Annons

Klart med köpare av BoIS-skola

Sveriges första friskola som var helägd av en elitfotbollsförening invigdes offeciellt i september 2008, då under namnet Dianaskolan. Skolan har sedan kommit att byta namn till BoIS Akademi.

Sveriges första friskola som var helägd av en elitfotbollsförening invigdes officiellt i september 2008, då under namnet Dianaskolan. Skolan har sedan kommit att byta namn till BoIS Akademi.

Nu är det slutspekulerat kring vem som blir ny ägare av BoIS Akademi.

Annons
 

Efter extern värdering och utvärdering av flera alternativ har Landskrona BoIS styrelse i veckan beslutat att sälja 81 procent av skolan till en grupp lokalt förankrade delägare som samlats i ett gemensamt ägarbolag med stort engagemang för Landskrona BoIS, utbildning och Landskrona.

Beslutet innebär att klubben förstärker skolans finanser och ledning med lokalt förankrade och engagerade delägare, samtidigt som klubben frigör kapital att investera i fotbollsverksamheten.

BoIS Akademi, invigdes 2008 och då under namnet Dianaskolan och är idag en grundskola med runt 160 elever i årskurs 6 till 9. Utbildningens fokus ligger parallellt på teoretiska grundämnen och professionell fotbollsträning, men har under de senaste åren även släppt in andra idrottsinriktningar som t ex hockey och ridning.

Under början av 2016 har det nya ägarbolaget för avsikt att sälja 9 procent av sina aktier till klubbens medlemmar genom en organiserad försäljningsprocess.

– Styrelsens högsta prioritet är givetvis att skapa förutsättningar för klubben att på sikt åter spela i Svensk Elitfotboll, säger Gabriel Munck, ordförande i Landskrona BoIS.
– Ett av våra strategiska beslut är att fokusera klubbens och styrelsens arbete på vår kärnverksamhet, nämligen fotbollen. Vi behöver ge detta all vår tid och energi. Vi är stolta över skolan och dess verksamhet, men i det läge klubben befinner sig i har vi gjort bedömningen att andra är mer kapabla att driva skolan vidare, säger han.
– Nu säljer vi majoriteten till starka och engagerade delägare som tillsammans har stor erfarenhet och kompetens inom skolfrågor samt kraft att utveckla skolan ytterligare. Samtidigt behåller föreningen ett mindre ägande i skolan och detta tycker vi är viktigt, eftersom skolans länk till Landskrona BoIS och vår verksamhet är värdefull både för oss och för skolan.

Genom försäljningen kommer klubben att stärka sin hårt ansatta kassa.

– Det är ingen hemlighet att klubbens ekonomi inte är den bästa, säger Gabriel Munck.
– Men genom denna försäljning gör vi en nödvändig förstärkning av kassan samtidigt som vi är glada för att ha hittat en mycket bra lösning för skolan, som säkrar den fortsatta utvecklingen av verksamheten i Landskrona i fortsatt nära samarbete med klubben.

Ägarförändringen innebär initialt ingen förändring för skolans elever eller personal. Verksamheten kommer att bedrivas som tidigare. Organisatoriskt finns dock en önskan från de nya ägarna att stärka skolan och dess relation med Landskrona och på sikt expandera skolans utbud.

Landskrona Direkt har sökt representanter för det nya ägarbolaget.
Frågan är om man organisatoriskt kommer att närma sig Säbyholms Montessori dit flera kopplingar finns. Samt om man inriktningsmässigt kommer att knyta starkare band med BoIS grannar i Karlslundspmrådet, ridklubben.

Det nya ägarbolaget utgörs av:
Pernilla Anderberg, personalchef på Huhnseal med styrelseuppdrag i BoIS samt Säbyholms Montessori. Tidigare med engagemang i Viarps Kör- och Ridklubb.

Janne Johnsson, Skolvaktmästare. BK Frams meste spelare genom tiderna, tränare/ledare i BoIS ungdomsavdelning.

Viveka ”Kitte” Munck Emond, företagsledare och syster till BoIS ordförande Gabriel Munck. Stort engagemang i skolfrågor, bland annat grundat Säbyholms Montessori. Kassör i Landskrona Ridklubb.

Dessutom går CC IT-Service i Sverige AB in i det nya ägarbolaget vars styrelseordförande Peter Condrup är stor sponsor i BoIS och tillika sitter med i klubbens styrelse.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser