Annons

Drömhus tog form på Albanoskolan


Mathias Persson från Jais Arkitekter hjälper elever att rita sitt eget drömhus.
Foto: Exaktvision.

Frågorna var många och kluriga när HSB Landskronas VD, Mikael Jönsson och arkitekten Mathias Persson från Jais Arkitekter gästade Albanoskolans femteklassare.

Annons
 

Det var tidigt i våras som startskottet gick för det tre terminer långa samarbetet mellan HSB Landskorna och eleverna på Albanoskolan. Syftet är att titta närmre på de yrkesroller som är inblandade i ett byggprojekt, av den kalibern som det tolv våningar höga hus som nu byggs på skolans granntomt. Räknar man från idé till färdigt hus är så många som 300 personer engagerade under byggprojektets gång.

Samarbetet mellan HSB Landskrona och Albanoskolan fick i förra veckan en intressant uppföljning. Mathias Persson gav ungdomarna en insikt i arkitektens arbete. Efter detta fick eleverna själva arbeta med att rita det egna drömhuset.
– Eleverna visar stort engagemang. Vi fick se flera kreativa skapelser, säger Mikael Jönsson.

Upprinnelsen till projektet är tanken på hur man i tidig ålder kan väcka intresse för ett yrke som alltid kommer att finnas. Idag kan det vara svårt att rekrytera ungdomar till bygg- och fastighetsbranschen, menar Mikael Jönsson.
–  Hur kan vi attrahera tjejer och killar med den konkurrensen av utbud som finns i samhället? Det är en av frågorna som jag ställer mig, säger han.

Att döma av eleverna stora intresse så finns det åtminstone en kategori yrkesmän som det inte lär råda brist på i Landskrona i framtiden.
– Kranföraren är nog den som har det coolaste jobbet om vi frågar eleverna, säger Mikael Jönsson och avslutar med att utlova att eleverna ska få komma upp på 35 meters höjd och blicka ut över sin skola.
– Men vi tar inte kranen eller bygghissen upp. Vi får avvakta lite till så att den ordinarie hissen är installerad och att det är fönster och dörrar i huset, avslutar han med ett leende.


Mikael Jönsson VD på HSB Landskrona vill inspirera ungdomar att satsa på yrke inom bygg- och fastighetsbranschen. Foto: Exaktvision.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser