Annons

Unga Landskroniter förgyller kulturlivet i Helsingborg


Marcus Heier och Cajsa Vutolen håller liv i cabarettraditionerna.

– Willkommen, Bienvenue, Welcome! När Cabaret Candy Club för sjätte året i rad sätts upp i Helsingborg kryddas anrättningen med två talangfulla unga Landskronabor.

Annons
 

När blott 21-årige kulturentreprenören Albin Ganovic sätter upp sin sjätte cabaret i Helsingborg har han som sin högra hand valt 19-åriga Cajsa Vutolen från Landskrona som tagit på sig jobbet som produktionsassistent för Cabaret Candy Club.
– Efter att jag i somras tog studenten halkade jag in på ett bananskal i den här showen, säger hon, när hon tillsammans med trummisen Marcus Heier, 24, tittar in på redaktionen.

De båda har det gemensamt att de gått på Mega Musik Gymnasieskola i Helsingborg.
– Jag valde därefter att sikta in mig på produktionsfacket och detta passar mig utmärkt. Nu fixar jag med allt från att lägga schema, sälja biljetter till att bära in ormar på scen, säger en leende Cajsa Vutolen och på marknadsspråk utlovar hon självfallet ”en supershow”.
– Det kommer inte att saknas vare sig glitter eller glamour. Det blir en cabaret som både roar och oroar, utlovar hon och för även om årets tema är 1001 natt så är det samtida samhällsklimatet närvarande.

Musik och dansnummer kommer att värvas med sketcher och akrobatik.
– Vi har rent av en läskig fakir med i showen. Möjligen får vi lägga in honom i andra akten när folket hunnit äta upp, säger Cajsa Vutolen och vi får klart för oss att det hela rör sig om en ordentlig dinnershow.
– Ja, eller om man så vill en orientalisk discokväll.

Cabaret Candy Club spelas på The Cabaret i Helsingborg, där tidigare Wallmans salonger huserade. Den som ska se till att livebandet håller takten är trummisen Marcus Heier från Häljarp, nyligen hemkommen efter att ha turnerat i två år i Asien.

För fyra år sedan åkte Marcus Heier till Los Angeles för att studera på MI, Musicians Institute College.
– Efter ett års studier stannade jag kvar i LA ytterligare ett år och hankade mig fram som frilansmusiker.
Genom en agentur i Kanada hamnade han sen i ett coverband som under två år nu turnerat runt i Asien.
– Det har främst varit på klubbar som legat på lyxhotell. Vi har jobbat från klockan 22-04, sex dagar i veckan och den sjunde blev det ofta att man gick och såg på något annat turnerande band, säger han och skrattar.
– Idag känner jag väl nästan alla turnerande musiker i  Dubai, Peking och Soul. Vi har blivit något av en internationell familj.
På repertoaren hade bandet  200-300 låtar.
– Varje vecka repade vi in fem nya låtar, säger han och vi förstår att tillvaron måste ha varit tuff.
– Men samtidigt skitkul. Jag vill leva på att spela musik och det kräver hårt arbete.

Den närmsta framtiden är det Landskrona och Helsingborg som gäller.
– Jag tänker dock hinna med en audition i London i december. Min tanke är att antingen plugga vidare eller jobba där nästa år, säger han och hoppas att i framtiden spela i ett eget band eller bakom någon stor artist.
– Det spelar egentligen ingen roll vilket. Bara jag kan fortsätta livnära mig som musiker.

Cabaret Candy Club har premiär den 19 november och spelas därefter varje fredag och lördag fram till och med den 19 december.


Den ideella föreningen Candy Club startades våren 2011. Årligen producerar man en större show i Helsingborg.
– Vårt mål är att ge utlopp för ungas kreativitet och samtidigt främja kulturlivet i Helsingborg, säger Cajsa Vutolen, 19-årig Landskronatjej som är något av spindeln i nätet. Bakom trummorna i årets cabaretband sitter Marcus Heier från Häljarp och ser till att hålla takten vare sig det spelas schalgers eller orientalisk disco.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser