Annons

Rejäla pjäser under klubban

Joakim Karlsson har slagit sig ner vid det praktfulla matbordet. Under ligger en persisk salsmatta som är ett av auktionens toppobjekt.

Vid tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk kan den med plats över i bostaden få fyllt ut ordentligt.
– Vi satsar denna gång på ett par objekt i kolossalformat, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk och skrattar hjärtligt. 

Annons
 

Till kommande veckas auktion hos Skånes Auktionsverk  finns ett par rejäla pjäser som säljs under klubban.Auktionens toppnummer är en handknuten 137 år gammal matta.
– Den är häftig och av otroligt god kvalité. Det krävs ett rejält rum om man inte tänker klä in även väggarna med den då den mäter nästan 7 x 4 meter, säger Joakim Karlsson och berättar att mattan en gång i tiden tillhört göteborgaren Gustaf Bernström som på sin tid grundade Kronans droghandel (senare Apoteket Kronan).
– Behöver man ett väl tilltaget matbord så har vi ett i mahogny i engelsk stil. Det kan bli över 4  meter långt så man kan ha gott om gäster, säger Joakim Karlsson om bordet som även det passerat en ålder av 100 år.
– Skulle säga att det är från omkring år 1900.

Frågan är då vad vi ska fortsätta inreda detta stora rum med.
– Varför inte en bastant marmorskulptur gjord efter den italienske skulptören Antonio Canovas ”Amor och Psyche” som besökare på Louvren i Paris kanske har sett. Nu är denna inte fullt så stor men gott och väl över 80 centimeter bred och den väger sina modiga kilon.

Just uttrycket ”Efter” är en vanlig fackterm som man ofta ser förekomma i auktionskataloger.
– Det innebär att verket är osignerat och att konstverket har kopierats eller influerats av just den konstnären. Som i detta fallet; Antonio Canova.

Stor är också en väggrelief av den Tysklandsbördige skånske konstnären Alexius Huber.
– Nu håller den gudskelov inte samma megaformat som vattentornet i Tågarp, som faktiskt också är hans verk. Reliefen som heter ”Rörelse” består i det för Alexius välbekanta materialet borstat stål och mäter 1×2 meter. Den väger en del så det krävs en del av upphängningen, poängterar Joakim Karlsson.

Nu finns nästan ytterligare 600 rop och har man inte den platsen som uppräknade saker  kräver så finns det även något för de med mindre yta att leva på.
– Vad sägs om denna 7 centimeter höga österrikiska  kalkon i wienerbrons, avslutar Joakim Karlsson.

Visning av objekten sker i  Skånes Auktionsverks lokaler måndagen den 18 september klockan 13 till 19.
Onlineauktionen startar sedan tisdag 19 september kl. 18.

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser