Annons

Jiddra är årets bragdhund


12-åriga riesenschnauzern Jiddra är ingen man jiddrar med. Det fick två rånare erfara då de med vapen i hand försökte råna matte Therese Söderkvists hundbutik. Jiddras blotta närvaro tillsammans med en avskräckande skallgivning fick rånarna att ta till flykten. Foto: Jonas Westring.

Svenska Kennelklubben har nu utsett årets bragdhund. Det är 12-åriga riesenschnauzern Jiddra från Landskrona.

Annons
 

Jiddra är ingen man jiddrar med. Det fick två rånare erfara då de med vapen i hand försökte råna matte Therese Söderkvists hundbutik i Landskrona. Jiddras blotta närvaro tillsammans med en avskräckande skallgivning fick rånarna att ta till flykten.

Det var den 27 oktober som Therese Söderkvist tillsammans med en av butikens anställda överraskades av två rånare strax efter stängningsdags. Då det var låst och ägaren inte öppnade slog de sönder en ruta och tog sig in.
– De puttade oss bort från disken och bakåt mot kontoret och skrek att vi skulle öppna kassaskåpet, trots att jag sa att vi inte hade något och att han kunde ta pengarna som fanns i kassaapparaten, berättar Therese Söderkvist.

I vanliga fall är Jiddra med ute i butiken men vid det här tillfället befann hon sig på kontoret tillsammans med ägarens andra hund och den anställdes två hundar av rasen soft coated wheaten terrier. När de närmade sig kontoret började Jiddra och de andra hundarna att skälla.
– Jag har aldrig hört Jiddra så arg och när hon stod där och skallade fick rånarna bråttom att vända, säger Therese Söderkvist.

Rånarna lämnade butiken utan byte och Therese Söderkvist kunde tillsammans med sin personal kalla på polis och väktare, som snart kom till platsen. Nu är Jiddra alltid med ute i butiken och skänker trygghet till Therese och hennes personal, som också fått bärbara överfallslarm.

Therese Söderkvist beskriver Jiddra som en pigg och lättlärd 12-åring som älskar sin familj men som är avvaktande mot dem hon inte känner.
– Hon tycker inte om när okända kommer fram och vill hälsa men om hon själv får bestämma och gå fram för att bli klappad kan hon vara en riktig knähund.

Juryns motivering
Juryn, som bestod av representanter från Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring, motiverade sitt val så här:
"Bardlands Jiddra har på uppmaning av sin matte skrämt beväpnade rånare på flykten med sina skarpa varningsskall. 12-åriga Jiddra, som är av rasen riesenschnauzer, jobbar tillsammans med matte i hennes djuraffär. Jiddra har med sitt mod och agerande åter bevisat att hunden kan vara tryggheten när hotfulla situationer uppstår. Hunden är människans bästa vän."

Jiddra på Stockholm Hundmässa
Jiddra kommer nu tillsammans med matte Therese Söderkvist få åka till Stockholm Hundmässa 2015. Prisutdelningen är lördagen den 12 december. Prissumman på 20 000 kronor skänks av Agria Djurförsäkring och går till en organisation som arbetar för djuren. Årets pristagare har valt att ge pengarna till Hundstallet. Matte bjuds på en VIP-helg på Stockholm Hundmässa 2015. Jiddra själv får en medalj, ett smaskigt ben, en skön säng från Biabädden och ett års förbrukning av hundfoder skänkt av Royal Canin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser