Annons

Klassiskt skolad konstnär tänjer på gränserna


Gustav Sundin är sist ut bland årets utställare på Pumphusets konsthall.
Frågan är om inte Borstahusens konstförening har sparat det bästa till sist.

Gustav Sundin är en ung och spännande konstnär som ställer ut i Pumphusets Konsthall med start imorgon, lördag. På väggarna hänger vackra porträtt men även målningar som föreställer kroppar där man inte kan se ansiktena på de som stått modell.
– Det är lite av en ”kill your darlings”, säger Gustav Sundin och skrattar. Anledningen är att han är en mycket duktig porträttmålare vilket bevisas i Pumphuset. Ett av många porträtt föreställer före detta kommunfullmäktigeordföranden Lennart Söderberg, som för övrigt inviger utställningen. Konstnären pratar dock helst om tavlorna som föreställer kroppar.
– Jag vill att fokuset ska vara på kropparna. Man kan säga att jag avindividualiserar objekten så att betraktaren ska kunna spegla sig i tavlan. Det hade varit svårt om man sett ansiktet.

Annons
 

Gustav Sundin är född 1982. Klassiskt skolad på Florence Academy of Art i Italien där han även under åren 2007-2008 undervisade på den svenska filialen. Idag bor och arbetar han i Torekov. Gustav Sundin är en av grundarna i konstnärsgruppen BjäreMålarna som håller till i Båstad och på Bjärehalvön sedan 2006. Hans konstnärskap är brett, från landskap, porträtt och stilleben till figurativt måleri.
– Men jag experimenterar allt mer. Det figurativa börjar allt mer suddas ut. Hade jag målat såhär när jag gick på Florence Academy så hade det blivit ett himla liv. Där kör man strikt enligt regelboken, säger han och gör en jämförelse med att ta körkort.
– I körskolan är det hundra procent regler och lagar men så fort man har fått körkortet så börjar man tänja, skrattar konstnären.

I konsthallen hänger två typer av verk. Hälften av målningarna, det vill säga elva stycken, är oljor på dibond-pannå och de övriga är olja på papper.
– Jag gillar att experimentera. Att måla olja på papper lärde jag mig av en kompis, säger Gustav Sundin.

Som gubben i lådan dyker den kontroversielle konstnären Lars Vilks upp på pressvisningen.
– Jag är här för jag gillar konst och jag känner väl till Gustav Sundin. Jag gillar vad han gör, säger han och de båda konstnärerna börjar tala om olika tekniker och färgskalor.

Det märks dock tydligt att det är två helt skilda generationer av konstnärer som sammanstrålar. Bland annat tolkar Lars Vilks Gustav Sundins konst som samtida och provocerande.
– Jag håller inte med, säger Gustav Sundin.
– Frågan är vad samtida konst är. Och ärligt, jag tror inte jag bryr mig så mycket. Jag jobbar mer känslomässigt är teoretiskt, menar han vidare.

Hur som helst så är det spännande och samtidigt vacker konst som hänger på Pumphuset.

Utställningen har vernissage imorgon, lördag mellan klockan 12.00 och 16.00 med invigning kl 13.00.

Utställningen pågår till och med den 20 december.


Gustav Sundin i samspråk med Lars Vilks.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser