Annons

Slagkraftigt hos kammarmusikföreningen


Johan Bridger och Patrick Raab i aktion. Foto:Per Månsson

Vid kammarmusikföreningens andra konsert  för höstens besöktes vi av slagverksduon MalleusIncus bestående av Landskronasonen Johan Bridger, numera internationellt verksam, och Patrik Raab, soloslagverkare i den Kongelige Opera i Köpenhamn och  därtill eftertraktad gästsolist.

Annons
 

Konsertens första del upptogs av Bachs Goldbergvariationer,  i originalversion skriven för cembalo, här i effektfull bearbetning för två marimbor. Verket är byggt på en enkel aria som utvecklas i 30 konstfulla variationer. Bachs musik med distinkt rytmik och strikt stämföring tål verkligen sådan transskription, kan kanske rent av vinna på den.

Verken efter paus härrörde från senaste halvseklet. Först spelades 2 satser ur Book of Grooves av argentinaren A. Vinao,  en uppenbar favorit hos slagverkare. Här uppvisades en avancerad rytmisk lek. Sedan följde Theatric No 1 av C. Angelosi,  som ledde tankarna till kampsportsuppvisning med trummor i centrum. Därefter följde kända toner ur Piazollas Histoire du Tango och som avslutning gavs dansken Anders Koppels Toccata för vibrafon och marimba.

Publiken tackade för denna virtuosa uppvisning  för både öra och öga med kraftfulla applåder. Detta återgäldades med musikernas favoritvariation ur  Bachverket som extranummer.

Nästa konsert äger rum söndagen 22 november, då är man tillbaka i kammarmusikens urform med besök av polska Airiskvartetten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser