PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Förslag om avgiftsfri kulturskola

Socialdemokratiska gruppen i Kommunfullmäktige reserverar sig mot beslutet att avslå motionen om en avgiftsfri kulturskola i Landskrona.

Redan Aristoteles (384-322 f.Kr.) förstod betydelsen av den estetiska kunskapen som ett sätt att få erfarenhet och kunskap om sin omvärld. Men sådana tankar förstår inte den borgerliga majoriteten i Landskrona. I stället möts våra förslag om konsten och kulturen förklenande och som mindre viktigt vilka ofta landar i underliga krumbukter om fotboll.
Vi anser, att kulturskolans verksamhet är ett fundament för att bygga upp kulturlivet i staden vilket också är en av kulturskolans uppgifter – att ge alla människor rätt att vara en del av kulturlivet, att få kulturupplevelser och att få/kunna ägna sig åt eget skapande. Att vara delaktig i kulturlivet är en demokratisk rättighet. Förutsättning för kulturell jämlikhet skapas hos den unga människan.

Med detta som utgångspunkt anser vi, att en satsning på en kulturskola för alla är en demokratisk rättighet. Men vi kan konstatera att många barn står utanför eftersom Landskrona är en segregerad stad med stora socioekonomiska skillnader, vilket utestänger barn eftersom kulturskolan är avgiftsbelagd.

Kommunledningen har ett stort ansvar, att utnyttja alla verktyg för att minska den segregation som finns mellan olika grupper/bostadsområden/skolor/ deltagande i den offentliga diskussionen/ delaktighet etc. i Landskrona. 

Att möjliggöra deltagande i Kulturskolan avgiftsfritt är ett sådant verktyg. Men majoriteten möter förslaget med en axelryckning och visar en likgiltig attityd.  Kallsinnigt beslutas att avslå ett förslag som skulle vara ett steg för att minska den uppenbara orättvisan att endast barn till vårdnadshavare som har råd, skall komma i fråga. I stället hänvisas till socialtjänsten eller att tigga de nödvändiga pengarna från välgörenhet. Så visar den borgerliga majoriteten i Landskrona hur den ser på utsatta barn och hur den förhåller sig till ett rättvist och solidariskt samhälle.

Motionsförslaget förutsatte – vilket tydligt framgår – att Kommunfullmäktige i budget skulle reglera ansvarig nämnds kostnader i förhållande till de förändringar som kan förväntas när intresset ökar. Majoriteten väljer att avslå eftersom en avgiftsfri kulturskola skulle riskera att köerna skulle öka. Påståendet, att en rättvis kulturskola utan avgift skulle minska intresset måste bygga på personliga tyckanden i sammanhanget. Hela argumentationen i Kommunfullmäktige visade en tydlig brist på adekvata argument. Man söker efter skäl för att kunna skriva ett avslagsyrkande, vilka sammantaget avslöjar majoritetens syn på kultur. Det är med förvåning vi ser hur kulturfientlig staden är.

Behandlingen av motionen och diskussionen i KF skickar en signal till alla dem som eventuellt överväger att flytta hit och är direkt kontraproduktivt mot de ambitioner som stadens ledning så ofta framhåller om det nya Landskrona. Sannolikt finns bland presumtiva inflyttande många som värnar om kulturen och inte enbart är intresserade av golf, segling och att ”vara någons fru i Borstahusen” som det framhålls i annonserna.

Kulturskolans verksamhet är en kulturangelägenhet för staden och en viktig kunskapsbas i skolan. Forskning visar, att de estetiska lärprocesserna förstärker möjligheten för eleverna att nå skolans allmänna kunskapsmål. De kreativa verktygen utvecklar barn och ungdomars självkänsla och motverkar utanförskap och mobbning i skolorna. En rättvis skola skall ge alla barn samma möjlighet på lika villkor. Beslutet att avslå motionen är en orättvis handling riktad mot barn och unga, som får betala priset för politisk prestige och liberal flumpolitik.

Vi anser, att Kulturskolan skall vara en avgiftsfri rättighet för ALLA barn och unga och reserverar oss mot beslutet

Leif Olin
Jonas Esbjörnsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).