Annons

24-åring leder landets största simtävling

Andreas Andersson Ekström från Landskrona kommer inför fullsatta läktare i Göteborg till helgen att vara ytterst ansvarig för svenska ungdomsmästerskapen i simning.

Andreas Andersson Ekström från Landskrona kommer inför fullsatta läktare i Göteborg till helgen att vara ytterst ansvarig för svenska ungdomsmästerskapen i simning.

Vi noterar att blott 24-årige Andreas Andersson Ekström från Landskrona och tillvardags badvärd på Karlslundsbadet är utsedd till tävlingsledare för Ungdoms-SM i simning när tävlingarna avgörs i Göteborg till helgen.

Annons
 

Svenska ungdomsmästerskapen i simning, eller Sum-Sim riksfinaler som tävlingen också kallas är ett av landets största ungdomsidrottsevenemang som spänner över en helg.Andreas Andersson Ekström... Andreas Andersson Ekström…...har bytt badbyxor mot domarkostym. …har bytt badbyxor mot domarkostym.andreas_e_andersson1

– I runda svängar har vi 800 tävlande och en hel drös funktionärer, säger Andreas Andersson Ekström och berättar att det runt bassängen finns 32 funktionärer vid varje lopp.
– Det är allt från starters, tidtagare, bandomare, vändningskontrollanter till vändningskontrollantledare.

Över alla dessa basar den förhållandevis unga tävlingsledaren från Landskrona. Det är en medveten satsning från simförbundet att ge förtroende åt unga lovande funktionärer. Vid SM-tävlingarna i Helsingborg var Andreas Andersson Ekström starter och till sommarens utomhus SM kommer han att vara biträdande tävlingsledare.
– Det stämmer nog att jag är en av de yngsta någonsin som fått ett så pass stort förtroende från förbundet, säger han ödmjukt.

Frågan är då hur funktionärskarriären startade.
– Jag började simma redan vid tre månaders ålder, säger han och ler stort.
– Sen har jag gått hela vägen upp som aktiv. När jag var 16 år så gick jag min första funktionärsutbildning men det var mest för att se om ja kunde dra nytta av det i min simning. Men efter att räknat kakelplattor mer eller mindre dagligen i 20 år så valde jag att lägga badbyxorna på hyllan och helt satsa på funktionärsbiten.

Landskrona har tidigare fått fram två framstående personer vid bassängkanten. Hans Chrunak var som bekant framgångsrik förbundskapten under ett decennium och Sune Lind som bland annat var tävlingsledare under World Cup ifjol har även haft uppdrag vid VM-tävlingar.
– Sune är förövrigt min mentor. Det är klart att det i bakhuvudet sitter en förhoppning om att i framtiden få chansen som FINA-funktionär, det vill säga få uppdrag av det internationella simförbundet. Men först är det Göteborg som gäller och därefter har jag fokus på Sum-Sim och SM till sommaren, avslutar den ambitiöse 24-åringen som på sätt och vis är en liten del i det maskineri som krävs för att en fantastisk idrottskvinna som Sarah Sjöström ska kunna få ett bragdguld.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser