Annons

Inget stopp i mottagandet

Nyligen gjorde individ- och familjenämnden en Lex-Sarah anmälan mot sig själv då det finns en  "påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande" i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Dagen efter gjorde kommunstyrelsen en begäran till Migrationsverket om ett tillfälligt stopp i mottagandet.
Nu har svaret kommit från Migrationsverket. Det låter sig inte göras. Samma svar har även Helsingborg men också  Malmö fått, som tidigare blivit lovade en lättnad i mottagandet.
– Kommuner har enligt lag skyldighet att ta emot. Sen är det absolut förståeligt att kommuner vill ha andrum och jobba ikapp. Men den möjligheten finns inte nu, säger Åsa Stenbäck Holmér, integrationssamordnare på Länsstyrelsen till SVT Helsingborg.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP)  är av förklarliga skäl inte tillfreds med  Migrationsverkets svar.
– Vår analys av läget ligger fast. Vi har nått en punkt i stadens mottagande där våra resurser inte längre räcker till, säger han och menar att man även måste titta långsiktigt på den komplexa situationen.
Vi måste ha ett längre perspektiv, typ på 10-års sikt. Det handlar inte bara om att ge någon tak över huvudet eller mat för dagen. Det handlar om utbildning, att lära sig språket, om jobb. Det handlar om tillgången på bostäder, personal i skolan och inom det sociala. Vi kan inte ta emot personer som direkt hamnar i ett beroende av försörjningsstöd, säger Torkild Strandberg.

Annons
 

47 miljoner till stöd för arbetet
I en ändringsbudget som överlämnas till riksdagen i förra veckan föreslår regeringen ökade utgifter med 11 miljarder kronor. Merparten av detta är ett tillfälligt stöd till kommunerna och det civila samhället för att kunna hantera den rådande flyktingsituationen. Här finns 47 miljoner kronor till Landskrona.
– Naturligtvis behövs pengarna, men det handlar om vår långsiktiga förmåga klara av detta, säger Torkild Strandberg som anser att ett andrum är nödvändigt.

Landskrona ska till nästa år ta emot 168 ensamkommande.
– Länsstyrelsen beräkningar ifjol sa att vi skulle ta emot 12 i år. Hittills är vi uppe i 90. Hur situationen ser ut nästa år kan ingen säga med säkerhet, avslutar Torkild Strandberg. 

Så här många ensamkommande barn och ungdomar ska följande kommuner ta emot under 2016: (Inom parantes regeringens tilläggsbelopp i miljoner kronor.)
Bjuv: 92 (10,1)
Helsingborg: 416 (79,2)
Kävlinge: 137 (4,1)
Landskrona: 168 (47)
Lund: 364 (23,9)
Malmö: 903 (380,3)
Svalöv: 82 (27,4)
Trelleborg: 172 (80,4)
Vellinge: 150 (2)
Ängelholm: 165 (11,1)

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser