Annons

Diakoner från Landskrona får träffa minister


Diakonerna Elinn Leo, Landskrona, Peter Juhlin, Malmö, Lena Hansen Lund och Cheryl French, Landskrona ska träffa finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund.
Foto: Andrea Kollman

Fyra diakoner från Lunds stift, varav två från Landskrona, drog igång en protestvåg mot dagens finansiella system, där det är allt för lätt att hamna i överskuldsättning på grund av de räntor och avgifter som företag och inkassobolag tar ut. Diakonernas krav är bland annat att regering och riksdag ska ändra ockerlagstiftningen.

Annons
 

Nu har deras arbete uppmärksammans av finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund och en inbjudan till möte på finansdepartementet den 26 november har skickats ut. Då får diakonerna Elinn Leo och Cheryl French från Landskrona samt diakonerna Lena Hansen, Lund och Peter Juhlin från Malmö, träffa ministern.

Våren 2015 startade de fyra diakonerna i Lunds stift, ett upprop mot överskuldsättningen i vårt samhälle. Fram tills nu har 415 diakoner från hela Sverige skrivit under. Under sommaren anslöt även ”Yrkesföreningen för Budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst – BUS” som företräder drygt 200 budget- och skuldrådgivare i landet.

Uppropet stöds även av forskare vid Lunds universitet och Malmö högskola som själva arbetar med dessa frågor.
– Vårt upprop har blivit uppmärksammat i flera medier bland annat Lokalpressen, Dagen, Kyrkans Tidning, SR och SvT:s konsumentprogram +Plus, berättar Cheryl French.

– I vårt arbete träffar vi dagligen människor som hamnat i stora ekonomiska svårigheter, säger Elinn Leo och förklarar.
– Det är helt vanliga människor som fått ekonomiska problem på grund av skilsmässa, arbetslöshet, begynnande demens, sjukdom. Allt sådant som kan drabba oss alla. Människor i ekonomiska svårigheter har inga marginaler, de pengar som kommer in i form av barnbidrag, försäkringskassan, pension eller genom försörjningsstöd är "intecknade" redan i början av månaden. De som söker hjälp hos oss lever inte ”lyxliv” utan har hamnat i skuld på grund av en redan utsatt livssituation.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser