PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Kommentarer till tre, och kort påminnelse till Strandberg

Till Jonas Karlsson (S) – Det är alltid trevligt att bli trevligt bemött. Men en kopp kaffe gör mig inte till socialdemokrat. En inte så liten del av våran stads problem går längre tillbaka än till Strandberg. (men har i hög grad förstärkts under dennes tid) När Västkustbanans sträckning blev klar, varför byggde ni inte en riktig  stationsbyggnad värd namnet då ? Hade inte Pågatåg norrifrån kunnat gå in till gamla stationen ? Så vi sluppit trådbussen ? Det var också socialdemokraterna som i mitten av 80-talet  byggde om 100 meter av Järnvägsgatan till, i mitt tycke, inte alls påkallad gågata. Vidare togs trottoarernas regnskydd bort. Och som Tommy Persson påpekar – den används ju knappt mera. Varken som gågata eller som affärsgata. Ändå hade S planerat hela Karl den XV:huset och affärstunneln knappt 15 år tidigare…  
 
Till Tommy Persson
Jag har inte påstått att det generellt var bättre förr (utom i fallet gällande stadsplaneringen och just herr Strandberg personligen, som främste företrädare för våran stad). Hur saker och ting fungerar? Jag vill nog vidhålla , att bara den politiska viljan hade funnits, hade fd Domusparkeringen kunnat fungera som gratis p-plats för kunder till affärer på Järnvägsgatan under affärstider. Ett stort problem för centrumhandeln är bristen på p-platser och att kommunen och parkeringsbolag vill tjäna pengar på böter och avgifter. Landskrona är inte större än att vi hade kunnat klara oss utan detta. (Polisen bötfäller givetvis trafikfarliga parkeringar.)
Annars betvivlar jag inte alls dina uppgifter om kundbrist eller att elever inte besöker centrum lördagsförmiddagar. Men varför skulle de? Det hela är som en ond cirkel, eller nedåtgående spiral.
Jag vill påstå att problemet började med mitten av 80-talets trafikomläggningar. Tyvärr ser inte Strandberg (och andra politiker) detta som ett problem, och vill inte ens försöka hjälpa till, att få Landskrona att överleva som stad. Hur det nu än är med uthyrning i just fd Domus är en sak, men lokaler finns. Och andra kan återskapas. T.ex i Karl den XV huset. Jag tror en majoritet av våra lokala ”toppolitiker” är gravt ideologiskt hämmade. 
Istället för att se möjligheter vänder man möjligheterna till ”så kan man väl inte göra” – men jag vidhåller att det kan man visst, bara det finns god vilja och kurage! Kampen för överlevnad (av Landskrona som stad) måste gå först!

Till John Laurin
Ju längre bort affärerna finns från bostäderna, desto fler använder bil – och kör längre. Detta är obestridligt. Att några affärer förläggs vid stationen är förståeligt, men den senaste tidens medvetna satsning på kedjor i Örja menar jag blivit ytterligare en hård och onödig belastning för vår stads centrum!
 
Du tvistar om det mesta. Jag påpekade först att Helsingör inte är än rättvis jämförelsestad p.g.a gränshandeln, men att Landskrona mycket väl kan jämföras med t.ex Hillerød, Frederikssund, Køge, Roskilde och Burg och Heiligenhafen (de två tyska städerna ligger dock i Schleswig-Holstein och inte i någon annan tysk stat, ursäkta). Jag har inte gjort någon jämförelse mellan Köpenhamn och Landskrona generellt, men påpekade dock HUR Elgiganten ”får plats” inne i tät bebyggelse och använde Amagerbrogade i Köpenhamn, som exempel. Kökskedjan hade fått plats i gamla apoteket Lejonets lokaler på Storgatan, och Elgiganten kunde ha en entré på Rådmansgatan och huvudavdelning i fd bowlinghallen. Gamla posthuset kunde inrymma någon annan kedja etc. Glöm inte heller bort att en större affär även gynnar mindre affärer/butiker i närheten.
 
Med onödig och oönskad kaos och oordning avser jag det ständigt pågående ombyggnader ”av ingenting till ingenting annat” , de okoordinerade uppgrävningar av gator och torg överallt. Jag har påpekat flera år av arbete på Fabriksgatan (vid Albanoskolan) – säkert 10 gånger har den gatan grävts upp under några få år. Nu stängde NSVA av en del av Timmermansgatan för ett planerat arbete. Men bara för någon månad sedan utfördes ett annat , likaledes planerat grävarbete på samma plats. Och på säkert 50 ställen runt om i stan grävs det upp och ner i omgång efter omgång, med total avsaknad av samordning. Detta orsakar kaos och är ett ofantligt slöseri med skattemedel!
 
Och till Strandberg – varför förstörde du all utbildning över grundskolans åk9? Valfriheten att kunna ta studenten i Landskron ? Och öppna en lågstadieskola (?) with supposedly ALL edjucation in the English language! How do you expect the pupils there to learn Swedish, History, Math etc in a non native language? And isn’t it in fact so, that we actually suffer from lack of knowledge in the German, French and Spanish languages rather than in the English one? Further, soon only around four million people in Ireland will have English as their native language within the European Union. Haven’t you heared about BREXIT?

Svar på tal
Pontus Eriksson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).