Annons

Trumps politik på dagordningen

Nationalekonomen och tidigare riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson förläste om Donald Trump och hans politik på veckans lunchmöte hos Landskrona-Citadell Rotaryklubb. Foto: Birger Olsson.

Anne-Marie Pålsson är nationalekonom och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Hon bor numera i Stockholm, men har sommarboende på Ven. Vid det senaste veckomötet för Landskrona-Citadell Rotaryklubb föreläste hon på temat ”När Trump kritiserar global handel är han något på spåren”.

Annons
 

Inledningsvis sa Anne-Marie Pålsson att Trump har en vidunderlig förmåga att trassla till det för sig. Därefter benade hon på ett lättfattligt sätt upp tankegångarna bakom hans politik. Eftersom han är affärsman och inte traditionell politiker pekar han med hela handen. Han har inte förstått att politikens villkor går ut på att skapa allianser och göra nödvändiga kompromisser.Trumps starka kritik av Kina, ”en fuskarnation”, och Tyskland, ”very bad”, har att göra med globala handelsströmmar, där frihandeln har gagnat vissa länder och missgynnat andra, bland annat USA. Klyftorna har ökat i USA de senaste 30 åren. Stora grupper har hamnat på efterkälken. Det har inte varit någon välfärdsökning för personer med medianinkomster. I USA har invandringen från Mexico också bidragit till lönedumpning. Det är Kina och Tyskland som tjänat på frihandeln och globaliseringen. Deras bytesbalans ligger på plus. Tillsammans lika stort plus som USA har minus.

Anne-Marie Pålsson menar att Trump har två stora frågor som han måste hantera. Det gäller migrationsfrågan och de globala handelsströmmarna. Och de utmaningarna delar USA med många andra länder.

Presidenten Björn Lind tackade Ann-Marie Pålsson och hon fick mycket välförtjänta applåder.

Inrapporterat av: Birger Olsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser