Annons

Arkitektur och design i konstens gränsland


Jonas Lindvall bjuder in till en spännande utställning på Landskrona konsthall för alla med minsta design-, arkitektur- och konstintresse.

I konstens gränsland befinner sig designern och arkitekten Jonas Lindvall.
I morgon, lördag, är det vernissage på en retrospektiv utställning på Landskrona konsthall av honom.

Annons
 

Den 52-årige malmöbon Jonas Lindvall, är ödmjuk och avslappnad när han under nära nog två timmar guidar Landskrona Direkt runt bland möbler, produkter, projekt, hus, hotell, restauranger och rent av kyrkointeriörer han varit med om att ta fram.

Det är Landskrona konstförening som bjudit in Jonas Lindvall att fylla konsthallen.
Men någon konstnär ser han sig inte som.
– Det hör är väl inte konst, svarar han på en rak fråga från Landskrona Direkt.
–  Men det är klart att det kräver sin konst att skapa möbler och hus, säger han eftertänksamt.
– Jag blev överraskad och hedrad över att få denna möjligheten, intygar han och det syns tydligt att han ägnat åtskilliga timmar åt att planera utställningen.

Pressvisningen börjar med att arkitekten försöker presentera sin nya bok ”Architecture and Form” som nyligen lanserades i samband med London Design Festival. Enklare sagt än gjort, då Jonas handplockade hantverkare samtidigt bygger ett kök, ett vardagsrum och ett minst sagt mastodont badrum ackompanjerade av en kakofonisk ljudmatta.

Istället visar möbeldesignern upp ett trettiotal stolar. Flera med generös rygg, ofta i trä men även i andra material.
– Detta är ett urval, cirka hälften av de jag ritat, berättar   Jonas Lindvall och menar att problemet med att hitta en sittplats löstes för flera tusen år sedan.

– Stolen är en symbolprodukt. En kulturbärare som säger mycket om sin samtid, menar han och håller sig själv för att vara en okej möbelsnickare och hantverkare.
– Det är klart att jag måste förstå vad som är tekniskt möjligt och genomförbart.

Vi når fram till badrummet.
– Jag jobbar inte med standardprodukter, säger han och hans ord nästintill ekar mot den grå exklusiva kvartsiten som utgör basen i hela badrummet. Endast en kran i koppar bryter av.
– Tre ton, uppskattar jag att den vägde obearbetad, säger Jonas Lindvall och stryker sin hand över den schweiziska stenen som lär vara hundratals miljoner år gammal och som nu är ett läckert badkar i 800-kilosklassen.
– Det kommer att överleva såväl huset och staden, säger han och skrattar hjärtligt.

Jonas Lindvall har varit egenföretagare sedan han gick klart sin utbildning för 22 år sedan.
– Det har varit småskaligt, fem till sju medarbetare i projekten. Jag gillar att ha kontroll över processen. Jag vill inte vara företagsledare, säger han.

Han identifierar sig inte heller som arkitekt eller designer.
– Jag är inte den trådsmala typen som alltid går klädd i svart. Jag arbetar som arkitekt och formgivare och det är klart att jag gillar ordning och reda. Hemma försöker jag dock koppla bort jobbet. Jag är ingen samlare av design, snarare tvärtom, bedyrar han och vi halkar in på ämnet mat.
Tidigt gjorde Jonas Lindvall inredningen åt Izakaya Koi på Lilla Torg i Malmö. Därefter har han satt sin prägel på stjärnkrogen Bloom in the Park i samma stad, Gastrologik i Stockholm och hotell- och restaurangen PM & Vänner i Växjö.

Jonas Lindvall håller Landskrona som en av landets vackraste städer och även om han inte har några direkta kopplingar till staden så gjorde han 1999 ett ordentligt, invändig, lyft av ett egnahemhus på Midhemsvägen.
– Huset är från 1910 och på 60-talet fick det en tillbyggnad Utvändigt är det bara ytterdörren som är mitt verk, invändigt har jag skapat en öppnare planlösning samt kök och badrum, fast här är badkaret i trä och något lättare än det vi skapat här, berättar han.

52 år och mitt i sitt kreativa liv. Frågan är vad han gör om låt säga 22 år?
– Samma skit, säger han och skrattar.
– Skulle jag göra något annat så vet jag inte riktigt vad det skulle vara. Jag gillar gamla bilar.

Utställningen visas till Luciadagen. Vernissage hålls i morgon lördag 13-17. Utställningen invigs klockan 14 med ett samtal mellan Jonas Lindvall  och hans vän,  författaren Torbjörn Flygt.


Jonas Lindvall visar exempel på produkter och projekt somhan gjort de senaste 20 dryga åren. Från 3D-modeller till färdiga produkter och miljöer.

Som arkitekt har Jonas Lindvall skapat prisbelönta villor, hotell, restauranger, scenografier förutom renovering och kyrkointeriör.


Som designer är hans portfölj mångfasetterad; han har formgivit allt från möbler och belysning till kök och badrum.


Det handlar mycket om känsla och känsel när Jonas Lindvall berättar om sina verk.


Passa på att ta en titt på Villa A som finns i Landskrona på Midhemsvägen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser