jag tycker dom har flera mycket intressanta spelare. Idag imponerade Alexander Farnerud och Matthias Eklund. Det är verkligen kul att Janne Jönsson satsar på ungdomarna de är svensk fotbolls framtid, var Antonelius kommentar efter matchen.

av Kary Persson & Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Tekniskt missöde

2002-09-20
På grund av ett tekniskt missöde har artiklarna från den 20 september raderats från servern.
Följande artiklar har raderats,
020920 - Rusch efter derbybiljetter
020920 - All konst är onyttig
020920 - Friidrottstalang spås lysande framtid
020920 - Guldregn över roddare

UPP

 

Snabbt jobbat av kommunen
Landskrona Direkt granskar den Digitala Staden - Uppföljning

2002-09-19
Det är inte allt inom kommunen som dras i långbänk.
Igår skrev Landskrona Direkt en artikel om
att man från kommunanslutna datorer inte kunde surfa in på Landskrona BoIS Supporterklubb Black & Whites hemsida.
Direkten kontaktade Johan Nilsson på Landskrona kommuns IT-avdelning och han lovade att åtgärda problemet.
- Man får ha lite tålamod. Det tar lite tid men om någon vecka ska man kunna besöka sidan från kommunens datorer.

Faktum är att man redan idag kan besöka sidan. Dock finns fortfarande spärren kvar på sidor som till exempel Kanal 5 och IFK Malmös sidor.

Läs gårdagens artikel >>

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Framgångar för Topalovic i karatelandslaget


Sabina Topalovic
Foto: Fighter Magazine

2002-09-19
Landskrona Karate Klubbs Sabina Topalovic har varit och tävlat med Svenska landslaget i karate. På Finnish Open så placerade sig Sabina på andra plats i sin viktklass, +60kg. I finalen möte hon en tjej från Ryssland och var nära att vinna. Sabina var även med i damernas lag som tog guldmedalj.

Den 21-åriga Landskronatjejen blickar nu framåt och hennes stora mål inom den närmsta framtiden är att få åka med till Madrid och deltaga i VM,
- Eftersom jag just blivit senior så är det tveksamt om jag blir uttagen. Men det skulle vara mycket roligt, säger Sabina.

Trots sina meriter, SM-guld 2002 i +60kg, SM-siver 2002 i öppen klass, framröstad till bästa fighter på karate SM 2002 är hon tveksam till om hon blir uttagen,
- De tittar på hur man tävlat under hela året och så länge har jag inte varit senior. Men nästa helg ska jag till Kil för att deltaga i elitserien och ett landslagsläger. Det kan bli första steget.

För att nå den svenska eliten i karate krävs det träning, träning och åter träning.
- Som det ser ut nu så tränar jag karate tre dagar i veckan. Sedan blir det några dagar på gym också. Jag tränar cirka sex dagar i veckan. Söndagarna försöker jag ta det lugnt. Man måste känna efter så att man inte drar på sig skador och förkylningar, avslutar Sabina.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Massor av konst att se fram emot i höst.


Jill och Ulf Ekberg förbereder sin utställning hos Borstahusens Konstförening

2002-09-19
Borstahusens Konstförening satsar på utställningar i de egna lokalerna i Kammakarenshus på Gamla Kyrkogatan 15.
Redan nu på lördag bjuder man Landskronaborna till vernissage med konstnärerna Jill och Ulf Ekberg från Vejbyslätt.
Jill visar keramik med former inspirerade från djurvärlden.
- Just nu hämtar jag mycket av min inspiration från insektsvärlden men även övriga djurlivet är en stor källa att ösa ur, säger Jill Ekberg och visar bland annat upp en zebramönstrad kruka. Men även stengods med djurhudsmönster finns att beskåda.

Ulf Ekberg arbetar med bild och skulptur i olika tekniker.
- Just nu arbetar jag mycket på temat Madonna begreppet, säger Ekberg och visar upp en serie oljemålningar och skulpturer på temat.

Att Borstahusens Konstförening nu bjuder till utställning i det gamla huset på Gamla Kyrkogatan är något av en "kick off" för en nysatsning som föreningen gör.
- Det här är något nytt för oss att vi satsar på lokala utställningar i vårt eget hus. Vi hoppas kunna erbjuda 3 till 4 utställningar per år, säger Per-Olof Bodin ordförande i Borstahusens Konstförening och berättar entusiastiskt vidare om höstens stora konstutställning i Landskrona.
- Med invigning under kulturnatten den 11oktober kommer vi i samarbete med Landskrona Konstförening och Kulturförvaltningen att arrangera en retrospektiv konstutställning av Max Walter Svanberg i Konsthallen. Här kommer bland annat att visas ett verk som Max Walter skapade redan som 14-åring.

Att det nu kommer ett samarbete till stånd mellan Landskronas stora konstföreningar och kulturförvaltningen ser Per-Olof Bodin som något mycket positivt och utvecklande för konstlivet i kommunen.
- Det känns oerhört roligt att vi kan göra detta tillsammans. Det har genom åren funnits en inneboende misstänksamhet mellan konstföreningarna här i stan som jag nu hoppas att vi kan övervinna. Att vi tre nu går samman gör att vi kan höja kvalitén på våra utställningar. Efter Max Walter Svanberg utställningen kan jag redan nu avslöja att vi i mars kommer att ha en utställning med den i Frankrike boende konstnären Peter Tillberg.

Borstahusens Konstförening var under tidigt 70-tal landets största konstförening med en praktfull räcka utställningar. Eller vad sägs om bland annat Salvador Dali 1971, Picasso 1973 och Toulouse-Lautrec 1974 för att nämna några. Att medlemmarna dessutom fick en Chagall litografi som årsgåva vid ett tillfälle bidrog säkert till det höga medlemstalet som då var.
Idag räknar föreningen in cirka 700 medlemmar.

Mer om Ulf och Jill Ekberg kan du läsa på deras hemsida www.konstorangeriet.nu

Vernissagen på lördag pågår mellan klockan 11-14.
Konstnärerna är på plats.
Utställningen är öppen 26-28/9, 3-5/10 och 10-12/10, vardagar 12-15 och lördagar 10-13.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Kommunen bannar ambassadörer
Landskrona Direkt granskar den Digitala Staden - I


Försöker du komma åt Landskrona BoIS supporterklubbs hemsida från en kommundator är det kört.

2002-09-18
Landskrona kommun blockerar Landskrona BoIS supporterklubb Black & White hemsida för kommunanställda.
Sitter du Internetuppkopplad som kommunanställd och försöker dig på ett hemsidebesök hos stadens "ambassadörer", det vill säga att du skriver in www.bois.nu i din webbläsare, möts du av texten,
"Webbsidan spärrad av Sonic WALL Filter. Om ni anser detta vara fel kontakta ägaren av Internetsidan och fråga varför sidan är spärrad av Cyber Patrol"
Ulf Backman, kassör och webmaster i supporterklubben är helt oförstående till varför sidan skulle vara spärrad för besök från kommundatorer.
- Jag har fått en del förfrågningar från folk som jobbar inom kommunen om varför dom inte kan besöka vår hemsida och har hänvisat dom till att problemet måste ligga hos kommunen. När jag nu fick frågan igen så mailade jag till LaNet och frågade vad det kan bero på. Jag har dock ännu inte fått något svar därifrån. Jag tycker absolut att det är märkligt att vår sida är spärrad. Bois.nu är vår officiella hemsida och är en ren informationssida om föreningen och till och med i vår gästbok håller språket oftast en vårdad ton så jag finner ingen anledning till varför. Istället för att spärra vår sida tycker jag att kommunen borde ha en länk på sin sida till oss i egenskap av ambassadörer, säger Backman.

Johan Nilsson på Landskrona kommuns IT-avdelning säger sig vara bekant med problemet.
- Sonic WALL Filter är en tjänst som vi köper in och tyvärr händer det att den blockerar sidor våra Internetanvändare vill åt och som också bör kunna ses. Till 90 procent spärrar den sidor som innehåller sex, våld, rasism och ockulta sidor. Skulle filtret spärra en seriös sida kan användaren själv maila till Cyber Patrol och påtala att de bör upphäva spärrningen.

På inrådan från Landskrona Direkt lovar dock Nilsson att ta tag i problemet och se till så att blockeringen av bois.nu hävs.
- Man får ha lite tålamod. Det tar lite tid men om någon vecka ska man kunna besöka sidan från kommunens datorer, lovar Nilsson avslutningsvis.

Landskrona BoIS supporterklubb Black & White utsågs i januari till ambassadörer för Landskrona kommun. Mot en ersättning på 40 000 kronor skulle supportrarna bland annat skapa goodwill åt kommunen på såväl hemma som bortamatcher. Något som alla som besökt en BoIS-match säkert också kan intyga att supportrarna skött med bravur.

av Håkan Karlsson
© Landskrona Direkt

UPP

Mordmisstänkta gripna


Det var i hörnet Regeringsgatan/S:t Olofsgatan
som skottlossning ägde rum morgonen den 23 juni.

2002-09-18
Två män har gripits misstänkta för mordet respektive mordförsöket i Landskrona den 23 juni.
Vid 07.15-tiden på onsdagen gjordes en planerad polisinsats på två olika platser i Landskrona.
- Med tanke på vad de båda är misstänkta för deltog en större styrka vid gripandet men det gick förhållandevis lugnt till väga, säger Charley Nilsson informationsansvarig hos polisen.
Insatsen gjordes då det efter en längre tids spaningsarbete framkommit att två personer, misstänkta för delaktighet i mordet/mordförsöket i Landskrona den 23 juni, kunde finnas på de aktuella platserna.
- Det har gått många rykten om att de båda misstänkta skulle uppehållit sig utomlands. Dock har vi kännt till att de funnits i Landskrona under en tid, hur länge vet jag inte idag, fortsätter Nilsson.

När polisinsatsen gjordes fanns de båda misstänkta i sina bostäder och kunde gripas planenligt. De båda gripna är 36 respektive 33 år gamla och är misstänkta för mord/mordförsök respektive övergrepp i rättssak. Männen anhölls 09.50 på onsdagen.
Närmast väntar att åklagaren inom ett par dagar tar beslut om häktning.

Det var vid 04.30-tiden den 23 juni 2002 som två män skottskadades allvarligt på Regeringsgatan/S:t Olofsgatan i Landskrona. Den 28 juni avled en av männen.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Filmstudion hedrar Charles Gregmar

2002-09-18
Landskrona Filmstudio startar sin verksamhet för säsongen lördagen den 28 september. Men redan nu på lördag har föreningen "kick off" på Bio Maxim då man visar Alf Sjöbergs klassiker Hets för att hedra bortgångne medlemmen Charles Gregmar som medverkar i denna film i en liten roll.

Charles Gregmar var ledamot i styrelsen ända till sin bortgång och en av föreningens stora eldsjälar. Gregmar var dessutom bosatt i Hollywood under ett par år. Utöver det stora filmintresset var jazzmusik något som låg honom varmt om hjärtat och därför kommer pianisten Caesar att spela i foajén en stund före filmen. Filmen börjar kl.15. Filmstudio öppnar foajén kl. 14. Medlemmar från förra terminen går in gratis, och nya medlemmar till denna termin, andra betalar 40 kr för filmen.
Lördagen den 28 september kör sedan filmstudion igång. Först ut är den italienska filmen Ett rum i våra hjärtan.

För hela Filmstudions program se http://www.landskrona.se/kultur/filmstudion/film.html

UPP

Ottosson silvermedaljör vid Skol-SM

IF Kronans duktiga friidrottstjej, 16-åriga Elisabeth Ottosson deltog i helgen i Skol-SM på Stockholms Stadion. Det kom att bli en riktig trevlig helg för Landskronatösen som plockade hem andraplatsen i höjdhopp med höjden 1,62 meter.
Skolmästarinna blev Camilla Silander från Danderyd på höjden 1,67.
Tävlingen genomfördes under besvärligt väderförhållande med kyla och regn. Under kommande helg tävlar Elisabeth Ottosson i höjdhopp, häck och tresteg i kretsmästerskapen som genomförs på Åbyvallen i Klippan.
Elisabeths bästa höjd i år under tävling är 1,65, vilket hon gjorde på Öresundsspelen i Helsingborg.

UPP

 

Ingen ommålning av vattentornet


Vattentornet

2002-09-17
Vattentornet i Landskrona utgör en silhuett som präglar staden. Saken är bara den att tornet skulle behöva en ansiktslyftning, men något större arbete med att förbättra utseendet är inte prioriterat i dagsläget.
- Vi tog en prisuppgift på att få tornet ommålat och den slutade på cirka tre miljoner kronor. Det är en summa som stadens vattenförbrukare skulle få betala, så någon ommålning är inte aktuell. Vad man skulle kunna göra är att blästra av den gamla färgen, säger Bo Olsson, maskinmästare på Tekniska Verken.

Anledningen till att tornet ser ut som det gör är det utsatta läget vid havet. Fukt och salt tär på byggnaden så väl som på hissarna,
- Hissarna kostar mycket att renovera varje år. Därför har vi valt att ta bort den ena. Det finns alltså bara en hiss idag. Normalt kostar det 20 000 kronor per år att hålla de i ordning men i år har vi även bytt ut vajrar. Kostnaden för året har därför slutat på 100 000 kronor, fortsätter Olsson.
En liten intäkt ger dock besökarna som under sommaren tar sig upp och avnjuter den fantastiska utsikten,
- I år har vi haft 280 vuxna och 50 barn som varit uppe, avslutar Olsson.

av Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP

Fem silver till Landskronalyftare

2002-09-17
Landskrona atletklubb ställde upp med fyra lyftare vid helgens Svenska ungdomsmästerskapen i tyngdlyftning i Kalmar.

Madelene Jensen tog tre silvermedaljer i damernas 69 kg:s klass med 37,5 kg i ryck, 47,5 kg i stöt och 85 kg sammanlagt.

Marcus Ahl låg fyra efter ryckmomentet i klass +85kg med klarade 70 kg. I stöt gick det bättre och han klarade både 100 kg och 105 kg och gick upp på en andra plats både i stöt och sammanlagt.
Marcus provade på 112,5 kg också. Tyvärr räckte krafterna bara till en vändning.

Håkan Cyrén lyfte fint och stabilt hem tre bronsmedaljer. Han tog dessutom nya personliga rekord med 75 kg i ryck, 90 kg i stöt och 165 kg sammanlagt.

NYA REKORD:
Fredrik Westin lyckades ta nya personliga rekord med 45 kg i ryck och 70 kg i stöt i 62 kg:s klassen.

Ungdomsträningen har startat för säsongen och nya lyftare är välkomna till idrottshallen kl 17.00 tisdagar och torsdagar.

UPP

Fler medaljer till LCK

2002-09-17
För några veckor sedan körde Landskrona Cykelklubb hem inte mindre än 17 medaljer vid de Skånska Mästerskapen i tempo.
I helgen följdes detta upp med ytterligare 15 medaljer när det kördes Skånska Mästerskapen på bana (förföljelselopp) på Kristianstads Idrottsplats samt Skånska Mästerskapen i Par-tempo i Wä.

Skånska Mästerskapen på bana (förföljelselopp)

Flickor 11-12
Guld:
Cathrine Ulmestig

Pojkar 11-12
Brons:
Kristian Hansen

Flickor 13-14
Guld:
Sophie Andersson

Pojkar 13-14
Guld:
Christian Olofsson

Flickor 15-16
Guld:
Karolina Larsson-Lindgren

Pojkar 15-16
Guld:
Tobias Åkerberg

Dam Junior
Silver:
Daisy Bell

Detta innebar att LCK tog 5 guld av 6 möjliga i ungdomsklasserna.

Skånska Mästerskapen i Par-tempo

Flickor 11-12
Guld:
Emma Dahlgren-Svensson och Cathrine Ulmestig

Pojkar 11-12
Guld:
Kristian Hansen och Niklas Ulmestig

Flickor 13-14
Guld:
Sophie Andersson och Ellinor Larsson-Lindgren

Pojkar 13-14
Guld:
Christian och Matthias Olofsson

Pojkar 15-16
Guld:
Christoffer Malmström och Tobias Åkerberg

Samma sak här: 5 guld av 6 möjliga i ungdomsklasserna.

Dam Junior
Guld:
Daisy Bell och Karolina Larsson-Lindgren

Förälder-barn
Silver:
Patrik och Sara Vilsmyr

Herrar 50
Brons:
Bo Karlsson och Kjell Månsson

UPP

BoIS föll mot Kalmar FF igen

2002-09-17
Höstmörkret fortsätter att sänka sig över Landskrona BoIS som förlorade tredje raka matchen när tabelljumbon Kalmar grep sista halmstråt i bottenstriden och vann med 2-1.
- Nöjd kan man inte vara när man förlorar, men det var ett steg i rätt riktning. Vi skapade en del chanser, men det har gått lite grus i målmaskineriet. Nu spelade vi piggare än mot Norrköping och det skall vi ta med oss mot MFF på lördag, poängterade BoIStränaren Janne Jönsson direkt efter slutsignalen.

Kalmar är ett riktigt mörkt spöke för BoIS, har i år vunnit båda matcherna och BoIS har inte vunnit på Fredrikskans på hela 20 år!
Det var också Kalmar som började bäst och såväl Håkan Lindqvist som Lasse Johansson ställde till med stora problem för BoIS backlinje.
Redan efter åtta minuters spel hade Lasse Johansson den bästa chansen när han från nära håll nickade mitt på en välplacerad Mats Svensson i BoISmålet.
Tio minuter senare hade Daniel Mobaeck en nick utanför i fritt läge och när Anders Friberg några minuter senare tryckte till Lasse Johansson i straffområdet och domare Lars Kratz pekade på straffpunkten. Straffen satte Håkan Lindqvist säkert i mål.

BoIS flyttade upp spelet efter Kalmars mål och skapade några halvchanser. Jeppe Ljung, fostrad i Kalmar AIK, såg till att BoIS kom med i matchen igen genom sitt första, mycket spektakulära mål, i årets allsvenska.
BoIS fick en frispark närmare 40 meter från Kalmars mål, Jeppe Ljung slog snabbt bollen mot mål och helt omarkerad kom Magnus Torvaldsson fram och störde Petter Wastå i Kalmars mål så att bollen gick i nät.
- Vi har tränat lite på den grejen och nu gick det ju bra, målet tog oss in i matchen igen, påpekade Jeppe Ljung vars mittfältsspel inte når upp till vårens svindlande höjder och kanske är det en förklaring till att BoISspelet går mycket trögt för dagen.

Tungt var det också för Matthias Eklund som nu gjorde comeback efter sin skada. Matthias var bra med i spelet, men det går troll i bollen i samband med avsluten.
I början av andra halvlek knuffades Eklund omkull i Kalmars straffområde och det luktade lika mycket straff som Kalmar tidigare fått. Men domaren valde att fria och istället kunde Kalmar kontra snyggt.
Håkan Lindqvist hoppade snyggt över bollen och Lasse Johansson rullade enkelt in den i Mats Svenssons långa hörn.

Målet räckte till en viktig seger för Kalmar och det hjälpte inte BoIS att Alexander Farnerud kom in med en dryg halvtimme kvar att spela.
- Men Alex var mycket piggare nu än senast och det bådar gott inför lördagens derby, analyserade Janne Jönsson som såg BoIS ligga på bra under matchens senare del för att rädda en viktig poäng.
Bästa chansen att kvittera hade Matthias Eklund vars närskott Petter Wastå reflexräddade med en hand. Närmare än så kom inte BoIS och på lördag väntar serieledande Malmö FF.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Jacques Werup drog fullt hus


Jacques Werup drog fullt hus.

2002-09-16
Det var lapp på luckan när Jacques Werup och Skånska Swingeliten i Konsthallen bjöd på "Ballad for a man", en poesikonsert i jazzton.
- Aldrig kunde jag tänka mig att det skulle komma så mycket folk, konstaterade en nöjd Tor Johansson, ordförande i JazzHouse som tillsammans med Kulturförvaltningen stod bakom arrangemenaget.
- Det är kul att så många sökt sig till Konsthallen en vacker lördagseftermiddag och Jacques Werup är en mångsidig och spännande artist.

Jacques Werup och Skånska Swingeliten, Leif Blunk, Frans Sjöström, Bob Stalin och Johan Bergström, bjöd på en lustfylld resa genom Malmö, ut på Näset och ner till Falsterbo. En kombination av trivsamma livsbetraktelser i diktform och musik med rötterna i jazzen.
- Jag började spela som ung på läroverksdanserna i Malmö och har alltid haft behov av att spela på klarinetten, förklarade Jacques Werup som fick publiken att stortrivas med sina personliga tolkningar av jazzens evergreens.
Jacques Werup berättade målande om vardagens händelser, som när Gagarin gästade Malmö och upphissad i brandkårens kranstege kunde titta ner på människorna, precis som han en gång gjort som astronaut.
Eller vardagsmelodramen på nattbussen mellan Harlösa och Genarp, berättarkonst av bästa märke. Och så var det inledningen, den svåra inledningen med ordet "svårt" i centrum om kvinnan han levt med, Irene som blev till sången "Sweet Irene". En skön övergång från poesi till musik som kom att känneteckna den sköna eftermiddagen i Landskrona Konsthall.

Nästa program för JazzHouse Landskrona blir fredagen den 27 september på ordinarie spelplats Siriusrestaurangen. Då lägger österlenska Dreamboat till vid kajen med härlig New Orleansmusik.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Dystert på Bruces


2002-09-16
Det vilar dystra moln över varvsnäringen i Landskrona. Igår lämnade de senaste nybyggena Landskronavarvet och orderboken är i det närmaste tom. Samtidigt har 70 kollektivanställda blivit uppsagda och dessutom har varvet skatteskulder på närmare tolv miljoner kronor.
Bruces underskott på skattekontot uppgår till 5,2 miljoner kronor, Landskronavarvets till lika mycket, Öresundsvarvets stannar vid 1,2 miljoner kronor. Skatteskulden gäller moms och skatter för personalen.
- Eftersom våra norska ägare haft problem har vi varit tvungna att betala många av våra leverantörer i förskott. Det har gjort att vi fått höga kostnader innan vi själva får in några pengar, förklarar vd Leif Clevström i en kommentar och företaget meddelar samtidigt att man räknar med att reglera skatteskulderna redan under innevarande vecka.

Igår påbörjades bogseringen av två bostadspråmar till Astrakhan för slutgiltig färdigställande på ett lokalt varv och pråmarna och ska vara i drift i maj 2003 och det totala ordervärdet överstiger 600 miljoner SEK.
Ersättningen för de båda pråmarna kommer att behövas för att täcka varvets skatteskulder.

De två pråmarna är komplett utrustade med kraftförsörjning, vattenrening, avloppsrening, avfallsförbränning, tankuppvärmning och komplett kyla och värme anläggning. Anläggningarna byggs för att kunna fungera i mycket extrema klimatförhållanden, från -36 till + 40 grader C.

Bostadsmodulerna väger ca 900 ton vardera och pråmarna som är 95 meter långa och 16 meter breda väger cirka 1 300 ton vardera. Varje pråm har kapacitet att förlägga 130 man.
Bostadsanläggningarna är helt gastäta, vilket behövs då oljekällorna i Kaspiska havet innehåller stora mängder giftiga svavelvätegaser som kan läcka ut vid oljeproduktionen.

Beställaren Emtunga har byggt bostadsmoduler för olje- och gasindustrin i världen sen 1974 och detta är den fjortonde och femtonde stora modulen man får order på sedan 1997. Dessutom har Bruces fått ytterligare order från Emtunga på bostadsmoduler och förhoppningar finns på fler beställningar av bostadspråmar.

Nu är det inte bara Landskronavarvet som har det svårt, även moderbolaget har det tufft. Byggandet av lyxlägenhetsfartyget "The World" gav Fosens en förlust på 232 norska miljoner, jämfört med en vinst på 80,6 miljoner året innan.
- Det är tufft inom varvsnäringen, men vi har en del trevare ute och det är för dagen inte aktuellt med fler varsel, förklarade Leif Clevström när bolaget lade sina varsel och närmast handlar det om överlevnad för varvsnäringen i Landskrona och det är nu 20 år sedan de första uppsägningarna kom vid dåvarande Öresundsvarvet och det sista nybygget, M/T Woensdrecht sjösattes.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

S fortfarande störst i Landskrona

2002-09-16
Av Landskronas 28 141 röstberättigade invånare gick 21 452 till valurnorna, en minskning med 2,7 procent. Resultatet av rösterna som lämnades in blev att Socialdemokraterna fortfarande är stadens största parti men att Vänsterpartiet och Miljöpartiet backade, det sistnämnda så mycket att man blir av med ett av sina två mandat i kommunen.
Detta innebär att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte har egen majoritet och därför får blicka mot andra partier för att få genom sina förslag. Folkpartiet gjorde, precis som i riksdagsvalet ett mycket framgångsrikt val och gick från tre mandat till åtta.

Hel klart är dock inte valet. De sista rösterna är inte färdigräknade förrän på onsdag enligt Pia Tygård på Valnämndens kansli i Landskrona.

Så här ser kommunalvalet ut i siffror (källa Valmyndigheten):

Parti
Röster i %
Mandat efter valet
Moderaterna
19,2 (- 6,0)
10 (-3)
Centerpartiet
2,4 (+- 0)
0 (0)
Folkpartiet
14,1 (+ 8,7)
8 (+ 5)
Kristdemokraterna
3,4 (+ 1,9)
2 (+ 2)
Socialdemokraterna
39,0 (- 2,5)
20 (- 2)
Vänsterpartiet
6,1 (- 0,3)
4 (0)
Miljöpartiet
2,5 (-2,0)
1 (- 1)
SPI
3,9 (- 1,5)
2 (- 1)
SD
8,5 (+ 8,5)
4 (+ 4)
Övriga
0,3 (- 1,5)
0 (0)

För valet i sin helhet, klicka här

UPP

Torkild Strandberg till Riksdagen


Det blev en lång arbetsdag för Folkpartiets Torkild Strandberg igår.

2002-09-16
Omtumlad och full av motstridiga funderingar konstaterar Folkpartiets Torkild Strandberg att han är riksdagsman efter partiets exempellösa framgång.
- Jag vet inte vad jag skall tro, säger han när de första valprognoserna rullar fram på TV-bilden och partimedlemmarna jublar när procentsatserna presenteras.
- I 14 år har jag arbetat politiskt och när jag nominerades till riksdagen hade vi under fyra procent och då kändes riksdagen avlägsen. Nu tycks det gå vägen och då funderar jag på hur jag skall ställa mig om vi får en borgerlig majoritet i Landskrona, suckar Torkild som nu gör socialdemokraten Anders Karlsson sällskap till riksdagen.

Bland de första gratulanterna återfinns Åke Persson, själv riksdagsman för Folkpartiet åren 1979 till 1982.
- Jag kom in när Per Garthon hoppade av och då var vi fyra riksdagsmän från Landskrona, jag, Hugo Bengtsson, Sven Munke och Sigvard Persson. Nu är jag oerhört glad för Torkild som är ambitiös och gärna vill få saker gjorda.

Folkpartiets framgång tycks ha gått ut över moderaterna, något som Torkild tar med jämnmod.
- Nu får politiken en dragning mot mitten och det tycker jag är bra, men samtidigt hade jag gärna sett att vi fick en borgerlig majoritet.
Fortfarande återstår en hel del röster att räkna, men just nu ser socialdemokraterna ut att sitta kvar.

Dagen började tidigt för Torkild Strandberg, redan när vallokalerna öppnade var han på plats utanför Stadshuset för att möta väljarna.
- Jag tog en kort paus mitt på dagen, men sen körde jag på till stängningen. Just nu känns det här oerhört roligt och ärligt talat är det fortfarande lite svårt att fatta.

När Folkpartiet, med sina tre mandat i fullmäktige, presenterade en valplan som siktade mot sju mandat möttes detta med ett leende. Idag kan det vara ett faktum om framgången på riksplanet också återspeglas lokalt. Och för Torkild Strandberg skulle en lokal framgång för borgarna skapa en hel del funderingar.
- Jag har arbetat hårt för en ny majoritet i Landskrona och skulle vi lyckas så vet jag ärligt talat inte hur jag ställer mig. Då är det kanske inte så självklart att jag väljer riksdagen,. Men just nu vill jag inte spekulera i framtiden utan bara glädja mig åt den här framgången. Det känns oerhört skönt efter alla år med motgångar, avslutar Torkild medan applåderna får nya framgångar hörs från entusiastiska valarbetare.

av Kalle Berggren
Foto: Kary Persson
© Landskrona Direkt

UPP