Annons

Auktionsverk satsar på ny VD och större auktioner på nätet


Skånes Auktionsverks onlineauktioner röner allt större intresse på marknaden. Därför kommer verket att satsa på dessa fullt ut från och med 2016. Detta innebär att höstens kvalitetsauktion blir den sista. En annan nyhet är att verkets gemmolog Anna Rodman tagit över posten som VD.

För en dryg månad sedan skrev vi att Skånes Auktionsverk står inför en omstrukturering. Nu är det klart att firmas smyckeexpert Anna Rodman tar över VD-posten efter Dag Magnusson. Närmast väntar MBL-förhandlingar som startar den 4 november och när dessa är klara så går auktionsverket in i en ny fas.

Annons
 

Skånes Auktionsverk har, liksom många andra auktionshus på senare år, dragits med röda siffror i bokslutet. Man har satsat stort på att bli Skånes ledande auktionshus, och har försökt att expandera sig ur underläget, men den taktiken har misslyckats. Nu väljer man istället en annan väg. Till ny VD för Skånes Auktionsverk har man utsett Anna Rodman, sedan ett år tillbaka anställd i företaget som smyckespecialist.
– Med 15 års erfarenhet av auktionsbranschen och en stark personlig drivkraft har jag allt förtroende för att Anna kommer att leda företaget i rätt riktning, säger avgående VD Dag Magnusson.

– Kostymen har helt enkelt blivit för stor, säger Anna Rodman.
– Nu vänder vi på steken och börjar med att slimma organisationen, trimma verksamheten och bygga vidare på vårt varumärke, säger hon och berättar hur det hela ska gå till.
– Detta ska vi göra genom att höja kvalitén på våra onlineauktioner. Höstens kvalitetsauktion blir den sista. Därefter övergår vi helt och hållet till att sälja alla föremål fortlöpande på våra onlineauktioner som vi håller varannan vecka året om. Redan för ett år sedan övergick vi helt till försäljning online även på Kvalitén och vi slutade också med den tryckta katalogen. Vi har sett att vi får lika bra betalt för många objekt på våra vanliga onlineauktioner, och ofta till och med ännu bättre än på Kvalitén, säger den nytillträdde VD:n och fortsätter.
– Dagens köpare har inte tålamod att vänta i ett halvår med att köpa fina objekt. Det som de vill ha, vill de ha nu. Istället för att dränera våra vanliga veckoauktioner på kvalitetsobjekt kommer nu våra onlineauktioner att bli ännu mer spännande att följa då det kommer att säljas både högt och lågt tillsammans. Att sälja alla föremål fortlöpande kommer också att skapa ett jämnare arbetsflöde och gör att säljarna slipper vänta i månader på att få sina pengar.

Anledningen till förändringarna är den tekniska utvecklingen och förändrade köpbeteenden.
– För att överleva i branschen idag, är det viktigt att hänga med i utvecklingen och finnas där kunderna finns. Läget är idag av mindre betydelse. Vi når ut till våra kunder via internet. Sedan många år tillbaka har vi en stor kundstock med bra internationella köpare. Många kunder föredrar också ett mindre auktionshus med gott renommé som kan ge personlig service framför de stora opersonliga franchiseföretagen. Jag ser goda möjligheter till att kunna utveckla verksamheten och ta marknadsandelar. Vi kommer att bjuda på flera spännande nyheter framöver.

Tord Ohlsson är en av delägarna och han vill inte sia för mycket om framtiden. Han är dock övertygad om att auktionsverket har en framtid.
– I och med MBL-förhandlingarna nästa månad så vet vi hur det ser ut på personalsidan. Vi kommer då också att titta på ägarförhållandena. Därefter blickar vi framåt och jag är övertygad om att vi kommer att bli en betydande aktör på auktionsmarknaden i framtiden, säger Tord Ohlsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser