Annons

Stort intresse för sista kvalitetsaktionen

Det var många som var intresserade av objekten som ska gå under klubban på lördagens kvalitetsaktion när Skånes Auktionsverk arrangerade en VIP-visning i måndags.

Det var många som var intresserade av objekten som ska gå under klubban på lördagens kvalitetsaktion när Skånes Auktionsverk arrangerade en VIP-visning i måndags.

Med tiden förändras det mesta. Så även inom auktionsbranschen. Framtiden för branschen ligger till största delen på Internet och därför kommer Skånes Auktionsverk i framtiden att satsa hårt på sina onlineaktioner. Det betyder att lördagens höstkvalitetsauktion blir den sista. Landskrona Direkt mötte upp med värderingsmannen Pia Staël von Holstein som visade runt bland alla spännande rop som går under klubban på lördag.
– Det är inte lika många objekt som vi brukar ha på kvalitetsauktionerna men här är mycket av hög klass, säger Pia Staël von Holstein och sätter sig i en soffa av modernt snitt.
– Det är en italiensk soffa som heter ”Onda” formgiven av Gionatan De Pas, Donato D’Urbino och Paolo Lomazzi 1985 för Zanotta i Italien. Soffan är i nyskick. Utropspriset är 20.000-25.000 kronor men skulle man köpa den ny så hade den säkert kostat det tredubbla. Den hade gärna fått stå hemma hos mig, säger hon och skrattar.

Annons
 

Intill soffan ligger en stor matta på golvet som Pia Staël von Holstein gärna pratar om.
– Den är från 1920-talet, det är tidigt och mattan har intressant blandning av art deco och skånsk allmoge vilket gör den ovanlig, säger hon och berättar om stort internationellt intresse för röllakansmattor, säger hon och berättar om stort internationellt intresse för röllakansmattor.
– Svenska röllakansmattor är hetare än hetast just nu, inte minst i New York. Och det är inte bara Märta Måås-Fjetterströms eller Barbro Nilssons mattor som går dyrt. Även andra mattor är mycket populära.

Inne på ämnet mattor så berättar värderingsmannen om en annan matta.
– Detta är en stor skandinavisk ryamatta och det roliga med just denna var att det inte var den mattan som säljaren hade med sig. Denna låg kvar i bilen och kunden undrade om det var lönt att ta in den för värdering. Kunden blev inte lite förvånad när jag ringde och sa att utropspriset är 10.000-25.000 kronor.

Som sig bör så hänger många tavlor på väggarna som väntar på nya ägare. En föreställer ett porträtt av Vincent van Gogh.
– Det är en olja på duk av Claes Eklund och den står ut i en jämförelse med hans andra verk, säger Pia Staël von Holstein och pekar på ett annat verk av konstnären.
– Det är så vi är vana att se Claes Eklunds porträtt.

Längst in i lokalen står en fantastisk blå glasskulptur som föreställer en kvinnlig torso.
– Den är gjord i stengods med koboltblå glasyr och perfekt guldfärgat askstoff. Formen är framtagen av Ulla Kraitz och glasyren av Gustav Kraitz. Den är signerad och i absolut toppkvalitet. Bättre än så här blir det inte, menar Pia Staël von Holstein.

Ur en av glasmontrarna tar hon sedan fram en trepipig ljusstake från 1700-talet.
– Om jag skulle får ta med mig ett objekt från auktionen så hade det nog blivit denna. Den hade fått hedersplatsen på årets julbord, säger hon och håller upp ljusstaken.
– Det finns en nästan identisk stake med två armar avbrutna i Kristianstad Museum men denna är i mycket bättre skick. Det är inte otänkbart att det är en stake gjuten av smeden Lars Glimberg som verkade i Borrby i mitten av 1700-talet och framåt eller kretsen kring honom. Men eftersom den inte är signerad så kan vi inte veta med säkerhet.

Det finns även objekt från Landskrona som kommer att gå under klubban. Bland annat ett sockerskrin gjord av Johan Schröder som var verksam i Landskrona 1758-1804/1809.
– Bara en sådan detalj som att där är ett lås på sockerskrinet berättar vilken status socker hade på den tiden, säger Pia Staël von Holstein.
– Det är alltid kul med objekt från Landskrona. Här har verkat många duktiga hantverkare.

Som sig bör finns det även en hel del smycken som kommer att ropas ut. Bland annat ett halsband som en gång säkerligen varit någon typ av kärleksgåva.
– Halssmycket är från mitten av 1800-talet. Det är storbondesmycke av värsta sort. Personen som gett bort detta smycke har uppenbarligen varit mycket kär, säger Pia Staël von Holstein och kommenterar det faktum att smycket inte är stämplat.
– Förr när du beställde smycket direkt av tillverkaren så kunde det hända att dräktsmyckena inte stämplades.

Bland de mer ovanliga tingen hittar vi en soppterrin med lock och fat och något så ovanligt med en soppslev.
– Förutom att den är lite naggad i kanten så är terrinen så gott som felfri. Men det annorlunda är just soppsleven. Jag hade aldrig sett någon sådan tidigare. Det märkliga var att direkt efter att jag sett denna så var jag hos en kollega i Göteborg som arbetar med Oriental art och då hade han en liknande. Mycket ovanligt, var hans kommentar om just soppslevar.

I en av montrarna med mycket orientalika finns något vi känner igen. På sikt.
– Det är en TV-servis av Blå Eld, säger Pia Staël von Holstein.
– Just TV-servisen är mycket ovanlig. Det som är annorlunda är den ovalformade tallriken på vilken det finns en liten fals för koppen samt plats för smörgåsen man skulle inta framför TV:n då denna var ny i hemmen.

Det objekt som i skrivande stund har det högsta budet, 55.000 kronor, är en tavla av Ola Billgren.
– Det är en oljemålning på duk som föreställer en kvinna med nätstrumpor i grön skinnsoffa syende på gul textil, på bordet framför står två skålar. Det är med all säkerhet i konstnärens ateljé, säger Pia Staël von Holstein.
– Det som är speciellt med just denna tavlan är att den aldrig varit ute på marknaden då den är köpt direkt av Ola Billgren.

Efter rundvandringen pratar vi en stund om framtiden för auktionsmarknaden i allmänhet och Pia Staël von Holstein i synnerhet. Hon slutar nämligen på Skånes Auktionsverk efter nyår.
– Jag kommer att fortsätta som värderingsman och att hålla föredrag. Jag är faktiskt fullbokad hela våren, säger hon.
– Men jag tror att Skånes Auktionsverk gör rätt i sina nya satsningar. Det händer mycket på marknaden idag. Och vill man vara med så måste man utvecklas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser