Annons

Valborgsfirande i Landskrona

Valborgsfirande på Rönneberga backar.

Valborgsfirande sker på olika platser i kommunen. På Rönneberga backar har man en vacker utsikt över staden.

Landskrona stad firar traditionell Valborg, söndagen den 30 april, med sång, valborgsbål, tal och den unika kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst. Årets talare är Susanne Johannesson, Viarps Kör- och Ridklubb.

Annons
 

Kvällen börjar klockan  19.30 på Rådhustorget med att konferencier, tillika guiden Åsa Lidén, leder besökarna genom firandet. Eslövs trumkår och Öresundsvarvets Manskör (ÖV-kören) värmer upp publiken med musik och traditionella vårsånger. Därefter går man tillsammans ner till stranden norr om Strandpaviljongen där programmet fortsätter med sång.

Väl nere vid stranden hålls årets tal till våren. Hästarna från Landskrona Ridklubb släpps in och kampen mellan Sommargreven och Vintergreven tar vid. Efter kampen som förhoppningsvis har sommar greven som vinnare, tänds valborgselden av Landskrona Scoutkår och kvällen avslutas med körsång av manskören.

Årets valborgstalare
Landskrona har valts till årets föreningsvänligaste kommun och därför kommer en av stadens aktiva föreningar att uppmärksammas vid årets valborgsfirande. Årets valborgstalare är Susanne, ridskolechef på Viarps Kör- och Ridklubb.

Susanne Johannesson har varit Viarp trogen sedan hon började rida där som 8-åring. Som ridskolechef i över 25 år har hon inspirerat många att upptäcka och utveckla sin ridning. Idag är ridskolan den förening som har näst högst antal medlemmar (578 st) bland Landskronas alla idrottsföreningar. Med sina 27 hästar i stallet bedriver de stor tränings- och tävlingsverksamhet. I början av höstas startade klubben integrationsprojekt med unga ensamkommande för att fortsätta med flyktingfamiljer. I mars startade tredje projektet med nyanlända.

Nu ser föreningen fram emot att arrangera SM i paradressyr för ryttare med funktionsnedsättning. I augusti kommer ryttare och hästar från hela landet för att tävla i en delvis nybyggd och tillgänglighetsanpassad anläggning. Svenska Ridsportförbundet valde den förhållandevis lilla klubben Viarp som arrangör för att det är en aktiv förening med god anda som satsat stort på att inkludera alla i verksamheten och på sin anläggning med stöd från Landskrona stad.

Mer om Viarp och klubbens integrationsprojekt

Program valborgsfirandet 30 april 2017

Konferencier: Åsa Lidén

19.30 På Rådhustorget.
Eslövs trumkår inleder.
Konferencier Åsa Lidén hälsar välkomna.
ÖV-kören sjunger.

Promenad till stranden.

Ca 20.00 Stranden norr om Strandpaviljongen.
Trumslagare och körsång.
Valborgstal av Susanne Johannesson.
Kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst med Landskrona Ridklubb.
Landskrona Scoutkår tänder bålet med hjälp av Sommargreven.
Avslutningsvis sång med ÖV-kören.

Valborg på Rönneberga Backar

Uppe på Rönneberga backar är årets talare Rune Ohlsson, varpå Rönneberga- samt Häljarpskören sjunger in våren. Scouterna tänder facklorna klockan 20.00 och lyser upp vägen till bålet. Arrangör är Asmundtorps Byalag.

Örenäs slott

Efter en kall vinter kommer våren även till Örenäs Slott. Valborgsfirandet börjar klockan 20.00 och firas i sedvanlig ordning som traditionen erbjuder med sång och het Valborgsbrasa. Njut av vacker omgivning och magnifik utsikt över Öresund och Ven.

Valborg på Ven

Valborgsmässoafton firas på Ven i Kyrkbacken.
Hvens byalag firar vårens ankomst med talare och gemensam skönsång klockan 20:30.

Hålan i Häljarp

I ”Hålan” i Häljarp arrangerar Häljarp-Saxtorp byaförening valborgsfirande. Redan klockan 14 startar man upp med barnaktiviteter. Klockan 18 startar sedan övriga aktiviteter och i det digra programmet med många olika aktiviterer kan vi utläsa att såväl Öresundsvarvets manskör som Trinity också underhåller.

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser