Uppåtgående konstnärer prisades

Nina Slejko Blom och Conny Blom skålar sedan man tilldelats Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2016 i kategorin konst.
Nina Slejko Blom och Conny Blom skålar sedan man tilldelats Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2016 i kategorin konst. Foto: Pressbild.
Nina Slejko Blom och Conny Blom skålar sedan man tilldelats Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2016 i kategorin konst.
Nina Slejko Blom och Conny Blom skålar sedan man tilldelats Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2016 i kategorin konst.
Foto: Pressbild.

Vid en presskonferens på Skånes Dansteater i Malmö tillkännagav i måndags Sparbanksstiftelsen Skåne årets kulturstipendiater inom teater, dans, konst, litteratur, film och musik.

I kategorin konst gick Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2016 till konstnärsparet Nina Slejko Blom och Conny Blom från Landskrona, som får dela på 50 000 kronor.
– Pengarna kommer täppa till en del hål som verkproduktion till våra egna utställningar orsakar, så de kommer mycket väl till pass, säger en leende Conny Blom.

Kulturstipendierna går till kulturutövare som är  ”på uppåtgående” och som anses vara ”oerhört viktiga för både Skånes och Sveriges kulturliv framöver”.
– Vi arbetar just nu på en gemensam utställning på Alkatraz Gallery i Ljubljana, Slovenien, och i sommar kommer vi också medverka på Shiryaevo-biennalen i Ryssland. Under hösten kommer vi ställa ut i Slovenien igen och Conny har en separatutställning på Växjö konsthall, berättar Nina Slejko Blom.

Ifjol våras såg konstnärerna till att Landskrona konsthall stod i ”full Blom” om uttrycket tillåts, då man tillsammans fyllde hallen med sin tänkvärda verk. Paret har tidigare även bjudit in till utställningar i sin lägenhet.
– Hemmet får vila så länge, säger Conny Blom som dock har planer även för Landskrona under sommaren.
–  Parallellt med vad Nina redogjorde för, så förbereder vi en utställning med andra konstnärers konst i anslutning till Landskrona fotofestival, och ytterligare utställningar som vi arrangerar med andra konstnärer i Estland och Slovenien, avslutar Conny Blom.

Motivering till Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium:
”Konstnärerna Conny Blom och Nina Slejko Blom arbetar inom fältet konceptkonst eller idébaserad konst. 
De arbetar med att gestalta en bärande tankegång så att den blir intressant, attraktiv och begriplig utan att sätta det dekorativa i främsta rummet. De arbetar var för sig med olika projekt men samarbetar ibland under namnet Klara Sax. De arbetar också med projektet CAC (Conceptual Art Centre) Bukovje/Landskrona där de även arbetar som curators för att bygga broar mellan konceptkonst från när och fjärran.”

Övriga stipendiater:
Teater: Rasmus Mononen
Dans: Rachel Tess,
Litteratur: Åsa Foster
Film: Caroline Ingvarsson
Musik: Rebecca och Iris Bergcrantz.

Läs mer:
Konsthallen i full Blom

Till arkivet