Annons

Landskrona får bekräftelse på bredbandssatsning

En färsk rapport från OECD lyfter fram de svenska stadsnäten som framgångsexempel. Rapporten bekräftar bilden om att kommunernas satsningar på bredband främjar utbyggnaden och pressar priserna. Landskrona har alltid legat i framkant.
– Vi på Landskrona Energi var tidigt ute och byggde den första fiberuppkopplingen redan 1993. Vårt ansvar innefattar hela kommunen och nyligen har vi tagit beslut om att samtliga invånare i Landskrona skall få tillgång till stadsnätet senast år 2018, säger Magnus Sjövik, stadsnätschef på Landskrona Energi.

I rapporten beskrivs hur stadsnäten spelar en avgörande roll på den svenska bredbandsmarknaden. I stadsnätens ”öppna nät” kan tjänsteleverantörer utan egen infrastruktur erbjuda sina tjänster till slutkunderna. Konceptet, som skapades av stadsnäten, pressar priserna och ökar valfriheten för konsumenterna, enligt rapporten från OECD.

Annons
 

De första stadsnäten bildades på 90-talet. Då var syftet att utmana det dåvarande statliga telemonopolet. Kommunerna var trötta på höga priser och bristande intresse för att bygga ny fiberinfrastruktur.
– Svenska kommunpolitiker ska ha en eloge för att de tidigt valde att satsa på egen fiberinfrastruktur. I en tid där vårt bredbandsnät spelar en viktigare roll än någonsin är stadsnäten garant för en fortsatt sund konkurrenssituation på marknaden, säger Mikael Ek

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser