Annons

Unik affischsamling av Miró visas


I Miró-utställningen, i Landskrona museums stora utställningslokal, visas ett urval av Mirós originalaffischer från den allra första affischen,(bilden) riktad mot Franco-fascismen 1937, till den sista, gjord till en utställning med vernissage på hans 90-årsdag 1983.

Två 19 meter långa keramiska muralmålningar utanför det då nybyggda Unesco-huset i Paris, blev 1958 starten på en livslång passion för Nils Tryding. Han hade upptäckt den katalanske konstnären Joan Miró. Något som senare även ledde fram till en personlig vänskap med den välkände konstnären och slutligen till världens största samling av Miroaffischer.

Annons
 

Under knappt tre månader kan man på Landskrona Museum skåda en dryg tredjedel av samlingen i en färgsprakande och livfull utställning.

Joan Miro var spansk målare, grafiker och skulptör som var verksam i Paris, Barcelona och Palma de Mallorca. I 30 års åldern övergick hans måleri till det abstrakta och snart var en egenartad surrealistisk stil skapad. Han hämtade inte sällan sina symboler och associationer från det undermedvetna.
Han gav helt enkelt tusan i att äta, säger Nils Tryding och förklarar att det var hallucinationerna som då uppstod som han målade av.

Joan Miro har en stor och imponerande grafiska produktion bakom sig med allt från litografier till etsningar och inte minst affischer. På väggarna på museet hänger ett drygt 60-tal affischer i alla de storlekar från A4 till ett par meter stora.
– De största har hängt så att man skulle kunna se dem från vägen när man körde bil, säger Nils Tryding och visar därefter upp utställningens äldsta och minsta affisch.
– Den är från 1937 och var riktad mot Franco och fascismen, säger han och knyter näven likt Mirós figur på affischen. Båda förövrigt iförda röda toppluvor.

Joan Miro ville med sin affischkonsten nå ut till den stora publiken. Det skulle inte behöva kosta skjortan att ha något vackert hemma på väggarna.
Och samma andas barn är Nils Tryding.
Jag är en storsamlare av konst. Man kan betrakta ett konstverk på en utställning i 20 minuter så har man fått 90 procent av värdet, säger han och ler.

1971 blev Nils Tryding inbjuden till Joan Mirós hem och ateljé.
– Vi tillbringade då några timmar tillsammans. Miró uppskattade att jag samlade på hans affischer. Det fanns ingen spekulation i det.

För ett drygt decennium sedan skänkte Nils Tryding hela sin unika samling till Kristianstads konsthall. Det kändes helt enkelt rätt. Han ville att fler ska få chansen att upptäcka såväl konsten som Miró.  Inte minst barnen.
Det är härligt att se när barn betraktar Mirós verk, säger han och frågar den församlade lokalpressen om man kan se vad affischen som han fick av konstnären i samband med dennes 80-årsdag föreställer.
Jag var inbjuden till hans 80-årskalas och funderade länge och väl på vad man ger till en så pass väletablerad konstnär. Han fick en förteckning över alla mina affischer, eftersom han själv hade lite dålig koll på alla han gjort. Det gillade han och gjorde då också en affisch till mig. Det var en 8-årig kille från Degeberga som direkt såg vad det föreställer. ”Det är en groda som cyklar” och sen dessa har jag kallat den Grodan, säger Nils Tryding och berättar den ena anekdoten efter den andra.
– Alla affischer har en historia, urskuldar han sig med ett leende på läpparna.

Under utställningsperioden kommer Landskrona Museum satsa på en affischverkstad.
Redan har flera skolklasser bokat in sig, säger museets bildpedagog Birgitta Liljeqvist.
Utställningen är härligt färgstark och man får energi av den. Det ska bli spännande att se hur barnen funderar när de får kontakt med Mirós abstrakta verk.

Utställningen visas den 8 november till den 24 januari. Vid söndagens vernissage kommer Marika Reuterswärd, konsthallschef i Kristianstad och Nils Tryding att samtala om Miró och utställningen klockan 14. En timme senare visas filmen ”Nils & Miro”.  


Nils Tryding – Miró-expert känd från antikrundan- är den som står bakom den unika samlingen av originalaffischer som visas i Landskrona.


Nils Tryding är god berättare som använder hela kroppen när han talar om sin vän Joan Miró som inte bara var konstnär utan även engagerad i kampen mot fascismen och Franco. Affischen i bakgrunden är från tiden då spanjorerna slöt sig samman och skanderade ¡No Pasarán!


Affischen ovan var till en utställning som föranlede Mirós 80-årsdag 1973. Affischen nedan förärades Nils Tryding av konstnären själv sedan han fått en förteckning över sina affischer.


Affischer med de katalanska färgerna gult och rött var under en period bannlysta i Spanien.


Miró gjorde även affischer till FC Barcelona men också till fotbolls-VM i Spanien 1982.


Miró var vid detta tillfälle uppenbart inspirerad av Jackson Pollock som var en god vän.
– Ta nu tillfället i akt och gå och se världskonst i Landskrona.

En kommentar till "Unik affischsamling av Miró visas"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Nils & Miro

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser