Landskrona allt hetare – inte alltid så bra

En ytterst angelägen utställning om den globala uppvärmningen visas nu på fyra trekantiga pelare på Järnvägsgatan.
En ytterst angelägen fotoutställning om den globala uppvärmningen visas nu på fyra trekantiga pelare på Järnvägsgatan.

Landskrona Foto efterlyste i höstas fotografier på temat FN:s klimatmål och det hot klimatförändringen innebär.
94 ansökningar från 28 olika länder kom in. Fyra fotografer valdes ut och deras bilder kan man nu skåda på Gågatan (Järnvägsgatan) mitt i centrala Landskrona.

Den nu aktuella utomhusutställningen har fått sitt namn ”Onepointfivedegrees” efter Parisavtalets mål om att det bara får bli högst 1,5 grader värmare i förhållande till förindustriell tid, runt 1880. I förfjol var vi uppe i en en ökning på 1,3 grader.
Fotona på gågatan visar med all tydlighet hur människor påverkar jorden och drabbas av ett varmare klimat.

De fyra fotografer som medverkar i utställningen är Anna Filipova, Swastik Pal, Lizette Schaap och Sebastian Sardi.

Årsmedeltemperaturen i Landskrona har de gångna fyrtio åren ökat med en grad och ligger nu någonstans strax över 9 grader. Höjningen överensstämmer med den globala uppvärmningen i resten av världen. Klimatkrisen gör att insekter dör och näringsinnehåll i odlade grödor tycks försämras. Vilka andra överraskningar har vi att vänta? Om detta påminner nu Landskrona Foto även om de stora bilderna på de trekantiga pelarna är okommenterade.
– Vi har tagit fram en broschyr som finns att hämta på museet eller biblioteket, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto som tillsammans med LSR står bakom utställningen.

På plats är Sebastian Sardi, fotograf från Malmö som hoppas att utställningen efter sina två månader i Landskrona ska vandra vidare till hans hemstad.
– Vi får se. Jag skulle vilja visa den på Ven i samband med skolinvasionen i maj, säger Göran Nyström.

Det är angelägna bilder. Sebastian Sardi berättar om det apokalyptiska landskap han fångat i Indien.
Jag har besökt kolgruvor runt om i världen men detta är ett dagbrott i Dhanbad. Här brinner det under marken och det händer att hela hus och byar slukas, säger han och vi studerar bilderna som till en början tycks vara svartvita men som är i färg.
Röken, de giftiga gaserna och kolstoftet gör att man bara anar det gröna i lövverken och att det finns hudtoner bakom allt smuts på människorna.
Sebastian Sardi berättar gripande historier om livsöden han stött på under sina fotouppdrag.
– Detta är en annan värld. Som svenska känner vi oss distanserade från kolindustrin, säger han och berättar att det trots allt är den enskilt största faktorn för koldioxidutsläpp och därmed den globala uppvärmningen.

I sitt första tal till nationen yrade Donald Trump om ”rent kol”.  Fotograf Sebastian Sardi hade kunnat visa presidenten bilder och berättat historier som bevisar motsatsen.
– Det är viktigt att vi får visa våra bilder i det offentliga rummet. Ju fler som tänker till kring vår miljö, desto bättre.
Till arkivet