Annons

Oatly-grundare årets främsta entreprenör i Sydsverig


Rickard Öste utsågs i går till årets främsta entreprenör i Sydsverige

Runt millennieskiftet lyckades kemiprofessorn Rickard Öste skapa den idealiska havremjölken. Upprinnelsen var ett möte med en spannmålshandlare som hade problem med överskott i produktionen. Ur detta skapades havredryckstillverkaren Oatly som sedan ett drygt år tillbaka har sitt huvudkontor i Malmö med produktionsanläggning i Landskrona.  I gårkväll utnämndes Rickard Öste till Sydsveriges främsta entreprenör.

Annons
 

Rickard Öste från Oatly utnämndes under tisdagskvällen till Sydsveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörstävling EY Entrepreneur Of The Year. Han kommer nu att representera regionen när Sverigefinalen avgörs i Stockholms stadshus i januari.

Det var när kemiprofessorn Rickard Öste forskade om mjölkintolerans på 60-talet som han insåg att marknaden för alternativ till komjölk hade potential att bli mycket stor. Några decennier senare fick han tillfälle att testa sin idé när han kom i kontakt med en spannmålshandlare som hade problem med överskott i produktionen. Efter otaliga experiment fick han fram den perfekta havremjölken och år 2001 startade han Oatly. Idag säljer företaget sina produkter på ett tjugotal marknader och omsätter 269 miljoner kronor.

Rickard Öste fick ta emot utmärkelsen som Sydsveriges främsta entreprenör på regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year på Malmö Live under tisdagskvällen inför hundratals entreprenörer och företagsprofiler från regionen.

Den oberoende juryns motivering löd:
Forskningen inom livsmedelsbranschen har lett fram till en innovation av sällan skådat mått, lägg därtill att göra en affärsidé av havren som man sått, blir att man en världsnyhet i form av mjölkprodukter har fått, och det bästa av allt är att det smakar gott!

– Med Oatly har Rickard visat prov på en unik förmåga att kombinera akademisk forskning med trendkänslighet och kommersiellt sinne. Han har en otrolig entreprenörsresa bakom sig och jag är säker på att vi än så länge bara sett början på framgångssagan Oatly, säger Bodil Rosvall Jönsson, juryordförande tillika näringslivschef  i Region Skåne.

Rickard Öste kommer nu att möta fem andra regionvinnare från hela landet i Sverigefinalen av EY Entrepreneur Of The Year som går av stapeln den 27 januari i Stockholms stadshus. Den svenska vinnaren tävlar sedan mot vinnare från ett sextiotal andra länder i världsfinalen i Monte Carlo sommaren 2016.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser