Annons

Lärare nominerad till Skånes miljöpriser


Hon bjuder på sig, Karin Warlin, den i miljöfrågor så engagerade läraren på Allvar Gullstrandgymnasiet.

För tredje året går Kreativa Skåne av stapeln. Dagen där det kreativa Skåne hyllas med några av regionens mest prestigefyllda priser. Noterbart är att den i miljöfrågor twittrande Karin Warlin, tillvardags lärare på Allvar Gullstrandgymnasiet, är en av de nominerade.

Annons
 

Den 13 november i Tangohuset i Malmö blir det en festfylld eftermiddag med prisutdelning och därefter fördjupande seminarier kopplat till priserna. Priserna som delas ut är Skånes arkitekturpris, Region Skånes designstipendier, Region Skånes miljöpris, Hederspris i miljö och Miljöstipendier.

Skånes miljöpriser 2015 skall stimulera enskilda och organisationer till ett ökat miljöengagemang för en ekologiskt hållbar utveckling och till ett miljöriktigt agerande i Skåne. Priserna, fyra till antalet, har kriterier som Karin Warlin, på Allvar Gullstrandgymnasiet uppfyller med råge. Det är bara att bevittna hennes lektioner eller prata med hennes elever så inser man att här finns ett så stort miljöengagemang att det är näst intill unikt.
– Jag blev naturligtvis mycket glad över nomineringen, säger Karin Warlin och ler.
– Och  lite stolt också.

Vad betyder nomineringen för dig?
– Kanske kan jag sprida detta med Earth Day ytterligare nu. I sju år har vi ju firat det på Allvar Gullstrandgymnasiet och de senaste åren har även en del grundskolor firat det i Landskrona. Rainer Weich på miljöförvaltningen har varit aktiv i detta och bland annat varit  uppskattad föreläsare hos oss i flera år. Vi har också haft andra duktiga föreläsare här från Lunds Universitet och Malmö högskola, men även från olika företag i Landskronatrakten som berättat om hur de jobbar för en bättre hållbar framtid. Och ni på Landskrona Direkt har ju varit  flitiga att  skriva om vårt Earth Dayfirande varje gång – och det  är jag jätteglad för, säger hon.

Nu hoppas hon att Earth Day ska få en större spridning i hela landet.
– Utanför Landskrona har det inte uppmärksammats särskilt mycket hittills. Earth Hour där man släcker ner en timme för att uppmärksamma klimatförändringarna, känner de flesta till, men inte Earth day , den 22 April, trots att detta firats i över 40 år i många länder.
Nu hoppas jag att fler kommuner hakar på och att Earth Day 2016 blir den mest aktiva i Sverige hittills. Skolor, förvaltningar, företag och många andra aktörer uppmuntras att  förbättra och lyfta fram sitt klimat- och miljöarbete under året. Varför inte göra detta på Earth Day under  trevliga former – det blir en dag att fira helt enkelt.

Nu finns det totalt fyra priser som Karin Warlin kan komma ifråga för. Miljöpriset delas ut till den som varit pådrivande och visat prov på förtjänstfulla insatser inom miljöområdet. Miljöstipendierna skall i huvudsak stimulera kunskapsinhämtning inom miljöområdet, innovativt miljötänkande samt integrationsarbete med miljöförtecken. Region Skånes hederspris delas ut till den som inom ramen för sin tjänst varit pådrivande och visat prov på förtjänstfulla insatser inom miljöområdet.

Oavsett hur det går, är det en fjäder i hatten för gymnasieutbildningen i Landskrona att ha en lärare vars undervisning ger gehör utanför staden. Frågan är då vad Karin Warlin och hennes elever har för projekt på gång?
– I höst har jag sju elever som har startat en  webbtidning där de skriver artiklar om miljönyheter. Den heter Miljöposten på Allvar. Eleverna som läser ämnet Hållbart Samhälle, kommer också att läsa in sig på det som ska förhandlas i " världens viktigaste möte"  COP21 i Paris i december. Några amerikanska lärare som jag känner kommer att vara på plats med åtta elever "inne i COP21" och vi planerar att skypa med dem och på så vis få direktinformation om det som händer där.  Mina sju elever  genomför nu också goYMP, en internationell Internetbaserad kurs om hållbar utveckling på engelska, berättar hon entusiastiskt och fortsätter på samma sätt.

– För någon vecka sedan var årskurs 9 elever  på besök och fick pröva på att gå på vårt gymnasium i tre dagar. På mina lektioner fick de då genomföra ett miniprojekt som handlade om hur palmoljeproduktionen hotar att slå ut stora delar av regnskogen i Indonesien. De fick undersöka om olika produkter: kakor, färdigmat, schampoo med mera innehöll palmolja och sedan kontakta företagen och fråga om palmoljan var RSPOcertifierad. De var jätteduktiga. De fick också gå in på websidan www.therainforestsite.org och agera för regnskogen, berättar hon och avslutar med ett leende.
– Till våren blir det nya projekt med de elever som går åk 1 på gymnasiet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser