Annons

Thomas och JH  lämnar Landskrona Foto Festival


Thomas H Johnsson och JH Engström har med Landskrona Foto Festival skapat en intim festival som öppnar upp för samtal och kreativa möten.
– Man kan enkelt sätta sig vid ett bord och ta ett glas tillsammans och diskutera de bilder man precis sett. På så vis skapar festivalen ett viktigt forum i dagens extrema bildflöde, har man sagt vid olika tillfällen. Nu lämnar de över rodret till någon annan.
Foto: Landskrona Foto Festival.

Sedan starten för tre år sedan är det Thomas H Johnsson som satt sin prägel på Landskrona fotofestival. Fotografen och konstnären med rötterna i Landskrona var festivalens förste konstnärlige ledare och ledstjärnan var att inte ge avkall på kvalitén. JH Engström blev gästkurator 2014 och under 2015 bjöd Thomas in JH för att tillsammans bilda ett konstnärligt ledarteam. Nu slutar de båda.
– De är inget konstigt i det. Avtalet löper ut och inget varar för evigt, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto vilka står bakom fotofestivalen.
– En festival behöver ständigt förnyas. Nu ska vi bredda och utveckla festivalen ytterligare och ta den till en ny nivå, säger Göran Nyström och skickar samtidigt en tacksamhetens tanke till den nu avslutade ledarduon.
– Thomas och JH har gjort ett fantastisk jobb.

Annons
 

Mängder av världskända fotografer
Fotofestivalen har under de tre första åren visat utställningar av många tunga världsnamn. Som exempelvis: Daido Moriyama, Nan Goldin, Bertien van Manen, Rinko Kawauchi, Boris Mikhailov, Duane Michals, Tacita Dean, Jacob Aue Sobol, Eva Klasson, och Lars Tunbjörk, men även nationella fotografer som exempelvis Anna Clarén, Hannah Modigh, Anna Strand, Maja Forsslund, och Agneta Ekman har presenterats.
Flertalet av fotograferna har även gästat  Landskrona under festivalen och också personligen deltagit med föredrag om sina bilder och konstnärskap. Enbart under årets fotofestival fanns  cirka hundra fotokonstnärer från över tolv olika nationer representerade.

– Det har varit en oerhört spännande och stimulerande resa. Men nu har vi genomfört det tyngsta arbetet, det att etablera festivalen. Och efter tre år som festivalens konstnärliga ledare kallar nya uppdrag. Jag känner mig klar och andra krafter måste ta över. För mig är det helt enkelt viktigt att ständigt vara i rörelse för att minimera risken att stagnera, säger Thomas H Johnsson.

Festivalen har utvecklats kontinuerligt. I år togs steget att gå från ett tredagarsarrangemang till att växa till hela elva dagar. Festivalledningen har hela tiden varit tydliga med att det inte varit ett självändamål att utöka fysiskt.
–  Min grundläggande idé från början med festivalen var och är fortfarande kvalitet och tyngd. Vi har hela tiden haft som självklar ambition att introducera den internationella fotografiscenen i Sverige gällande både utställare och föredragshållare, säger Thomas H Johnsson.

Både Thomas H Johnsson och JH Engström sitter med i det råd som finns knutet till Landskrona Foto.
Där finns inga förändringar i det. Snarare då att vi har planer på att utöka rådet med en dansk och en norrman för att nå vår ambition om att bli den ledande fotostaden i Skandinavien, säger Göran Nyström.

JH Engström som nått internationellt erkännande för sin fotokonst belönades i somras med ett av fotovärldens finaste fotopris Leica Oskar Barnack Award för sitt bildprojekt "Tout Va Bien".
–  För mig har de här åren jag arbetat med Thomas varit inspirerande och rent ut sagt jävligt kul. Och med nivån på de utställare och föredragshållare vi lyckats locka till Landskrona vi har lagt en fantastisk grund för festivalens fortsatta utveckling, säger JH Engström.

Under sina tre år har fotofestivalen kommit att bli betydande och etablerad med samarbete och representation av flera stora institutioner såväl inom som utom landets gränser. Festivalen har även fått internationell mediauppmärksamhet.
– Vi har gett förslag på starka namn på efterträdare vilket gör att framtiden för festivalen känns både ljus och spännande. Det är med ett varmt och öppet hjärta vi idag lämnar vidare stafettpinnen, säger Thomas H Johnsson.

– Om cirka 14 dagar hoppas jag kunna presentera våra nya ledare. Vi tror på ett fortsatt delat ledarskap för fotofestivalen. Jag hoppas på ett internationellt namn i samarbete med en svensk men innan några kontrakt är underskrivna vågar jag inte säga mer, säger Göran Nyström.

19- 28 augusti 2016
Anteckna redan nu den 19- 28 augusti i kalendern för det är då den fjärde upplagan av Landskrona fotofestival går av stapeln.
– Jag tror vi får se en hel del nytänk då, andra lokaler och annat sätt att visa foto på. Dessutom fler internationella deltagare. En ny typ av fotofestival, säger Göran Nyström.

Så det blir ingen sänkning av ambitionerna nu när JH och Thomas slutar?
–  Tvärtom, avslutar Göran Nyström.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser